Nog geen herstel economie verwacht

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Het herstel van de Nederlandse economie lijkt maar niet te komen. De economische voorspellingen zijn nog altijd ongunstig en zelfs somberder dan een half jaar geleden. Dit blijkt uit de jongste berekeningen van het Centraal Planbureau, die deze week naar buiten zijn gebracht.

Het CPB heeft de groeiraming van dit jaar bijgesteld van 1,0 procent naar 0,5 procent en de groei in 2006 verlaagd met 0,25 procentpunt naar 2 procent. Het CPB geeft als reden de tegenvallende buitenlandse handel. De wereldhandel groeit dit jaar minder hard, omdat de groei in Azië afneemt en de Chinese economie lichte tekenen van afkoeling vertoont. Ook valt de economische groei in heel Europa tegen en is in Duitsland, voor Nederland de belangrijkste handelspartner, sprake van stagnatie. De hoge koers van de euro en de stijgende olieprijzen werken ook tegen een herstel.

Niet alleen zijn de tekenen in het buitenland ongunstig. Ook de binnenlandse economische tekenen zijn ongunstig. De inflatie is weliswaar laag, maar staat onder druk door hoge energieprijzen. Koopkracht zal dit jaar meer dalen dan was voorzien. De consumentenbestedingen dalen nog steeds. Zo blijkt uit recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau van de Statistiek) dat de omzet van de detailhandel dit jaar met 3,5 procent daalt. Die daling is groter dan in voorgaande jaren (2003 en 2004).

Dit alles is geen goed nieuws voor de staatsfinanciën. Het EMU-tekort valt dit jaar hoger uit dan verwacht en loopt volgend jaar weer op. De collectieve lastendruk zet de stijgende lijn sinds 2002 in 2006 voort. Een lastenverlichting voor 2007, het verkiezingsjaar, zal er waarschijnlijk niet inzitten.