Methaan op Mars kan leven impliceren

Wetenschappers zijn aan het debatteren of er momenteel leven op de planeet Mars is. Dit naar aanleiding van detectie van methaan in de Martiaanse atmosfeer. Een van de oorzaken van de presentie daarvan kan een biologische bron hebben.

Vorig jaar werd door de Gemeni South Telescope in Chili en het W.M. Keck observatorium in Hawaii methaan op Mars gedetecteerd. Michael Mumma van de NASA was sceptisch hieromtrent, omdat hij niet overtuigd was dat het om CH4, methaan ging. Doch eind maart detecteerde de Mars Express, een sonde van de ESA die om Mars cirkelt, ook dat er kleine hoeveelheden methaan in de Martiaanse atmosfeer aanwezig is.

Methaan kan door biologische activiteit, maar ook door hydrothermische of vulkanische activiteit ontstaan. Op Mars is echter, voor zover bekend, geen hydrothermische of vulkanische activiteit aanwezig. Aangezien het methaan door de straling van de zon in andere elementen afgebroken wordt, moet er een bron zijn die het methaan aanvult.

De geleerden zijn aan het debatteren of de bron hiervan biologische activiteit is. De NASA kondigt nu een NASA Mars Volcanic Emission and Life (MARVEL) onderzoeksmissie aan, met een detectiegevoeligheid die 100 tot 1000 maal hoger ligt. Hiervoor wordt een Mars-vliegtuig gebouwd in NASA's Langley Research Center in Hampton, Virginia. Het vliegtuig, genaamd de Ares, zal op Mars door de lucht vliegen, en de bron van de methaanuitstoot zoeken.

De NASA gaat de NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter in 2005, de Phoenix lander in 2007, en de wheeled Mars Science Laboratory in 2009 naar Mars sturen. Deze missies moeten uitsluitsel geven over de hedendaagse conditie van Mars.


Structuren die op vegetatie lijken (Meer op Mars Anomaly Research)