Het orgasme van de Heilige Geest

Pinksteren is voor mij het meest geheimzinnige feest van de drie christelijke feesten. Ik denk trouwens dat veel mensen die niet-kerkelijk zijn, en misschien zelfs mensen die wel kerkelijk zijn, niet weten waarom we eigenlijk het pinksterfeest vieren.

Kerstmis en Pasen weet iedereen wel zo'n beetje. Kerstmis is de geboorte van Jezus samen met wat heidense feesten. Op Goede Vrijdag wordt de arme man gekruisigd en tijdens het paasfeest staat hij op uit de dood en gaat hij samen met de paashaas eieren zoeken. Tijdens Hemelvaartsdag stijgt hij op naar de hemel en dan zijn we er toch wel zo'n beetje klaar mee zou je zeggen. Wat moet er dan nog zijn geweest dat we ook nog een pinksterfeest hebben?

Het is wel fijn dat we tijdens deze feesten vrij zijn. Met kerst gaan we met z'n allen naar de kerstmarkten, met Pasen gaan we naar de meubelboulevard, maar wat doen we met Pinksteren? Het feest komt eigenlijk een beetje als mosterd na de maaltijd.

Ik ga al jaren tijdens het pinksterweekend samen met mijn vrouw en twee fietsvrienden ergens in Nederland naar een camping en maak er een fietsweekend van. Ik denk dat veel mensen dat weekend ook gebruiken om ergens een huisje te huren. Maar ik denk niet dat veel mensen stilstaan bij de achtergrond van Pinksteren. Wij althans niet. Dat kan ook niet als je aan het fietsen bent natuurlijk. Je staat alleen stil bij een knooppuntenkaart om te kijken welke route je zult volgen.

Tijdens Pinksteren vieren christenen de uitstorting van de Heilige Geest. Dat klinkt een beetje schunnig, maar met een orgasme heeft het niets te maken. Nadat Jezus naar God was, zaten de apostelen te wachten op een teken van boven en dat kwam.

Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bijeen. Plotseling klonk uit de hemel een geluid als van een hevige windvlaag, dat het huis waar ze zich bevonden geheel vervulde. Er verschenen aan hen een soort vlammen die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten. Allen werden vervuld van de Heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven.

Zo staat het ongeveer in de Bijbel. Ik vind het best geheimzinnig. Christenen herdenken deze gebeurtenis tijdens het pinksterfeest omdat de verspreiding van het christendom over de mensheid hier begon. Als je bedenkt wat voor ellende ervan is gekomen, valt er eigenlijk weinig te vieren. Maar hoe kan dit feit nu tijdens Pinksteren worden herdacht als de apostelen al op de dag van het pinksterfeest bijeenkwamen? Het bestond dus blijkbaar al.

Het woord 'pinksteren' is afgeleid van het Griekse woord 'pentekosté' en dat betekent 'vijftig'. Het Joodse Wekenfeest werd in de tijd van Jezus gevierd als herinnering aan de wetgeving op de berg de Sinaï. Dat feest vond vijftig dagen na Pesach plaats en tijdens Pesach werd het einde van de Joodse slavernij en de uittocht uit Egypte herdacht. Pinksteren wordt door de christenen ook vijftig dagen na Pasen herdacht, maar de reden van de herdenking is dus verschillend. Toch zijn er veel overeenkomsten te melden en eigenlijk is het verhaal van de Heilige Geest een beetje gejat van het verhaal over de tien geboden uit het oude testament.

Met een beetje goede wil kun je de uittocht van het Joodse volk uit Egypte vergelijken met de opstanding van Jezus. Het volk werd bevrijd uit het land dat hen als slaven hield en Jezus werd bevrijd van de dood. De wetgeving op de Sinaï kwam vijftig dagen na de bevrijding. De Heilige Geest kwam vijftig dagen na de opstanding zijn ding doen om nog eens Gods woord tot de mensen te laten doordringen, want blijkbaar waren die de tien geboden al lang vergeten.

Beide gebeurtenissen gingen gepaard met nogal wat bombarie. God daalde neer in vuur. De Sinaï was in rook gehuld en de berg trilde hevig. De Heilige Geest kwam ook niet onopvallend. Een geluid als een hevige windvlaag vulde het huis waar de apostelen zich bevonden en er verschenen tongen van vuur. Je zou haast geloven dat God en de Heilige Geest per ufo zijn gekomen. Er zijn trouwens meer passages in de Bijbel die op ufo's zouden kunnen wijzen. Het verhaal van de profeet Elia bijvoorbeeld. Die werd door een hemelse wagen, voortgetrokken door vurige paarden, afgehaald en is nooit meer waargenomen. Maar dat is leuk voor een andere column.

De Joden vierden en vieren het Wekenfeest echter ook vanwege de eerste oogst. Het is dus ook een lentefeest. En daar kan ik als niet-christen wel mee uit de voeten. Pinksteren is namelijk ook een lentefeest. Er zijn streken in Nederland waar men een pinksterbruid kiest en die noemt men dan 'pinksterblom'. Er wordt gedanst onder de meiboom en we eten asperges en een asperge is wat mij betreft het ultieme symbool van vruchtbaarheid. Kijk maar eens naar de vorm. In mei leggen alle vogeltjes een ei, de vrouwtjeseenden worden weer door de woerden verkracht en de konijntjes doen waar ze het beste in zijn. In dat licht bezien, vieren we misschien toch wel het orgasme van de Heilige Geest.