Paaseieren breien

Iedere dinsdagavond bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor de uitgave ‘Breien op hun paasbest' van Arne & Carlos.

Bij de kassa in mijn favoriete boekhandel lag hij te pronken. De uitgave ‘Breien op hun paasbest' van Arne & Carlos. Met enige schroom nam ik een exemplaar van de stapel en rekende af. Boekhandelaar Hans kon mij niet vertellen of dit breimagazine een geintje was of dat ik het serieus moest nemen.

Heb ik hier te maken met een gedrukte variant van Koot en Bie, Jiskefet of Koefnoen? Of is dit gewoon de Libelle in het kwadraat? Ik weet het niet.

Op de cover zie ik twee breiende nichten. Typetjes met rare brillen en een schaapachtige glimlach. De rechtse lijkt overigens sterk op Rowan Atkinson.

De inhoudsopgave is hilarisch:

Hoofdstuk 1
Materiaal
Hoofdstuk 2
De paashaas
Hoofdstuk 3
Truitje voor de paashaas
Hoofdstuk 4
Paasballen en paaseieren
Hoofdstuk 5
Op de lengte letten
Hoofdstuk 6
De lente komt
Hoofdstuk 7
Fabergé
Hoofdstuk 8
De kip en het ei
Hoofdstuk 9
Eiertruitjes

De truttigheid druipt er dus vanaf.

Kijken we naar het voorwoord. Dat begint zo: "De hele winter hebben we de kou buiten de deur proberen te houden en zijn we zoveel mogelijk binnen gebleven. Nu piept het voorjaarszonnetje boven de heuvels en beginnen de smeltende beekjes te stromen." Hoe suf wil je het hebben, vraag ik mij vertwijfeld af.

Vervolgens een waslijst van breipatronen en tuttige foto's. Hoe je een paashaas breit. Hoe je een zakje met een schattig motiefje breit, waar precies een ei in kan. "Tok-tok, de kip heeft een ei gelegd." Een schattig paasei met kleine tulpen. Of met een eenvoudig bloemmotief waar je "eindeloos mee kan variëren".

Of heel frivool, zelfs een tikje ondeugend: een eierzakje met als motief een buiten-wc. "Blijf rustig hier zitten in gedachten verzonken totdat iemand anders op het deurtje gaat bonken."

Ik zit ook in gedachten verzonken. Fokkers ontdekten dat de herrie over het vermeende plagiaat van dat songfestivalmeisje een hoax was. Misschien dat ze zich ook eens over dit rare breiblad kunnen buigen. Want het kan niet anders, of dit is een verschrikkelijk goed gelukte grap!