Uitbraak ebola in Congo bevestigd

Icoon Medisch nieuws De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een uitbraak van het ebola-virus in Congo bevestigd. Deze maand zijn zeker elf mensen ziek geworden, waarvan er negen zijn overleden. Ebola is een virusinfectie waar geen medicijnen voor bestaan. Bij een uitbraak van het aan ebola gerelateerde marburg-virus, dat zich voor het eerst manifesteerde in een laboratorium in het Duitse Marburg, vielen vorige maand nog zeker 277 doden in Angola.

Ebola is moeilijk te bestrijden omdat de symptomen in het begin van de ziekte erg op malaria lijken. Na een fase met koorts en spierpijn, kunnen onder andere ademhalingsproblemen, keelpijn, hoofdpijn, diarree en interne bloedingen optreden. Uiteindelijk gaat de patiënt uit alle lichaamsholten bloeden. Afhankelijk van de variant van het virus overlijdt 50 tot 90 procent van de besmette personen.

Een geneesmiddel is er niet, dus bestaat de belangrijkste bestrijding momenteel uit het inperken van epidemieën. De ziekte werd voor het eerst ontdekt langs de rivier Ebola in Congo, het land waarin het merendeel van de uitbraken plaatsvinden. In Congo heerste onder andere de laatste grote recente epidemie, die 150 slachtoffers maakte. Ook de met 250 slachtoffers ernstigste uitbraak ooit was in het noordwesten van Congo.

Waar het virus vandaan komt is nog onduidelijk. Mogelijk wordt het op de mens overgedragen door contact met kadavers van primaten die aan ebola zijn overleden. Aangezien de ziekte voor primaten echter ook gewoon dodelijk is, moet er nog een onbekende drager van het virus zijn die er niet aan overlijdt. Welk dier dat is, en wat de factoren zijn die voor een epidemie zorgen, blijft voorlopig nog totaal onduidelijk.


Ebola, een in Afrika zeer gevreesd virus