Voor een miljoen de NS verkloten

“De ontslagen NS-topman Timo Huges wil van zijn voormalige werkgever nog 165.000 euro aan salaris over de opzegtermijn en niet opgenomen vakantiedagen.” Helemaal terecht als dit contractueel was vastgelegd en een vervelende samenloop van omstandigheden tot een jammerlijke breuk tussen werkgever en werknemer had geleid. Wat Timo alleen even vergeet is dat dit laatste niet helemaal het geval was.

Timo had namelijk in naam van de NS de overheid opgelicht in de aanbesteding van het Limburgse OV. Een oud-directeur van Veolia was omwille van zijn voorkennis bewust via een schijnconstructie ingehuurd en er was bewust informatie achtergehouden of te laat aan de concurrentie geleverd. Timo was hier volledig van op de hoogte. Tegenover zijn eigen Raad van Bestuur heeft hij over dit alles vervolgens onjuiste verklaringen afgelegd.

In de volksmond heet dat fraude en jokken. En het bedrijf dat je bestuurt voor miljoenen aan schade toebrengen omdat Veolia een miljoenenclaim neer heeft gelegt. Volgens mij zijn er directeuren voor minder op straat geflikkerd.

Maar daar bleef het niet bij met onze Timo. Een oprotpremie kreeg hij niet. Maar vlak voor zijn ontslag heeft hij nog wel even opdracht gegeven om zijn prestatiebonus over 2014 uit te laten betalen. Het jaar waarin hij de boel op had gelicht! Daar konden de NS en en minister Dijsselbloem blijkbaar nog geen reet aan veranderen ook.

En dan kom je daar bovenop nog even met een claim voor achterstallig salaris?

Volgens veel ingewijden was Timo Huges een prima kerel en een goed directeur voor zowel zijn personeel als voor de reizigers. Een directeur die bovendien met alle misstanden van de vorige directie moest dealen. Waaronder het hele Fyra debacle. Een directeur die ook nog eens met meer storingen en meer mishandelde NS-medewerkers te maken kreeg. Een stevige job dus. Maar voor ruim een half miljoen per jaar mag je toch ook wel een stevig functionerende directeur verwachten?

Oké. Een dik half miljoen per jaar voor een directeur van zo'n groot bedrijf is nog niets vergeleken bij heel veel andere bedrijfstakken. Ik zie de NS echter niet echt als 'ieder ander bedrijf'. De NS heeft van nature al een monopoliepositie dus heb je ook geen financiële topper nodig. Een beetje handige bedrijfskundige met gevoel voor de klant kan daar al wonderen verrichten. En dan is een half miljoen per jaar toch echt mooi zat.

Mij interesseert het eigenlijk niet of hij wel zo'n aardige kerel is en of hij al dan niet recht heeft op een paar maanden opzegtermijn en een paar vakantiedagen. Het punt is gewoon dat hij uiteindelijk dezelfde hebberige streken en dezelfde verzieke moraal heeft laten zien als iedere andere foute manager die we de laatste jaren in het nieuws hebben gezien. De boel verneuken en de wet overtreden, maar toch bonussen en extra's verwachten.

Best Timo. Je hebt in amper twee jaar tijd bijna een miljoen euro aan salaris ontvangen en simpelweg onvoldoende gepresteerd. Voor een miljoen zou ik de boel ook wel kunnen verkloten bij de NS. Ik zou me alleen kapot schamen om dan nóg meer te eisen. Ook niet als ik er formeel recht op zou hebben.