FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 april 2000

Zometeen Space Shuttle te zien?!

jeffrey rebergen wees ons via de newssubmit op de site van het KNMI, waar het volgende staat te lezen:

Space Shuttle Atlantis boven de Benelux zichtbaar

Vrijdag 11 februari jl. was boven de Benelux de overkomst van een Space Shuttle zichtbaar. Bijzonder was dat ook de net afgeworpen roestbruine brandstoftank vlak in de buurt van het ruimteschip kon worden waargenomen. Op een bepaald moment was zelfs een wolk uitgestoten restbrandstof te zien die uit de "external" tank werd geloosd.

Het gebeurt lang niet altijd dat een Shuttle, 20 minuten na zijn lancering over West-Europa trekt. Toevallig is dat maandag 24 april wel het geval. Dan wordt er een nieuwe Space Shuttle richting het International Space Station (ISS) gestuurd. Het is de Shuttle Atlantis en de 101e lancering van een Space Shuttle, tenminste als er geen technische storingen optreedt die de start zou kunnen blokkeren.

Net zoals bij STS99 in februari jl. zal deze ongeveer 20 minuten na zijn lancering vanaf Cape Canaveral over West-Europa passeren. Tristan Cools van de Belgische werkgroep Satellieten der VVS berekende waar de Space Shuttle en zijn brandstoftank zichtbaar zullen zijn. Dit heeft tot gevolg dat men tijdens de overkomst twee objecten vlak bij elkaar aan de hemel zal zien nl. Atlantis en de External tank die net losgekoppeld zal zijn. De tank heeft een typisch oranje kleur terwijl de Space Shuttle als een wit stervormig object voorbij trekt.

Het traject over de Benelux verloopt voorlopig als volgt:
22h35m00s: verschijning boven de westelijke horizon
22h35m45s: bewegend naar het zuidwesten
22h36m15s op zo'n 45 graden hoogte verdwijnend in de schaduw Aarde

Zie voor een verduidelijkende tekening hier!

De bovenvermelde tijdstippen gaan uit van het oorspronkelijk lanceerschema van de Shuttle. Tijdens de voorbereiding voor de lancering kunnen eventueel pauzes worden ingelast als gevolg van storingsmeldingen. Het starttijdstip kan daardoor tot maximaal 10 minuten later plaatsvinden. De start van de Atlantis staat voorlopig geprogrammeerd voor 22.15 uur Nederlandse tijd.

De nieuwszender CNN zal de start rechtstreeks uitzenden. Mocht er dus vertraging ontstaan in het lanceertijdstip, tel dan bij het nieuwe tijdstip van lancering 20 minuten op om de verwachte positie boven west-Europa te vinden.

Al wat eerder, om ongeveer 3 minuten over tien (Nederlandse Zomertijd) zal het International Space Station, waar de Atlantis de komende dagen aangekoppeld zal zijn, voorbij komen. De passage daarvan is in Nederland nog beter te volgen want het ISS komt veel hoger boven de horizon.

Om 22.03 uur: opkomst boven de westelijke horizon. In ongeveer tweeeneenhalve minuut klimt de satelliet naar het hoogste punt aan de hemel. Dat ligt op bijna 80 graden in het zuiden (dus bijna loodrecht boven ons hoofd). Daarna beweegt de satelliet naar het oosten en op zo'n 20 graden hoogte verdwijnt hij daar om 22.07 uur in de aardschaduw. De baan van de ISS ligt vast en zal, onafhankelijk van het startmoment van de Space Shuttle, te zien zijn.

Zowel Space Shuttle, external tank als ISS zijn heldere objecten. Bij goed doorzichtige lucht zijn ze al van verre herkenbaar. Mogelijk kan ook dit keer worden waargenomen dat er restgassen uit de externe tank ontsnappen (dit gebeurt op zeer grote hoogte en heeft geen gevolgen voor het milieu).

Ik ben zeer benieuwd en ga zeker even kijken! Beam me up, Scotty!

Hoe knapper hoe minder straf

Me, Myself and I had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In 1984 beoordeelden onderzoekers in Pennsylvania (USA) 74 mannelijke verdachten bij hun eerste rechtszitting op aantrekkelijkheid. Later werden deze beoordelingen vergeleken met hun strafblad sinds die eerste rechtszitting. Het bleek dat de aantrekkelijke mannen lichtere straffen kregen en dat hun kans om daadwerkelijk in de gevangenis te belanden slechts half zo groot was dan die van de onaantrekkelijke mannen.

Ow, dan kan ik makkelijk de misdaad in gaan in The States.

Het gaat slecht met Courteney Cox

DIGGER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrienden en familieleden van Courteney Cox maken zich grote zorgen om de ster uit Friends. Volgens enkele mensen dicht om haar heen schijnt ze namelijk op het randje te staan van een ziekenhuisopname. De afgelopen maanden is ze namelijk 8 kilo afgevallen en Courteney weegt nu nog slechts een kleine 46 kilo.

Sheza Mettler, een mede actrice uit Friends, zegt dat Courteney nog maar amper het einde van de opnames haalt, zo slecht ziet ze eruit en voelt ze zich dan en het publiek heeft dat in de gaten. "Als ze op de set loopt, slaakt het publiek kreten van afgrijzen" aldus Sheza. Niemand grijpt echter in, omdat dat zou betekenen dat de show stopgezet moet worden en dat kost te veel tijd en geld.

It' all about the money

Microsoft onder druk

DIGGER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 'anti-trust' zaak tegen het bedrijf blijft Microsoft parten spelen. Vandaag, in Amerika een gewone dag waarop dus ook Wallstreet open is, werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van justitie, samen met 19 deelstaten, de rechter die zich bezig houdt met het onderzoek naar Microsoft en haar machtsmisbruik zal verzoeken om het bedrijf op te splitsen teneinde het monopolie van de computergigant te doorbreken.

Op deze manier zouden er twee bedrijven ontstaan waarbij het besturingssysteem Windows losgekoppeld wordt van producten als Office en Excel. Beide bedrijven zouden wel toestemming krijgen om internetbrowsers te leveren, maar van de automatische koppeling op de wijze zoals er nu het geval is, moet men dus af. Dit is een nieuwe tegenslag voor Microsoft, dat 2 weken geleden al getroffen werd in de rechtzaak toen het al op nagenoeg alle punten in het ongelijk gesteld werd. Er werd toen ook al gespeculeerd over opsplitsing van het bedrijf maar nu blijkt dus dat dat verzoek daadwerkelijk bij de rechter zal worden ingediend.

De koers van het aandeel Microsoft, 3 weken geleden nog ver boven de 100 dollar, dook meteen met ruim 15% naar beneden en is nu nog slechts een dollar of 66 waard.

Nog even en aandelen Microsoft maken een schitterende wallpaper

Uri Geller boos op makers Pokémon

Marleen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uri Geller, de Israëliër die lepeltjes met zijn gedachten kon ombuigen, zou boos zijn op de makers van Pokémon. Die hebben hem gebruikt als figuur in het verzamelspel. Geller kwam daar achter toen hij tijdens een bezoek aan Japan bestormd werd door kinderen die handtekeningen van hem wilden hebben. Dat verbaasde hem, tot de dochter van zijn tolk hem vertelde dat hij op het Ungeller-figuur lijkt uit het spel. Dat dier houdt ook een kromgebogen lepel in zijn hand en bezit - net als Geller - telekinetische gaven en bezorgt zijn vijanden hoofdpijn. Geller heeft Nintendo, de makers van de populaire kaartjes, voor 210 miljoen gulden aangeklaagd, omdat zijn naam en reputatie zo wordt aangetast.

Alsof hij voor geld en het aantasten van zijn reputatie niet allang zelf heeft gezorgd.

Geboorte olifant-baby live op internet

Op internet zal binnenkort voor het eerst een olifanten-bevalling live worden uitgezonden. Het gaat om de geboorte van een baby-olifantje in de dierentuin van Zürich. Twee camera's zullen de gehele bevalling vastleggen en de hele wereld mag ervan meegenieten.
Olifanten raken zelden zwanger in de dierentuin, dus de dierentuin is dan ook uiterst trots op deze primeur.
Moeder-olifant is half mei uitgerekend, maar vanaf nu al kun je kijken naar beelden van het 'kraambed'.

Als je er helemaal zeker van wilt zijn dat je niets van deze bevalling gaat missen kun je je e-mailadres (of zelfs je telefoonnummer !) achterlaten. Je kunt dan rekenen op een seintje zodra de bevalling zich inzet, zodat je meteen de livestream open kunt gooien.

Op http://zoo.unit.net/d/news.html kun je er alles over lezen (in het Duits wel te verstaan )
.

Gezonde sigaret op de markt

R.J. Reynolds, de tabaksfabrikant die onder meer Winston en Camel op de markt brengt, is een omstreden campagne begonnen. Het bedrijf maakt namelijk reclame voor een 'gezondere' sigaret.
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid noemt de bewering 'gewaagd'.

De sigaret, de 'Eclipse', zou gezonder zijn omdat die veel minder nicotine en teer bevat. Daardoor vermindert het risico op allerlei vormen van kanker en longziekten, zoals chronische bronchitis, aldus R.J. Reynolds. De sigaret is al getest in de staten Nebraska en Georgia.

Het bijzondere aan de nieuwe sigaret is dat die nauwelijks tabak verbrandt. Alleen bij het aansteken van een exemplaar vindt verbranding plaats. Het rookproces begint bij het aansteken van een beetje houtskool en tabak. Dat zorgt voor de smaak bij de eerste 'trekjes'. De hittebron houdt die in stand door smaakafstoot van glycerine, dat verdampt, en een klein rolletje tabak, dat niet verbrandt, tot aan het eind van de filter.

R.J. Reynolds heeft de sigaret ontwikkeld als antwoord op de onzinnige claims die zieke rokers tegenwoordig maken aan het adres van de tabaksproducenten. Zieke rokers en de anti-rooklobby hebben al vele miljarden aan schadevergoeding kunnen lospeuteren.

Concurrent Philip Morris zegt mee te werken aan het opzetten van nieuwe regels voor de ontwikkeling van 'minder giftige' sigaretten.

Startpagina dochters massaal naar Boogo.nl

Momenteel loopt het werkelijk storm met aanmeldingen van beheerders van huidige en voormalige dochters van startpagina bij startpagina-kloon Boogo. Boogo bezit momenteel al een kleine 100 subpaginas. De afgelopen dagen zijn er meer dan 90 nieuwe aanmeldingen bij ons binnen gekomen en het aantal loopt nog steeds op.

"Blijkbaar kiezen deze voormalige dochters van Startpagina nu toch voor een startpagina waar de zaken duidelijk geregeld zijn, en waarbij beide partijen precies weten wat ze nu en in de toekomst aan elkaar hebben," aldus Marco van Gimst, de maker van Boogo.nl.

CDU-leidster eist verbod Big Brother

Maria Böhmer, een leidster van de Duitse christendemocraten, de CDU, heeft zondag in het Duitse dagblad 'Bild am Sonntag' een onmiddellijk verbod geëist van de Duitse uitvoering van Big Brother. Volgens Maria Böhmer heeft de commerciële TV met deze serie een dieptepunt bereikt.

Böhmer vindt de gang van zaken in de 'wooncontainer' mensonterend. Het wegstemmen van de bewoners gebeurt door spreekkoren van toegestroomde kijkers buiten.

Sporty Spice te dik?

Bij de Britse boulevardpers is het niet snel goed. Vorige maand werd Posh Spice Victoria Beckham nog afgekraakt omdat ze te mager zou zijn, nu is Mel C. (Sporty Spice) ineens weer te dik.

Pulpblad Sunday People publiceerde gisteren foto's van een ietwat gezette Mel C. in bikini op vakantie in Barbados. De kop van het artikel luidde nietsverhullend "Beefy Spice".

Volgens een vakantieganger op Barbados die door het blad om zijn mening werd gevraagd, lijkt ze meer op een Russische
kogelstootster dan een aantrekkelijke Spice Girl.

Nou een kogelstootster is toch ook Sporty?

Vriendin Hugh Hefner in Baywatch Hawaii

Een van playboygigant Hugh Hefner's drie vriendinnen gaat de vrouwelijke hoofdrol vertolken in 'Baywatch Hawaii'. In haar TV-debuut zal de 25-jarige Brande Roderick de rol gaan spelen van Leigh Dyer, een strandwacht die wordt gerecruteerd door Sean Monroe (Jason Brooks), de mannelijke hoofdrolspeler. De blonde Californische deed aanvankelijk auditie voor een veel kleinere rol, maar blonk uit tijdens de screentest, waarna haar een hoofdrol werd aangeboden.

Nu de Playmate van April 2000 het dus druk krijgt met opnames, zal ze wat minder tijd kunnen besteden aan haar levenspartner Hugh , maar niet getroost, de 74-jarige Hefner heeft ook de indentieke tweeling Sandy en Mandy Bentley nog om hem bezig te houden

Some guys have it all.........

Bloedbank voor honden

In Thailand hebben honden het in de zomer zwaar. Ze worden namelijk bijna letterlijk leeggezogen door parasieten. Een veel voorkomend probleem was, dat er geen bloed voor bloedtransfusies beschikbaar was. Jarenlang gebruikten de dierenklinieken het bloed van straathonden, maar deze dieren weten inmiddels dat de klinieken uit zijn op hun bloed, dus wordt het steeds moeilijker om ze te vangen...

De ziekenhuizen denken nu de oplossing te hebben gevonden. Ze gaan een bloedbank speciaal voor honden opzetten. Hondeneigenaren worden opgeroepen om hun huisdier langs te brengen om bloed te geven.

Akteur sterft door te strakke strop

Een 23-jarige man uit Italië stierf gisteren tijdens de opvoering van het toneelstuk "Christ's passion". De man vertolkte de rol van Judas, de man die Christus verraadde. De berouwvolle Judas hing zichzelf op aan een boom.
Renato Di Paolo, die de dag ervoor wél met succes de rol vertolkte, sprong van een hoogte van ongeveer 30 centimeter met de strop om z'n nek en lag onbeweeglijk op de grond, zoals in het script stond. Het toneelstuk ging door als gepland, tot een van de andere acteurs merkte dat de gelaatskleur van zijn collega wel heel erg raar was en de man wel heel erg stil lag.

De man werd naar het ziekenhuis gebracht maar kon niet meer gered worden. Volgens een woordvoerder van de politie had de strop die de man om zijn nek had te strak gezeten

Willem-Alex vóór discussie monarchie

Kroonprins Willem-Alexander is een voorstander van de discussie over de monarchie, zo zei hij in Tokio tegen journalisten die verslag doen van zijn reis door Japan.

"De Nederlandse monarchie een instituut dat meegroeit met de tijd. Dat is de kracht van het Nederlandse model, anders was het allang afgeschaft", zo zei onze aanstaande koning. Hij noemde de discussie te gecompliceerd om er even in "een paar oneliners" op in te gaan.

Wat hebben wij toch een wijs toekomstig staatshoofd!
En, wat denken jullie, zou Maxima zaterdag ook ergens oranje tompoucen gaan eten?

Internetkloof tussen ouders en kinderen

The Animated Gif*Friends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is nu officiëel door het Nipo vastgesteld: er bestaat een echte kloof tussen ouders en hun Internettende kinderen. Als zoonlief van 13 zegt dat hij een virus heeft, en vader antwoordt dat hij tóch naar school moet, is er sprake van een 'disfunctional communication error 505'
Het Nipo onderzocht in opdracht van telecombedrijf Talkline hoe groot die kloof nu precies is. De bekende afgrond tussen gebruikers en niet-gebruikers van het web blijkt een vrij nauwe overlap te geven met kinderen en ouders, zo ervoer het Nipo in ruim duizend vraaggesprekken. De Internetkloof blijkt een generatiekloof.
Enkele resultaten. Ouders denken dat hun kinderen vaker surfen, e-mailen, spelletjes spelen en chatten dan het geval is. Kinderen overschatten het Internetgedrag van hun ouders waar het gaat om chatten. Ouders denken dat de kinderen vaker het net gebruiken dan zij doen, terwijl kinderen denken dat hun ouders het net minder gebruiken. Jongeren halen hun informatie nu nog overwegend van de tv, terwijl krant, radio en Internet voor hen inmiddels bijna even belangrijk zijn. Voor ouderen is het net het minst belangrijke medium dat volgt na tijdschriften.
Toch maakt ruim 40 procent van alle Nederlanders, inclusief babies van drie maanden en hoogbejaarden, wel eens gebruik van het net. Het Nipo concludeert daaruit dat een meerderheid van de Nederlanders dus onbekend is met het net, maar dat is nogal aanvechtbaar. Wel denkt de gemiddelde 55-plusser dat hij of zij minder van het web weet dan de gemiddelde Nederlander, maar dat denkt blijkens het onderzoek vrijwel tweederde van alle Nederlanders. Het Nipo noemt dat een collectief minderwaardigheidscomplex.
Een begrip als e-commerce blijkt bij slechts een kwart van alle Nederlanders bekend, en dat lijkt op het moment ruim voldoende, vooral omdat deze toestand binnen een jaar drastisch zal veranderen. Zelfs onder frequente Internetgebruikers bestaat er enige onbekendheid met vaktermen. Internetters kennen gemiddeld zo'n veertien van de achttien begrippen, de matige gebruikers kennen er minder dan elf, terwijl de niet-gebruikers er vier kennen.

Zoonlief: "Pa, ik surfde via een portal naar een warezsite maar kreeg, naast javascript popups niets anders dan een 404".
Pa: "Huh ??"

The JEDI comes....

Eric had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Moet je nu nog naar de film om een JEDI te zien, straks lopen ze los op onze aardkloot.
In Amerika (waar anders ? ) hebben ze al prototypes getest van deze zogenaamde JEDI.
Denk nu niet meteen aan The Force en lightsabels, want de naam is de enige overeenkomst met de film.
JEDI staat voor Joint Expeditionary Digital Information. Het gaat om het volgende: Soldaten doen in de toekomst niet veel meer dan informatie doorgeven aan een centraal punt. Ze hebben niets meer bij zich dan een computertje, een GPS, een speciale glasvezelverrekijker die tot op 4 km kan kijken en een irridium mobieltje. Het computertje staat via dat mobieltje en satelietverbindingen in contact met een commandocentrum en met die computer geeft de soldaat de GPS coördinaten door. Het commandocentrum stuurt vervolgens een bommenwerper weg die een paar smart bombs op de gewenste locatie dropt.
De informatiestroom werkt ook de andere kant op om zo het JEDI batiljon naar de goede plek te leiden.

Toch ben ik bang dat je leven als JEDI soldaat niet zeker is om twee redenen:
1) Het computertje, een palmtop, werkt op MS windows CE
2) De irridium satelelieten (investering van $5 miljard) worden buiten gebruik gesteld.

Zouden ze in Amerika ook een programma hebben dat "Over de balk..." heet ?

Naaimachinenaaien via internet

Herman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Japanse naaimachinefabrikant denkt een gat in de markt gevonden te hebben.
Internet Jaguar International is van plan om in 2001 een machine te presenteren die een omwenteling te weeg moet brengen in de naaimachinewereld. Het apparaat zal in staat zijn om naaipatronen van het web te halen en die automatisch op kleding aan te brengen.
Daarbij wordt met name gedacht aan stripfiguren en helden uit bijvoorbeeld computerspelletjes.
Daartoe is Jaguar bezig een eigen site op te zetten.
Aan de nieuwe naaimachine komt een prijskaartje van 1000 gulden te hangen.

Doe mij maar een trui van Lara Croft en een FOK! boxer short .... of andersom

Big-Bart live op internet met Stenders

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Big-brother Bart heeft zich weer (nu voor 5 dagen) laten opsluiten voor het oog van een camera. Samen met de presentatoren van het ochtendprogramma op Radio3 waar hij deel van uit maakt. Dus met Rob Stenders, Patrick Kicken Fred Siebbeling en Margje Teeuwen.
Drie dagen doen ze aan teambulding Rob, Patrick Bart, Margreet en Fred, live vanuit het Arena Hotel in Amsterdam.

De stream is live te volgen via http://www.omroep.nl/vara/teambuilding. Er zijn dagopdrachten en je kunt chatten. 's Ochtends tussen 6 en 9 is het live op radio 3 te beluisteren

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.