Friends nemen laatste seizoen op

De populaire sitcom Friends gaat stoppen. Hoofdrolspeler David Schwimmer heeft aangekondigd dat de zes vrienden nog een negende seizoen van de serie maken en dan ieder hun eigen weg gaan.

'Het is mooi geweest', vertelt Schwimmer vanaf zijn vakantieadres in Frankrijk. 'We zijn het er allemaal over eens dat het negende seizoen het laatste moet zijn'. Deze onthulling komt als een verrassing voor NBC, het station dat de serie uitzendt: 'Wij weten niet beter dan dat we in september gaan onderhandelen over een tiende serie'.

Volgens Schwimmer is de cast toe aan een nieuwe uitdaging. Jennifer Aniston is zwanger en Courteney Cox richt zich, ondanks haar recente miskraam, nog steeds op het moederschap. Lisa Kudrow, die al moeder is, wil zich meer toeleggen op haar filmcarrière. Ze speelde al in succesvolle producties als The Opposite of Sex en Analyze This.

Ook David Schwimmer ziet meer heil in een carrière als filmacteur, al wil deze nog niet echt van de grond komen. Matthew Perry worstelt nog altijd met een drugsprobleem, terwijl Matt Le Blanc zich na afloop van de serie liever zou richten op een leven buiten de spotlights.

Toch is er meer aan de hand. Verhalen over een slechte sfeer op de set houden aan. Courteney Cox vierde onlangs haar 37e verjaardag. Haar Friends-collega's schitterden daarbij door afwezigheid. Ook zou de serie zelf metaalmoeheid vertonen. Een gastrol van Kathleen Turner als de transseksuele vader van Chandler en een lesbische kus tussen Jennifer Aniston en Winona Ryder konden daar niet veel aan veranderen.

Binnenkort gaat in de Verenigde Staten de achtste serie van Friends in première. Nederland krijgt de zevende serie momenteel op video, en in september op TV voorgeschoteld.