PvdA wil minister voor Jeugdzaken

Het Kamerlid Arib van de PvdA wil een aparte minister voor Jeugdzaken. Het jeugdbeleid wordt uitgevoerd door een groot aantal ministeries. Vaak werken ze langs elkaar heen, en weet het ene departement niet wat het andere doet.

Arib hoopt dat de minister het beleid kan coördineren en aanjagen. Volgens haar vallen veel kinderen en jongeren tussen wal en schip door de versnippering van het beleid. ,,Je ziet het niet alleen in het veld, bij uitvoerende organisaties, maar ook op de ministeries zelf.'' Jeugdbeleid wordt uitgevoerd door het ministerie van Onderwijs; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Binnenlandse Zaken (Grotestedenbeleid) en Justitie.

Het Kamerlid vindt dat onderzocht moet worden of de minister van Jeugdzaken een eigen departement zou moeten krijgen. Bestaande ministeries zouden dan onderdelen naar het nieuwe departement moeten overhevelen.
Volgens Arib is er alle reden om jeugdbeleid hoger op de politieke prioriteitenagenda te zetten. ,,De jeugdcriminaliteit stijgt, en de wachtlijsten voor hulp aan mishandelde kinderen zijn nog steeds te lang.''