MBO'er voelt zich niet veilig op school

Seksuele intimidatie komt geregeld voor in het middelbaar beroepsonderwijs, volgens twee op de vijf leerlingen. Eén op de vijf mbo'ers voelt zich niet veilig in het eigen schoolgebouw, laat staan in het fietsenhok of op het parkeerterrein.

Dit blijkt uit een ongekend omvangrijke enquête van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), waarvan de resultaten vandaag worden overhandigd aan minister Hermans (Onderwijs). Van de 415.000 mbo'ers vulden er 60.000 de meerkeuzevragen op een JOB-formulier in.

Op de vraag: 'Komt seksuele intimidatie op school voor?' reageerde 5 procent met 'veel' tot 'zeer veel'. Bovendien gaf ruim 34 procent aan dat het zich af en toe voordoet. In totaal komt dit neer op 160.000 mbo'ers, die signaleren dat seksuele intimidatie in meer of mindere mate een rol speelt op school.

Van alle leerlingen voelt bijna 5 procent zich zeer onveilig in school en voor ruim 14 procent geldt dit enigszins. Deze 19 procent staat voor 80.000 mbo'ers die zich op school niet op hun gemak voelen. Voor de fietsenstalling en de parkeerplaats liggen deze cijfers respectievelijk op 10 procent plus 22 procent: samen 128.000 leerlingen.

Volgens 15 procent van de ondervraagde leerlingen komt diefstal veel voor. Verder ziet 14 procent dat er veel drugs worden gebruikt. Zowel de lokalen en gangen als de directe omgeving van de school is volgens één op de vier mbo'ers nodig aan een schoonmaakbeurt toe.

Naar de oorzaken van de misstanden heeft de JOB niet gevraagd, omdat de unieke rondvraag in eerste instantie bedoeld is voor de mbo-instellingen zelf. Veel vragen gaan dan ook over de organisatie van het onderwijs, de begeleiding van de leerlingen en de roosterindeling. De betrokken scholen krijgen alleen hun eigen enquête-resultaten te horen, zodat ze deze kunnen vergelijken met de gemene deler. Op deze manier kunnen de instellingen achterhalen waar hun zwakke punten liggen en werken aan verbetering.

De cijfers over seksuele intimidatie en onveiligheid blijken nu echter zo schokkend, dat de JOB een vervolgonderzoek wil instellen. "Eens kijken of het inderdaad de techniekopleidingen zijn, waar seksuele intimidatie het meest voorkomt", zegt JOB-voorzitter Leon Houtman. Ook moet uitgezocht worden of het gaat om seksuele intimidatie en onveilige gevoelens tussen leerlingen onderling, of tussen leerlingen en docenten.