FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 september 2016

Uitslagen Eredivisie 10/09/2016 II

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. SC Heerenveen klopte FC Twente met 3-1 terwijl Excelsior met 3-1 te sterk was voor Heracles Almelo. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

sc Heerenveen

3 - 1

FC Twente

 34' Ghoochannejhad
 66' Larsson
 90+3' Ghoochannejhad
   78' Celina
 
 Gele kaart: Kobayashi, Facey, (sc Heerenveen), Trajkovski, (FC Twente)
 Rode kaart: , Ter Avest (90/2xg) (FC Twente)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
St.Juste (Facey/46)
v.Aken
Bijker
v.Amersfoort
Schaars
Kobayashi (Namli/62)
Zeneli (Slagveer/83)
Ghoochannejhad
Larsson
  Marsman
Ter Avest
Andersen
Bijen
Trajkovski
Mokotjo
Klich
Thesker
Yeboah
Oosterwijk
Ede (Celina/67)

Excelsior

3 - 1

Heracles Almelo

 1' Karami
 19' Koolwijk
 22' Fredy
   66' Vermeij
 
 Gele kaart: Bruins, Hadouir, Ondaan, (Excelsior), Ondaan, Bruns, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.462
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Kuipers
Bruins
Vermeulen (Faik/ 83)
Koolwijk
Elbers (Ondaan/69)
Hasselbaink (Hadouir/66)
Fredy
  Castro
Droste (Armenteros/72)
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Vujicevic (Fledderus/46)
Bruns
Pelupessy
Navrátil (Kuwas/46)
Vermeij
Darri

Die Antwoord gaat gewoon door

Grote verwarring rond Die Antwoord. Werd eerder gemeld dat de Zuid-Afrikaanse rave-rappers het volgend jaar voor gezien houden, op Instagram wordt dit tegengesproken. Yolandi Visser, een van de rappers van de groep, zette een verklaring op social media.

Journalist Daryl Keating, die het nieuws van de split bracht, krijgt er flink van langs. "Hij verdraaide hetgeen we vertelden en haalde al onze uitspraken uit hun context", moppert Visser. "Het is een grote leugen."

"We zeiden alleen maar dat we volgend jaar gaan werken aan ons laatste album en daarna een film gaan maken", zegt Visser verder. Ze besluit haar verklaring met "DIE ANTWOORD FOR EVA".

Die Antwoord gaat gewoon door
Die Antwoord gaat gewoon door (Foto: BuzzE)

Clinton betreurt generaliseren Trump-aanhang

Hillary Clinton betreurt het dat ze zo'n groot deel van de aanhang van Donald Trump over een kam heeft geschoren. De Democratische presidentskandidaat zei vrijdagavond dat de helft van Trumps aanhang "jammerlijke" mensen zijn die er homofobe, racistische en seksistische denkbeelden op na houden.

"Ik sprak gisteravond veel te generaliserend en dat is nooit een goed idee", aldus een verklaring van Clinton. "Ik heb er spijt van dat ik 'de helft' zei, dat was verkeerd. Maar laten we duidelijk zijn. Wat werkelijk jammerlijk is, is het feit dat David Duke en andere racisten die blanken als superieur zien Trump als een voorvechter van hun idealen zien. Het is verwerpelijk dat Donald Trump zijn campagne grotendeels op vooroordelen en paranoia heeft gebaseerd en hatelijke denkbeelden en stemmen een nationaal podium heeft gegeven."

Hoewel ze een deel van haar omschrijving terugneemt, benadrukt Clinton dat ze ook de komende tijd niet zal nalaten om racistische en bekrompen uitlatingen als zodanig te benoemen.

Clinton betreurt generaliseren Trump-aanhang
Clinton betreurt generaliseren Trump-aanhang (Foto: ANP)

Uitslag N.E.C. - PSV

Om 19.45 begon in de Eredivisie het duel tussen N.E.C. en PSV. De thuisploeg leed een pijnlijke nederlaag en mocht van geluk spreken dat de Eindhovenaren met het oog op de Champions League na een half uur gas terug namen. Toen stond echter wel al een stand van 0-4 op het scorebord.

N.E.C. Nijmegen

0 - 4

PSV

     4' Ramselaar
 10' Pereiro
 20' Brenet
 24' L.de Jong
 
 Gele kaart: Dumic, Fomitschow, (N.E.C. Nijmegen),
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.600
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Buwalda
Dumic
Golla
Fomitschow (Gmeiner/88)
Ofosu (Groeneveld/85)
Bikel
Awoniyi (Heinloth/72)
Breinburg
Owusu-Abeyie
Mayi
  Zoet
Brenet
Isimat-Mirin
Moreno (Schwaab/61)
Willems
Pröpper
Hendrix
Ramselaar (Lundqvist/80)
Narsingh (Bergwijn/72)
L.de Jong
Pereiro

Reuzenwespen zorgen voor overlast

Een paar fietsers zijn zaterdag onwel geworden na wespensteken op een fietspad tussen Elim en Hollandscheveld in het Drentse Hoogeveen. Diverse ambulances reden uit om hulp te bieden.

Volgens ooggetuigen ging het om grote wespen. Mogelijk gaat het om de hoornaar, die 3,5 centimeter groot kan worden. ,,Ik werd achterop mijn hoofd gestoken en mijn vrouw ook. Mijn vrouw ging ondersteboven met de fiets. Toen ik op mijn achterhoofd voelde, zaten daar dikke wespen", aldus een slachtoffer tegen een verslaggever van RTV Drenthe.

Het fietspad is afgesloten totdat de gemeente Hoogeveen de situatie heeft opgelost.

Reuzenwespen zorgen voor overlast
Reuzenwespen zorgen voor overlast (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 10/09/2016 I

AZ heeft in de Eredivisie een eenvoudige zege geboekt op Willem II. De gastheren hoefden in Alkmaar weinig inspanning te leveren om een 2-0 score te laten noteren. PEC Zwolle en FC Utrecht hebben de punten gedeeld. PEC stond lange tijd voor, maar na een overtreding van Verdonk kregen de bezoekers in blessuretijd een strafschop en Haller liet deze kans niet onbenut: 1-1.

AZ

2 - 0

Willem II

19' Jahanbakhsh
90+1' García
   
 
Gele kaart: Haps (AZ), Haye, Koppers, Falkenburg (Willem II)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 13.839
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Van Eijden
Vlaar
Haps
Luckassen
Van Overeem (Rienstra/84)
Wuytens
Jahanbakhsh (García/46)
Friday
Dos Santos (Bel Hassani/68)
  Lamprou
Van Anholt
Lachman
Peters
Koppers (Heerkens/58)
Van den Boomen
Falkenburg
Ojo
Croux (Andrade/79)
Sol (Ogbeche/71)
Haye

PEC Zwolle

1 - 1

FC Utrecht

12' Ehizibue   90+1' Haller (pen)
 
Gele kaart: Ehizibue, Brama, Van Polen (PEC Zwolle), Janssen, Koch (FC Utrecht)
Rode kaart: Verdonk (90) (PEC Zwolle)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.600
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Van Polen
Marcellis
Van de Pavert
Verdonk
Hebling
Achahbar (Schenkeveld/90+2)
Brama
Ehizibue (Marinus/76)
Brock-Madsen
Thomas (Mokhtar/64)
  Ruiter
Troupée
Leeuwin
Koch (Joosten/85)
Conboy
Janssen (Amrabat/65)
Strieder
Ayoub
Ludwig (Barazite/65)
Zivkovic
Haller

Latour wint fraaie etappe Vuelta, Quintana weerstaat Froome

In de twintigste en voorlaatste etappe van de Vuelta kregen de toeschouwers een zeer fraaie etappe voorgeschoteld. Overal was er strijd, waarbij vooraan Pierre Latour op de Alto de Aitana na een schitterend gevecht kon zegevieren. Daarachter stootte Esteban Chaves Alberto Contador van het podium, terwijl in de strijd om de rode leiderstrui Nairo Quintana fier overeind bleef tegen Chris Froome.

In de 193 kilometer lange etappe met start in Benidorm duurde het lang voordat zich een kopgroep kon vormen. Hierbij was Robert Gesink een van de actiefste renners en het lukte hem uiteindelijk om weg te komen. De Nederlander zat in een groepje met onder meer Luis Leon Sanchez (Astana) en Rudy Molard (Cofidis) die vlak voor een hergroepering wegsprongen. Het duo kreeg een vijftiental, waaronder Gesink achter zich aan. Ze pakten dertien minuten op het peloton en twee minuten op de groep Gesink.

Op de laatste berg ontbrandde de strijd vooraan, waarbij Sanchez zijn vluchtmakker Molard al snel loste. De Spanjaard hoopte tot de top stand te kunnen houden, maar Darwin Atapuma was de eerste die hem passeerde. Sanchez viel stil, waarna de strijd om de dagzege losbarstte. Atapuma leek de beste papieren te hebben, maar Latour achterhaalde hem. De pas 22-jarige Fransman en de Colombiaan probeerden elkaar te lossen en pas in de laatste honderden meters wist Latour een gaatje te slaan en een zeer fraaie zege te boeken, voor Atapuma en Fabio Felline die hiermee Alejandro Valverde de puntentrui afsnoepte. Gesink kwam als vijfde boven.

Achter de koplopers brandde een strijd los tussen de klassementsrenners. Chaves zette zijn ploeg Orica-BikeExchange op kop van het peloton en reduceerde de meute flink. De Colombiaan had een plan gesmeed om Contador van het podium te stoten en sprong daarom op de voorlaatste berg weg uit het peloton. Hij kreeg hierbij hulp van ploeggenoot Howson die zich uit de kopgroep terug had laten zakken. Het plannetje slaagde, want hij overbrugde uiteindelijk de 1.10 minuten die hij achterstand op Contador had. De Spanjaard probeerde via ploeggenoten in eerste instantie het gat te beperken, maar kon zelf daarna niet voldoende tijd meer terugpakken.

In de strijd om de rode leiderstrui wilde Froome op de Alto de Aitana nog een poging wagen om Quintana te achterhalen. De winnaar van de Tour de France moest 1.21 minuten goedmaken op zijn concurrent die op alle aanvallen een antwoord had. De Colombiaan van Movistar reed in de slotmeters zelfs nog weg bij de coureur van Sky, waardoor zijn eindzege veilig is.

In het klassement heeft Quintana nu 1.23 minuten voorsprong op Froome. Chaves is naar plek drie geklommen op 4.08 minuten van het rood, met dertien seconden daarachter Contador. Robert Gesink is met plek 35 beste Nederlander. Hij ging in deze ronde na het uitvallen van kopman Steven Kruijswijk voor de dagzeges, wat hem eenmaal lukte. Morgen wordt de Vuelta afgesloten met een 104 kilometer lange rit naar Madrid.

Golfer Luiten blijft in race voor titel KLM Open

Golfer Joost Luiten blijft in de race om voor de tweede maal in zijn carrière het KLM Open op zijn naam te schrijven. De Nederlander liep op de derde dag op The Dutch in Spijk een ronde van 69 slagen (-2) en staat met een totaalscore van 202 slagen (-11) op drie slagen van de leider.

Luiten had na zijn goede ronde van gisteren vandaag een mindere dag, maar toch wist de Nederlander drie birdies te noteren. Daar stond op de zestiende hole wel een bogey tegenover, maar door de dagscore is op de slotdag nog van alles mogelijk. Vanaf de gedeelde derde plaats zit de eindzege er nog steeds in.

De leiding is in handen van de Australiër Scott Hend die vandaag in 64 slagen (-7) rond ging. Achter hem staat Nino Bertasio tweede met een totaal van -13. De Italiaan zag op de slothole zijn leidende positie in rook opgaan door een dubbel bogey. Vermeldenswaardig was het optreden van de Zuid-Afrikaan Brandon Stone die het gisteren door Luiten neergezette baanrecord met een slag aanscherpte tot 63 slagen. Hij staat nu met een score van -10 op een gedeelde zevende plaats.

Naast Luiten hadden ook Wil Besseling en Maarten Lafeber de cut overleefd. Besseling deed vandaag goede zaken door een ronde van 68 slagen (-3). De Nederlander staat daardoor op een gedeelde 36e plaats met een score van -4. Lafeber kende een minder goede dag met 74 slagen (+3) en staat nu gedeeld 70e met +2 voor het toernooi.

Wiebes: geen draagvlak EU-belastingtarief

Nederland is tijdens het EU-voorzitterschap de eerste zes maanden 'serieus in de slag geweest' met onderhandelingen over een Europees belastingtarief voor rente- en royaltyinkomsten. Dat bevestigt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zaterdagmorgen in Bratislava naar aanleiding van onthullingen door dagblad Trouw en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Volgens Wiebes heeft het voorstel, dat het moeilijker moet maken voor multinationals om belasting te ontwijken door te schuiven met winsten naar landen met voordelige tarieven, 'op geen stukken na draagvlak'. Ook zei de staatssecretaris, in de Slowaakse hoofdstad voor een informele bijeenkomst van EU-ministers van Financiën, dat er 'al jaren allerlei percentages' de revue passeren. Uit geheime stukken zou blijken dat de EU 'op technisch niveau' overeenstemming heeft bereikt op een minimumtarief van 10 procent op rente en royalty's.

Wiebes: geen draagvlak EU-belastingtarief
Wiebes: geen draagvlak EU-belastingtarief (Foto: ANP)

Man die Reagan neerschoot komt vrij

John Hinckley, de man die 35 jaar geleden de Amerikaanse president Ronald Reagan neerschoot, komt zaterdag op vrije voeten, waarschijnlijk voorgoed. Een federale rechter besliste in juli dat hij lang genoeg in een psychiatrisch ziekenhuis was behandeld en geen gevaar meer vormt voor anderen.

De nu 61-jarige Hinckley trekt na zijn vrijlating in bij zijn negentigjarige moeder, die in een besloten gemeenschap woont in Williamsburg in Virginia, schrijft de krant The Washington Post. De afgelopen tien jaar was Hinckley daar al geregeld op proefverlof, steeds voor langere periodes.

Hinckley was 25 toen hij geobseerd raakte door de actrice Jodie Foster en de film Taxi Driver. Hij begon Reagan te stalken en schoot de president, diens woordvoerder James Brady, een lijfwacht en een politieman op 30 maart 1981 neer voor een hotel in Washington. Perschef Brady liep hersenletsel op en overleed in 2014.

Man die Reagan neerschoot komt vrij
Man die Reagan neerschoot komt vrij (Foto: ANP)

Buma: premier moet zich als premier gedragen

CDA-leider Sybrand Buma heeft zaterdag fel uitgehaald naar premier Mark Rutte: "Als je premier wilt zijn, moet je je ook als premier gedragen."

Buma wees op een recente uitlating van Rutte over sommige Turkse Nederlanders ("Pleur op"). De CDA-fractievoorzitter plaatste ook vraagtekens bij het publiekelijke sorry van Rutte voor het niet nakomen van verkiezingsbeloftes: "Ten eerste moet het natuurlijk gaan om daden. Je kunt niet iets als premier zeggen en vervolgens niets doen. Maar het gaat me ook om het taalgebruik: als je premier wilt zijn, moet je je ook als premier gedragen."

Buma sprak op een evenement met duizend partijgenoten in Amsterdam. Het was de eerste zogenoemde CDA1000-bijeenkomst, die is bedoeld om CDA-leden eerder te betrekken bij het opstellen van het verkiezingsprogramma van de christendemocraten.

Buma: premier moet zich als premier gedragen
Buma: premier moet zich als premier gedragen (Foto: ANP)

Real Madrid met speels gemak langs Osasuna

Real Madrid heeft zaterdagmiddag zonder problemen gewonnen van Osasuna. In Madrid werd het 5-2 voor de Koninklijke.

Real Madrid kon tegen Osasuna weer beschikken over Karim Benzema en Cristiano Ronaldo. Uiteraard mocht laatstgenoemde gelijk weer in de basis starten, maar voor Benzema lag een basisplaats niet in het verschiet. Álvaro Morata toonde zich de afgelopen weken een waardig vervanger van de Fransman en maakte zodoende ook nu weer zijn opwachting. Morata betaalde het vertrouwen van zijn trainer terug met een goede wedstrijd tegen Osasuna. Uiteindelijk had Real Madrid slechts 45 minuten nodig op af te rekenen met de ploeg van trainer Enrique Monreal

In de eerste helft werd de toon vrijwel onmiddellijk gezet toen Ronaldo al na vijf minuten voor de openingstreffer tekende. Danilo stuurde Gareth Bale met een lange bal weg, waarna de Brit zich onzelfzuchtig toonde en Ronaldo liet binnenwerken: 1-0. Hierna kakte het allemaal wat in bij Real Madrid. Sterker nog, via Unai García was Osasuna nog heel dicht bij de gelijkmaker.

Echter was het de pure klasse van Real die uiteindelijk de doorslag gaf. De 2-0 van Danilo, waaraan een prachtig wippertje van Ronaldo vooraf ging, was de eerste stap naar een Madrileense overwinning. Nog voor rust was het Sergio Ramos die de wedstrijd helemaal op slot gooide. Vanuit een corner kopte de Spanjaard snoeihard raak: 3-0.

In het tweede bedrijf lag het tempo wat lager dan in de eerste helft het geval was. Real genoot een comfortabele voorsprong, terwijl Osasuna de kwaliteit ontbeerde om wat terug te doen. Pepe breidde in de 56e minuut de score nog wel uit. Vanuit een hoekschop kopte de Portugees keurig raak. De vernedering was compleet toen even later Luka Modrić voor de 5-0 tekende. De sterk spelende Kroaat schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied raak.

Osasuna deed via Oriol Riera en David Garcia nog wat terug, maar het leed was toen al lang en breed geschiet. Real Madrid rekende overtuigend af met de ploeg uit Pamplona, en kan zich nu gaan richten op het Champions League-duel met Sporting Portugal.

'WikiLeaks hield info over Rusland achter'

Toen WikiLeaks in 2012 miljoenen geheime mails van het Syrische regime naar buiten bracht, hield het een deel achter. Die mails werden nooit gepubliceerd. Daarin stond informatie die Rusland niet goed uitkwam, schrijft techsite The Daily Dot.

The Daily Dot baseert zich op geheime documenten bij een Amerikaanse rechtbank. Oppositiegroep RevoluSec zou in 2011 de controle over het volledige internetverkeer in Syrië hebben overgenomen. Daardoor kon de groep het regime afluisteren.

Een van die miljoenen onderschepte mails was afkomstig van Salim Toubaji, topman van de centrale bank van Syrië. Daarin schrijft hij dat Damascus meer dan 2 miljard euro heeft geparkeerd op rekeningen bij de VTB Bank, waarvan de Russische staat de belangrijkste aandeelhouder is. Maar die mail stond niet in de Syria Files uit 2012.

Ontkenning
WikiLeaks ontkent censuur en wil er tegen The Daily Dot verder niet op ingaan. De klokkenluiderssite zou wel nog hebben gezegd: "Ga hier gerust mee door, maar je kunt er zeker van zijn dat we dit een keer terug doen."

WikiLeaks ligt de laatste tijd onder vuur. De site publiceerde onlangs interne mails van de Amerikaanse Democratische partij. Die berichten zouden afkomstig zijn van hackers, mogelijk uit Rusland.

'WikiLeaks hield info over Rusland achter'
'WikiLeaks hield info over Rusland achter' (Foto: BuzzT)

Lady Gaga treedt op in Londense club

Lady Gaga heeft vrijdagnacht opgetreden in een Londense pub. Media in Engeland staan er vol van en op YouTube is een filmpje verschenen. De ster gaf een show van zo'n 25 minuten.

Lady Gaga kwam rechtstreeks van een champagnefeest in Berlijn. Intussen warmde Mark Ronson, die de ster helpt met haar nieuwe album, het publiek op met een lange dj-set.

Op het podium ging Lady Gaga helemaal los. Ze was slechts gekleed in een korte broek en een piepklein truitje. Dat kledingstuk zorgde ervoor dat het publiek steeds een glimp kon opvangen van de blote borsten van de zangeres.

Het was overigens alweer een hele poos geleden dat Lady Gaga materiaal had uitgebracht. Perfect Illusion werd al een tijdje geleden aangekondigd, maar verscheen pas op donderdag. Het nummer werd op social media in ieder geval gemengd ontvangen.

Lady Gaga treedt op in Londense club
Lady Gaga treedt op in Londense club (Foto: BuzzE)

Samsung: vervang Galaxy Note 7 snel

Wie een Galaxy Note 7 heeft, moet die zo snel mogelijk inruilen voor een nieuw exemplaar. Die oproep heeft Samsung zaterdag gedaan. "We zijn vervangende toestellen aan het leveren, zodat die kunnen worden verstrekt via het vervangingsprogramma", aldus het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Samsung kondigde vorige week aan dat de Galaxy Note 7 wordt teruggeroepen en dat de verkoop wordt stilgelegd. De batterij van de nieuwe phablet kan ontploffen.

De Galaxy Note 7 is een grotere, bijgewerkte versie van het topmodel Galaxy S7. Het toestel werd begin vorige maand geïntroduceerd en was in tien landen te koop. In Nederland was de Note 7 nog niet leverbaar. Wel is Samsung al een reclamecampagne gestart om de telefoon te promoten en was het mogelijk om een bestelling te plaatsen.

Samsung: vervang Galaxy Note 7 snel
Samsung: vervang Galaxy Note 7 snel (Foto: BuzzT)

Twee katten gered 15 dagen na beving Italië

Liefst vijftien dagen na de aardbeving in het Italiaanse Amatrice zijn er twee katten levend onder het puin vandaan gehaald. Pietro en Georgiana werden donderdag gered, zo zei een woordvoerder van de reddingsorganisatie tegen de krant Le Soir.

Nadat er een zacht gemiauw werd gehoord, vonden reddingswerkers Pietro in de ruïnes van de stad Amatrice. De kat was uitgedroogd en werd in kritieke toestand naar een dierenarts gebracht.

Georgiana werd gevonden in het naburige dorp Illica, in het huis waarvan de eigenaren tijdens de aardbeving omkwamen. Hun dochters vroegen de hulpverleners om naar drie katten te zoeken. Na meerdere pogingen werd er een enkele uitgedroogde en ondervoede, maar nog levende kat aangetroffen.

De verwoestende aardbeving in Italië ruim twee weken geleden, eiste 295 levens.

Twee katten gered 15 dagen na beving Italië
Twee katten gered 15 dagen na beving Italië (Foto: ANP)

'Veel potentiële aanslagplegers in Duitsland'

Duitsland is thuis aan meer dan vijfhonderd radicale moslims die in staat zijn alleen of in groepsverband aanvallen uit te voeren. Daar heeft minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière voor gewaarschuwd in een interview met dagblad Bild.

Volgens de Maizière hebben de autoriteiten momenteel zeker 520 "potentiële aanvallers" in beeld. Nog eens 360 anderen worden als "relevante" personen beschouwd omdat ze nauwe banden hebben met de eerste groep. "De terreurdreiging in Duitsland komt nu van zowel buitenlandse groepen als fanatieke eenlingen", aldus de minister.

"De teams worden in het geheim Europa in gesmokkeld en bereiden hun acties voor zonder te worden opgemerkt, zoals we zagen bij de aanvallen in Parijs en Brussel", vervolgde De Maizière. "Maar wat nog moeilijker is, is om de fanatieke eenlingen op te sporen. Helaas gaat er van beide een reële dreiging uit."

'Veel potentiële aanslagplegers in Duitsland'
'Veel potentiële aanslagplegers in Duitsland' (Foto: ANP)

Anouk komt met tweede show in Ziggo Dome

Het concert dat Anouk op 24 mei geeft in de Amsterdamse Ziggo Dome is binnen een mum van tijd uitverkocht geraakt. Dat laat concertpromotor Ticketmaster weten op Twitter. Maar voor de fans zonder kaartje is er goed nieuws. Er komt nog een concert.

Naast het concert op de 24ste zal Anouk nu ook op 27 mei het podium beklimmen van de Ziggo Dome. De kaartverkoop voor dat optreden is inmiddels gestart.

Anouk komt met tweede show in Ziggo Dome
Anouk komt met tweede show in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Leonardo DiCaprio geïnspireerd door Al Gore

Leonardo DiCaprio werd pas echt milieuactivist na een gesprek met Al Gore. Dat zegt de acteur en regisseur tegen People. "Ik sprak met hem in het Witte Huis", vertelt DiCaprio. "Hij maakte een tekening voor me om te laten zien hoe erg het gesteld was met onze aarde."

People sprak met de acteur op het Toronto International Film Festival. DiCaprio promoot daar zijn nieuwe documentaire The Ivory Game. De film beleeft de wereldpremière nadat kijkers van Nexflix al eerder een voorproefje van de docu kregen voorgeschoteld.

"Ik was vroeger al erg begaan met het uitsterven van diersoorten. Maar na het gesprek met Gore werd ik pas echt activist", legt de acteur uit. "Ik was begin twintig toen ik het gesprek met hem had." Sindsdien zet DiCaprio zich in om mensen bewust te maken van de gevaren van de opwarming van de aarde. Zijn stichting heeft tot nu toe ruim 50 miljoen euro bijeen geharkt.

DiCaprio wordt overigens genoemd in een groot Maleisisch fraudeschandaal. Hij is daarover al verhoord door de FBI, melden media in Amerika.

Leonardo DiCaprio geïnspireerd door Al Gore
Leonardo DiCaprio geïnspireerd door Al Gore (Foto: BuzzE)

Jongen krijgt klap van molenwiek

Tijdens de Open Monumentendag in Zuidland is een kind zwaargewond geraakt door een klap van een molenwiek. Volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond liep de jongen een ernstige hoofdwond op en raakte hij bewusteloos.

Het slachtoffer is met de traumahelikopter naar het Erasmus MC gebracht. De korenmolen De Arend werd na het ongeluk meteen stilgezet.

Jongen krijgt klap van molenwiek
Jongen krijgt klap van molenwiek (Foto: ANP)

Wiebes: niemand begrijpt hout van Apple-zaak

De Europese Commissie maakt onvoldoende duidelijk op grond van welke regels de Amerikaanse technologiegigant Apple 13 miljard euro achterstallige belasting plus rente aan de Ierse fiscus moet betalen, zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zaterdag. "De Apple-zaak is verwarrend", aldus Wiebes.

De EU-ministers van Financiën ('ecofin') spraken in de Slowaakse hoofdstad Bratislava onder meer over belastingontwijking in Europa. Ook Apple kwam aan de orde. EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging) besliste eind augustus dat de Ieren jarenlang illegale belastingdeals hebben gesloten met Apple, dat zijn Europese zetel in het land heeft. Zowel Apple als de Ierse regering gaat tegen het besluit in beroep.

"De hele ecofin begrijpt geen hout van wat de crux is in deze zaak", zei Wiebes na afloop. ''De informatie en communicatie over de zaak laat te wensen over. Dat de Ierse fiscus van de commissie belastingen moet terugvorderen over winsten die elders zijn behaald, is ook juridisch vreemd."

Den Haag heeft eveneens een rechtszaak tegen de commissie lopen bij het Europese Hof van Justitie. Nederland heeft 25,7 miljoen euro belasting moeten terugvorderen van Starbucks omdat volgens Vestager de regels voor verrekenprijzen binnen een concern onjuist zijn toegepast.

Wiebes: niemand begrijpt hout van Apple-zaak
Wiebes: niemand begrijpt hout van Apple-zaak (Foto: BuzzT)

Drukte in Naturalis om T. rex

Tientallen belangstellenden stonden zaterdagmorgen voor de deuren van Naturalis om T. rex Trix te zien. De meesten hadden kaartjes online gekocht om wachttijden bij de kassa's te voorkomen. Het is de eerste dag dat het fossiel van de vleesetende, uitgestorven dinosaurus in Leiden te zien is.

Een woordvoerster van het natuurhistorisch museum zegt dat veel kinderen met hun ouders zijn gekomen, maar dat er ook veel mensen alleen zijn om het skelet te zien. "Vooral kinderen gaan met Trix op de foto"

Trix is tot 5 juni volgend jaar te zien en gaat daarna op wereldtournee. Eind 2018 komt het terug en krijgt Trix een vaste plek in een zaal van een nieuw gebouw van Naturalis.

Onderzoekers van het Naturalis Biodiversity Center groeven de T. rex in 2013 op in de Amerikaanse staat Montana. Naturalis is het enige museum buiten Noord-Amerika dat een T. rex in zijn collectie heeft.

Drukte in Naturalis om T-rex
Drukte in Naturalis om T-rex (Foto: ANP)

Dodental ingestorte parkeergarage stijgt

Uit de parkeergarage in aanbouw die afgelopen week in de Israëlische stad Tel Aviv instortte zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag nog twee lijken geborgen. Het dodental van het ongeluk is hiermee gestegen tot vijf, zei de politie. Een speciale eenheid van het leger zoekt nog naar één persoon die wordt vermist.

Bij het ongeluk van maandag raakten ongeveer dertig mensen gewond. De politie stelt een onderzoek in. Arbeiders hadden volgens berichten in de media geklaagd over gebrekkige veiligheidsmaatregelen bij de bouw van de ondergrondse parkeergarage.

Dodental ingestorte parkeergarage stijgt
Dodental ingestorte parkeergarage stijgt (Foto: ANP)

'Helft van Trump-aanhangers jammeraars'

Volgens Hillary Clinton bestaat de helft van de aanhangers van haar rivaal Donald Trump uit "afkeurenswaardige jammeraars". Hieronder verstaat de Democratische presidentskandidate racisten, seksisten, homo-, moslim- en vreemdelingenhaters.

Tijdens een toespraak op een fondsenwervingsavond in New York zei de voormalig minister van Buitenlandse Zaken vrijdag (lokale tijd) dat Trump met zijn gedrag als presidentskandidaat een stem heeft gegeven aan de haatdragende retoriek van dit soort individuen. "Om even grofweg te generaliseren, kun je de helft van Trumps aanhangers kwijt in wat ik de mand van afkeurenswaardige jammeraars noem", aldus Clinton. "Helaas zijn er dit soort mensen. En Trump heeft ze zichtbaar gemaakt."

Clinton vertelde haar gehoor dat sommige van deze mensen onverbeterlijk zijn, maar niet Amerika vertegenwoordigen.

De rest van de aanhangers van de Republikeinse presidentskandidaat bestaat volgens de Democrate uit mensen die wanhopig wachten op verandering en zich in de steek gelaten voelen door de overheid en de economie.

'Helft van Trump-aanhangers jammeraars'
'Helft van Trump-aanhangers jammeraars' (Foto: ANP)

SP: Regering zelf onthult stukken Prinsjesdag

Geheime stukken over Prinsjesdag zijn niet uitgelekt, maar doelbewust door de regering naar buiten gebracht. Dat stelde de fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer, Tiny Kox, zaterdag.

Terwijl het parlement ze nog niet heeft, slingert het kabinet naar hartelust haar positieve cijfers de wereld in, aldus Kox in het NPO-radioprogramma Kamerbreed. "We zouden ons taalgebruik moeten aanpassen. Dit is niet uitlekken. Het kabinet besluit gewoon: zo gaan wij dit nieuws naar buiten brengen." Het kabinet moet ons niet het fabeltje op de mouw spelden dat het is een ongelukje is, zo zei hij.

Kox reageerde op de onthullingen van RTL Nieuws, dat er net als afgelopen jaren in slaagde voor Prinsjesdag begrotingsplannen van het kabinet te bemachtigen. Uit de stukken blijkt dat praktisch iedereen er volgend jaar in koopkracht iets op vooruitgaat.

SP: Regering zelf onthult stukken Prinsjesdag
SP: Regering zelf onthult stukken Prinsjesdag (Foto: ANP)

City wint intense Manchesterderby

Het niveau had hoger gekund in de stadsderby tussen Manchester United en Manchester City, maar spannend en intens was het ontegenzeggelijk (1-2).

Manchester United begon aan de stadsderby alsof het vrijdagavond de pub in was geweest. Het leed veel balverlies, was slordig in de passing en de buitenspelers (Jesse Lingard en basisdebutant Henrikh Mkhitaryan) hadden geen enkele geslaagde actie. Zlatan Ibrahimovic werd dan ook nauwelijks bereikt en Paul Pogba was vooral aan het lopen, maar deed geen dingen die je verwacht van een man die 120 miljoen euro kost.

Manchester City, dat voor aanvang van de derby net als United 9 punten uit drie duels had, profiteerde dankbaar van de brakheid bij The Reds en kwam binnen een kwartier op voorsprong. Aleksandar Kolarov verstuurde een pass, niemand liep eigenlijk mee en Kevin De Bruyne glipte na goed doorkoppen van Kelechi Iheanacho zo langs Daley Blind en bleef oog-in-oog met David De Gea bijzonder kalm: 0-1.

In plaats van dat United getergd reageerde na die goal, bleef het slap spelen. Wayne Rooney, die niet schroomde om een treiterende manager Josep Guardiola (die de bal lang vast hield) te duwen, was de enige Mancunian die strijd tentoonspreidde. De rest deed dat niet en zo kon De Bruyne tien minuut voor rust met een boogje de bal naar de hoek sturen, waar eerst de paal United redde, maar Iheanacho vanuit de rebound zelfs met ogen dicht had kunnen scoren: 0-2.

Op sterven na dood zou United richting rust strompelen, was de logische verwachting, maar het tegendeel openbaarde zich. De bal kwam na een vrije trap terug het veld in waar Zlatan Ibrahimovic knap raakschoot en de spanning in een van de grootste derby’s ter wereld terugbracht. De Zweed had met het hoofd zelfs 2-2 kunnen binnenknikken op aangeven van Rooney, maar zag hoe de debuterende Claudio Bravo redding bracht.

Met Marcus Rashford (voor Lingard) en Ander Herrera (voor Mkhitaryan) in de ploeg kwam United sterk uit de rust. De derby ontwikkelde zich tot een lust voor het oog, een heerlijk voetbalgevecht. City kwam onder grote druk te staan, piepte en kraakte. Guardiola reageerde door Fernando te brengen voor Iheanacho. Even later liet hij Leroy Sané debuteren. City kreeg weer meer grip op het duel en kon met meer rust proberen de 1-2 over de streep te trekken. United moest het hebben van opportunistische pogingen zoals een schot van heel ver van Rooney.

In het laatste kwart was het City dat de lakens uitdeelde. De Gea had twee knappe reddingen in huis (op Fernando en Otamendi) na een corner van De Bruyne en toen de Belg luttele minuten later weer aan een goal rook, kreeg de United-doelman kreeg hulp van de paal. David Silva schoot even later vanaf randje zestien een metertje over. Mourinho bracht tien minuten voor het einde Anthony Martial, waardoor United met een aanvalskwartet kon jagen op de 2-2. Dat gebeurde wel, maar leverde geen grootse momenten op. City streed tot de slotseconde en trok de 1-2 zege, die al in de eerste helft gestalte kreeg, succesvol over de streep.

Kelechi Iheanacho op zijn knieën na het vieren van zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Action Images)
Kelechi Iheanacho op zijn knieën na het vieren van zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Action Images)

Drake koopt huis van buurman

Rapper Drake gaat iets ruimer wonen, maar daarvoor hoeft hij niet te verhuizen. De Amerikaanse huizensite Trulia meldt dat Drake het optrekje van zijn buurman heeft gekocht. Dat kostte hem ongeveer 2,5 miljoen euro.

Drake had in 2012 al ruim 7 miljoen euro opgehoest voor zijn huidige woning. Daar voegt hij nu een stuk land van ruim 4000 vierkante meter aan toe. Hij krijgt de beschikking over een ruim huis met vier slaapkamers en vijf badkamers. Een zwembad ontbreekt ook niet. Verder is er ook nog een gastenverblijf van 800 vierkante meter.

Drake koopt huis van buurman
Drake koopt huis van buurman (Foto: BuzzE)

Masturberende man rijdt bijna terras op

Een man is vrijdagavond in Hoogerheide met zijn auto bijna een druk terras op gereden terwijl hij aan het masturberen was. De 35-jarige inwoner van Putte was zwaar onder invloed van drank.

Volgens de politie was de man eerst zo'n tien keer tegen een paal aangereden voordat hij voor het terras aan de Raadhuisstraat terechtkwam. Toen agenten hem wilden aanhouden, had de beschonken man hulp nodig om uit de auto te komen. In zijn wagen troffen de politiemensen diverse blikjes bier en een stroomstootwapen aan. De man is meegenomen naar het bureau.

Masturberende man rijdt bijna terras op
Masturberende man rijdt bijna terras op (Foto: ANP)

Flat in Rotterdam ontruimd vanwege gaslucht

In Rotterdam is zaterdagochtend een flat enige tijd voor een deel ontruimd vanwege een gaslucht. De brandweer had gas gemeten onder de kelder van het flatgebouw aan de Slinge. Daarop werd besloten om negen woningen in de flat te ontruimen. De bewoners werden opgevangen in een sporthal.

Na ruim een uur was het gas afgesloten en mochten de mensen weer naar huis. Netbeheerder Stedin gaat op zoek naar de oorzaak.

Flat in Rotterdam ontruimd vanwege gaslucht
Flat in Rotterdam ontruimd vanwege gaslucht (Foto: ANP)

Man aangehouden na ontvoering dochtertje

De politie heeft vrijdagnacht in Roosendaal een 25-jarige man aangehouden vanwege de ontvoering van zijn driejarige dochter. Hij had het kindje meegenomen na een ruzie met de moeder. Voordat hij wegreed mishandelde hij de moeder en bedreigde twee getuigen met een scherp voorwerp.

De moeder schakelde daarna de politie in. Diverse politiemensen uit de omliggende regio werden ook opgeroepen. Tegen middernacht vonden agenten de man met zijn dochtertje op een parkeerplaats langs de A58 bij Oirschot. De man weigerde zijn kind aanvankelijk mee te geven. Er werden speciale onderhandelaars opgeroepen, maar uiteindelijk gaf hij haar mee aan de politiemensen. Op het bureau in Roosendaal werd het meisje herenigd met haar moeder. De man zit daar vast.

Man aangehouden na ontvoering dochtertje
Man aangehouden na ontvoering dochtertje (Foto: ANP)

Omstanders trekken dronken man uit auto

Omstanders hebben in Breda een stomdronken man uit zijn auto getrokken omdat ze bang waren dat hij op de Ginnekenmarkt een vol terras op zou rijden. De 36-jarige inwoner van de stad was al vol gas tegen het straatmeubilair aangereden.

De politie kreeg vrijdagavond diverse meldingen binnen dat iemand dronken achter het stuur zat. Mensen probeerden contact met de bestuurder te maken door op zijn raam te kloppen, maar hij reageerde nergens op. Hij reed vol gas tegen een prullenbak en bloembak aan. Toen hij daarna nog een aanrijding maakte, besloten omstanders hem uit zijn auto te halen. De politie heeft de man daarna meegenomen naar het bureau. Hij bleek te dronken om een ademtest af te leggen.

Omstanders trekken dronken man uit auto
Omstanders trekken dronken man uit auto (Foto: ANP)

Buitenlandse toeristen stromen naar Rotterdam

De opmars van Rotterdam op de favorietenlijstjes van Lonely Planet en Rough Guide heeft ertoe geleid dat buitenlandse toeristen in toenemende mate de Maasstad bezoeken. In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg het aantal buitenlandse bezoekers in de hotels met 20 procent, van 167.000 naar 201.000 gasten. In het aantal overnachtingen in Rotterdam is eenzelfde beeld zichtbaar, van 283.000 naar 332.000.

"Dat moet haast wel verband houden met het feit dat we hoog op de goede lijstjes staan", zegt Maarten Struijvenberg, namens Leefbaar Rotterdam wethouder Werkgelegenheid en Economie. ,,Vroeger waren we blij als er een keer een artikel over onze stad in een buitenlandse krant stond. Tegenwoordig verzamelen we een bijbel aan reportages uit kranten en magazines die verschijnen in het buitenland."

Het gaat volgens hem goed met de toeristische sector en de horeca, die profiteren van de aantrekkingskracht van architectonische iconen als de Markthal, het gebouw De Rotterdam en het nieuwe Centraal Station.

Vijfde plek
's Wereld populairste reisgids Lonely Planet zette Rotterdam in oktober 2015 op de vijfde plaats in de top 10 van aantrekkelijkste steden, achter onder meer Kotor (Montenegro), Quito (Ecuador) en Dublin (Ierland). Lonely Planet noemt Rotterdam "een van de opwindendste steden" en "een openluchtmuseum voor postmoderne en hedendaagse architectuur". De Rough Guide zette de stad een jaar eerder al in de top 10.

Die aanbevelingen missen hun uitwerking in het buitenland niet, aldus Struijvenberg. "We staan als stad absoluut in de picture. De groeicijfers zijn uitstekend en vertonen een gestage weg omhoog." Hij wijst onder meer naar de komst van circa zeventig cruiseschepen naar de havenstad, die een economische meerwaarde van 500.000 euro per schip betekenen. De drukte door de cruisevaart is zelfs zo groot dat vanwege de verkeersafwikkeling wordt gestudeerd op een alternatieve aanmeerplaats. "Maar de plek zo midden in de stad bij de Erasmusbrug is natuurlijk een attractie op zichzelf", aldus de wethouder.

De stad zit echter niet stil. Er is al weer een nieuw plan om de 4864 beschikbare hotelkamers uit te breiden. Die komen mogelijk in het voormalige, monumentale postkantoor naast het stadhuis, ook al zo'n icoon van de Maasstad.

Buitenlandse toeristen stromen naar Rotterdam
Buitenlandse toeristen stromen naar Rotterdam (Foto: ANP)

Honkballers starten EK met grote zege op Groot-Brittannië

De Nederlandse honkballers zijn het Europees kampioenschap in eigen land begonnen met een overtuigende zege op Groot-Brittannië. In Hoofddorp stond na zeven innings 11-1 op het scorebord. 

Startend werper Diegomar Markwell stond in zes innings maar twee honkslagen toe en reliever Berry van Driel hielp in de zevende slagbeurt drie Britten wel heel snel aan drie-slag. Dashenko Ricardo en Kalian Sams wisten de bal het stadion uit te slaan.

Nederland maakte al na de eerste inning drie runs. De Britten kwamen nog wel een puntje terug, maar in de derde inning liepen nog eens drie Nederlanders over de thuisplaat. Het eenzijdige duel werd in de zesde inning definitief beslist in het voordeel van de titelverdediger.

Zaterdag wacht de volgende wedstrijd tegen Duitsland. De Duitsers begonnen het EK met een 4-0 overwinning op Zweden.

Man vast voor dreigtweets tegen asielzoekers

Een man uit Hoorn is vrijdagavond opgepakt omdat hij in tweets dreigde met aanslagen op asielzoekers en vluchtelingen. De man poseerde op zijn account met de naam Waffen SS 88 met een volautomatisch wapen.

Volgens Crimesite.nl was de man eerder actief bij de extreemrechtse CP'86. De man twitterde een reeks berichten waarin hij zijn ongenoegen uitte over de instroom van vluchtelingen. Het account van de man is afgeschermd, maar zijn tweets zijn toch uitgelekt. 

Pechvogel Huntelaar verliest met Schalke van Bayern

Bayern München blijft volle kracht vooruit gaan in de Bundesliga, op jacht naar de titelprolongatie. Vrijdagavond was het Schalke 04 van Klaas-Jan Huntelaar slachtoffer. Het werd op bezoek in Gelsenkirchen 0-2. 

De formatie uit Gelsenkirchen zette de Beierse ploeg vanaf de beginfase zwaar onder druk. Met Klaas-Jan Huntelaar in de basis, werd er gezocht naar openingen. Het jonge Schalke-talent Leon Goretzka verspilde in de twintigste minuut een enorme mogelijkheid, door een open doelkans op David Alaba te koppen.

Via Thiago reageerde Bayern een aantal minuten later. De oud-Barcelona speler gaf een steekpass op Thomas Müller, die daarna Robert Lewandowski vond met een crosspass. De openingsgoal leek op zijn pantoffel te liggen, maar de inzet van de Pool vloog naast.

Vlak voor de rust speelde Abdul Baba Yevhen Konoplyanka aan, waarna de Oekraïner een harde voorzet gaf die door Bayern-keeper Manuel Neuer kon worden weggeduwd. In de rebound wist Huntelaar geen gevaar te stichten.

Na 70 minuten moest Huntelaar noodgedwongen het veld verlaten, na een ongelukkige botsing. Bayern steeds meer het heft in handen nam. Pas in de slotfase wist Die Rekordmeister dat om te zetten in cijfers. Eerst was het Javier Martínez die Lewandowski liet scoren in de 81e minuut. In de blessuretijd counterde Bayern zich naar een 0-2 overwinning via Joshua Kimmich.

Doden na explosie in Bengalese fabriek

Een explosie en brand in een fabriek van verpakkingsfolie in Bangladesh heeft zaterdag aan zeker achttien mensen het leven gekost. Minstens vijftig mensen raakten gewond, velen levensgevaarlijk, meldt de Bengalese krant Dhaka News op gezag van de hulpdiensten op zijn website.

De explosie deed zich rond 06.00 uur (lokale tijd) voor op een industrieterrein in Tongi, een voorstad van de hoofdstad Dhaka. In de fabriek van Tampaco worden verpakkingsfolies voor onder meer levensmiddelen en sigaretten gemaakt.

Naar de oorzaak van de explosie wordt een onderzoek ingesteld.

Verkiezingsbijeenkomsten PvdA en CDA

In aanloop naar de parlementsverkiezingen volgend jaar maart houden PvdA en CDA zaterdag bijeenkomsten die informatie moeten opleveren voor het opstellen van het verkiezingsprogramma.

Regeringspartij PvdA buigt zich op een mbo-school in Utrecht over het onderwijs. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is erbij. Leraren, schoolleiders, onderzoekers en politici gaan met elkaar in gesprek over meerdere PvdA-initiatieven. Zo schreef fractievoorzitter Diederik Samsom mee aan een essay over de Nieuwe School, om ieder kind gelijke kansen te geven. Ook andere Kamerleden kwamen met voorstellen om de tweedeling en ongelijkheid in het onderwijs te lijf te gaan. De uitkomsten van de discussie gaan naar de commissie die het PvdA-verkiezingsprogramma schrijft.

Oppositiepartij CDA houdt voor de eerste keer een zogenoemde CDA1000-bijeenkomt. Duizend leden uit het hele land komen naar de Amsterdamse Kromhouthal om te praten over de belangrijkste vraagstukken én oplossingen. Met de bijeenkomst wil het CDA de betrokkenheid van leden bij de koers van de partij voor de komende jaren versterken. De voorstellen die de meeste steun krijgen, worden verwerkt in het nieuwe CDA-programma. Deelnemers kunnen op een app hun stem uitbrengen, de uitslag volgt begin volgende week.

Verkiezingsbijeenkomsten PvdA en CDA
Verkiezingsbijeenkomsten PvdA en CDA (Foto: ANP)

Prinses Alexia aan been geopereerd

Prinses Alexia is vrijdag geopereerd aan haar rechter bovenbeen. Bij de elfjarige dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam een plaat en schroeven uit het been verwijderd.

Die werden geplaatst nadat prinses Alexia een beenbreuk opliep bij een ski-ongeluk in Oostenrijk op 27 februari. De plaat en de schroeven werden geplaatst om een goed herstel van de breuk te bevorderen.

De operatie is goed verlopen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdagavond. Alexia mocht enkele uren na de operatie met haar ouders het Erasmus MC-Sophia te Rotterdam verlaten om thuis verder te herstellen. De behandelende artsen verwachten dat de behandeling hiermee is afgerond, aldus de RVD.

Prinses Alexia aan been geopereerd
Prinses Alexia aan been geopereerd (Foto: ANP)

Eenderde EHBO'ers niet bereid tot reanimatie

Van de mensen die een EHBO-diploma hebben, is ruim een derde niet bereid iemand te reanimeren. Het Rode Kruis constateert dat na een onderzoek van TNS NIPO onder meer dan duizend mensen. Het heeft geen verklaring waarom slechts 64 procent wel wil ingrijpen. Van de mensen zonder EHBO-diploma is maar 16 procent bereid iemand te reanimeren.

Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een juiste opleiding te willen helpen. Ruim 30 procent zonder diploma durft het dan niet aan om hulp te bieden. Bij een bloeding is dat percentage 75 versus 40.

Het Rode Kruis vindt de uitkomsten dramatisch, omdat juiste de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. "Uit eigen ervaring weten wij wel dat mensen zonder diploma vaak niet weten wat ze moeten doen of dat ze bang zijn fouten te maken", aldus een woordvoerster.

Extra zorgelijk
Volgens de zegsvrouw waren de uitkomsten bij een vergelijkbaar onderzoek vier jaar geleden minder teleurstellend. De hulpverleningsorganisatie noemt het extra zorgelijk dat ook maar weinig mensen overwegen een EHBO-cursus te doen.

Het Rode Kruis verkoopt zelf EHBO-cursussen en wil die nu beter aan de man gaan brengen. Omdat mensen vaak vinden dat ze te duur zijn, te intensief of te ingewikkeld, biedt het Rode Kruis de cursus ook via internet aan of via een speciale EHBO-app.

Eenderde EHBO'ers niet bereid tot reanimatie
Eenderde EHBO'ers niet bereid tot reanimatie (Foto: ANP)

FOK! Wat een lekker weer..

De afgelopen nacht was het helder met temperaturen van 10 tot 15 graden. Vandaag is het opnieuw vrij zonnig. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met middagtemperaturen van 23 graden op de wadden tot 26 graden in het zuioosten. In het westen gaat de bewolking 's avonds toenemen maar veel regen zal daar niet uit vallen.

Zon op 07:05
Zon onder 20:07
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 


Prachtig strandweer in Hargen aan Zee, verkoeling was nodig
Prachtig strandweer in Hargen aan Zee, verkoeling was nodig

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1846 Elias Howe krijgt een patent voor de naaimachine.
1913 Eerste autoweg van kust tot kust geopend in de Verenigde Staten.
1933 Opening van de Waaslandtunnel, de oudste voertuigentunnel onder de Schelde in Antwerpen, bijgewoond door koning Albert I en koningin Elisabeth.
1976 Een Brits vliegtuig en een Joegoslavisch vliegtuig botsen bij Zagreb, waardoor 176 mensen omkomen.
2003 Anna Lindh, de Zweedse minister van Buitenlandse zaken wordt neergestoken en overlijdt een dag later aan haar verwondingen.
2008 De Large Hadron Collider in het CERN bij Genève, de grootste deeltjesversneller ter wereld, wordt in gebruik genomen.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Klokkenluider Manning gaat in hongerstaking

De Amerikaanse soldate Chelsea Manning, die een gevangenisstraf uitzit van 35 jaar voor het lekken van geheime documenten aan Wikileaks, gaat in hongerstaking. De als man geboren Manning zei vrijdag (lokale tijd) voedsel te weigeren totdat ze wordt behandeld voor haar geslachtsidentiteitsstoornis en de overheid haar met respect bejegent.

,,Ik verzoek het niet langer. Ik eis het nu," aldus Manning in een verklaring. Manning weigert nog langer te eten, drinken en haar haar te knippen of kort te dragen. Wel zal ze water en haar voorgeschreven medicijnen blijven innemen. De 28-jarige militair deed in juli een zelfmoordpoging, naar verluidt uit frustratie met de weigering van de autoriteiten haar een adequate behandeling te bieden.

Het leger kondigde later die maand aan een onderzoek in te stellen naar de actie van Manning, die haar op een veroordeling voor wangedrag kan komen te staan. Daarop staat eenzame opsluiting voor onbepaalde tijd, een strenger regime of een langere gevangenisstraf.

Tot haar geslachtsveranderende behandeling ging Chelsea, een voormalig inlichtingenanalist in Irak, door het leven als Bradley. In 2013 werd ze door een militaire rechtbank veroordeeld voor het lekken in 2010 van 700.000 documenten en video's naar onlineklokkenluiderscollectief Wikileaks. Een van de video's toonde beelden uit een gevechtshelikopter die vermoedelijke Irakese opstandelingen onder vuur nam. Bij die aanval kwamen twaalf mensen om het leven, waaronder twee verslaggevers van Reuters.

Klokkenluider Manning gaat in hongerstaking
Klokkenluider Manning gaat in hongerstaking (Foto: ANP)

PS4 Pro gericht op aspirant-overstappers naar pc

In een interview met het Britse dagblad The Guardian heeft Sony-topman Andrew House gezegd dat de PlayStation 4 Pro gericht is op het publiek dat twijfelt om over te stappen naar pc gaming. Het idee achter de herziene PlayStation 4-uitgave is volgens House hoofdzakelijk om de bestaande playerbase binnen het PlayStation-ecosysteem te houden.

House legt het als volgt uit: "In de console-lifecycle ontstaat op een bepaald moment een dip, die als gevolg heeft dat gamers die de maximale grafische ervaring willen, overstappen naar pc omdat daar overduidelijk de beste prestaties te behalen zijn. We willen die mensen binnenboord houden en ze toch het maximaal mogelijke proberen te bieden".

De PlayStation 4 Pro, uitgerust met 4K-streaming- en HDR-compatibiliteit, moet een fikse verbetering bieden ten opzichte van de gewone PS4 op het gebied van graphics. De mensen die hands-on mochten met het nieuwe speelgoed onderstreepten dit en de beelden die we tijdens de PlayStation Meeting zagen van Horizon Zero Dawn en Mass Effect Andromeda zagen er ook wel degelijk spectaculair uit. Toch stuitte de onthulling van de nieuwe machine afgelopen woensdag op behoorlijk wat kritiek. Zo zijn veel mensen ontevreden over de keuze van Sony om de PS4 Pro niet uit te rusten met een 4K-speler, wat kijkend naar de concurrent een logische stap zou zijn. Deze klacht wordt door Sony gepareerd met het argument dat streaming video de toekomst is. Los daarvan is er bij de PlayStation-achterban, net zoals bij aardsvijand Xbox, nog veel onvrede over het hele idee van een nieuwe consle mid-cycle.

Ondertussen lijkt De Xbox-divisie van Microsoft niet op te kunnen houden met trollen op Twitter. Zo kwam Bethesda Game Studios eerder vandaag met de mededeling dat mod-support voor Fallout 4 en de Skyrim-remaster er niet meer in zit bij PlayStation 4. Het duurde maar even voordat het officiële Twitter-kanaal van Xbox UK reageerde met hun checklistje. Vlak na de aankondiging van de PS4 Pro kwamen met een soortgelijke lijst om de Xbox One S af te zetten tegen de nieuwe console van Sony. De eeuwig voortdurende console-oorlog lijkt in ieder geval weer als vanouds op te laaien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.