Steeds meer mensen met schulden

Uit een onderzoek van incassobureau Intrum Justitia blijkt dat steeds meer jongeren alsook ouderen hun rekeningen steeds minder vaak op tijd voldoen. De meeste wanbetalers zijn te vinden in de groep van 25 tot 35 jaar. Opvallend is dat de schulden van jongeren onder de 15 jaar in één jaar tijd zijn verdrievoudigd. De kinderen hebben nu gemiddeld 240 euro schuld tegenover 80 euro een jaar geleden. Ook het aantal vorderingen bij 65-plussers is in drie jaar tijd verdrievoudigd.

Ruim 30% van alle vorderingen staan open in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. Dat komt met name omdat de komst van een eerste kind vaak voor een forse terugval van het inkomen zorgt: de nieuwe moeders werken minder, terwijl het gezin extra kosten krijgt. Ook de groep mensen tussen de 35 en 45, met veelal opgroeiende kinderen, hebben het zwaar.

Ernstige schuldproblemen

Het tv-programma Rondom Tien maakt vanavond in haar uitzending bekend dat uit een inventarisatie onder schuldhulpverleners blijkt dat dit jaar 170.000 huishoudens in ernstige schuldproblemen komen. Volgens de Bureaus Schuldhulpverlening hebben huishoudens in ernstige problemen gemiddeld 15.700 euro schuld.

Mensen maken vooral schulden door het gebruik van creditcards en klantenkaarten. Het gebruik van deze kaarten doet de mensen meer geld uitgeven dan zij eigenlijk hebben. In totaal is het aantal wanbetalers verdubbeld in vergelijking met 2001.

-
Rondom Tien wordt uitgezonden om 22:30 uur op Nederland 1