Dode topverdieners

Elk jaar stelt het Amerikaanse tijdschrift "Forbes" een lijst op van de dode topverdieners: beroemdheden die niet meer leven, maar nog steeds miljoenen verdienen met hun werk. Michael Jackson staat bovenaan - gevolgd door een kinderboekenschrijver.

Zelfs elf jaar na de dood van Michael Jackson verdienen de erfgenamen van de popster veel aan zijn muziek en video's. Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes schat dat het werk van de in 2009 overleden "King of Pop" in de afgelopen twaalf maanden ongeveer 48 miljoen dollar heeft verdiend .

Dit is de negende keer dat Jackson, als recordhouder, nummer één is in de "Best Paid Dead Celebrities" -ranglijst, waarin "Forbes" jaarlijks een overzicht maakt van overleden  grootverdieners. De nu gepubliceerde lijst heeft betrekking op het inkomen tussen oktober 2019 en oktober 2020.

Op de tweede plaats staat de kinderboekenschrijver en illustrator Theodor Seuss Geisel, bekend onder zijn pseudoniem "Dr.Seuss" die overleed in 1991. Best-sellers zoals "The Cat with a Hat" en "How the Grinch Stole Christmas" hebben het in San Diego gevestigde bedrijf Dr. Seuss Enterprises $ 33 miljoen opgeleverd.

Kobe Bryant nieuw op de lijst
Net achter Geisel staat de "Peanuts" -schepper Charles M. Schulz , die 20 jaar geleden stierf, met een opbrengst van $ 32,5 miljoen. De schepper van Charlie Brown en Snoopy tekende meer dan 17.000 stripverhalen.

Golfkampioen Arnold Palmer, die in 2016 stierf, belandde op de vierde plaats met een inkomen van circa $ 25 miljoen, vooral door lucratieve advertentiecontracten.

Achter hen staat Elvis Presley (1935–1977), die voor zijn erfgenamen ongeveer 23 miljoen dollar verdiende, voornamelijk via de toeristische attractie Graceland. 

Basketbalster Kobe Bryant, die in januari omkwam bij een helikoptercrash, is nieuw op de lijst van 13 topverdieners. De verkoop van sportkleding en zijn autobiografie brachten ongeveer $ 20 miljoen op aan de kassa.

Na de dood van de 21-jarige rapper Juice WRLD ("Lucid Dreams") december 2019, steeg de verkoop van zijn muziek enorm. Met een omzet van ongeveer $ 15 miljoen staat hij op de zevende plaats.

De andere namen op de lijst zijn: zanger Bob Marley, ex-Beatle John Lennon, popster Prince, Queen-zanger Freddy Mercury, George Harrison en de eerste vrouw op de ranglijst: Hollywoodster Marilyn Monroe.