FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 juni 2001

Unisys: "We zullen het nooit meer doen"

Arjan_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Unisys, een computer-bouwer van de oude stempel (tegenwoordig zitten ze in de e-business) biedt haar excuses aan voor al het leed dat computers ons hebben gebracht!

Unisys excuseert zich voor een reeks van 'ergernissen', waaronder: het feit dat het niet meer nodig is om winkels te bezoeken, omdat alles via het internet goedkoper kan worden besteld; het einde van het ontspannen kopje koffie met een krant in de ochtend, omdat tegen de tijd dat de koffie klaar is het nieuws in de krant hopeloos achterloopt op de online-edities; defecte apparatuur die niet meer kan worden gerepareerd door intelligente en welwillende personen met handgereedschap en mechanische kennis; ongeduldig wachten omdat de magnetron in tien seconden iets opwarmt terwijl u gewend bent in een fractie van een seconde antwoord te krijgen, en: de dot.com zeepbel en het uiteenspatten daarvan.

Nieuwssite PCM start volgende week

Het wereldwijde web begint een steeds betere informatie bron te worden, en dat geldt vooral voor actuele informatie: nieuws. Om de online bevolking van nieuws te voorzien zijn er inmiddels heel wat nieuwssites te vinden, en het zijn er nog niet genoeg. Volgende week lanceert krantenuitgever PCM haar langverwachte nieuwssite.

De naam van de site is nog onbekend, maar wordt deze week op het Uitgeverscongres in Rotterdam bekend gemaakt. De site krijgt anderhalf jaar om zich te bewijzen. Volgens hoofdredacteur Froukje Santing moet de site een 'gids' voor nieuwslezend Nederland worden.

De lancering van de site maakt een einde aan een onzeker periode voor PCM, die aanvankelijk NU.nl van Ilse wilde overnemen. Toen dat financieel niet haalbaar bleek, werd besloten een eigen site op te zetten.

Friends nemen laatste seizoen op

De populaire sitcom Friends gaat stoppen. Hoofdrolspeler David Schwimmer heeft aangekondigd dat de zes vrienden nog een negende seizoen van de serie maken en dan ieder hun eigen weg gaan.

'Het is mooi geweest', vertelt Schwimmer vanaf zijn vakantieadres in Frankrijk. 'We zijn het er allemaal over eens dat het negende seizoen het laatste moet zijn'. Deze onthulling komt als een verrassing voor NBC, het station dat de serie uitzendt: 'Wij weten niet beter dan dat we in september gaan onderhandelen over een tiende serie'.

Volgens Schwimmer is de cast toe aan een nieuwe uitdaging. Jennifer Aniston is zwanger en Courteney Cox richt zich, ondanks haar recente miskraam, nog steeds op het moederschap. Lisa Kudrow, die al moeder is, wil zich meer toeleggen op haar filmcarrière. Ze speelde al in succesvolle producties als The Opposite of Sex en Analyze This.

Ook David Schwimmer ziet meer heil in een carrière als filmacteur, al wil deze nog niet echt van de grond komen. Matthew Perry worstelt nog altijd met een drugsprobleem, terwijl Matt Le Blanc zich na afloop van de serie liever zou richten op een leven buiten de spotlights.

Toch is er meer aan de hand. Verhalen over een slechte sfeer op de set houden aan. Courteney Cox vierde onlangs haar 37e verjaardag. Haar Friends-collega's schitterden daarbij door afwezigheid. Ook zou de serie zelf metaalmoeheid vertonen. Een gastrol van Kathleen Turner als de transseksuele vader van Chandler en een lesbische kus tussen Jennifer Aniston en Winona Ryder konden daar niet veel aan veranderen.

Binnenkort gaat in de Verenigde Staten de achtste serie van Friends in première. Nederland krijgt de zevende serie momenteel op video, en in september op TV voorgeschoteld.

Veel Nederlanders houden overspel geheim

Van alle Nederlanders zou 45 procent overspel geheim houden. Daarentegen vindt bijna iedereen, liefst 90 procent, het verzwijgen van ontrouw door de ander erg tot heel erg.

Dit blijkt uit een onderzoek naar geheimen binnen relaties dat het NIPO in opdracht van het maandblad Plus Magazine heeft gehouden. Bijna 600 Nederlanders, bestaande uit jongeren, babyboomers (50-60 jaar) en ouderen, kregen over dit onderwerp hypothetische en directe vragen voorgelegd.
Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht dat er geheimen zijn binnen relaties. Opmerkelijk is dat slechts 20 procent toegeeft dat er een geheim speelt of heeft gespeeld. 'Vreemdgaan' is ons grootste geheim, gevolgd door 'verliefd op een ander'. Andere genoemde geheimen hebben te maken met ervaringen uit de jeugd, vorige partners, oorlogsherinneringen, financiële problemen en zelfmoordpogingen.

Bij mannen heeft een geheim eerder met seks te maken, bij vrouwen met verliefdheid. Over de reden tot het verzwijgen van een geheim verschillen vrouwen en mannen van mening. Vrouwen willen vooral niet kwetsen en/of vinden het een privézaak, mannen houden vooral hun mond vanwege de negatieve invloed die het op de relatie zal hebben.
Bij ouderen bestaat meer begrip voor de stiekeme partner. In het algemeen vindt negentig procent het voor zich houden van overspel door de ander 'heel erg'. Maar ouderen hebben daar toch minder moeite mee dan jongeren, 75 tegenover 96 procent.

Ook minder beladen geheimen als dagboek lezen, bankafschriften bekijken, agenda inzien en stiekem privé-telefoontjes inzien, zijn bij het onderzoek betrokken. Van de vrouwen deinst 64 procent er niet voor terug de post van de partner te openen, bij de mannen maakt 49 procent zich daar schuldig aan. Vrouwen zijn overigens in bijna alle gevallen nieuwsgieriger en stiekemer dan mannen.

Het uitgebreide onderzoek naar geheimen binnen relaties verschijnt in het zomernummer van Plus Magazine, maandblad voor vijftigplussers. Daarin geeft onder meer psycholoog Bas Levering, verbonden aan de universiteit van Utrecht, aan dat het goed is om een geheim te hebben. "Het helpt je om ook binnen de relatie je eigen identiteit te bewaren", weet hoofdredactrice M. Ter Laak te vertellen.

Cocaïne populair onder Veluwse jongeren

Het aantal jongeren en scholieren op de Noordwest-Veluwe dat alcohol en softdrugs gebruikt, stijgt. De leeftijd van de gebruikers daalt. Cocaïne en XTC blijken de populairste harddrugs. Het aantal verslaafde gokkers is gedaald, het aantal rokers is nagenoeg gelijk geblijven.

Verder wijkt het gebruik van genotmiddelen op de Noordwest-Veluwe niet af van landelijke trends. Dat blijkt uit een recent onderzoek van stichting Consultatiebureau Alcohol en Drugs (Cad) en GGD Noordwest-Veluwe. Beide instanties houden zich in de gemeenten Harderwijk, Elburg, Ermelo, Nunspeet en Putten met verslavingsproblematiek bezig.

Verslavings nota

Harderwijk heeft naar aanleiding van deze resultaten een aantal oplossingen voorgesteld in de zogeheten 'beleidsnota ambulante verslavingszorg'. De nota wordt binnenkort voorgelegd aan de Harderwijkse gemeenteraad. Harderwijk hoopt dat de voorstellen ook door de andere gemeenten worden overgenomen.
In de nota staat dat alle reclame voor alcohol en drugs uit de abri's geweerd moet worden. De gemeente stelt verder voor dat scholen en instellingen samen - in overleg met een deskundige - moeten werken aan een voorlichtingsprogramma om jongeren te wijzen op de gevaren van alcohol en drugs. Met name de mbo-opleidingen moeten benaderd worden.

Er komt een huiskamer waar jongeren met problemen zes uur per week professionele begeleiding kunnen krijgen. Daarnaast stelt Harderwijk geld beschikbaar om drie verslaafden onder begeleiding ergens te laten wonen, in samenwerking met het Cad.

Rond school te koop

Volgens de gemeente Harderwijk moet de meeste aandacht aan de jongeren worden besteed. Uit het onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld het drankmisbruik waar geweld uit voortvloeit toeneemt. Ook blijkt een op de tien drugsgebruikende scholieren de drugs gewoon rondom de school te kunnen kopen. Om samenwerking tussen hulpinstanties en gemeenten te stimuleren moet er nog dit jaar een platform komen waarin zij om de zoveel tijd met elkaar overleggen.

Daarnaast roept Harderwijk in de nota andere gemeenten op om het horecaconvenant te onderteken. In dat convenant staan regels opgesteld die het uitgaansleven moeten beveiligen tegen drankmisbruik, crimaliteit en andere overlast.

Geslaagd, foutje, toch gezakt voor examen

Het moet de nachtmerrie zijn van elke examenleerling: je krijgt te horen dat je geslaagd bent en een dag later belt een leraar op met de mededeling dat er een fout is gemaakt. Je komt zegge en schrijven 0,1 punt tekort en moet alsnog herexamen doen.

Voor een mavo-scholier van het Geleense Graaf Huyn College is het de bittere realiteit. Afgelopen donderdag kreeg de jongen het verlossende telefoontje dat hij zijn examen, al was het met de hakken over de sloot, gehaald had. Reden genoeg om een feestje te bouwen, wat prompt gebeurde. De koude douche volgde nog geen 24 uur later. De wiskundeleraar bleek een fout bij de afronding te hebben gemaakt. De pechvogel blijkt opeens een knullige 0,1 punt tekort te komen. Maar regel zijn regels en dus moet de leerling op herhaling. Het herexamen is komende week.

"Een pijnlijke vergissing, inderdaad. Heel vervelend', moet directeur Jan Kessels van het Graaf Huyn College bekennen. "Op de eerste plaats natuurlijk voor de leerling. Maar ook voor de docent en de school. Dit soort dingen kunnen gebeuren. Het blijft mensenwerk.'
Het Graaf Huyn College doet er inmiddels alles aan om de blunder recht te breien. De wiskundedocent heeft voorgesteld om de aangeslagen knaap de komende dagen flink bij te spijkeren. Die heeft dat aanbod geaccepteerd. De leerling kan ook rekenen op de solidariteit van zijn geslaagde klasgenoten en de steun van de complete directie van de Geleense school.

Kessels: "De jongen is flink van zijn stuk, net als zijn ouders. Daar zal ik niet omheen draaien. Ze vinden het ook erg onprettig dat de zaak naar buiten is gekomen. Ik heb goede hoop dat deze jongen zijn diploma toch haalt. Tenslotte staat hij er ook weer niet zó dramatisch voor.'
De betrokken leerling is nog zo ondersteboven van het geheel dat hij geen commentaar wil geven.

Nederlanders voelen zich iets veiliger

Nederlanders voelen zich iets veiliger dan voorgaande jaren. Bijna 30 procent van de bevolking geeft aan zich wel eens onveilig te voelen. Twee jaar geleden was dit percentage nog 30,8, aldus Politiemonitor Bevolking 2001.

Het aantal slachtoffers van geweldscriminaliteit, zoals bedreiging en mishandeling, is sinds 1999 niet meer toegenomen. Dit staat in de Politiemonitor Bevolking 2001 die ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) woensdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Dit bevolkingsonderzoek wordt elke twee jaar gedaan onder 90.000 Nederlanders.

Slechts 30 procent van de mensen die slachtoffers zijn van een delict doet daarvan aangifte bij de politie. Dat percentage ligt wat lager dan voorgaande jaren. Slachtoffers geven aan dat zij wat hen is overkomen niet belangrijk genoeg vinden of vinden de schade te gering om naar de politie te stappen. Ook denken zij dat aangifte doen toch niets zal uithalen.

Kritiek

Nederlanders zijn minder tevreden geworden over het optreden van de politie. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat zij de politie te weinig in de buurt zien. Ook over het functioneren van de politie is de Nederlander kritisch. De politie doet minder haar best en reageert niet alert op problemen in de buurt, zo luidt het oordeel. Bovendien vindt bijna 40 procent van de bevolking dat de politie niet hard genoeg optreedt.

De Raad van Hoofdcommissarissen noemt deze kritiek in een reactie ,,teleurstellend''. De Raad wijst erop dat de politie, toen het onderzoek gedaan werd, kampte met personeelstekorten. Ook ging veel mankracht naar het EK2000 en moesten veel politiemensen ondersteuning bieden bij de MKZ-crisis. Dat ging ten koste van de reguliere beschikbaarheid voor de burger. Voor de Raad is dit extra reden om de politiek nog eens op te roepen het aantal politieagenten uit te breiden met 8000 man en meer geld vrij te maken.

Asp.-marineofficieren afgeperst voor 10 gld?

Heeft Nieuwedieper R. K. (34) vijf adelborsten een tientje afgeperst? Officier van justitie R. Steinhaus zei dinsdag van wel. Hij eiste hiervoor en voor bedreiging van een politieman tien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Advocate A. Tromp geloofde er geen snars van dat de door drugs, drank en veertien jaar gevangenisleven uitgemergelde K. op 13 maart van dit jaar vijf potige knapen angst aanjoeg. Het kwintet heeft volgens haar vermoedelijk achteraf aan de politie een geconstrueerd verhaal opgedist om in eigen kring niet geheel te worden afgebrand.
Tromp haalde voor de Alkmaarse rechtbank flink uit naar de aspirant-marineofficieren: ,,Het is toch vreselijk dat je met dit soort types de oorlog moet winnen."

Gebit in stukken

K. had, zo verklaarde hij zelf meermalen, een rotdag gehad, een paar biertjes gedronken en was in de centrum van zijn woonplaats uitgescholden en beledigd. Het enige dat hij wilde, was weten wie hem zo heeft gekleineerd. De adelborsten wilden geen slechte aantekening op hun conduitestaat voor ruzie met een crimineel en zamelden daarom geld in om de dreiging af te kopen.

De politie kwam en moest K. een klap geven, om zijn heftige verzet te breken. K.'s gebit brak daarbij in stukken, wat hem ertoe aanzette stoere taal uit te slaan. De raadsvrouw: ,,Dagelijks horen mensen die zijn bedreigd van de politie dat er pas actie wordt ondernomen als de dreigementen worden uitgevoerd. Waarom dan bij cliënt wel zo optreden?''
De uitspraak is op dinsdag 3 juli.

Zweepslagen in Egypte mogelijk afgeschaft

In de Egyptische gevangenissen gaan zweepslagen mogelijk tot de verleden tijd behoren. Volgens het Egyptische dagblad Al-Akhbar van woensdag wil de minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adli, de straf afschaffen.

De bewindsman wil de zwepen onderbrengen in een museum. Mensenrechtenorganisaties classificeren de zweep als een folterwerktuig. Om de zweep te laten verdwijnen, moet het ministerie in Caïro een wetsontwerp indienen. Daarna is nog goedkeuring van het parlement nodig.

PvdA wil minister voor Jeugdzaken

Het Kamerlid Arib van de PvdA wil een aparte minister voor Jeugdzaken. Het jeugdbeleid wordt uitgevoerd door een groot aantal ministeries. Vaak werken ze langs elkaar heen, en weet het ene departement niet wat het andere doet.

Arib hoopt dat de minister het beleid kan coördineren en aanjagen. Volgens haar vallen veel kinderen en jongeren tussen wal en schip door de versnippering van het beleid. ,,Je ziet het niet alleen in het veld, bij uitvoerende organisaties, maar ook op de ministeries zelf.'' Jeugdbeleid wordt uitgevoerd door het ministerie van Onderwijs; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Binnenlandse Zaken (Grotestedenbeleid) en Justitie.

Het Kamerlid vindt dat onderzocht moet worden of de minister van Jeugdzaken een eigen departement zou moeten krijgen. Bestaande ministeries zouden dan onderdelen naar het nieuwe departement moeten overhevelen.
Volgens Arib is er alle reden om jeugdbeleid hoger op de politieke prioriteitenagenda te zetten. ,,De jeugdcriminaliteit stijgt, en de wachtlijsten voor hulp aan mishandelde kinderen zijn nog steeds te lang.''

Max 6 mnd. voor maker Koernikova virus

De 20-jarige inwoner van Sneek die in februari van dit jaar het computervirus Koernikova ontwierp, hangt een gevangenisstraf van maximaal zes maanden boven het hoofd. De man moet 12 september voor de politierechter verschijnen in de rechtbank in Leeuwarden. Dat meldt het ANP vandaag.

Justitie legt de verdachte 'het opzettelijk ter beschikking stellen of verspreiden van gegevens die bedoeld zijn om schade aan te richten' ten laste. De maximale straf daarop bedraagt vier jaar cel en een boete van maximaal 100.000 gulden. Justitie beschouwt het als een eenvoudige zaak omdat de verdachte bekend heeft, en kiest daarom voor de politierechter in plaats van de meervoudige kamer van de rechtbank. De politierechter kan maximaal zes maanden cel opleggen. Het is nog niet bekend welke straf justitie precies zal eisen.

Het Koernikova-virus infecteerde via e-mail begin dit jaar wereldwijd honderdduizenden computers. Het virus zat verpakt in een foto van tennisster Anna Koernikova. Met het aanklikken van de foto werd het virus automatisch doorgestuurd naar alle e-mailadressen in het adresboek van de computergebruiker.

De verdachte gaf zichzelf enkele dagen na het verspreiden van het virus op het politiebureau aan. De jongen zei vreselijk geschrokken te zijn van de commotie die was ontstaan. Hij verklaarde uit te willen testen hoe gemakkelijk een virus gemaakt kan worden en hoe het zich via het internet verspreidt.

Premier Sharon in België aangeklaagd.

peter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het Brusselse gerecht is gisteren een aanklacht ingediend tegen de Israelische premier Sharon, die als toenmalig generaal verantwoordelijk, wordt gehouden voor het bloedbad dat het Israelische leger heeft aangericht in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatillah bij Beiroet. Honderden Palestijnen werden gedood.

De aanklacht is gebaseerd op getuigenissen van 23 overlevenden slachtoffers. Een van hen, Souad Srour El Meri, vertelde gisteren geemotioneerd hoe zij bij de slachtingen haar vader, drie broers en twee zussen verloor. Zijzelf, toen 17 jaar, werd verkracht en hield een blijvende verlamming over aan haar verwondingen.

Kind verdrinkt bij Tommy Lee

alki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het verjaardagsfeestje van de oudste zoon van Tommy Lee is op een tragedie uitgelopen. Een van de vriendjes van zijn zoontje is verdronken in het zwembad in de tuin van Tommy Lee.

Het was het kind van actrice Ursula Karven. Het kind werd gevonden met het gezicht in het water. Reanimatie mocht niet meer baten. Volgens omstanders was er niet genoeg toezicht bij het zwembad om op de kinderen te letten.

Premie na geslaagde inburgeringscursus

De Tweede Kamer vindt dat allochtonen die meer dan drie jaar in Nederland zijn, een premie moeten krijgen als zij met goed gevolg een vrijwillige inburgeringscursus hebben afgerond.

Die maatregel is volgens een Kamermeerderheid van VVD, CDA en D66 een goede stok achter de deur voor deze groep allochtonen om de cursus af te ronden.

Uit recente cijfers blijkt namelijk dat liefst 60 tot 70 procent van hen voortijdig afhaakt. Bijvoorbeeld omdat men werk heeft gevonden, geen kinderoppas kan vinden of niet gemotiveerd is.

Deze uitvallers zouden ook kunnen worden 'vastgehouden' door hen het cursusgeld voor aanvang als borg te laten storten. Dit geld wordt pas teruggegeven als de cursist alle taal- en maatschappijlessen met goed gevolg heeft afgerond.

Het gevaar van deze maatregel is volgens de Kamer echter dat deze allochtonen zich niet meer voor de cursus zullen opgeven. "Het laten terugbetalen werpt een drempel op. Maar het geven van een bonus stimuleert wel om de cursus af te ronden", aldus VVD-Kamerlid Rijpstra.

Minister Van Boxtel (Integratiebeleid) vindt ook dat de allochtonen niet het cursusgeld moeten terugbetalen als zij voortijdig afhaken. "Maar we moeten er wel voor zorgen om de vrijblijvendheid van deze inburgeringscursussen af te halen", aldus Van Boxtel, die nu gaat onderzoeken hoe een soort bonussysteem kan worden ingevoerd.

MBO'er voelt zich niet veilig op school

Seksuele intimidatie komt geregeld voor in het middelbaar beroepsonderwijs, volgens twee op de vijf leerlingen. Eén op de vijf mbo'ers voelt zich niet veilig in het eigen schoolgebouw, laat staan in het fietsenhok of op het parkeerterrein.

Dit blijkt uit een ongekend omvangrijke enquête van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), waarvan de resultaten vandaag worden overhandigd aan minister Hermans (Onderwijs). Van de 415.000 mbo'ers vulden er 60.000 de meerkeuzevragen op een JOB-formulier in.

Op de vraag: 'Komt seksuele intimidatie op school voor?' reageerde 5 procent met 'veel' tot 'zeer veel'. Bovendien gaf ruim 34 procent aan dat het zich af en toe voordoet. In totaal komt dit neer op 160.000 mbo'ers, die signaleren dat seksuele intimidatie in meer of mindere mate een rol speelt op school.

Van alle leerlingen voelt bijna 5 procent zich zeer onveilig in school en voor ruim 14 procent geldt dit enigszins. Deze 19 procent staat voor 80.000 mbo'ers die zich op school niet op hun gemak voelen. Voor de fietsenstalling en de parkeerplaats liggen deze cijfers respectievelijk op 10 procent plus 22 procent: samen 128.000 leerlingen.

Volgens 15 procent van de ondervraagde leerlingen komt diefstal veel voor. Verder ziet 14 procent dat er veel drugs worden gebruikt. Zowel de lokalen en gangen als de directe omgeving van de school is volgens één op de vier mbo'ers nodig aan een schoonmaakbeurt toe.

Naar de oorzaken van de misstanden heeft de JOB niet gevraagd, omdat de unieke rondvraag in eerste instantie bedoeld is voor de mbo-instellingen zelf. Veel vragen gaan dan ook over de organisatie van het onderwijs, de begeleiding van de leerlingen en de roosterindeling. De betrokken scholen krijgen alleen hun eigen enquête-resultaten te horen, zodat ze deze kunnen vergelijken met de gemene deler. Op deze manier kunnen de instellingen achterhalen waar hun zwakke punten liggen en werken aan verbetering.

De cijfers over seksuele intimidatie en onveiligheid blijken nu echter zo schokkend, dat de JOB een vervolgonderzoek wil instellen. "Eens kijken of het inderdaad de techniekopleidingen zijn, waar seksuele intimidatie het meest voorkomt", zegt JOB-voorzitter Leon Houtman. Ook moet uitgezocht worden of het gaat om seksuele intimidatie en onveilige gevoelens tussen leerlingen onderling, of tussen leerlingen en docenten.

Russen roeiden naar Engeland

De Franse kustwacht heeft dinsdagmiddag in het Kanaal zes Russen opgepikt die met een roeiboot poogden illegaal de Britse kust te bereiken. De groep was al 35 kilometer van de Franse kust verwijderd toen een veerboot de mannen in het vizier kreeg. De kapitein waarschuwde daarop de kustwacht.

De Russen verzetten zich hevig tegen hun aanhouding toen de Franse kustwacht ingreep. Ze werden uiteindelijk aan de Britse autoriteiten overdragen.

Sneeuw en zon in Griekenland

De Griekse weergoden zijn de laatste dagen in een bijzondere bui. Terwijl in de hoofdstad Athene de zon schijnt bij een temperatuur van rond de 32 graden heeft het aan de noordelijke grens met Bulgarije gesneeuwd.

De inwoners van het stadje Nevrokopi zijn overvallen door een koudegolf, meldde de Griekse radio dinsdag. In de straten en op de daken lag een dun laagje sneeuw. De bewoners kunnen zich niet herinneren dat het ooit in juni heeft gesneeuwd, aldus de burgemeester.

Wessels klopt Rafter

Peter Wessels heeft bij het tennistoernooi in Den Bosch voor een stunt gezorgd tegen de Australiër Patrick Rafter. De Elburger versloeg de winnaar van de afgelopen drie edities in de eerste ronde met 7-5 6-4.

Wessels, die in de eerste ronde op Wimbledon is gekoppeld aan de Amerikaan Andre Agassi, maakte vorige week al indruk met zijn winst op de grasbanen van Queens op de Rus Marat Safin. Rafter kwam in Halle tot de halve finales. Wessels treft in de volgende ronde de Spanjaard Robredo.

In het dubbel wonnen Paul Haarhuis en Sjeng Schalken hun eerste partij. Het duo, dat samenspeelt in de voorbereiding op de halve finales van de Daviscup in september tegen Frankrijk, klopte het Franse koppel Arnaud Clement en Nicolas Escudé met 6-4 4-6 7-6.

Voicemail in Nederland massaal uit

Sinds klanten van KPN moeten betalen om de voicemail van hun telefoon af te luisteren hebben 'honderdduizenden' mensen deze functie uitgeschakeld.

De zoveelste tegenvaller voor het noodlijdende bedrijf blijkt uit antwoorden van staatssecretaris M. de Vries (Telecom) op Kamervragen van de SP.

KPN weigert te zeggen hoeveel honderdduizenden opzeggingen er zijn geweest omdat dit 'gevoelige informatie' is waar de concurrentie zijn voordeel mee kan doen.

Het afluisteren van de voicemail kost sinds enkele weken 2 cent per minuut met een starttarief van 10 cent. Klanten werden daar enkele dagen van tevoren over geïnformeerd.

De bewindsvrouw onderschrijft de kritiek van telecomwaakhond Opta dat KPN veel langer van tevoren bekend had moeten maken dat de gratis voicemail zou verdwijnen. Minimaal twee weken, maar eigenlijk nog langer, is het oordeel van De Vries.

De staatssecretaris heeft de KPN ook duidelijk te verstaan gegeven dat de manier waarop klanten werden geïnformeerd over de manier waarop de voicemail uitgezet moest worden, absoluut niet door de beugel kon. De liberale politica constateert evenwel dat "gezien de honderdduizenden opzeggingen" van de voicemaildienst de meeste mensen er toch wel achter zijn gekomen.

Zendschip Veronica weer in actie

Het befaamde zendschip van voormalig radiopiraat Veronica krijgt donderdag een nieuw leven als danscafé in Antwerpen. Het schip wordt vandaag gedoopt om morgen plaats te gaan bieden aan bezoekers die zich kunnen laven aan een van de vijf bars op het schip.

Het schip staat bij menig Nederlander in het geheugen gegrift vanwege de dramatische beelden van de zendpiraat. De voormalige IJslandse trawler, die oorspronkelijk Norderney heette, was jarenlang het beeldmerk van Veronica. Het schip sloeg in 1973 los van de ankers en liep op de kust bij Scheveningen. Daarna was het snel gedaan met de zender. In 1974 trok men als gevolg van de wetgeving de stekker uit de zender.

Op het schip klinkt vanaf donderdag toch weer muziek, dit keer legaal. De Nederlandse eigenaar heeft de trawler afgemeerd aan het Kempisch Dok in de Belgische havenstad. Daar is de afgelopen maanden gewerkt aan de restauratie en herinrichting. Op het schip kunnen zo'n 700 mensen dansen en drinken.

Love Parade Berlijn gaat zeker door

Na maanden van onzekerheid is eindelijk bevestigd dat de Love Parade in Berlijn dit jaar door zal gaan. Lange tijd was het onduidelijk of het openlucht dance-evenement nog wel doorgang zou vinden.

Duitse milieuactivisten vreesden dat de feestende menigte teveel schade aan zal brengen aan de parken van Berlijn en zetten het feest op de politieke agenda. Het stadsbestuur is hen nu tegemoet gekomen door de organisatie een voorwaarde te stellen. Planet.com moet vooraf bijna 400 duizend gulden reserveren om eventuele schade te vergoeden, en nog eens 200 duizend gulden om de stad na het festijn te kunnen schoonmaken.

Love Parade vindt plaats op 21 juli.

Proefproces over verwijderen sim-lock

Justitie acht het verwijderen van een zogeheten sim-lock, ofwel de blokkering op een mobiele telefoon, strafbaar. Dat blijkt uit een proefproces dinsdag voor de rechtbank in Maastricht. De rechter velt over twee weken een oordeel.

Officier van justitie B. Nieuwenhuizen vindt dat het verwijderen van een sim-lock strafbaar is. De raadsvrouwe van de 34-jarige verdachte S.K. uit Voerendaal was het daar niet mee eens en vroeg vrijspraak.

In de felle concurrentieslag tussen de diverse telecomaanbieders worden klanten gelokt met zeer goedkope pre-paid mobieltjes. Zodra men zich bij de telecomaanbieder aanmeldt, gaat het toestel op slot en kan de klant alleen maar telefoneren met een kaart van de aanbieder waar het toestel is gekocht.

Op die manier proberen de telecomaanbieders de beller aan zich te binden en wil men voorkomen dat consumenten de gesubsidieerde toestellen gebruiken voor een abonnement bij een ander bedrijf. Het is inmiddels een nationale sport geworden om bij aankoop het sim-lock buiten bedrijf te stellen.

De Voerendaler was de eerste die jaren geleden op het idee kwam. Zijn advocate F. van Venrooij zag daar niks strafbaar in. K. was ofwel zelf eigenaar van de telefoons of de klanten hadden door aankoop het toestel legaal verworven. Het sim-lock is geen beveiliging, maar een handelsbelemmering die op verzoek van de telefoonmaatschappijen door de producenten wordt aangebracht, betoogde de raadsvrouwe.

Pas als iemand zich aanmeldt, worden de leveringsvoorwaarden van het telecombedrijf van kracht, vond zij. Overigens kunnen klanten ook na aanmelding het sim-lock weer laten openen. Het OM heeft in deze zaak drie jaar nodig gehad om tot een standpunt te komen. Vandaar dat de officier geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf eiste, maar zes maanden voorwaardelijk. Verder vroeg hij een geldboete van 50.000 gulden.

Door honden opgevoed jongetje gevonden

Een Chileens jongetje dat direct na zijn geboorte aan zijn lot was overgelaten, is opgevoed door loslopende honden. Na elf jaar is het baasje in een grot aangetroffen. Hij heeft hier de eerste elf jaar van zijn leven doorgebracht, omringd door teven.

Een politiewoordvoerder heeft verklaard dat een van de trouwe viervoetertjes het Chileentje in de watten heeft gelegd door hem borstvoeding aan te bieden. Toen de periode van borstvoeding voorbij was voorzag de jongen in zijn levensonderhoud door samen met de vijftien harige keffertjes voedsel te roven uit de vuilnisbakken van de havenstad Talcahuano. Desondanks vertoonde het kereltje bij zijn vondst tekenen van ondervoeding.

Toen de politie het hondenjong in de smiezen kreeg, sprong hij luid blaffend in de zee om zo aan de sterke arm van de wet te ontkomen. Hij ondervond al snel dat deze arm ook lang was toen een agent achter hem aandook en het hevig tegenstribbelende zonderlingetje van een verdrinkingsdood redde.

Internet: Tieners krijgen veel sex vragen

Eén op de vijf Amerikaanse tieners die geregeld over het internet surft, heeft weleens seksueel gerichte verzoeken of vragen ontvangen.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 1.500 jongeren van 10 tot 17 jaar. De 'daders' zijn (vermeende) volwassenen die de jongeren uitnodigen tot seksuele praatjes via het net of ongevraagd allerlei informatie verschaffen over hun eigen seksleven of hun seksuele voorkeuren.

Vooral meisjes en jongeren van 14 tot 17 jaar krijgen met de verzoeken te maken. De grootste risicogroep zijn jongeren die veel chatten. Een kwart van de "slachtoffers" zegt ontdaan of bang te zijn geweest na een verzoek. In sommige gevallen zijn jongeren later ook lastig gevallen door hun internet-gesprekspartners op straat, via de telefoon of via post. Volgens de onderzoekers halen ouderlijk toezicht op het surfgedrag of speciale filters weinig uit.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #212 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1293
review
Doctor Who: Kritisch denken is optioneel in Dot and Bubble
special
Random Pics van de Dag #1292
special
Random Pics van de Dag #1291
special
Random Pics van de Dag #1290
©FOK.nl e.a.