Financiële nood huishoudens groeit

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) blijkt dat meer dan 50% van alle Nederlandse huishoudens moeite heeft om rond te komen. Voor zo'n 33% is de financiële situatie de afgelopen vijf jaar slechter geworden. 30% van de huishoudens staat zelfs rood bij de bank.

Het NIBUD constateerde verder dat buiten degenen die rood staan nog eens 30% zegt spaargeld te hebben gebruikt voor het doen van dagelijkse boodschappen. Huishoudens uit Twente en de Achterhoek blijken in verhouding meer in geldnood zitten dan de rest van Nederland.

De Telegraaf meldt vandaag dat veel burgers de stijging van allerlei (lokale)lasten meer dan beu zijn. Dit soort lasten roepen vrijwel uitsluitend grote irritatie en boosheid op. Temeer daar de burger accepteert dat de lonen twee jaar lang op het 0-niveau blijven, terwijl de instanties steevast tal van vormen van dienstverlening in prijs omhoog gooien.

Het gaat niet enkel om tariefsverhogingen van gemeenten, maar ook van woningcorporaties en waterschappen, energiebedrijven, kabelbedrijven en verhuurders van bungalowparken waar het seizoen wordt doorgebracht.

Veel burgers klagen ook over het feit dat mensen met een minimale uitkering alle lasten worden kwijtgescholden, terwijl burgers in dezelfde positie met een beetje spaargeld of vermogen de volle mep moeten betalen en dus feitelijk gestraft worden voor hun spaarzin.