[Tour] Afdalen is ook een vak

Majka was alleen vooruit
Maar zijn dalen was puur shit
Dus Pantano kwam weer terug
En won ook gewoon de rit

Vandaag hebben we kunnen zien dat een rit zonder strijd van de klassementsrenners ook leuk kan zijn. Een grote kopgroep waarin af en toe oorlog werd gevoerd zoals oorlog altijd gevoerd zou moeten worden, want de slachtoffers overleven ook. Nederlanders in de aanval. Dumoulin die vlak voor een berg demarreert maar er dan als een berg tegenop ziet om verder te gaan. Een renner alleen vooruit die in de afdaling onderuit gaat. Een renner vooruit die zo slecht daalt dat hij weer wordt ingehaald en een leuke sprint á deux. Best leuk om naar te kijken terwijl je ook af en toe even kon zonnen in de tuin.

We waren er vandaag vanaf het begin bij en Thomas de Gendt ook. Hij ging meteen weg vanwege zijn bollen. Herbert dacht dat een groepje met Sagan bij hem kwam, maar dat groepje was het peloton. Even later kwamen de aanvallen.

Er was volop strijd in het peloton om weg te komen en zowaar kwam er een bolwerk van de Katharen in beeld. Herbert blij.

Op de eerste berg ontplofte het peloton. Majka ging voor de punten. De Gendt was nergens meer te zien. Er waren ook al wat belangrijke Sky mannetjes gelost. Kelderman kelderde ook uit het peloton. Die val in de eerste week was blijkbaar toch ernstiger dan werd gedacht.

Majka mocht de punten. Achter Majka en Zakarin was een grote groep ontstaan met onder andere Clement en Nibali. Clement moest natuurlijk in beeld rijden omdat zijn ploeg niet doorgaat. Misschien hoopte hij op enige clementie van Nibali zodat hij bij Astana terecht zou kunnen.

De kopgroep was blij met Sky omdat ze rustig aan gingen doen. De renners die gelost waren vonden het ook fijn. Het was trouwens een Nederlandse kopgroep met Clement, van Baarle, Slagter en Tom Dumoulin. Zou Tom in staat zijn om een derde etappe te winnen?

De bollentrui werd intussen steeds slechter. Voor De Gendt gaf ik geen cent. Majka was bezig met die bollentrui, maar waarom ging Voeckler hem nou pesten op de top van de berg van tweede categorie? Omdat hij op wilde vallen, dacht ik. Showpik. Op de col van derde categorie pakte Pauwels de punten en ging door. Hij kreeg Majka mee. Ze kwamen echter niet weg. Pauwels pakte nog wel de punten op de volgende berg van derde categorie, maar Majka had de bollen al. De volgende berg zou meer spanning brengen, vermoedde ik. Zowel in de kopgroep als in het peloton.

Van Baarle ontsnapte intussen uit de kopgroep. Een springplank voor Rolland. Maar voorlopig was hij het voor Dumoulin. Twee Nederlanders voorop. Het moest niet gekker worden. Er kwam nog meer oorlog in de kopgroep. Nibali had ook wel zin in een potje vechten. En zo gingen ze met vier man beginnen aan de grote duiventil. Dumoulin, Pantano, Nibali en Possovivo, een echte positivo. De rest van de kopgroep was echter niet ver weg. En op de klim werden ze voorbij gereden.

Er viel een bonenstaak aan in de kopgroep. Dat kon alleen maar Zakarin zijn. Majka ging mee. In het peloton gebeurde nog niets. Wel was te zien dat Astana het tempo van het peloton ging verhogen. Wat was daar de bedoeling van? Het peloton werd daardoor wel weer een peletonnietmeertje. Het was gewoon een groep klassementsrenners.

In de afdaling werd het een zoekplaatje. Wie lag er op kop, wie niet en waarom niet? Alaphilippe in ieder geval niet, want die lag op de grond.

De laatste klim kwam eraan. Majka en Pantano hadden een aardige voorsprong, maar ik was benieuwd of er nu eindelijk iets in het peloton zou gebeuren. Majka probeerde intussen Pantano te lozen. Uiteindeljk lukte dat.

Aanval Aru in het peloton. Valverde volgde. Het werd niets. Volgende aanval kwam van Bardet, maar dat stelde ook niet veel voor. En dat was het.

Het duurde even voor dat het duo Dijktra en Ducrot door hadden dat Van Garderen niet meer in de groep van de klassementsrenners zat, terwijl hij toch al lang op de klim was gelost en het was dik in beeld geweest. Herbert moet eens een beetje meer op de koers letten, want hij zat op dat moment net weer over iets totaal onbelangrijks te kletsen. Ducrot was zeker net even poepen.

Reichenbach daalde als een drol, maar Pantano niet. Die haalde Majka weer in en won in de sprint.

Tweet van de dag: Mona: I wish there was a Tour de France alarm clock that would wake me up just before something interesting happens.

 Opmerking van de dag: Herbert (Descartes) Dijkstra: Ik fiets, dus ik besta.

De rit van morgen

Morgen een rit voor de sprinters of aanvallers. Daar kun je je klok op gelijk zetten. Over klokken gesproken, de renners eindigen de rit in Bern en dat ligt in het land van de klokken: Zwitserland. De stad heeft destijds Cancellara gebaard. Nou ja, zijn moeder deed het echte werk, maar het was in die stad.

Bern is best een bezoekje waard. De binnenstad staat op de lijst met werelderfgoed en daar kom je niet zomaar op. Ik denk niet dat Appelscha erop komt, maar Thorn zou wat mij betreft wel kunnen. Het motto van de Berner inwoners is: rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Dat is vreemd, want de tijd gaat altijd in hetzelfde tempo en Zwitsers hebben een hekel aan te laat komen.

Emmental is niet alleen een kaas, het is ook het dal in het kanton Bern. En wat voor een dal. Het is een heuvelachtig gebied waar je prima kunt fietsen, ook zonder trapondersteuning. Er is een fietsroute: De hartroute. Als je de hele route wilt fietsen dan moet je er wel een paar dagen voor uittrekken, want hij is 700 kilometer en loopt van Lausanne naar Rohrschach. Je kunt natuurlijk ook alleen het gedeelte door het Emmental doen. Dan kun je onderweg in een restaurant genieten van een lekker glas wijn en natuurlijk een lekkere kaasfondue van onder andere Emmentaler kaas. Wel je broodje aan je stokje houden anders moet je in het meer.