Internetkloof tussen ouders en kinderen

The Animated Gif*Friends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is nu officiëel door het Nipo vastgesteld: er bestaat een echte kloof tussen ouders en hun Internettende kinderen. Als zoonlief van 13 zegt dat hij een virus heeft, en vader antwoordt dat hij tóch naar school moet, is er sprake van een 'disfunctional communication error 505'
Het Nipo onderzocht in opdracht van telecombedrijf Talkline hoe groot die kloof nu precies is. De bekende afgrond tussen gebruikers en niet-gebruikers van het web blijkt een vrij nauwe overlap te geven met kinderen en ouders, zo ervoer het Nipo in ruim duizend vraaggesprekken. De Internetkloof blijkt een generatiekloof.
Enkele resultaten. Ouders denken dat hun kinderen vaker surfen, e-mailen, spelletjes spelen en chatten dan het geval is. Kinderen overschatten het Internetgedrag van hun ouders waar het gaat om chatten. Ouders denken dat de kinderen vaker het net gebruiken dan zij doen, terwijl kinderen denken dat hun ouders het net minder gebruiken. Jongeren halen hun informatie nu nog overwegend van de tv, terwijl krant, radio en Internet voor hen inmiddels bijna even belangrijk zijn. Voor ouderen is het net het minst belangrijke medium dat volgt na tijdschriften.
Toch maakt ruim 40 procent van alle Nederlanders, inclusief babies van drie maanden en hoogbejaarden, wel eens gebruik van het net. Het Nipo concludeert daaruit dat een meerderheid van de Nederlanders dus onbekend is met het net, maar dat is nogal aanvechtbaar. Wel denkt de gemiddelde 55-plusser dat hij of zij minder van het web weet dan de gemiddelde Nederlander, maar dat denkt blijkens het onderzoek vrijwel tweederde van alle Nederlanders. Het Nipo noemt dat een collectief minderwaardigheidscomplex.
Een begrip als e-commerce blijkt bij slechts een kwart van alle Nederlanders bekend, en dat lijkt op het moment ruim voldoende, vooral omdat deze toestand binnen een jaar drastisch zal veranderen. Zelfs onder frequente Internetgebruikers bestaat er enige onbekendheid met vaktermen. Internetters kennen gemiddeld zo'n veertien van de achttien begrippen, de matige gebruikers kennen er minder dan elf, terwijl de niet-gebruikers er vier kennen.

Zoonlief: "Pa, ik surfde via een portal naar een warezsite maar kreeg, naast javascript popups niets anders dan een 404".
Pa: "Huh ??"