[update] Kamerfractie breekt met de LPF

De acht leden van de Tweede Kamer voor de LPF breken met hun partij. Fractieleider Mat Herben heeft verklaard dat de fractie unaniem "een pijnlijke en ingrijpende beslissing" heeft genomen. Het is voor het eerst in de historie dat een Kamerfractie breekt met de partij waarvoor ze in de kamer zit. Volgens Kamerlid Hilbrand Nawijn was het "een onontkoombare beslissing".

De fractie breekt niet met het gedachtengoed van de overleden Pim Fortuyn en het verkiezingsprogramma.

Herben nam zijn beslissing op advies van Nawijn, die namens de fractie in het bestuur van de LPF zat. De fractieleden Eerdmans en Varela gaven eerder al aan uit de LPF te willen stappen.

De fractie mag deze zittingstermijn de huidige naam voeren, maar moet zich beraden op de toekomst. Een comité van vijf wijze mannen onder leiding van Kamerlid Van As zal onderzoeken hoe een nieuwe partij moet worden vormgegeven. Een nieuwe partij moet voor 1 januari een feit zijn.


Aanleiding voor de breuk met de partij is een een acuut kastekort van ongeveer 250 duizend euro. De rechter weigerde daarna de LPF failliet te verklaren. De Kamerleden wilden daarop met het bestuur van de partij breken.