'Blanken zijn inferieur en moeten uitgeroeid worden'

70 jaar geleden hebben we ooit tegen elkaar gezegd: 'dit nooit meer'. Een boodschap die volledig aan de in 1991 geboren Yusra Khogali voorbij is gegaan. De Canadese medeoprichter van Black Lives Matter maakt er geen geheim van hoe ze over mensen met minder huidpigment dan zichzelf denkt: ze zijn inferieur en moeten uitgeroeid worden.

Khogali zette deze, nogal opmerkelijke mededeling, op haar facebookpagina, vergezeld met de mening dat witten untermenschen zijn. Ze gebruikte een vorm van Engels die voor de inferieure blanke wat lastig te volgen is, maar vrij vertaald klonk het ongeveer als "Witheid is niet menselijk. Sterker nog; witten zijn sub-mensen".

"Alle fenotypen zijn te vinden in de zwarte familietak en de witten zijn daar een genetisch defect van", zo klonk het vriendelijk.

De zichzelf kunstenares noemende dame laat zien dat ze heeft doorgeleerd, wanneer ze opschrijft dat "melanine in de zwarte huid ervoor zorgt dat het licht wordt opgevangen en het in een soort geheugen zet. Onze zwartheid zet het licht om in kennis. Melanine heeft een direct lijntje met de kosmische energie. Bij witte mensen gebeurt dit niet".

"Als we de mogelijkheid daartoe hadden, dan zouden zwarte mensen hun superieure genen moeten gebruiken om het witte ras uit te roeien' Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe het kan dat zwarte mensen na eeuwen van koloniaal geweld, genocide en vernietiging (ze verzonnen van alles om ons te laten uitsterven) toch steeds weer terugkwamen? Dat komt doordat we supermensen zijn", aldus de goed ingelichte Khogali.

In een tweet (die ze later weer verwijderde) laat Khogali weten dat ze Allah om kracht vraagt om niet alle witte mensen waar ze die dag te maken mee zou hebben, te doden. Dat lijkt te zijn gelukt.

De Black Lives Matter-beweging is een internationale activistenclub die strijd voert tegen geweld en institutioneel racisme tegen zwarte mensen. Men protesteert doorgaans tegen raciaal politiegeweld, etnisch profileren en raciale ongelijkheid. Khogali is een van de frontvrouwen in Canada.