Premie na geslaagde inburgeringscursus

De Tweede Kamer vindt dat allochtonen die meer dan drie jaar in Nederland zijn, een premie moeten krijgen als zij met goed gevolg een vrijwillige inburgeringscursus hebben afgerond.

Die maatregel is volgens een Kamermeerderheid van VVD, CDA en D66 een goede stok achter de deur voor deze groep allochtonen om de cursus af te ronden.

Uit recente cijfers blijkt namelijk dat liefst 60 tot 70 procent van hen voortijdig afhaakt. Bijvoorbeeld omdat men werk heeft gevonden, geen kinderoppas kan vinden of niet gemotiveerd is.

Deze uitvallers zouden ook kunnen worden 'vastgehouden' door hen het cursusgeld voor aanvang als borg te laten storten. Dit geld wordt pas teruggegeven als de cursist alle taal- en maatschappijlessen met goed gevolg heeft afgerond.

Het gevaar van deze maatregel is volgens de Kamer echter dat deze allochtonen zich niet meer voor de cursus zullen opgeven. "Het laten terugbetalen werpt een drempel op. Maar het geven van een bonus stimuleert wel om de cursus af te ronden", aldus VVD-Kamerlid Rijpstra.

Minister Van Boxtel (Integratiebeleid) vindt ook dat de allochtonen niet het cursusgeld moeten terugbetalen als zij voortijdig afhaken. "Maar we moeten er wel voor zorgen om de vrijblijvendheid van deze inburgeringscursussen af te halen", aldus Van Boxtel, die nu gaat onderzoeken hoe een soort bonussysteem kan worden ingevoerd.