Cocaïne populair onder Veluwse jongeren

Het aantal jongeren en scholieren op de Noordwest-Veluwe dat alcohol en softdrugs gebruikt, stijgt. De leeftijd van de gebruikers daalt. Cocaïne en XTC blijken de populairste harddrugs. Het aantal verslaafde gokkers is gedaald, het aantal rokers is nagenoeg gelijk geblijven.

Verder wijkt het gebruik van genotmiddelen op de Noordwest-Veluwe niet af van landelijke trends. Dat blijkt uit een recent onderzoek van stichting Consultatiebureau Alcohol en Drugs (Cad) en GGD Noordwest-Veluwe. Beide instanties houden zich in de gemeenten Harderwijk, Elburg, Ermelo, Nunspeet en Putten met verslavingsproblematiek bezig.

Verslavings nota

Harderwijk heeft naar aanleiding van deze resultaten een aantal oplossingen voorgesteld in de zogeheten 'beleidsnota ambulante verslavingszorg'. De nota wordt binnenkort voorgelegd aan de Harderwijkse gemeenteraad. Harderwijk hoopt dat de voorstellen ook door de andere gemeenten worden overgenomen.
In de nota staat dat alle reclame voor alcohol en drugs uit de abri's geweerd moet worden. De gemeente stelt verder voor dat scholen en instellingen samen - in overleg met een deskundige - moeten werken aan een voorlichtingsprogramma om jongeren te wijzen op de gevaren van alcohol en drugs. Met name de mbo-opleidingen moeten benaderd worden.

Er komt een huiskamer waar jongeren met problemen zes uur per week professionele begeleiding kunnen krijgen. Daarnaast stelt Harderwijk geld beschikbaar om drie verslaafden onder begeleiding ergens te laten wonen, in samenwerking met het Cad.

Rond school te koop

Volgens de gemeente Harderwijk moet de meeste aandacht aan de jongeren worden besteed. Uit het onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld het drankmisbruik waar geweld uit voortvloeit toeneemt. Ook blijkt een op de tien drugsgebruikende scholieren de drugs gewoon rondom de school te kunnen kopen. Om samenwerking tussen hulpinstanties en gemeenten te stimuleren moet er nog dit jaar een platform komen waarin zij om de zoveel tijd met elkaar overleggen.

Daarnaast roept Harderwijk in de nota andere gemeenten op om het horecaconvenant te onderteken. In dat convenant staan regels opgesteld die het uitgaansleven moeten beveiligen tegen drankmisbruik, crimaliteit en andere overlast.