Hubble registreert jongste sterrenstelsel ooit

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Astronomen van de Universiteit van Virginia hebben met de Hubble-telescoop mogelijk het jongste sterrenstelsel ooit waargenomen. Het stelsel is ongeveer vijfhonderd miljoen jaar oud. Ons eigen sterrenstelsel is met een leeftijd van twaalf miljard jaar ruim, twintig maal ouder.

Het baby-sterrenstelsel, I Zwicky 18, heeft zich pas dertien miljard jaar na de oerknal gevormd. De eerste sterren binnen het stelsel ontstonden zo'n vijfhonderd miljoen jaar geleden. De laatste sterren ontstonden slechts vier miljoen jaar geleden. Omdat de sterren relatief gezien nog erg jong zijn, biedt dit voor de sterrenkundigen een uitstekende mogelijkheid om een helder beeld te krijgen van de eerste sterrenstelsels in het universum. Het stelsel is niet alleen het jongste dat ooit is waargenomen, het bevindt zich met zo'n 45 miljoen lichtjaren ook nog eens op een relatief korte afstand van ons eigen sterrenstelsel.

I Zwicky 18 werd in 1930 al vermeld op een lijst van zo'n 30.000 relatief nabije sterrenstelsels. De Zwitserse astronoom Fritz Zwicky stelde deze lijst samen door de hemel van het noordelijke halfrond te fotograferen. Het vermoeden bestond al onder astronomen dat het om een jong sterrenstelsel ging. Met behulp van de Hubble-telescoop kon dit vermoeden nu bevestigd worden.


I Zwicky 18