Meer kinderen vergiftigd met multivitaminen

QuietGuy had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuws Het aantal vergiftigingen door geneesmiddelen, planten, drugs en huishoud- en bestrijdingsmiddelen is in 2003 opnieuw toegenomen ten opzichte van 2002. Wat daarbij vooral opvalt is dat er in 2003 in totaal 233 kinderen onder de twaalf jaar werden vergiftigd door een overdosis multivitaminen, een stijging van 25% ten opzichte van 2002.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De forse toename van het aantal vergiftigingen met multivitaminen komt volgens het centrum doordat de pillen steeds minder goed van snoep te onderscheiden zijn.

Ondanks alle voorlichting krijgen jaarlijks nog steeds 15.000 kinderen medicijnen of schoonmaakmiddelen binnen. Het gaat hierbij vooral om kinderen tussen de één en de vier jaar.

Overdosis
Het aantal meldingen over vergiftiging door drugs bij volwassenen is de laatste jaren bijna verdubbeld, van 656 in 2000 tot 1210 in 2003. Hierbij gaat het meestal om een combinatie van verschillende soort drugs of om de zogenaamde 'smart products'.

Het aantal mensen dat een overdosis afslankmiddel of prestatieverbeteraar met de stof efedra innam is ook sterk gestegen ten opzichte van 2000; van 16 tot 110 in 2003. Uit het rapport bleek verder nog dat veel bejaarden de reinigingstabletten voor kunstgebitten aanzien voor pepermuntjes.

Rapport
Het rapport is alleen gebaseerd op het aantal meldingen dat het NVIC binnenkrijgt, dus niet op het absolute aantal gevallen in Nederland. Het NVIC is dag en nacht bereikbaar voor artsen en hulpverleners om antwoord te geven over effecten van vergiftiging, en wordt daarom vaak gebeld.