Latour wint fraaie etappe Vuelta, Quintana weerstaat Froome

Peterselieman

In de twintigste en voorlaatste etappe van de Vuelta kregen de toeschouwers een zeer fraaie etappe voorgeschoteld. Overal was er strijd, waarbij vooraan Pierre Latour op de Alto de Aitana na een schitterend gevecht kon zegevieren. Daarachter stootte Esteban Chaves Alberto Contador van het podium, terwijl in de strijd om de rode leiderstrui Nairo Quintana fier overeind bleef tegen Chris Froome.

In de 193 kilometer lange etappe met start in Benidorm duurde het lang voordat zich een kopgroep kon vormen. Hierbij was Robert Gesink een van de actiefste renners en het lukte hem uiteindelijk om weg te komen. De Nederlander zat in een groepje met onder meer Luis Leon Sanchez (Astana) en Rudy Molard (Cofidis) die vlak voor een hergroepering wegsprongen. Het duo kreeg een vijftiental, waaronder Gesink achter zich aan. Ze pakten dertien minuten op het peloton en twee minuten op de groep Gesink.

Op de laatste berg ontbrandde de strijd vooraan, waarbij Sanchez zijn vluchtmakker Molard al snel loste. De Spanjaard hoopte tot de top stand te kunnen houden, maar Darwin Atapuma was de eerste die hem passeerde. Sanchez viel stil, waarna de strijd om de dagzege losbarstte. Atapuma leek de beste papieren te hebben, maar Latour achterhaalde hem. De pas 22-jarige Fransman en de Colombiaan probeerden elkaar te lossen en pas in de laatste honderden meters wist Latour een gaatje te slaan en een zeer fraaie zege te boeken, voor Atapuma en Fabio Felline die hiermee Alejandro Valverde de puntentrui afsnoepte. Gesink kwam als vijfde boven.

Achter de koplopers brandde een strijd los tussen de klassementsrenners. Chaves zette zijn ploeg Orica-BikeExchange op kop van het peloton en reduceerde de meute flink. De Colombiaan had een plan gesmeed om Contador van het podium te stoten en sprong daarom op de voorlaatste berg weg uit het peloton. Hij kreeg hierbij hulp van ploeggenoot Howson die zich uit de kopgroep terug had laten zakken. Het plannetje slaagde, want hij overbrugde uiteindelijk de 1.10 minuten die hij achterstand op Contador had. De Spanjaard probeerde via ploeggenoten in eerste instantie het gat te beperken, maar kon zelf daarna niet voldoende tijd meer terugpakken.

In de strijd om de rode leiderstrui wilde Froome op de Alto de Aitana nog een poging wagen om Quintana te achterhalen. De winnaar van de Tour de France moest 1.21 minuten goedmaken op zijn concurrent die op alle aanvallen een antwoord had. De Colombiaan van Movistar reed in de slotmeters zelfs nog weg bij de coureur van Sky, waardoor zijn eindzege veilig is.

In het klassement heeft Quintana nu 1.23 minuten voorsprong op Froome. Chaves is naar plek drie geklommen op 4.08 minuten van het rood, met dertien seconden daarachter Contador. Robert Gesink is met plek 35 beste Nederlander. Hij ging in deze ronde na het uitvallen van kopman Steven Kruijswijk voor de dagzeges, wat hem eenmaal lukte. Morgen wordt de Vuelta afgesloten met een 104 kilometer lange rit naar Madrid.