Vragen aan Brinkhorst over stier Herman

De Dierenbescherming gaat minister Brinkhorst vragen hoe hij denkt over zijn politieke verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de genetisch gemanipuleerde stier Herman.

Het bedrijf Pharming beheert de stier en kan hem niet langer betalen. Onlangs was er nog sprake van dat Herman zijn dagen zou kunnen slijten in museum Naturalis in Leiden op een tentoonstelling over biotechnolgie. Het plan ging wegens de kosten, waaraan Pharming zou bijdragen, niet door. Het onderhoud van het dier kost zo'n 45.000 euro per jaar.

Volgens de Dierenbescherming is een onacceptabele situatie ontstaan voor een dier dat met goedkeuring van de overheid door een commercieel bedrijf ter wereld is gebracht. Zij vraagt zich af of de overheid haar verantwoordelijkheid voor de situatie wil nemen.

Stier Herman werd in 1990 geboren als eerste genetisch gemanipuleerde stier in de wereld. Hij heeft een nieuw menselijk gen waardoor zijn dochters menselijk lactoferrine zouden produceren in hun melk. Met dat eiwit wilde Pharming de markt op. De overheid en Tweede Kamer gaven begin jaren negentig goedkeuring voor het experiment en de genetisch gemanipuleerde dieren moesten direct worden geslacht. Maar de toenmalige minister van Landbouw, Van Aartsen, gaf op verzoek van Pharming toestemming het dier te laten leven als een soort mascotte.