Asp.-marineofficieren afgeperst voor 10 gld?

Heeft Nieuwedieper R. K. (34) vijf adelborsten een tientje afgeperst? Officier van justitie R. Steinhaus zei dinsdag van wel. Hij eiste hiervoor en voor bedreiging van een politieman tien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Advocate A. Tromp geloofde er geen snars van dat de door drugs, drank en veertien jaar gevangenisleven uitgemergelde K. op 13 maart van dit jaar vijf potige knapen angst aanjoeg. Het kwintet heeft volgens haar vermoedelijk achteraf aan de politie een geconstrueerd verhaal opgedist om in eigen kring niet geheel te worden afgebrand.
Tromp haalde voor de Alkmaarse rechtbank flink uit naar de aspirant-marineofficieren: ,,Het is toch vreselijk dat je met dit soort types de oorlog moet winnen."

Gebit in stukken

K. had, zo verklaarde hij zelf meermalen, een rotdag gehad, een paar biertjes gedronken en was in de centrum van zijn woonplaats uitgescholden en beledigd. Het enige dat hij wilde, was weten wie hem zo heeft gekleineerd. De adelborsten wilden geen slechte aantekening op hun conduitestaat voor ruzie met een crimineel en zamelden daarom geld in om de dreiging af te kopen.

De politie kwam en moest K. een klap geven, om zijn heftige verzet te breken. K.'s gebit brak daarbij in stukken, wat hem ertoe aanzette stoere taal uit te slaan. De raadsvrouw: ,,Dagelijks horen mensen die zijn bedreigd van de politie dat er pas actie wordt ondernomen als de dreigementen worden uitgevoerd. Waarom dan bij cliënt wel zo optreden?''
De uitspraak is op dinsdag 3 juli.