Nieuws

'G20-top is een fiasco'

Volgens de financieel journalisten Willem Middelkoop en Mathijs Bouman, donderdag te gast bij De Wereld Draait Door (DWDD), is de G20-top uitgelopen op een fiasco. Wereldleiders lieten donderdag weten dat de G20-top een 'historisch keerpunt' is voor hernieuwde economische groei en het oplossen van de wereldwijde financiële en economische crisis.

Middelkoop: "We zijn in deze crisis gekomen omdat we teveel krediet hebben gecreëerd. En hoe gaan we het oplossen? Door nog meer krediet te creëren. Dat is meteen het bewijs: dit gaat niet helpen."

De voormalig beursanalist bij RTL Z maakt zich vooral boos dat juist de mensen die deze crisis veroorzaakt hebben nu de crisis gaan proberen op te oplossen. Hij noemt als voorbeeld de Britse premier Gordon Brown, voormalig Brits minister van Financiën, dat hij vroeger de Londense financiële wereld totaal niet gereguleerd wilde hebben. Volgens Middelkoop moeten deze mensen van het toneel verdwijnen voor mensen die wel kennis van zaken zouden hebben. Ook zou president Obama een keus van de bankiers-elite geweest zijn.

Middelkoop verwijt de gevestigde orde, van vakbonden tot politici, dat zij alles proberen te sussen en de ernst van deze crisis niet aan het publiek willen vertellen.

Bouman is minder negatief over de top, maar heeft ook zijn kanttekeningen: "Je kunt wel heel enthousiast de wereldeconomie gaan zitten redden, en subsidies uit gaan delen en geld bijdrukken, dat kan nuttig zijn, maar dat heeft geen enkele zin als je niet eerst de banken redt." Bouman en ook Middelkoop vinden dat de banken eerst genationaliseerd moeten worden om zo de banken weer gezond te krijgen.

Volgens Middelkoop is het Westerse financiële systeem eigenlijk in elkaar gestort. Hij vergelijkt het huidige systeem met een terminaal patient die door ingrepen zware medicijnen toegediend krijgt, maar uiteindelijk toch zal overlijden.

Op de vraag of we uiteindelijk overgaan op ruilhandel, antwoordde Middelkoop: "We zaten er 3 uur vanaf. In september en oktober zei de Amerikaanse oud-minister van Financiën Henry Paulson tot drie maal toe dat de complete schuldenberg en daarmee het financiële systeem bijna was ingestort. Het was dus bijna fout gegaan en dan hadden we in de hele wereld ruilhandel gehad."

Discussieer mee op het forum over financieel-economisch nieuws en de achtergronden bij het nieuws.

Op deze plek staat externe inhoud die niet van FOK! afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat de externe partij (waar de inhoud vandaan komt) cookies op jouw computer of device zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.
Ik begrijp het. Toon deze inhoud; ik accepteer externe cookies.
Willem Middelkoop en Mathijs Bouman donderdag bij DWDD