De voor- en nadelen van de TTIP

Al een tijdje zijn de hoge Europese en Amerikaanse piefen aan het onderhandelen over een verdrag dat de TTIP (Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag) wordt genoemd. Dit verdrag is slecht nieuws voor onze democratie.

Wat houdt de TTIP in? Het is een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Door dit verdrag zou de internationale handel bevorderen en voor beide grootmachten economische voordelen bieden. Er zijn onder andere plannen voor een grote vrijhandelszone die geheel Noord Amerika en Europa omvat.

Dat klink goed! De vrijhandelszone zorgt voor minder kosten bij het importeren van goederen uit geallieerde landen en het wordt dan goedkoper en sneller om producten uit het buitenland te bestellen. Dat zou betekenen dat het een stuk goedkoper wordt om bijvoorbeeld laptops en andere elektronisch apparatuur, dat vooral uit de VS geïmporteerd wordt, aan te schaffen. Volgens de voorstanders beweren dan ook dat de bestedingsruimte van mensen dus groter wordt.

Volgens de voorstanders komt er ook een hogere werkgelegenheid. De Nederlandse overheid heeft het over 400.000 extra banen. In Europa dan. Waar nu 23.000.000 werklozen zijn. Slaat echt een deuk in een pak boter dus.

Naast de vrijhandelszone en de extra banen zou ook de regelgeving erop vooruit gaan. ‘De EU en de VS hebben verschillende eisen voor bijvoorbeeld medische apparatuur, auto's, koelkasten, mobiele telefoons en zonnebrandolie’, staat op de website van de overheid. ‘Door verschillende werkwijzen duurt het soms lang voordat deze geïmporteerd kunnen worden. Met TTIP kan dat verbeteren.’

Waarom zouden we dan tegen het verdrag zijn? Het is heel simpel. De overheid kan geen eisen meer stellen die de belangen van bedrijven zouden schaden. Dus als de overheid gemodificeerd vlees afkeurt, dan zou een bedrijf die dat wil verkopen de overheid aan kunnen klagen en de rechtszaak nog kunnen winnen ook! De overheid kan hierdoor geen producten meer verbieden. De kwaliteit van ons voedsel zal erop achteruit gaan, want in de VS stellen ze veel minder eisen aan voedsel dan bijvoorbeeld in Nederland.

Ik pak een voorbeeld erbij. Het Zweedse bedrijf Vattenfall heeft in 2012 een rechtszaak aangespannen tegen de Duitse overheid omdat de Duitse overheid geen kernenergie meer wilde. Het besluit van Duitsland om geen kernenergie meer op te wekken zou in strijd zijn met het Energiehandvestverdrag. Vattenfall vraagt 4,7 miljard euro voor de geleden schade.

Zulke rechtszaken komen straks aan de orde van de dag. Stel dat een of ander chloorkip-bedrijf hun kip wil verkopen in Nederland, maar Nederland weigert, dan kunnen ze een rechtszaak aanspannen om de “geleden schade” te verhalen op de overheid. Nieuwe regels zouden bijna niet meer gesteld kunnen worden! De Nederlandse overheid verliest dan haar soevereiniteit.

Dat moeten we voorkomen. In onze democratie kan dat door niet meer op partijen te stemmen die pro-TTIP zijn, maar het is natuurlijk ook heel belangrijk om onze stem te laten horen. De afgelopen demonstratie was een succes, maar we moeten blijven strijden om de macht in eigen land te kunnen houden. Doe mee en strijd tegen de TTIP!