Max 6 mnd. voor maker Koernikova virus

De 20-jarige inwoner van Sneek die in februari van dit jaar het computervirus Koernikova ontwierp, hangt een gevangenisstraf van maximaal zes maanden boven het hoofd. De man moet 12 september voor de politierechter verschijnen in de rechtbank in Leeuwarden. Dat meldt het ANP vandaag.

Justitie legt de verdachte 'het opzettelijk ter beschikking stellen of verspreiden van gegevens die bedoeld zijn om schade aan te richten' ten laste. De maximale straf daarop bedraagt vier jaar cel en een boete van maximaal 100.000 gulden. Justitie beschouwt het als een eenvoudige zaak omdat de verdachte bekend heeft, en kiest daarom voor de politierechter in plaats van de meervoudige kamer van de rechtbank. De politierechter kan maximaal zes maanden cel opleggen. Het is nog niet bekend welke straf justitie precies zal eisen.

Het Koernikova-virus infecteerde via e-mail begin dit jaar wereldwijd honderdduizenden computers. Het virus zat verpakt in een foto van tennisster Anna Koernikova. Met het aanklikken van de foto werd het virus automatisch doorgestuurd naar alle e-mailadressen in het adresboek van de computergebruiker.

De verdachte gaf zichzelf enkele dagen na het verspreiden van het virus op het politiebureau aan. De jongen zei vreselijk geschrokken te zijn van de commotie die was ontstaan. Hij verklaarde uit te willen testen hoe gemakkelijk een virus gemaakt kan worden en hoe het zich via het internet verspreidt.