Geslaagd, foutje, toch gezakt voor examen

Het moet de nachtmerrie zijn van elke examenleerling: je krijgt te horen dat je geslaagd bent en een dag later belt een leraar op met de mededeling dat er een fout is gemaakt. Je komt zegge en schrijven 0,1 punt tekort en moet alsnog herexamen doen.

Voor een mavo-scholier van het Geleense Graaf Huyn College is het de bittere realiteit. Afgelopen donderdag kreeg de jongen het verlossende telefoontje dat hij zijn examen, al was het met de hakken over de sloot, gehaald had. Reden genoeg om een feestje te bouwen, wat prompt gebeurde. De koude douche volgde nog geen 24 uur later. De wiskundeleraar bleek een fout bij de afronding te hebben gemaakt. De pechvogel blijkt opeens een knullige 0,1 punt tekort te komen. Maar regel zijn regels en dus moet de leerling op herhaling. Het herexamen is komende week.

"Een pijnlijke vergissing, inderdaad. Heel vervelend', moet directeur Jan Kessels van het Graaf Huyn College bekennen. "Op de eerste plaats natuurlijk voor de leerling. Maar ook voor de docent en de school. Dit soort dingen kunnen gebeuren. Het blijft mensenwerk.'
Het Graaf Huyn College doet er inmiddels alles aan om de blunder recht te breien. De wiskundedocent heeft voorgesteld om de aangeslagen knaap de komende dagen flink bij te spijkeren. Die heeft dat aanbod geaccepteerd. De leerling kan ook rekenen op de solidariteit van zijn geslaagde klasgenoten en de steun van de complete directie van de Geleense school.

Kessels: "De jongen is flink van zijn stuk, net als zijn ouders. Daar zal ik niet omheen draaien. Ze vinden het ook erg onprettig dat de zaak naar buiten is gekomen. Ik heb goede hoop dat deze jongen zijn diploma toch haalt. Tenslotte staat hij er ook weer niet zó dramatisch voor.'
De betrokken leerling is nog zo ondersteboven van het geheel dat hij geen commentaar wil geven.