[Tour] Van buikloop naar racekak

Spannend was de laatste klim
Maar ach, er was rien à la main
Majka en Costa kwamen niet
En dus won Tommy Dumoulin

Tom pakt de koningin van Pyreneeën en is dus de koning. Geweldig, wat hij deed.

Nadat het aan het beging van de etappe al flink had gestormd in het peloton, kwam in de finale de hagel met bakken uit de hemel. Even voor dat het geval was ontsnapte Tom Dumoulin op een stuk vals plat in de aanloop naar de laatste beklimming. Andorra wenkte. Daar, waar hij vorig jaar de Vuelta verloor, zegevierde hij nu. Het was bovendien een fantastische strijd. Niet alleen de prestatie van Dumoulin, die Majka en Ruiz Ciosta achter zich hield, maar ook de renners die één voor één in dat hondenweer ploeterden en de strijd der giganten daarachter. Zeg niet dat Froome niet is aangevallen. Hij zag op het laatst scheel van de inspanning en zijn wattagemetertje ontplofte zowat. De enige die hem niet aanviel was Quintana. Die reed zo op het oog fluitend mee en houdt zijn kruit blijkbaar droog tot de Mont Ventoux. Daar zal hij toch wel tijd willen pakken op Froome met het oog op de tijdrit de dag erna.

Vandaag waren we er vanaf het begin van de etappe bij. Iedereen was er. Froome, Quintana, Porte, Kelderman, maar waar waren Herbert en Maarten? Lagen ze nog te ronken? De Belgen waren er wel gewoon.

Vanaf het echte begin waren er uitlooppogingen. Sky kwam natuurlijk op kop van het peloton en zou renners die niet gevaarlijk waren waarschijnlijk minuten geven. En zo ontstond een enorme kopgroep.

Wat is Contador toch een held. Gewoon in de aanval op de eerste berg om zo te proberen de trein van Froome in de poep te rijden. Er gebeurt altijd wat als hij er bij is. Gewond of niet. Hij liet zien dat een gewond dier echt gevaarlijk kan zijn. Helaas was het dier te gewond en bovendien nog ziek. Vandaag heeft de Tour een held verloren.

Herbert dacht dat Poels zo hard reed om Contador terug te halen. Lekker koersinzicht. Valverde reed ook weg met een paar helpers op kop, Herbert. Die stond veel dichter achter Froome. De Gendt, Majka en Pinot gingen voor de bollen.

Er was werkoverleg bij Sky tijdens de eerste afdaling en daarna liep de voorsprong van de kopgroep op. Wat zouden ze hebben besproken? Maarten had het gelukkig net op tijd in de gaten. Herbert natuurlijk weer niet. Wat ze hadden besproken bleek later. Geloste Skyrennertjes terug laten komen zodat die op het vlakke Valverde tot de orde konden roepen.

Leuk dat er twee Nederlanders in de kopgroep zaten. Dumoulin en Clement. De uitkomst van het werkoverleg van Sky werd ondertussen uitgevoerd, dus eigenlijk wilde Dumoulin wel van Valverde af. En zijn beden werden verhoord.

Het wachten was nu op de volgende klim. En daarna was het wachten op de volgende klim. Maar ondertussen stapte de eerdere aanvaller Contador af. Het ging niet meer. Het is de ondergang van een held, vind ik.

Er was nog een tussensprintje en dat was natuurlijk voor Sagan, die weer als Hulk in Parijs wil aankomen. Daarna was er weer een klim en Coppel ging in de aanval. Ik had natuurlijk liever Dumoulin, maar het was wel erg vroeg voor een aanval. Op de top was het de Gendt die voor de punten ging en meteen maar door ging. Zou er wat in zitten? Even later viel hij op de voorlaatste klim bijna om.

In de kopgroep werden de eerste gevechten gevoerd om weg te komen. Veel honden vochten om een been en Dumoulin ging er mee heen en ze zagen hem niet meer terug voor de huldiging als winnaar van de etappe.

Eindelijk was het ook oorlog in het pelotonnetje Froome, maar dat kwam door Nieve en Martin ging er achteraan. En dan ging Froome. Alleen Quinana was mee en dus was het waar dat zij de favorieten waren. Toch kwamen de anderen terug. Froome was niet dezelfde als vorig jaar blijkbaar. Mollema ging ook twee keer in de aanval. Die had het natuurlijk gehoord van Dumoulin en wilde ook opvallen. Hij kwam uiteindelijk op lichte achterstand binnen. Van die laatste beklimming is me bijgebleven dat Quintana wel erg gemakkelijk bij Froome bleef en dat die niet iedereen uit het wiel kon rijden bergop. Dat belooft nog wat voor de komende tijd.

Tweet van de dag: ejbijker: Hoeveel mensen zullen klagen dat hun belastinggeld wordt gebruikt voor het bellen van Spanje naar Nederland?

Opmerking van de dag: Maarten Ducrot: Valverde zette vandaag zijn laddertje tegen de onneembare vesting en kreeg een pot kokende olie over zich heen.

De rit van morgen

De renners gaan na de rustdag naar Revel. Dat plaatsje was al vaker aankomstplaats en er won eigenlijk altijd een vluchter. Onze eigen Eric Dekker bijvoorbeeld. Een groep vluchters maakt dus een goede kans om vooruit te blijven.

Revel is trouwens een erg leuk plaatsje met één van de mooiste markten van Frankrijk. Altijd op zaterdagmorgen is er markt met heerlijke lokale producten, maar als de renners er aankomen is het dinsdag en dan is er geen reet te beleven. Je kunt er uitstekende Fois Gras kopen, maar dan moet je geen lid zijn van de Partij van de Dieren.

In de omgeving zijn trouwens ook leuke oude dorpjes. Goed om  te bezoeken als toerist als het regent. Saint-Félix-Lauragais bijvoorbeeld. Daar is het Château de Saint-Félix-Lauragais. Dat dateert uit de twaalfde eeuw en daar was in 1167 de eerste synode van de Katharen gehuisvest. Herbert Dijkstra weet dat vast wel, want die weet alles van de Katharen en dat horen we ieder jaar. Die synode was onder voorzitterschap van  ene bisschop Nicetas en die was van de Bogomielen. De Bogomielen waren een sekte die vonden dat alles wat materieel was in de wereld, slecht was en al het goddelijke goed. De wereld is slecht en kan dus niet door God geschapen zijn. Jezus kon ook niet de zoon van God zijn. Er moest volgens hen een geheime weg zijn naar God. Hoe het ook zij, in dat kasteel ben je droog als het regent en we weten dat de bogomielen, evenals de Katharen, afgeslacht zijn en dus waren het eerder slemielen dan bogomielen.

Het zal de renners worst zijn. Die willen in Revel lekker gemasseerd, een goed diner en dan pitten.

Morgen op de rustdag geen Tourcolumn.