FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 februari 2016

IJshockeyers onderuit in olympische kwalificatie

De Nederlandse ijshockeyers hebben hun eerste wedstrijd op het olympisch pre-kwalificatietoernooi verloren. In Cortina d'Ampezzo ging de Nederlandse ploeg in het Olympisch Stadion nipt voor de bijl tegen Groot-Brittannië: 5-6.

Nederland kwam al snel op voorsprong in het duel dankzij Ronald Wurm, die scoorde tijdens de eerste powerplay. Tegen het einde van de eerste periode stond het echter 2-1 voor de op voorhand favoriete Britten. Die scoorden daarna ook nog de 3-1, maar Nederland kwam dankzij goals van Kevin Bruijsten en Maarten Brekelmans weer op gelijke hoogte.

De Britten kwamen in de tweede periode opnieuw op voorsprong, waarna Mitch Bruijsten de boel vroeg in het derde bedrijf gelijktrok. Nederland keek na een goal van Colin Shields opnieuw tegen een achterstand aan, 5-4 dit keer, maar dankzij Diederik Hagemeijer kwam Oranje weer terug. Dat was wel de laatste keer, want nog een Britse goal bleek niet meer goed te maken en dus werd de wedstrijd op 6-5 beslist.

Nederland speelt zaterdag tegen de favoriet in het toernooi: thuisland Italië. Zondag wacht de wedstrijd tegen Servië, wat op papier gewonnen moet kunnen worden. Alleen de winnaar van het vierlandentoernooi mag naar één van de laatste drie olympische kwalificatietoernooien, waar dan ook de winnaar naar de Spelen van 2018 mag. Negen van de twaalf plekken op het mannenijshockeytoernooi in Pyeongyang zijn al vergeven. 

Frankrijk: Russische hulp Assad moet stoppen

De Franse president François Hollande heeft donderdag Rusland opgeroepen te stoppen met het bombarderen van burgers in Syrië. Hij herhaalde ook zijn oproep aan de Syrische president Bashar al-Assad op te stappen.

"Ik vraag dat de Russische acties stoppen, want door de bombardementen zijn al duizenden mensen ontheemd geraakt ", zei Hollande in een televisie-interview na de herschikking van zijn kabinet in Frankrijk. "We moeten ervoor zorgen dat Bashar al-Assad aftreedt."

Hij voegde eraan toe dat Assad zijn volk afslacht, geholpen door Moskou. Holland prees zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, die volgens hem als ervaren oud-premier geschikt is de taak van de afgetreden Laurent Fabius over te nemen.

Bij de vredesbesprekingen in Geneve drong de VS donderdag aan op een onmiddelijk staakt-het-vuren. Maar volgens Nieuwsuur wil Rusland nog zeker tot 1 maart doorgaan met het steunen van de Syrische troepen. 

Hollande: Russische hulp Assad moet stoppen
Frankrijk: Russische hulp Assad moet stoppen (Foto: ANP)

Vrouw brengt genitaliŽn van verkrachtende zwager naar politie

Politieagenten in de Indiaase deelstaat Madhya Pradesh keken raar op toen onlangs een vrouw met haar drie kinderen bij het lokale politiebureau langskwam. De 32-jarige vrouw kwam namelijk de afgesneden genitaliën van haar zwager, die had geprobeerd om haar te verkrachten, als bewijsmateriaal afleveren bij de sterke arm der wet. Volgens de vrouw was het de enige manier geweest om de smeerlap tegen te houden.

De vrouw logeerde bij de zwager, terwijl haar man honderden kilometers verderop in Nashik, Maharashtra aan het werk was. Bij dat verblijf had de man in zijn huis de vrouw al meerdere keren lastig gevallen. Op een gegeven moment deed de vrouw alsof ze toestemming gaf voor de seksuele handelingen en zag daarbij kans om het vleesbestek van de man af te hakken met een sikkel.

Toegesnelde hulpdiensten kwamen te laat om de gewonde man te helpen. De verkrachter bleek zelfmoord te hebben gepleegd door zichzelf op te hangen aan een boom naast zijn huis. Volgens politie woordvoerder Abid Khan zal de vrouw aangeklaagd worden voor een poging tot moord. Volgens de Indiase bromsnor zou de vrouw stabiel zijn en geen spijt hebben van haar daad.

Fenomenale Van Gerwen verslaat Anderson, Taylor briljant

In de Premier League Darts is men begonnen aan de tweede speelronde. Donderdagavond is het de beurt aan de Metro Radio Arena in Newcastle, met onder meer Raymond van Barneveld tegen Peter Wright en Michael van Gerwen tegen Gary Anderson. Waar wereldkampioen Anderson vorige week ontbrak, moet men het dit keer zonder de zieke Robert Thornton doen. James Wade zal daarom twee keer in actie komen vanavond.

James Wade - Michael Smith
Wade opende de avond als vervanger van Thornton tegen Michael Smith, die bij zijn debuut een week eerder nog ongelooflijk slecht speelde. Hoewel de 180'ers zeldzaam waren, gooide Bully Boy dit keer in elk geval wat beter. Het duel ging een tijd gelijk op en leek op een gelijkspel af te stevenen, maar vanaf 4-4 ging Wade er vandoor. The Machine brak Smith en kwam met een dubbel-10 op 6-4. Hij miste een 138-finish voor de wedstrijd, maar vervolgens ging de vijfde pijl op dubbel-6 toch raak: 7-4 en de winst voor Wade.

James Wade - Michael Smith
James Wade - Michael Smith

Raymond van Barneveld - Peter Wright
De wedstrijd begon prima, met Van Barneveld die de eerste leg in elf darts uitgooide. Hij gaf vervolgens flink wat kansen weg, waarna het onder meer met een 100-finish van de Nederlander een tijdje met de darts meeging. Op 3-2 gaf Wright een handvol kansen en daar kon Barney van profiteren: dubbel-9 bracht hem de break. Die pret was van korte duur, nadat Van Barneveld zelf ook pijl na pijl miste en Wright dus terug kon breken.

Vanaf dat moment bleef de wedstrijd gelijk opgaan, met gemiste kansen aan beide zijden. Van Barneveld kreeg een goede kans om op 6-5 te komen, maar gooide mijlenver onder de dubbel-20 en zag Wright profiteren. Een uitstekende laatste leg van Snakebite bracht hem de 7-5 zege, ondanks een relatief laag gemiddelde.

Raymond van Barneveld - Peter Wright
Raymond van Barneveld - Peter Wright

Adrian Lewis - Dave Chisnall
Beiden begonnen erg sterk aan het duel, met gemiddelden van tegen de 110 punten per beurt. Chisnall gooide in de drie eerste legs telkens een 180'er, maar Lewis won de eerste vier legs stuk voor stuk. Pas in leg vijf kwam Chisnall met een 74-finish ook op het scorebord: 4-1. Lewis denderde echter door en pas drie legs later kon een toch verre van slecht spelende Chisnall nog een leg pakken: 6-2.

Lewis miste vijf matchdarts en met pijn en moeite kon Chisnall profiteren en zijn derde leg pakken. Chizzy wist zelfs nog een leg te pakken, maar de dip van Lewis duurde niet lang. Jackpot maakte het alsnog af en besliste de wedstrijd met 7-4 in zijn voordeel. 

Adrian Lewis - Dave Chisnall
Adrian Lewis - Dave Chisnall

Gary Anderson - Michael van Gerwen
De heren kenden een daverende start en binnen een poep en een zucht stond het 3-1 voor Van Gerwen, die al een break te pakken had. Zowel Van Gerwen als Anderson bleven gigantisch goed gooien, maar elkaar breken lukte even niet en dus stond het na korte tijd 5-3. Een 85-finish bracht weer een ijzersterke leg voor Van Gerwen op het bord, goed voor minstens één punt: 6-3. Triple-16 en dubbel-12 waren één leg later genoeg om de wereldkampioen op de knieeën te krijgen: 7-3 was de eindstand na een belachelijk goede wedstrijd. 

Gary Anderson - Michael van Gerwen
Gary Anderson - Michael van Gerwen

James Wade - Phil Taylor
Ook in deze wedstrijd begonnen beide spelers fantastisch, met een hele sloot aan hoge scores. Taylor brak The Machine wel al gelijk in de eerste leg en kon zich zo opwerken naar een 3-1 voorsprong. Wade werd nog eens gebroken en een schitterende 127-finish bracht de veelvoudig wereldkampioen daarna ook op 5-1. The Power gooide nog twee legs stevig door en liet Wade volledig kansloos: 7-1.

James Wade - Phil Taylor
James Wade - Phil Taylor 


Caitlyn Jenner beschuldigt Prius-automobiliste

Caitlyn Jenner heeft een van de automobilisten aangeklaagd die betrokken was bij het fatale auto-ongeluk in februari vorig jaar. Dat meldt TMZ.

Caitlyn heeft bij de rechtbank een formele beschuldiging ingediend tegen Jessica Steindorff, die in de Prius zat waar de realityster, die toen nog Bruce heette, achterop botste. Caitlyn reed op een snelweg in Los Angeles met haar SUV en belandde in een ravage, waarbij een weggebruikster op de andere weghelft frontaal tegen een Hummer klapte en overleed.

Caitlyn is door de bestuurder en passagiers van de Hummer aangeklaagd. In de nieuwste rechtbankdocumenten verweert Caitlyn zich door de schuld ook gedeeltelijk in de schoenen van de Prius-automobiliste die voor haar reed te schuiven. Caitlyn wil dat Steindorff gedeeltelijke verantwoordelijkheid draagt voor het incident. Eerder had ze een schikking getroffen met de Prius-automobiliste, wier auto flink gehavend was.

TMZ sprak de advocaat van Jessica Steindorff. Die noemt het betreurenswaardig dat Caitlyn geen volledige aansprakelijkheid erkent "voor de crash waarvan het duidelijk is dat zij die heeft veroorzaakt."

Caitlyn Jenner beschuldigt Prius-automobilist
Caitlyn Jenner beschuldigt Prius-automobiliste (Foto: BuzzE)

NS werft 200 mensen voor vergroten veiligheid

De NS gaat per direct tweehonderd medewerkers extra werven om de veiligheid in de trein te vergroten. De vakbonden FNV en CNV hebben dat donderdagavond laten weten. Hiermee geeft de NS concreet uitvoering aan al eerder gemaakte afspraken voor dubbele bemensing in de treinen.

De toezegging om nu te beginnen met werven is de uitkomst van een aantal gesprekken over maatregelen om de veiligheid van NS-personeel te vergroten. Dat gebeurde naar aanleiding van een incident vorige week woensdagavond in Landgraaf waarbij een conducteur in zijn buik werd gestoken.

De NS gaat 140 extra hoofdconducteurs inzetten. Op alle treinen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond komt na 22.00 uur een tweede hoofdconducteur. Ook komen er zestig medewerkers veiligheid & service, die als vliegende teams inzetbaar zijn.

NS werft 200 mensen voor vergroten veiligheid
NS werft 200 mensen voor vergroten veiligheid (Foto: ANP)

'Snelle actie bij melding huiselijk geweld'

Elke politiemedewerker moet weten hoe te handelen bij een melding van huiselijk geweld. Of hij nu op straat werkt of achter de balie staat: een agent moet snel kunnen handelen en indien nodig expertise inschakelen voor verdere afhandeling. Dat heeft minister Ard van der Steur (Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten in een reactie op het TNO-rapport 'Huiselijk geweld gemeld en dan...'.

De minister ziet intensieve samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie (OM) en Veilig Thuis als eerste vereisten voor betere aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. Veilig Thuis is ontstaan uit het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het steunpunt Huiselijk geweld.

Dat de politie het probleem serieus neemt, blijkt volgens Van der Steur onder meer uit het feit dat eind vorig jaar een programmamanager Huiselijk geweld en kindermishandeling is aangesteld.

'Snelle actie bij melding huiselijk geweld'
'Snelle actie bij melding huiselijk geweld' (Foto: ANP)

Imponerende trailer voor remake Roots

Er is een eerste trailer verschenen voor de remake van het slavendrama Roots. In de acht uur durende serie, die zal worden uitgezonden door de tv-zender History Channel, zien we een indrukwekkende cast met Forest Whitaker (The Last King of Scotland), Anna Paquin (True Blood), Laurence Fishburne (Black-ish), Jonathan Rhys Meyers (The Tudors) en Tip 'T.I.' Harris in de belangrijkste rollen.

De mini-serie Roots is gebaseerd op het boek Roots: The Saga of an American Family van de Amerikaanse schrijver en journalist Alex Haley. Het boek werd in Nederland uitgebracht onder de titel Roots: Wij Zwarten. In de serie vertelt Haley het fictieve verhaal over zijn familie, beginnende bij de Gambiaan Kunta Kinte, die in 1767 door slavenhandelaren wordt ontvoerd en verkocht aan een Amerikaanse plantage.

Van het boek van Haley werd in 1977 ook al eens een mini-serie gemaakt waarin acteur Levar Burton, bij velen ook bekend als het personage Geordi LaForge in Star Trek: The Next Generation, de hoofdrol mocht vertolken. Bij de remake van Roots is Burton betrokken als uitvoerend producent. Naast bovengenoemde cast zien we ook Anika Noni Rose, Emayatzy Corinealdi, Matthew Goode, Mekhi Phifer, James Purefoy, Regé-Jean Page en Malachi Kirby in de serie Roots voorbijkomen.

Oppositie valt Rutte aan op inperken instroom

De oppositie gelooft er niets van dat de vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar Europa op korte termijn sterk wordt ingedamd, zoals het kabinet beweert. Premier Mark Rutte moet een eerlijk verhaal houden over het doel en de aantallen, stelden veel oppositiepartijen donderdag in een lang en stekelig debat over de vluchtelingencrisis.

Doet Rutte dat niet en komen de gewekte verwachtingen niet uit, dan roept dat scepsis op en dat is schadelijk voor de politiek, vindt de oppositie. "De premier doet aan wensdenken. Maar je moet niet beloven wat je niet kunt waarmaken", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. Op die manier gaat het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen nog verder omlaag, denkt Klaver, net als SP, D66, ChristenUnie en Groep Kuzu/Öztürk.

Rutte ontkende dat hij met cijfers aan het goochelen is.

Oppositie valt Rutte aan op inperken instroom
Oppositie valt Rutte aan op inperken instroom (Foto: ANP)

Donald Trump schikt Miss Universe-zaak

Donald Trump heeft donderdag een schikking getroffen met het Spaanstalige tv-netwerk Univision. Daarmee is een rechtszaak van de baan over het besluit van Univision om de verkiezing Miss USA en Miss Universe niet langer uit te zenden. Volgens Deadline blijft de inhoud van de schikking vertrouwelijk.

Trump organiseerde de missverkiezingen jarenlang. "Ik ben blij dat we de geschillen achter ons kunnen laten", laat de Amerikaanse presidentskandidaat in een verklaring weten. De topman van Univision voegt daaraan toe: "Ik ken Donald Trump al jaren, zowel persoonlijk als professioneel. We zijn blij dat we deze zaak kunnen beëindigen en ons op de toekomst kunnen richten."

Trump lag met Univision overhoop, omdat het netwerk had besloten de missverkiezingen niet meer uit te zenden na beledigende opmerkingen van Trump over Mexicaanse immigranten in de Verenigde Staten. Die omschreef hij als drugssmokkelaars en verkrachters. Trump eiste een schadevergoeding van 500 miljoen dollar (bijna 450 miljoen euro) van Univision. Eerder had hij al met netwerk NBC een schikking getroffen in een soortgelijk geschil.

Donald Trump schikt Miss Universe-zaak
Donald Trump schikt Miss Universe-zaak (Foto: BuzzE)

Gevangenisoproer Mexico eist ruim 50 doden

Een gevangenisoproer in het noordoosten van Mexico heeft donderdag aan 52 mensen het leven gekost. Mogelijk zijn enkele gevangenen ontsnapt. Volgens de autoriteiten waren de gevechten het gevolg van een strijd tussen leden van het gevreesde Zetas-drugskartel en rivalen.

De rellen begonnen donderdag voor zonsopgang in de gevangenis Topo Chico, in de stad Monterrey in de noordelijke staat Nuevo León. De meeste doden, zowel gevangenen als bewakers, vielen door een brand die tijdens het oproer woedde. Een groep gevangenen probeerde vermoedelijk te ontsnappen door brand te stichten in een van de paviljoens van de gevangenis. Ook werden explosies gehoord.

Het incident was een van de ergste in een reeks dodelijke rellen de afgelopen jaren in de veelal overbevolkte gevangenissen van Mexico. De autoriteiten zetten behalve de politie onder andere het leger in om de boel onder controle te krijgen.

'Moeilijke veiligheidssituatie'
"Topo Chico is een zeer oude gevangenis. Een gevangenis met een zeer moeilijke veiligheidssituatie", zei gouverneur Jaime Rodriguez van Nuevo León. Hij overleefde zelf eens twee moordaanslagen in de strijd tegen drugskartels als burgemeester van een voorstad van Monterrey.

De opstand kwam enkele dagen voordat paus Franciscus een bezoek brengt aan een andere gevangenis in de regio.

Gevangenisoproer Mexico eist ruim 50 doden
Gevangenisoproer Mexico eist ruim 50 doden (Foto: ANP)

[F1] Voorbeschouwing 2016 - Deel 1

Op het moment dat Nico Rosberg in Abu Dhabi voor de laatste maal over start/finish kwam zat ik al te kijken naar hoogtepunten van eerder in het jaar. Elk jaar opnieuw kijk ik meer uit naar het nieuwe seizoen en regelmatig word ik teleurgesteld. Ook afgelopen jaar was niet echt spannend. Vettel zorgde nog voor hoop in Maleisië, maar daarna was dat ook snel weer voorbij. Het werd wederom een jaar waarin Mercedes en vooral Lewis Hamilton onverslaanbaar waren.

Kamp: asieltoestroom kan groei afremmen

De flinke toestroom van asielzoekers dreigt op termijn een rem te zetten op de economische groei in Nederland. Daarvoor heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag gewaarschuwd.

Internationale organisaties als OESO en IMF menen dat Europese landen juist economisch kunnen profiteren, omdat de kosten die overheden maken voor de asielopvang voor extra groei zorgen. Ook vluchtelingen zelf zouden kunnen bijdragen, mits zij een kans krijgen op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt ook gewezen op de te verwachten krimp van de eigen beroepsbevolking als gevolg van vergrijzing.

Kamp ziet evenwel vooral nadelen, ook gezien het beperkte succes op de arbeidsmarkt van groepen vluchtelingen die eerder al naar Nederland zal in gekomen. "Daarvan is een heel groot deel afhankelijk van de bijstand", zei hij. "Dat legt structureel een groot beslag op collectieve middelen. Dat geld kunnen we niet meer investeren in bijvoorbeeld onze infrastructuur."

Het kabinet is er voorstander van dat vluchtelingen uit Syrië in de regio worden opgevangen. Europa kan die landen daar dan bij ondersteunen. "Dat is beter dan dat ze in een hele andere cultuur belanden en langs de zijlijn komen te staan", aldus Kamp.

Kamp: asieltoestroom kan groei afremmen
Kamp: asieltoestroom kan groei afremmen (Foto: ANP)

'Mogelijk doodstraf voor metalband'

Liefhebbers van de betere pleurisherrie in Iran gaan zware tijden tegemoet. Een van hun favorieten, thrashmetalband Confess, verdwijnt de komende jaren achter slot en grendel. Zij gorgelden namelijk teksten die het Islamitische bewind van het land niet zo leuk vond.

Hun teksten zijn anti-religieus, satanisch en daarbovenop geven ze ook nog eens interviews bij verboden buitenlandse radiostations. Genoeg reden voor de Revolutionaire Garde om Nikan Siyanor Khosravi en Khosravi Arash Chemical Ilkhani van de straat te plukken. Andere beschuldigingen zijn dat de heren ook nog eens ageren tegen het politieke systeem van het land, dat ze de eigenaren zijn van een illegaal platenlabel en vanzelfsprekend worden ze ook beschuldigd van godslastering, want dat hoort nu eenmaal zo.

De 21- en 23-jarige mannen zaten sinds november al vast, maar krap een weekje geleden was er genoeg geld bij elkaar gesprokkeld om hun borgtocht te kunnen betalen, hetgeen neerkwam op een ruime 25.000 euro. Dit geeft de herrieschoppers muzikanten de tijd om de zaak die tegen hen gespannen is enigszins voor te bereiden. Als ze veroordeeld worden, dan kunnen de heren rekenen op een gevangenisstraf van minimaal zes maanden. De maximum celstraf bedraagt zes jaar, dus ook dit behoort tot de mogelijkheden.

Als het echter echt tegen zit, dan bestaat zelfs de mogelijkheid dat we beide bandleden binnenkort ergens aan een bouwkraan kunnen zien bengelen. Dit zou het geval kunnen zijn wanneer de beschuldiging van godslastering bewezen wordt. Vooral in nummers als 'I am your God now' en 'Tel-Hell-Ran' zou dit het geval zijn. Op het beledigen van God en zijn vriendjes staat de doodstraf in Iran.

Het is het regime nog niet gelukt om de Facebookpagina van de band te blokkeren, dus eventueel kunnen hier steunbetuigingen op worden achtergelaten. De pagina is nog steeds actief, ondanks het feit dat hij sinds mensheugenis (oktober 2015) niet meer is bijgewerkt.

BelgiŽ laat verdachten 'Parijs' vrij

Twee verdachten van betrokkenheid bij de aanslagen van Parijs die vastzaten in België zijn op vrije voeten gesteld. Het gaat om twee kennissen van zelfmoordterrorist Bilal Hadfi die eind november werden aangehouden.

De 20-jarige Fransman Samir Z. uit Molenbeek werd donderdag vrijgelaten door een Brusselse rechtbank, meldt zijn advocaat. Hij probeerde vorig jaar twee keer om naar Syrië te vertrekken.

De andere, Pierre N., is naar nu blijkt net voor de jaarwisseling vrijgelaten. Beide mannen zouden nauwe contacten hebben gehad met Hadfi, die zich op 13 november opblies bij het Stade de France in Parijs.

België laat verdachten 'Parijs' vrij
België laat verdachten 'Parijs' vrij (Foto: ANP)

Clooney wil Merkel over vluchtelingen spreken

Hollywoodster George Clooney wil vrijdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de vluchtelingenproblematiek spreken. De 54-jarige acteur is toch in Berlijn vanwege de Berlinale. Hij speelt een rol in de openingsfilm van het festival, Hail, Caesar!

Clooney geldt al jaren als een geëngageerde filmster en zet zich frequent in voor humanitaire en sociale doelen. In het onderhoud met Merkel wil hij "zien wat hij kan doen". Een film over vluchtelingen maken, vindt hij niet per se een Hollywoodonderwerp. Daarvoor is het nog te vroeg. Hij loopt ook al een tijd rond met het idee een film te maken over Soedan, dat jarenlang werd geplaagd door burgeroorlog en waar het geweld nog steeds voort woekert.

Clooney wil Merkel over vluchtelingen spreken
Clooney wil Merkel over vluchtelingen spreken (Foto: BuzzE)

Bruce Springsteen schrijft autobiografie

Bruce Springsteen heeft een autobiografie geschreven. Born to Run komt op 27 september ook in een Nederlandse vertaling uit, maakten uitgeverijen Het Spectrum en Lannoo donderdag bekend.

Bruce Springsteen begon in 2009 met schrijven nadat hij geïnspireerd was geraakt door een episch optreden met de E Street Band tijdens de Super Bowl. In de daaropvolgende zes jaar heeft hij zich persoonlijk gewijd aan het schrijven van zijn levensverhaal.

In Born to Run beschrijft hij zijn jeugd in het straatarme en streng katholieke Freehold in New Jersey en zijn drive om muzikant te worden. "Over jezelf schrijven is funny business", merkt Bruce Springsteen op in zijn boek. "Maar in een project als dit, belooft de schrijver om de lezer een kijk in de ziel te gunnen. Ik heb geprobeerd dat in deze pagina's te doen."

Voordat het boek uitkomt geeft de 66-jarige Amerikaanse rockzanger op dinsdag 14 juni een optreden op het Malieveld in Den Haag.

Bruce Springsteen schrijft autobiografie
Bruce Springsteen schrijft autobiografie (Foto: BuzzE)

Politie BelgiŽ wil staken om antiterreurplan

Agenten van de Belgische federale politie zijn niet te spreken over de werkwijze rond het actieplan tegen radicalisering en terrorisme dat de regering vorige week lanceerde. Drie vakbonden hebben een staking van een week aangekondigd als niet op hun eisen wordt ingegaan.

De agenten zijn kwaad dat ze "abrupt" zijn ingezet in de gemeenten Molenbeek en Vilvoorde, nabij Brussel. De zeventig federale politiemensen moeten daar met hun lokale collega's onder meer teruggekeerde Syriëstrijders beter gaan volgen en documentfraude en wapen- en drugshandel aanpakken.

Het plan werd "zonder enig overleg en zonder enig respect voor de wetgeving inzake welzijn en veiligheid op het werk" in werking gesteld, aldus de bonden. Ze willen onder meer dekking van onkosten en meer informatie over de arbeidsomstandigheden. De staking zou plaatsvinden vanaf 23 februari.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hoopt dat de problemen "als grote mensen met de bonden rond de tafel kunnen besproken worden".

Politie België wil staken om antiterreurplan
Politie België wil staken om antiterreurplan (Foto: ANP)

Briljant balletje van tennisser Brown

Tennisser Dustin Brown acteert niet altijd in de allerhoogste regionen van het tennis, maar toch kan ook hij de filmpjes met hoogtepunten halen. De Duitser speelde op het challengertoernooi van Bergamo tegen de Bosniër Aldin Setkic, ook al geen echte hoogvlieger.

In de tweede game van de wedstrijd leek Setkic een punt te maken, maar daar dacht Brown anders over. Briljante ingeving of een bizarre reflex? Zeg het maar..

(Bron: YouTube)

Laatste trailer voor Batman v Superman

Na een reeks sfeervolle trailers en tv-spots is de laatste trailer voor de confrontatie tussen Batman en Superman voorzien van meer beeldvorming over Batman, en de eerste woordjes van Wonder Woman.

De trailer toont Batman in zijn dagelijkse doen en laten, met Penny-One (zijn trouwe butler Alfred) als backup operatie aan het thuisfront. Dat duidt op een meer actieve rol voor Alfred in deze film, en van Batmans handelingen met criminelen krijgen we ook meer te zien. Het is goed mogelijk dat Affleck een stuk harder slaat dan Bale. Oh, en we zien ook wat meer van Superman.

Batman v Superman verschijnt op 24 maart, in drie dimensies, in IMAX.

Watch Dogs 2 komt tussen nu en april 2017

Tijdens de presentatie van een financieel rapport dat de Franse ontwikkelaar Ubisoft vandaag uitbracht, werd aangekondigd dat Watch Dogs 2 vóór april 2017 uitkomt. Naast deze release 'window' voor Watch Dogs 2 werd ook de verdere lineup besproken.

April 2017 is het einde van het volgende financiële jaar van Ubisoft. Volgens het rapport komt de opvolger van Watch Dogs dus voor die tijd nog uit. Daarnaast kunnen we tot die tijd nog een aantal andere titels verwachten, waaronder For Honor, Ghost Recon Wildlands en South Park: The Fractured but Whole. Assassin's Creed zal niet van de partij zijn. Over een kleine maand komt ook The Division nog uit, een nieuwe IP van Ubisoft die volgens een schare gamers veel potentie heeft.

Watch Dogs kwam in mei 2014 uit en verkocht meer dan negen miljoen exemplaren. Lees hier nog even de FOK!review terug.

Taxi rijdt expres over vrouw

Een Amsterdamse taxichaffeur is eind vorige maand opzettelijk over een klant heengereden. Dat beweert althans de Amsterdamse Chantal tegenover AT5. De chauffeur had haar zonder de meter aan te zetten veertig euro af willen troggelen.

Het ging om een ritje van het Leidseplein naar de Rozengracht. Of vermoedelijk verder, hoe dan ook stopte de wagen op de Rozengracht nadat de vrouw eiste dat de chauffeur de meter aan zou zetten. De chauffeur had dit geweigerd en op zijn beurt geëist dat de vrouw vier tientjes zou pinnen. Dit weigerde zij weer waarop een handgemeen ontstond.

Chantals neef, die ook in de taxi zat, probeerde naar verluidt nog tussenbeide te komen maar kon naar eigen zeggen niet voorkomen dat de vrouw op de grond viel. Daarop reed de taxi weg, pardoes over haar heen. In het ziekenhuis kreeg ze te horen dat ze er naar omstandigheden goed vanaf is gekomen; voor hetzelfde geld had ze er een verlamming aan overgehouden.

Wel zijn haar benen beurs en blauw, en flink opgezet. "Ik loop nu in huis rond met een rollator. Ik kan niet al mijn gewicht op mijn linkerbeen zetten, want die is zodanig opgezwollen dat het nog heel erg lang gaat duren totdat ik weer mijn spieren en mijn benen kan gebruiken."

Ook mentaal heeft Chantal een flinke klap gekregen. Ze wil niet met haar achternaam worden genoemd uit angst voor repressailes. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Economie groeide met 1,9 procent in 2015

De Nederlandse economie is zoals verwacht in het vierde kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Over heel 2015 is de groei daarmee uitgekomen op 1,9 procent. Dat blijkt uit een eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

De economische groei is daarmee afgelopen jaar stevig aangetrokken. In 2014 werd nog een groei gemeten van 1 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) ging voor 2015 uit van een plus van 2 procent. Behalve de export leverden ook de bedrijfsinvesteringen en de consumptie een flinke bijdrage. De verminderde gaswinning in Groningen had afgelopen jaar een drukkend effect van 0,4 procentpunt op de economische groei.

Economie groeide met 1,9 procent in 2015
Economie groeide met 1,9 procent in 2015 (Foto: ANP)

FC Twente vraagt KNVB om uitstel

FC Twente slaagt er niet in om voor 1 maart de halfjaarcijfers in te leveren bij de KNVB. De club heeft uitstel aangevraagd bij de gemeente Enschede en de KNVB-licentiecommissie.

Twente zou de KNVB en de gemeente uiterlijk 15 februari de uitkomsten geven van twee onderzoeken die nu gaande zijn. Die onderzoeken kunnen echter niet op tijd worden afgerond. "De situatie van FC Twente is op dit moment nog steeds heel complex en zorgelijk", zegt interim-directeur Onno Jacobs op de officiële website van de Tukkers.

"We zijn bezig met een operatie waarbij we orde op zaken stellen. De resultaten van de onafhankelijke onderzoeken die op dit moment nog uitgevoerd worden zijn daarbij van doorslaggevend belang. De voortgang van die onderzoeken laten op dit moment zien dat we de afgesproken deadlines niet kunnen halen."

Volgens Jacobs kijkt Twente uit naar begin maart. "Dan worden de onderzoeksresultaten en aanbevelingen bekend. Omdat we op dit moment eenvoudigweg nog niet alle (financiële) consequenties kunnen overzien, kunnen we niet anders dan om dit uitstel verzoeken." De KNVB en de gemeente hebben nog niet gereageerd.

Eén van beide onderzoeken gaat over transfers die FC Twente in het verleden deed. Het andere richt zich op de dubieuze deal met investeringsmaatschappj Doyen Sports Group. Die deal leidde er al toe dat de club een boete kreeg en drie jaar geen Europees voetbal mag spelen.

FC Twente vraagt KNVB om uitstel (Pro Shots / Peter Lous)
FC Twente vraagt KNVB om uitstel (Pro Shots / Peter Lous)

Andretti overweegt Frijns voor de IndyCars

Robin Frijns heeft indruk gemaakt op zijn Formule E-teambaas Michael Andretti. Dusdanig veel indruk zelfs, dat de Amerikaan overweegt om de Nederlandse racer een kans te geven in de IndyCars. Frijns maakte dit jaar zijn debuut in de Formule E en reed tot dusverre alle vier de races in de punten, waarvan eenmaal op het podium. "Robin doet het geweldig voor ons," zegt Andretti. "Uiteraard willen wij graag dat hij zijn talent bij ons verder gaat ontwikkelen."

"Van tijd tot tijd laten wij één van onze coureurs uit een bepaalde raceklasse, testen of ontwikkelen in een wagen uit een andere raceklasse. Dus er is zeker een mogelijkheid dat Robin in een IndyCar gaat rijden, maar dat moeten we afwachten." Vorig jaar kwam Andretti uit in de Indycars met drie vaste rijders: Ryan Hunter-Reay, Marco Andretti en Carlos Munoz. De vierde Andretti-wagen werd afwisselend bestuurd door de inmiddels overleden Justin Wilson, Oriol Servia en Simona de Silvestro. Tijdens de Indy 500 reed Andretti zelfs met vijf wagens, want buiten de drie vaste rijders, deden ook Wilson en De Silvestro mee.

Voor komend seizoen heeft Andretti alleen de drie vaste rijders bevestigd, over wie een vierde wagen gaat besturen is nog niets bekend. De Silvestro wil graag, maar de Italiaanse is momenteel teamgenoot van Frijns in de Formule E, en behaalde in dezelfde wagen waarmee Frijns tot nu toe 21 punten pakte, nog geen enkel punt. Dat kan Andretti aan het denken zetten. Frijns wil in ieder geval graag. "Als ik de kans krijg zeg ik ja," stelt de Maastrichtenaar. "Het is de Amerikaanse Formule 1."

"Ik ben nog nooit in Amerika geweest, dus ik weet niet hoe ze daar werken of hoe het is om daar te racen. Maar als ik de kans krijg om te testen of om één of twee races te doen dan zou ik dat geweldig vinden. Dan zou ik ook kunnen beslissen of het iets is dat ik fulltime zou willen doen." Vooralsnog blijft het echter afwachten. "Er is nog niets over bekend en ik weet niet of ik de kans ga krijgen. Dat is aan Michael."

Maatregelen vervoerder GVB na busovervallen

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB stopt per direct met de verkoop van dagkaarten en kinderdagkaarten in de bus. De vervoerder neemt de maatregel na een reeks overvallen op buschauffeurs de afgelopen weken, zei een woordvoerder na een bericht van AT5.

"Een buschauffeur heeft al heel weinig cash, maar nu is het helemaal zinloos om dit soort afschuwelijke overvallen te plegen", aldus de woordvoerder. Met de dagkaarten (7,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen) kunnen mensen 24 uur lang met de bus, tram en metro door Amsterdam reizen. Nu worden in de bus alleen nog losse kaartjes verkocht.

De laatste overval vond woensdagavond plaats, toen een buschauffeur in Amsterdam-Noord met een groot mes werd bedreigd door twee jonge mannen met een wit plastic clownsmasker voor hun gezicht.

Maatregelen vervoerder GVB na busovervallen
Maatregelen vervoerder GVB na busovervallen (Foto: ANP)

Van der Dussen in Spanje vrijgelaten

De Nederlander Romano van der Dussen is donderdag rond 17.00 uur vrijgelaten uit de gevangenis op Mallorca (Spanje). Hij heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag de gevangenis verlaten nadat het Spaanse hooggerechtshof een deel van zijn straf had teruggedraaid.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wordt Van der Dussen nu overgebracht naar een tijdelijke opvang op Mallorca.

Het hof vernietigde een veroordeling voor seksueel geweld waarvoor Van de Dussen 6,5 jaar cel kreeg. Bovendien achtte de rechter hem destijds schuldig aan aanranding en beroving waarvoor hij negen jaar cel kreeg. Ook die veroordelingen zullen worden aangevochten. Hij zat sinds 2003 in de Spaanse gevangenis.

DNA
Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij woonde destijds in Spanje en kreeg zijn straf op basis van getuigenverklaringen. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek echter dat het DNA van de dader overeenkomt met dat van de veroordeelde Britse moordenaar Mark Dixie.

De Nederlandse organisatie PrisonLaw, die zich inzet voor Nederlandse gevangenen in het buitenland, staat Van der Dussen bij. De organisatie zamelde met een crowdfundingsactie geld in om de zaak-Van der Dussen heropend te krijgen.

Woensdag liet PrisonLaw nog weten een vervolgprocedures te gaan voeren voor de misdrijven waarvoor de Nederlander niet is vrijgesproken. Of de organisatie ook een schadevergoedingsprocedure zal starten, wist ze nog niet.

Van der Dussen in Spanje vrijgelaten
Van der Dussen in Spanje vrijgelaten (Foto: ANP)

Meest nutteloze websites #2

In het vorige deel heb je al behoorlijk wat nutteloze websites voorbij zien komen. Vandaag eindigen we de lijst met nog een aantal websites waar je bijna niets aan hebt. In het vorige deel hebben we 4 nutteloze websites behandeld, de lijst gaat dus door met nummer 5. 

5: Altijd al een hacker willen zijn? Op de onderstaande website kun jij jezelf voordoen als een cybercrimineel. Het ziet er leuk uit maar je hebt er natuurlijk helemaal niets aan.. 

hackertyper.net

'Man zwanger na ruige homo-seks'

Het wtf-verhaal van de dag neemt ons vandaag mee naar Kozhikode. Een 52-jarige man uit die Indiase plaats is er namelijk van overtuigd in verwachting te zijn. Dit omdat hij meerdere malen seks heeft gehad met een kerel.

Die Indiër, werkloze vader van twee kinderen, meldde zich onlangs bij het ziekenhuis. Hij had last van zijn buik en was ervan overtuigd een baby in zijn buik te voelen schoppen. Hij drong aan op een groots onderzoek.

Uiteraard was de afgestudeerde man niet in verwachting. Maar opmerkelijk is het wel, zo verklaart dokter Suresh Kumar die het geval onderzocht. "Schijnzwangerschap komt wel vaker voor bij aankomende vaders", aldus Kumar. "Maar dit geval hebben we nog nooit eerder bij de poot gehad."

"De patiënt was ervan overtuigd dat dit kwam door zijn losbandige adolescente jeugd. Hij was toen actief homoseksueel." Na behandeling met medicijnen is de zwangere kerel nu eindelijk genezen.

Chris Brown aangeklaagd voor uitdelen klap

Chris Brown wordt voor de rechter gesleept door de vrouw die hij tijdens een feest in Las Vegas geslagen zou hebben. Het slachtoffer Liziane Gutierrez heeft de R&B-zanger en zijn crew aangeklaagd voor mishandeling, diefstal en laster.

Het slachtoffer beweert in nieuwe rechtbankstukken dat ze naar de hotelkamer ging van Chris en daar is geslagen in het gezicht. Ze zegt ook dat iemand in de kamer haar telefoon heeft afgepakt, meldt TMZ.

In januari besloot de politie het dossier te sluiten wegens gebrek aan bewijs. Chris heeft altijd gezegd dat het verhaal verzonnen is.

Chris Brown aangeklaagd voor uitdelen klap
Chris Brown aangeklaagd voor uitdelen klap (Foto: BuzzE)

VVD: alles doen om asielinstroom in te dammen

Regeringspartij VVD sluit niets uit om de grote asielinstroom onder controle te krijgen. Of dat betekent dat Nederland de grens zal sluiten, wilde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag in de Kamer niet precies zeggen.

De enige maatstaf voor de VVD is of een maatregel werkt om de instroom onder controle te krijgen. Als dat niet lukt met Europese maatregelen, dan moet het met nationale ingrepen, vindt Zijlstra.

Europa heeft met Turkije afgesproken om meer vluchtelingen daar op te vangen en ze niet te laten doorreizen naar Europa. Daar krijgt Turkije extra geld voor. "We gaan kijken of de Turkse route werkt. Als dat niet het geval is, dan zijn andere maatregelen nodig en daarbij sluiten we niks uit", zei Zijlstra.

De Kamer debatteert donderdag met premier Mark Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff over de vluchtelingencrisis.

VVD: alles doen om asielinstroom in te dammen
VVD: alles doen om asielinstroom in te dammen (Foto: ANP)

Asscher: historisch aantal banen

Tien miljoen banen is een historisch aantal, aldus vicepremier Lodewijk Asscher donderdag in een eerste reactie op de jongste economische ramingen. "We schrijven geschiedenis."

Het geeft energie dat er op tien miljoen plekken in Nederland mensen aan het werk zijn, zo stelt de bewindsman. "De werkgelegenheid trekt nu echt aan. Sinds begin 2014 kwamen er bijna 200.000 banen bij, mensen zien weer kansen en gaan actief op zoek naar een baan."

Asscher noemt het ook positief dat de langdurige werkloosheid licht afneemt ten opzichte van vorig jaar. "Al blijft de zorg over de mensen die nog niet aan de slag zijn. De werkloosheid is nog steeds te hoog."

Asscher: historisch aantal banen
Asscher: historisch aantal banen (Foto: ANP)

PvdA-voorzitter Katwijk weg na Wilders-tweets

Voorzitter Willem den Hertog van de PvdA in Katwijk heeft donderdag zijn functie neergelegd. Hij verstuurde eerder deze week berichten via Twitter waarin hij wenste dat PVV-leider Geert Wilders zou overlijden. De PvdA heeft "met afschuw kennis genomen van de uitlatingen" en het vertrouwen in Den Hertog opgezegd.

Donderdagmiddag hield de lokale partijafdeling spoedberaad. "Ook al heeft de heer Den Hertog deze uitlatingen niet gedaan als voorzitter van de PvdA Katwijk, zijn positie is hiermee onhoudbaar geworden", aldus het bestuur in een verklaring.

PvdA-voorzitter Katwijk weg na Wilders-tweets
PvdA-voorzitter Katwijk weg na Wilders-tweets (Foto: ANP)

Ridley Scott will Danny McBride in vervolg van Prometheus

Via de website van The Wrap vernemen we dat er geruchten gaan dat de Amerikaanse acteur Danny McBride, bekend van zijn rol als Kenny Powers in de komische HBO-serie Eastbound & Down, in gesprek is met filmmaker Ridley Scott voor een rol in Alien: Covenant, de vervolgfilm van de blockbuster science fiction film Prometheus uit 2012. Zowel 20th Century Fox als vertegenwoordigers van de acteur hebben het verhaal nog niet bevestigd.

Danny McBride, die eerder al op het witte doek te zien was in films als 30 Minutes or Less (2011) en This Is the End (2013), zal daarmee samen met Michael Fassbender en Katherine Waterston in de film Alien: Covenant te zien zijn. Volgens eveneens niet bevestigde berichten zou de film het eerste deel zijn van een nieuwe Aliën-trilogie, waarmee de link tussen de Prometheus-film en het oorspronkelijke Aliën-verhaal zou worden gelegd.

Met de film Prometheus, die in 2012 met een budget van zo'n 130 miljoen dollar werd gemaakt, werd wereldwijd meer dan 400 miljoen dollars binnengeharkt. Danny McBride hoeft zich overigens voorlopig niet te vervelen. Zo werkt hij als stemacteur mee aan de animatiefilms Angry Birds en Sausage Party en is hij vanaf 2017 ook te zien in de nieuwe HBO-serie Vice Principals. Alien: Covenant zal vanaf 5 oktober 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Elfde dode na treinongeval in Beieren

Het dodental als gevolg van het treinongeval in het zuiden van Duitsland is donderdag gestegen tot elf. Een 47-jarige man afkomstig uit de regio München is in een ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken, liet de politie weten.

Bij het treinongeval zijn alleen mannen om het leven gekomen. Twee dagen na het ongeval zijn alle slachtoffers geïdentificeerd. Twee regionale treinen botsten dinsdag bij Bad Aibling in Beieren op een enkelspoor op elkaar.

De politie stelde het aantal gewonden met twee personen naar boven bij. Van de 83 zijn 21 er slecht aan toe.

Negen mensen die het leven verloren kwamen uit de regio van het ongeval in het zuiden van de deelstaat. Een persoon was afkomstig uit Brandenburg, de deelstaat rond Berlijn.

Elfde dode na treinongeval in Beieren
Elfde dode na treinongeval in Beieren (Foto: ANP)

WŁst mist wereldtitel op acht honderdste

Ireen Wüst is bij de wereldkampioenschappen afstanden in het Russische Kolomna er net niet in geslaagd om haar derde wereldtitel te pakken op de drie kilometer. De 29-jarige Brabantse eindigde net als vorig jaar achter de Tsjechische Martina Sablikova. Antoinette de Jong eindigde bij haar debuut op het WK afstanden meteen op het podium als derde.

Wüst en De Jong kwamen vanwege hun mindere prestaties in het voorseizoen al vroeg in actie. De Jong zette met 4.04,25 meteen de toon. In de rit daarna was het Wüst die in 4.03,13 ruim een seconde sneller was dan haar teamgenote. Daarna kon het lange wachten voor de twee Nederlandse toppers beginnen.

Als eerste was het Claudia Pechstein die een gooi deed naar de de tijden van de twee Nederlandsen. De wereldkampioene van 2003 kon met 4.05,09 echter niet aan de tijd van de oranjevrouwen komen en eindigde op de vierde plaats. Wat Pechstein niet lukte, lukte Sablikova wel. De drievoudig wereldkampioene had het erg lastig met de tijd van Wüst, maar wist toch door een betere slotronde 0,08 seconde voor de Nederlandse te eindigen. Nog nooit waren de verschillen zo klein tijdens een wereldkampioenschap.

Voor Wüst was de tweede plek een grote opsteker. De olympisch kampioene miste door een blessure het hele voorseizoen en is nog altijd niet terug op haar oude niveau. Het kleine verschil met Sablikova zal haar waarschijnlijk veel zelfvertrouwen geven voor de 1500 meter die zondag op het programma staat.

Nieuwe A4 gaat vijf weekeinden dicht

De snelweg A4 tussen Delft en Schiedam gaat vijf weekeinden in beide richtingen dicht. Het nieuwe stuk weg werd in december geopend.

Rijkswaterstaat gaat onder meer updates uitvoeren van het veiligheidssysteem in de Ketheltunnel. Verder worden de zogeheten calamiteitendoorgangen verplaatst. Dit zijn te openen delen van de middenberm waardoor hulpdiensten bij ongevallen sneller ter plaatse kunnen zijn. Verder gebruikt Rijkswaterstaat de weekeinden om regulier onderhoud te plegen aan de A4.

De afsluitingen zijn 19 tot 22 februari, 11 tot 14 maart, 18 maart tot 21 maart, 1 tot 4 april en 8 tot 11 april. De weg is steeds dicht van vrijdagavond 22.00 tot maandagochtend 05.00 uur. Het verkeer moet gedurende die tijden weer over de A13. Dat betekent een extra reistijd van 10 tot 30 minuten.

Sinds de nieuwe A4 open is, is het aantal files op de A13 fors afgenomen.

Nieuwe A4 gaat vijf weekeinden dicht
Nieuwe A4 gaat vijf weekeinden dicht (Foto: ANP)

CNV pleit voor banen met zekerheid

De werkgelegenheid is vorig jaar dan wel gegroeid, maar die groei bestaat vooral uit flexbanen. "Wil je de economie echt vooruit helpen, dan zullen er meer banen met zekerheid moeten komen", reageert CNV-voorzitter Maurice Limmen op de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag publiceerde.

De Nederlandse economie groeide vorig jaar met 1,9 procent. Er kwamen in het vierde kwartaal 48.000 banen bij, de sterkste groei in meer dan vier jaar. Mooie cijfers, maar het CNV wijst er op dat er nog 600.000 mensen werkloos zijn en dat 28 procent van de beroepsbevolking een flexibele baan heeft.

"Uit een baan moet je inkomenszekerheid kunnen halen. Die zekerheid biedt vertrouwen. Vertrouwen om een huis te kopen of te investeren in de eigen ontwikkeling. Dat helpt de economie pas echt vooruit", zegt Limmen.

CNV pleit voor banen met zekerheid
CNV pleit voor banen met zekerheid (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 5 - Ninja's ondersteunen PS4

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 5 in 2016 (1 februari tot en met 7 februari).

PlayStation 4 blijft op de eerste plaats dankzij de release van Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4. Ook Nintendo 3DS handhaaft zich redelijk. De andere consoles zitten echter weer in de daling. Ook software daalt nog altijd flink, dus we wachten de volgende boost maar weer af.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 PS4 64.446 x 64.446
2 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PSV 46.391 -74% 224.407
3 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PS4 32.784 -77% 174.153
4 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PS3 19.151 -64% 72.305 
5 Mario Tennis: Ultra Smash Wii U 17.856 -68% 73.187
6 Monster Hunter X 3DS  13.391 -21% 2.674.914
7 Splatoon Wii U  11.816 -11% 1.240.225
8 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  10.171 -9% 2.193.737
9 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  8.926 -17% 651.150
10 Yakuza: Kiwami PS4  8.046 -60% 131.562
11 Monster Strike 3DS  7.891 -23% 787.645
12 Yakuza: Kiwami PS3  7.243 -59% 85.262
13 Hyrule Warriors Legends Wii U  6.685 -56% 76.338
14 Super Mario Maker Wii U 6.134 -22% 790.345
15 Just Cause 3 PS4 4.414 -51% 47.002
16 Sangoku Koi Senki: Omoide Gaeshi - CS Edition PSV  4.359 x 4.359
17 Romance of the Three Kingdoms 13 PS4 3.950  -80% 24.051
18 Tom Clancy's Rainbow Six: Siege PS4  3.868 x 68.593
19 Disney Magic World 2 3DS  3.659 x 270.985
20 Romance of the Three Kingdoms 13 PS3  3.528  -77% 18.959

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 31.058 32.557 150.207 2.451.284
3DS 27.544 31.427 201.499 20.387.498
PSV 23.090 45.114 132.743 4.726.141
Wii U 3.939 8.931 64.288 3.084.950
PS3 1.715 1.993 10.102 10.398.196
Xbox One 286 92 822 64.713

Cel geŽist tegen Ben Saunders om mishandeling

Zanger Ben Saunders heeft donderdag vijf maanden cel tegen zich horen eisen voor het mishandelen van een verkeersregelaar. Het incident vond plaats op Bevrijdingsdag vorig jaar in het centrum van Hoorn.

De verkeersregelaar liep een hersenschudding, een gebroken gebit en een verwonding aan zijn kin op.

Ben Saunders (32), ooit winnaar van het tv-programma The Voice of Holland, zou vanuit zijn tattooshop aan het Kerkplein in die stad naar buiten zijn gestormd toen zijn vader door de verkeersregelaar werd tegengehouden.

Ben zou de man vervolgens hebben neergeslagen, maar ook zijn jongere broer Jamie en zijn vader Bryan moesten voor de rechter komen voor hun rol. Jamie Saunders hoorde vier maanden tegen zich eisen. Ook moet hij als het aan het OM ligt nog zes maanden voorwaardelijke celstraf uitzitten van een eerdere veroordeling. De aanklager eiste 180 uur werkstraf tegen vader Bryan.

Cel geëist tegen Ben Saunders om mishandeling
Cel geëist tegen Ben Saunders om mishandeling (Foto: ANP)

Reclamespot met Ronaldo zorgt voor ophef in Midden-Oosten

Veel bedrijven willen meeliften op de populariteit van voetballer Cristiano Ronaldo, zo ook het Israelische telecombedrijf HOT. Ze maakten een spotje waarbij drie zogenaamde voetballers op internet lezen dat er een nieuwe speler naar hun club komt. Als de superster vervolgens voor hun neus staat gaat het gesprek vooral over of het internet van HOT nu echt sneller is dan de Portugese voetballer. "Faster than Ronaldo", is vervolgens ook de slogan van de provider.

Tot zover denk je dat er weinig mis kan zijn. Het is geen hoogstaand spotje maar er lijkt verder niks aan de hand. Maar nee, alles wat met Israël te maken heeft ligt onder een vergrootglas, dus ook in dit geval. In de Palestijnse gebieden en de rest van het Midden-Oosten is er met grote teleurstelling gereageerd de promotionele activiteiten van Ronaldo in Israël.

"Wtf Israel? Vanaf nu is Messi mijn idool, jij bent sh*t!" en "Je raakt al je fans in de Arabische landen kwijt", waren enkele van de reacties die te lezen vielen op de tweet van de voetballer waarin hij zijn spotje aankondigde. Vervolgens ontspon zich uiteraard ook de gebruikelijke Israël vs. Palestina-discussie in reacties op het plaatsen van het filmpje.

Het beruchte spotje (Bron: YouTube/HOT)

Bevestiging: zwaartekrachtgolven gevonden

Een groot raadsel van het heelal is opgelost. De mysterieuze zwaartekrachtgolven bestaan, zoals Albert Einstein honderd jaar geleden had voorspeld. Dat is donderdag bekendgemaakt.

De ontdekking gaat over het fundament van het heelal. Einstein stelde dat ruimte en tijd één geheel vormen. Dat noemde hij ruimtetijd. Die kan trillen. Daar zijn heftige gebeurtenissen voor nodig, zoals een botsing van twee zwarte gaten. Als dat gebeurt, gaan de schokgolven het heelal door, als rimpelingen na een steen in een vijver.

Bij een rimpeling rekt de ruimte iets uit of krimpt hij iets. Dat is nauwelijks meetbaar. Daardoor is het pas na honderd jaar gelukt met de meest geavanceerde apparatuur.

Wetenschappers zijn enthousiast omdat ze met zwaartekrachtgolven op een hele nieuwe manier naar het heelal kunnen kijken. Dan zien ze dingen die tot nu toe verborgen bleven, zoals objecten die geen licht uitstralen.

Nederlandse wetenschappers waren nauw betrokken bij het baanbrekende onderzoek.

Bevestiging: zwaartekrachtgolven gevonden
Bevestiging: zwaartekrachtgolven gevonden (Foto: ANP)

Need for Speed komt in maart naar pc

Een leuk voorjaar voor pc-gamers. Eerder werd nog bekendgemaakt dat Xbox One-exclusive Quantum Break in april naar pc komt, nu is bekendgemaakt dat Need for Speed in maart naar pc komt. 

Need for Speed verscheen begin november 2015 voor consoles en maakt op 15 maart de sprong naar pc. De game komt met de veelgevraagde Manual Transmission update, heeft 4K-ondersteuning en ondersteunt diverse stuurtjes van Logitech, Thrustmaster en Fanatec. De Icons en Legends updates zitten al verwerkt in de pc-release, terwijl de Showcase update snel na de lancering volgt.

Gamers met Origin Access krijgen 10 maart al toegang tot de game. Onderstaande trailer is door EA vrijgegeven om dit nieuws te vieren. Overigens komt de Manual Transmission update ook naar de console-versies. Wanneer is nog niet precies bekend.

Haase vindt mentale zwakte normaal

Tennisser Robin Haase kent zoals wel vaker een rustige tweede helft van de week. Nederlands 'beste' speler vloog er woensdag op het ATP-toernooi in Rotterdam weer eens in de eerste ronde uit, maar toch vond hij dat het niet zo slecht ging. De Fransman Gilles Simon bleek in twee sets te sterk: 6-7, 1-6. 

"Vroeg in de tweede set kreeg ik een breakkans, maar die maakte ik niet. Daarna werd ik wel gebroken en daar heb ik de wedstrijd verloren", zo schetst Haase een voor hem veelvoorkomende situatie. De eerste set ging echter wel goed, aldus de Hagenaar. "Tactisch speelde ik in die eerste set echt heel erg goed, daar ben ik heel tevreden over", zegt hij ondanks het gebruikelijke gebrek aan een goed resultaat. 

De Nederlander won in de eerste set warempel vier games op rij, een ongeëvenaarde prestatie voor zijn doen, terwijl hij in game één nog zijn service inleverde. "Op de belangrijke momenten mist Simon gewoon weinig", kenmerkt de Nederlander het verschil tussen een topper en een speler van zijn eigen kaliber. "Ik kan mijzelf toch niet veel verwijten", klinkt het, wijzend op zijn simpelweg mindere kwaliteiten dan de Fransman. 

De tweede set baarde de Nederlander wel zorgen, maar vreemd vond hij het nou ook weer niet dat het niet zo lekker liep. "Het is nog wel logisch dat ik bij 2-0 mentaal even knak", waarmee hij doelt op een situatie zoals we die toch in bijna elk toernooi van Haase kunnen zien. "Dat duurt dan weer een punt of zes, zeven te lang en dan wordt het 3-0. Dat mag niet gebeuren", weet de tennisser dan weer wel. 

Haase vindt mentale zwakte normaal (Pro Shots / Kay Int Veen)
Haase vindt mentale zwakte normaal (Pro Shots / Kay Int Veen)

'Schrappen van 10 in turnen maakt nog altijd mensen boos'

Ruim tien jaar na dato is de turnwereld nog altijd verdeeld over het afschaffen van het oude puntensysteem, waar de 'perfecte 10' het maximaal haalbare was. Het systeem werd gewijzigd na de Spelen van 2004 in Athene: de Amerikaan Paul Hamm won daar het goud in de allround, maar had daar wel hulp van de jury voor nodig.

Zij maakten namelijk een fout bij het toewijzen van de punten aan de Zuid-Koreaan Yang Tae-young: hij kreeg op brug een startwaarde van 9.9 in plaats van 10, wat correct zou zijn geweest. Het betekende brons in plaats van goud voor Yang, die bij het Internationaal Sporttribunaal nul op het rekest kreeg. Drie juryleden werden geschorst na de fout en het systeem werd veranderd. Vooral de Roemeense Nadia Comaneci werd wereldberoemd met haar legendarische 10 op de Spelen in Montreal in 1976.

Tegenwoordig is er niet echt een maximale score meer in het turnen, waardoor bijvoorbeeld 15 of 16 punten vaak voorkomen. De president van de internationale turnbond FIG, Bruno Grandi, was grotendeels verantwoordelijk voor het veranderen van het systeem. Het stuitte destijds op veel verzet binnen de turnwereld: "Mensen vonden dat ik gek was en sommigen zijn er nog altijd boos over", aldus Grandi. 

"Dit systeem van open scores gebruiken we nu al ruim tien jaar en ik zou uren kunnen praten over de Code of Points", waarmee hij wijst op de door commentator Hans van Zetten veelvuldig aangehaalde 'Grote Turnbijbel' - het boek met alle elementen en bijbehorende scores. "Iedereen hield van de 10 omdat het het symbool van perfectie was. Het weerhield juryleden er echter van om bepaalde oefeningen goed van elkaar te onderscheiden. Tijdens de Spelen van 2004 zagen we dat het systeem haar limiet had bereikt", zegt Grandi.

Vleermuis poept op hoofd Kelly Osbourne

Kelly Osbourne lag woensdagavond onder vuur. Een vleermuis poepte op het hoofd van de dochter van Ozzy Osbourne.

Kelly postte een onsmakelijke foto van haar paarse lokken met een kledder poep ertussen op Instagram. Ze zegt dat de vleermuis haar aanviel en vervolgens een grote boodschap op haar hoofd achterliet.

En het jurylid van Australia's Got Talent denkt dat het hele incident de schuld van haar vader is. Even later plaatste Kelly namelijk een foto van zichzelf en papa Ozzy. Op het kiekje is de gelijkenis tussen de twee duidelijk. "Gevalletje verwisselde identiteit. Maar ik hoef niet te boeten voor jouw daden pap!", staat erbij geschreven.

Kelly verwijst naar het beruchte moment op 20 januari 1982. Tijdens een concert in de Amerikaanse plaats Des Moines beet Ozzy het hoofd van een levende vleermuis af. Later zei de rocker van Black Sabbath dat hij dacht dat het om een rubberen vleermuis ging. Het was nooit de bedoeling een levend dier te doden.

Vleermuis poept op hoofd Kelly Osbourne
Vleermuis poept op hoofd Kelly Osbourne (Foto: BuzzE)

'Poetin grotere dreiging dan IS'

De Russische president Vladimir Poetin vormt een grotere bedreiging voor Europa dan de terroristen van de zogenaamde Islamitische Staat. Dat schrijft de Amerikaanse investeerder en multimiljardair George Soros in een opiniestuk in The Guardian.

De leiders van de VS en EU maken volgens Soros een grote denkfout door te geloven dat Poetin een bondgenoot is in de strijd tegen IS. Poetins doel zou het uiteenvallen van Europa zijn, en de beste manier om dat te bereiken is door het te overspoelen met vluchtelingen. Dat wakkert vervolgens islamofobie aan, en Poetins hoop is dat de EU zo eerder uiteenvalt dan Rusland.

Dit zou het gebruik van vaatbommen verklaren in de Russische luchtaanvallen op de grootste Syrische stad Aleppo: deze niet erg nauwkeurige bommen zouden doelbewust tienduizenden nieuwe vluchtelingen naar de Turkse grens hebben gedreven, juist nu er vredesbesprekingen in Geneve zouden starten. Bovendien zit de EU in lastige besprekingen met de Turken over het stoppen van de vluchtelingenstroom.

Bankroet
Volgens Soros staat Poetins regime in 2017 bankroet te wachten. Het begrotingstekort zou momenteel op 7 procent van het bruto nationaal product staan, en dat moet worden omgebogen naar 3 procent om te voorkomen dat de inflatie op hol slaat. Ondertussen staan de sancties van het westen nog overeind en is de olieprijs in vrije val geraakt. Geen beste vooruitzichten voor de economische groei en stabiliteit die Poetin nodig heeft om zijn populariteit in stand te houden. Voor de parlementsverkiezingen in september vormt de Communistische Partij een groeiende bedreiging voor Poetins Verenigd Rusland.

Soros denkt dat Poetin financiële ineenstorting wil vermijden door de EU te ondermijnen. Een uiteenvallend Europa zou de santies tegen zijn land immers niet kunnen handhaven. Met individuele landen en opkomende eurokritische partijen zou Rusland zijn buitenlandse handelsbetrekkingen nieuw leven kunnen inblazen.

Doormodderen
Volgens de multimiljardair leidt het pad waarop de Europese Unie zich momenteel bevindt inderdaad tot het uiteenvallen van de unie. Sinds de financiële en de Griekse crises die in 2008 begonnen heeft de EU geleerd om van de ene naar de andere crisis te modderen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei onlangs dat de huidige migratiecrisis de potentie heeft om de unie te vernietigen. Die realistische houding helpt volgens Soros meer bij het voorkomen daarvan dan de struisvogelpolitiek die EU-leiders er tot dusver veelal op nahielden.

Soros meent overigens dat Poetin in dit alles geen briljant strateeg is: zijn interventie in Syrië was niet bedoeld om de vluchtelingencrisis voor de EU te verergeren. Die is met name bedoeld om een Russische marinehaven en militair vliegveld bij de Middellandse Zee veilig te stellen. Door de erop volgende botsing met Turkije zou de interventie zelfs als strategische blunder gezien kunnen worden omdat het zowel Turkse als Russische belangen heeft geschaad.

Maar Poetin is volgens Soros wel een begenadigd tacticus omdat hij vervolgens de opportunistische kans waarnam om het uiteenvallen van de Europese Unie te bespoedigen. De Russische president zou vervolgens een rookgordijn hebben opgetrokken door te stellen dat er sprake is van een gemeenschappelijke vijand: IS. Maar de feiten tonen volgens de investeerder aan dat Rusland net als de Syrische president Bashar al-Assad weinig onderscheid maakt: iedere tegenstander van Assad, burgerbevolking incluis, is doelwit.

Pijnlijke pass van LeBron James, tegenstander naar de klote

Er zijn weinig spelers die beter een pass kunnen geven dan basketbalheld LeBron James, maar toch gaat het soms mis. Tijdens de wedstrijd tussen Cleveland Cavaliers en Los Angeles Lakers wilde James een balletje naar zijn ploeggenoot spelen maar de bal kwam bij tegenstander D'Angelo Russell terecht, alleen niet in zijn handen.....

De pijnlijk getroffen Russel storte meteen ter aarde en dat begrijpen we wel. Nadat hij even van het veld ging, keerde de speler van Cleveland weer terug en kon hij de wedstrijd gewoon uitspelen.

Au (Bron: YouTube/NBAHighlights2)

Vierde wereldtitel Kramer op tien kilometer

Sven Kramer heeft voor het eerst sinds 2009, en voor de vierde keer in totaal, de wereldtitel veroverd op de tien kilometer. Op het WK afstanden in Kolomna versloeg hij met zijn 12.56,77 Ted-Jan Bloemen, tegenwoordig uitkomend voor Canada, en Erik Jan Kooiman.

Kooiman, die vorig jaar zilver pakte, moest als eerste van de favorieten een tijd neerzetten. Met 13.02,15 verbeterde hij het tot dan toe baanrecord van Kramer en moest vervolgens wachten op de twee slotritten. Wereldrecordhouder Bloemen kwam daarna op het ijs en nam door de langzame start van Kooiman al snel een ruime voorsprong. Langzaam maar zeker leverde hij in op Kooiman, maar bleef in de tussentijd altijd wel sneller. Op het eind versnelde de geboren Nederlander nog en zette een tijd net onder de dertien minuten neer.

In de slotrit wist Kramer al snel onder de tijd van Bloemen te komen en reed daarna een vlakke race. Hij hield op het eind een kleine drie seconden over op Bloemen en pakte na 2007, 2008 en 2009 zijn vierde wereldtitel op deze afstand. In totaal staat Kramer nu op zestien gouden medailles op het WK afstanden, want buiten deze vier titels heeft hij er zowel op de ploegenachtervolging, als op de 5000 meter al zes titels.

Nieuwste excuus: drank in het beslag

De rechter in Milwaukee in de Amerikaanse staat Wisconsin dacht alle excuses voor een te hoog alcoholpromillage al te hebben gehoord. John Przybyla verraste hem echter: in het beslag waarmee zijn vis was klaargemaakt, had een heleboel bier gezeten.

De 76-jarige verdachte ontkende zelfs maar één slok te hebben genomen, maar de rechter wenste hem niet te geloven. Przybyla had alles tegen, vooral zijn verleden. Het was al de tiende keer dat hij door de politie dronken van de weg was gehaald, aldus de krant Milwaukee Journal-Sentinel. De surveillance die hem betrapte vond dat hij met zijn auto wel erg aan de verkeerde kant van de weg reed. De bloedtest wees weer eens een te hoog promillage uit.

De rechter moet de strafmaat nog bepalen. Gezien het drankverleden van Przybyla, moet hij vrezen voor een celstraf van maximaal twaalf en een half jaar.

Nieuwste uitvlucht: drank in het beslag
Nieuwste excuus: drank in het beslag (Foto: BuzzO)

Meeuwis en Common Linnets naar Concert at SEA

Guus Meeuwis, The Common Linnets en Jett Rebel treden op tijdens Concert at SEA. De festivalorganisatie maakte donderdagochtend nieuwe namen van de line-up bekend.

Ook de Memphis Maniacs, PEER en Rogier Pelgrim werden toegevoegd aan de lijst. Het programma voor Concert at SEA is nu voor het grootste gedeelte bekend. Eerder werd al onthuld dat naast organisator BLØF onder andere Faithless, Typhoon, Douwe Bob en De Jeugd Van Tegenwoordig op het festival spelen.

Concert at SEA op 1 en 2 juli op de Brouwersdam in Zeeland is uitverkocht. De kaarten vlogen in een recordtempo over de toonbank.

Meeuwis en Common Linnets naar Concert at SEA
Meeuwis en Common Linnets naar Concert at SEA (Foto: BuzzE)

Detailhandel zet meer om

De detailhandel heeft 2015 positief afgesloten. De omzet was in december 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Over heel 2015 werd een omzetgroei van 1,4 procent genoteerd. Sinds 2008 was de omzetgroei niet zo hoog, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De omzetgroei in december komt vooral door meer verkopen, het volume groeide met 3,4 procent. De prijzen lagen, net als in november, op ongeveer hetzelfde niveau als een jaar eerder. Verder had ook de samenstelling van de koopdagen een positieve invloed.

De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen was in de laatste maand van het jaar ruim 3 procent hoger. De prijzen van de dagelijkse boodschappen lagen ongeveer een half procent hoger dan in december 2014, de verkopen namen met 2,6 procent toe. De non-foodwinkels realiseerden in december 3 procent meer omzet. Online werd 22 procent meer omgezet.

Woninginrichtingsartikelen
Over heel vorig jaar gezien groeiden de verkopen in de detailhandel met 2,3 procent, terwijl de prijzen ongeveer een procent lager waren dan een jaar eerder. Dat leidde tot de omzetstijging van 1,4 procent. Maar ondanks dat er vorig jaar meer is omgezet, ligt het niveau nog bijna 6 procent lager dan bij het begin van de crisis in 2008.

Vorig jaar noteerden winkels met woninginrichtingsartikelen bijna 7 procent meer omzet en ook bij de drogisterijen groeiden de opbrengsten, met 4 procent. De omzet en verkopen van de supermarkten namen met 2 procent toe en speciaalzaken wisten voor het eerst sinds 2007 meer omzet te realiseren. De omzet van doe-het-zelfwinkels (2 procent), winkels in huishoudelijke artikelen (5 procent) en winkels in consumentenelektronica (3 procent) kromp daarentegen.

Detailhandel zet meer om
Detailhandel zet meer om (Foto: ANP)

Smokkelaars van Aylan Kurdi voor de rechter

Het beeld van het aangespoelde lichaam van de driejarige Aylan Kurdi werd vorig jaar hét symbool van vluchtelingen die de levensgevaarlijke overtocht van Turkije naar Griekse eilanden probeerden te maken. De twee Syrische mannen die als mensensmokkelaars verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van het kind, staan donderdag voor de rechter in Bodrum.

Dat is de plaats waar de kleine Aylan uit Syrië levenloos in de branding werd gevonden.

Tijdens de mislukte overtocht op weg naar het eiland Kos in september 2015 verdronken ook Aylans vijfjarige broertje Galip en zijn moeder Rihan. Acht de Turkse rechtbank Muwafaka Alabash en Asem Alfrhad schuldig, dan hangt hun een maximale gevangenisstraf van 35 jaar boven het hoofd, zo melden lokale media.

Smokkelaars van Alan Kurdi voor de rechter
Smokkelaars van Aylan Kurdi voor de rechter (Foto: ANP)

Doden door ongeluk met schoolbus Frankrijk

Bij een botsing tussen een kleine schoolbus en een vrachtauto zijn donderdagmorgen in het westen van Frankrijk zeker zes scholieren omgekomen. Er zijn drie gewonden gevallen, onder wie de buschauffeur, meldden regionale media.

Het ongeluk was in Rochefort, ongeveer 400 kilometer ten zuidwesten van Parijs. De bus was onderweg van het eiland Oléron naar de plaats Surgères.

Woensdag verloren twee scholieren van twaalf en vijftien jaar oud het leven bij een ongeluk met een schoolbus in het oosten van Frankrijk. De schoolbus zou te hard hebben gereden.

Doden door ongeluk met schoolbus Frankrijk
Doden door ongeluk met schoolbus Frankrijk (Foto: ANP)

Banken en olie uit de gratie op Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten verloren donderdag flink terrein. Net als in Europa was de financiële sector uit de gratie en werden bedrijven in de energiesector omlaag getrokken door een verdere daling van de olieprijzen.

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 1,4 procent lager op 15.696 punten. De S&P 500 daalde 1,2 procent tot 1829 punten en de Nasdaq verloor 1,1 procent tot 4234 punten.

De aandelen van banken en verzekeraars stonden onder druk door zorgen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. President Janet Yellen zei woensdag dat de huidige onrust op de financiële markten waarschijnlijk van invloed zal zijn op het tempo waarin de Federal Reserve de rente verhoogt. Een lage rente zet druk op het verdienmodel van de financiële bedrijven. Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase behoorden tot de sterkste dalers in de sector met verliezen tot 5,6 procent.

Cijfers Twitter
Twitter (min 4,7 procent) gaf woensdag voorzichtige prognoses af voor het huidige kwartaal en kwam met teleurstellende cijfers over de laatste drie maanden van 2015. In die periode stagneerde het aantal gebruikers. Tesla streek juist een koerswinst op van 2,7 procent. De producent van elektrische auto's kwam, eveneens woensdagavond, met voorspellingen voor een sterke groei van de leveringen dit jaar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 1,9 procent tot 26,93 dollar en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 30,59 dollar per vat. De olieproducenten Exxon Mobil en Chevron werden tot 1 procent lager gezet en dienstverleners aan de branche als Halliburton en Schlumberger daalden tot 1,7 procent in waarde.

Banken en olie uit de gratie op Wall Street
Banken en olie uit de gratie op Wall Street (Foto: ANP)

Gezamenlijk industriepark Korea's gesloten

Tientallen Zuid-Koreaanse vrachtwagens zijn donderdag terug naar huis gereden uit het industriecomplex Kaesong. Zuid-Korea heeft de samenwerking in het complex met zijn noorderbuur opgeschort na de Noord-Koreaanse raketlancering van eerder deze week.

Kaesong is het enige samenwerkingsverband tussen de twee landen. Zo'n 124 bedrijven uit Zuid-Korea zijn er actief en zij leveren ook de apparatuur. Uit Noord-Korea werkten zo'n 55.000 mensen in het complex.

Aanleiding dit keer was een satellietlancering door Noord-Korea, afgelopen zondag. De lancering, die eerder dit jaar werd voorafgegaan door een nucleaire test, is een schending van diverse VN-resoluties. De lancering was volgens onder meer de Verenigde Staten feitelijk een test met een ballistische raket.

Het complex bestaat sinds 2005 en werd pas één keer eerder gesloten, in 2013. Ook toen was een test met een atoomwapen door Noord-Korea aanleiding voor de sluiting.

Gezamenlijk industriepark Korea's gesloten
Gezamenlijk industriepark Korea's gesloten (Foto: ANP)

Trump heeft ook geen toestemming van Stones

Ook The Rolling Stones hebben nooit hun goedkeuring gegeven voor het gebruik van hun nummers bij campagnebijeenkomsten van Donald Trump. Het zijn de zoveelste artiesten die dit overkomt.

"Trump heeft nooit toestemming gevraagd voor het gebruik van de nummers", laat een woordvoerder van de rockband weten aan The Daily Beast. Trump gebruikt maar liefst drie nummers van The Stones: You Can't Always Get What You Want, Sympathy for the Devil en Brown Sugar. Vooral het laatstgenoemde lied lijkt bijzonder ongepast voor een politieke campagne, aangezien het onder meer over slavernij en verkrachting gaat.

Maar het lijkt Trump juist om de controverse te doen. "Hoe ongeschikter voor een politiek evenement hoe beter", zei een campagnevrijwilliger van Trump eerder tegen The New Yorker. De steenrijke zakenman die hoopt de presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden, stelt zijn eigen playlist samen. 50 minuten voordat Trump opkomt, krijgt het publiek dus de muziekkeuze van de opmerkelijke politicus te horen.

Hier zit ook muziek van Adele bij. De Britse zangeres liet eerder weten hier absoluut niet blij mee te zijn. Het is onduidelijk of zij hier iets aan kan doen.

Trump heeft ook geen toestemming van Stones
Trump heeft ook geen toestemming van Stones (Foto: BuzzE)

Celstraf geŽist voor doodsteken klasgenoot

Tegen Anthony D. (17), die in oktober 2014 een klasgenoot neerstak op een middelbare school in Voorburg, is donderdag in hoger beroep twintig maanden cel en jeugd-tbs geëist. Het slachtoffer, de vijftienjarige Wesley, overleefde het niet.

Het Openbaar Ministerie heeft de straf geëist voor moord. De eis is gelijk aan de straf die de rechtbank in 2015 oplegde. Anthony en zijn advocaat waren in hoger beroep gegaan tegen de straf, omdat er volgens hen geen sprake was van moord en de straf te hoog zou zijn. De zaak dient bij het gerechtshof Den Haag.

Anthony kreeg ruzie met klasgenoot Wesley (15) tijdens een les Nederlands op het Corbulo College in Voorburg. In de pauze pakte hij vervolgens een mes uit zijn kluisje. Hij liep naar Wesley en stak hem in zijn nek. Wesley liep zwaargewond de school in en bezweek in het kantoor van de adjunct-directeur aan zijn verwondingen.

Naar eigen zeggen werd Anthony D. gepest. De rechtbank ging daar vorig jaar niet in mee, omdat er geen concreet bewijs was van langdurig pesten. Ook was er volgens de rechters geen sprake van noodweer.

Celstraf geëist voor doodsteken klasgenoot
Celstraf geëist voor doodsteken klasgenoot (Foto: ANP)

'Pre-order Samsung S7 vanaf 21 februari'

Samsung presenteert de Galaxy S7 en S7 Edge op zondag 21 februari op het Mobile World Congress in Barcelona en dezelfde dag zal de pre-order voor de nieuwe topmodellen live gaan. Dat heeft Androidworld vernomen van diverse bronnen.

Voor de vroege bestellers is er nog een cadeautje bij. Wie voor 10 maart via een actiepagina op de website van de smartphonemaker zijn bestelling plaatst, krijgt gratis een Gear VR-bril. Samsung ziet toekomst in virtual reality. De nieuwe toestellen zullen zijn voorzien van diverse VR-snufjes, waar in combinatie met de Gear VR-bril van genoten kan worden.

Hoewel Samsung de specificaties van de nieuwe vlaggenschepen tot 21 februari geheim houdt, zijn er geruchten dat ze in Nederland alleen als 32GB-variant te krijgen zijn, maar wel met de mogelijkheid tot uitbreiding van het geheugen met een microSD-kaart. De toestellen zouden in drie kleuren beschikbaar komen. Welke kleuren dit zijn, is nog niet bekend.

'Pre-order Samsung S7 vanaf 21 februari'
'Pre-order Samsung S7 vanaf 21 februari' (Foto: BuzzT)

'Vrij veilig na terugkeer uit zika-gebied'

Wie in een gebied is geweest waar het zikavirus heerst, kan na terugkeer het beste een maand lang veilig vrijen. Dat advies heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag verspreid. Het zikavirus is wellicht gevaarlijk voor ongeboren kinderen, hoewel dat nog niet onomstotelijk is bewezen. Mensen raken besmet door de beet van een bepaalde mug.

Het zikavirus is vorig jaar opgedoken in Zuid-Amerika. De ziekte is vastgesteld bij 23 mensen in Nederland. Zij hebben het allemaal opgelopen in Suriname. Ook zijn er vier gevallen gevonden op Curaçao en vier op Aruba. Twee van hen zijn besmet op Curaçao, de anderen in het buitenland.

'Vrij veilig na terugkeer uit zika-gebied'
'Vrij veilig na terugkeer uit zika-gebied' (Foto: ANP)

Quantum Break aangekondigd voor pc, komt in april

Na een lange stroom aan geruchten is daar dan eindelijk de aankondiging: Quantum Break is in ontwikkeling voor pc en lanceert gelijktijdig met de Xbox One-versie. Wanneer? Beide versies verschijnen op 5 april.

Daarnaast heeft Microsoft een aantal acties in het leven geroepen. Wanneer je Quantum Break pre-ordert, ontvang je daar een gratis exemplaar van Alan Wake bij (voor Xbox 360). Pre-order je Quantum Break digitaal op Xbox One, ontvang je een gratis code voor de pc-versie. Dit aanbod loopt tot 3 april. Voor meer informatie over deze actie kun je hier terecht.

Ook is er een Xbox One-bundel aangekondigd. Het betreft een Witte Xbox One (500 GB) met de games Quantum Break en Alan Wake. Als laatste zijn ook meteen de systeemvereisten van de pc-versie bekendgemaakt. Deze vind je uiteraard hieronder.

Alan Wake Special Edition xbox One

Quantum Break Systeemvereisten 

Weer zege Kristoff, Cavendish leider in Qatar

Alexander Kristoff heeft zijn tweede etappezege te pakken in de Ronde van Qatar. De Noor van Katusha was in de sprint van een uitgedunde groep sneller dan Greg Van Avermaet en Jacopo Guarieri. Zijn landgenoot Edvald Boasson Hagen miste de slag door een lekke band en verloor de leiderstrui aan Mark Cavendish.

Alles leek erop dat een grote groep zou strijden om de zege, nadat BMC een eerste keer een waaier trok. Een aanzienlijke groep bleef daarbij over, maar voor LottoNL-Jumbo was dat nog niet genoeg. De Nederlandse formatie zette het peloton weer op de kant en verwoorzaakte op een kleine tien kilometer van het einde voor nieuwe waaiervorming. Net op dat moment reed Boasson Hagen lek en verloor op het eind 45 seconden op de eerste groep.

Daarin werd het tempo overgenomen door Katusha, die daarbij het kleine groepje nog verder uitdunde. Daarbij miste Lotto de slag en kon daardoor sprinter Moreno Hofland (uiteindelijk negende) niet inde juiste stelling brengen. In de sprint was Kristoff vervolgens oppermachtig en wist Cavendish door zijn vijfde plaats de leiderstrui over te nemen. Hij staat twee seconden voor op Van Avermaet en zes op Manuel Quinziato.

PvdA-voorzitter Katwijk wenst Wilders dood

Nog geen halve week nadat PvdA-minister Lodewijk Asscher nog liet weten dat mensen eerst eens na moeten denken voor ze iets op het wereldwijde web plempen is er wederom een partijgenoot in de fout gegaan. Voorzitter Willem den Hertog van de PvdA in Katwijk vond het namelijk nodig om op Twitter PVV-leider Geert Wilders dood te wensen. Den Hertog reageerde daarmee op de opmerking van Wilders dat 'als de kogel van links komt, er 'PvdA' op de zijkant moet staan'. Wilders zei dat naar aanleiding van uitspraken van PvdA-voorzitter Hans Spekman dat de PVV'er een gevaar voor de democratie en rechtsstaat zou zijn.

De linkse advocaat en PvdA-voorzitter reageerde daarop met de woorden: 'We hopen natuurlijk allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links Kamerlid)'. In een daaropvolgend bericht liet Den Hertog weten: 'Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er 'van het dankbare Nederlandse volk' op te graveren'.

PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft inmiddels met afschuw op de tweets van zijn partijgenoot gereageerd. "Ze zijn misplaatst en fout. Hier nemen wij afstand van. Wij voeren het debat op inhoud."

Trailer voor DLC Super Smash Bros.

Nintendo is klaar met de ontwikkeling van Super Smash Bros. Er komen geen patches meer, geen nieuwe DLC en geen veranderingen in de kracht van personages. Om je een overzicht te geven van de grootste toevoegingen, de nieuwe personages, heeft Nintendo nog wel één trailer uitgegeven waarin we alle nieuwe personages in actie kunnen zien.

Ben je dus niet zeker voor welk personage je wil gaan of ben je überhaupt vergeten welke personages zijn toegevoegd? Bekijk ze dan hieronder in actie. Super Smash Bros. is beschikbaar voor Nintendo 3DS en Nintendo Wii U.

Spelers Leicester verdienen net zoveel bij titel als bij 12e plaats

Dat ze er bij Leicester City totaal geen rekening mee hadden gehouden dat ze om de titel zouden strijden blijkt uit de bonusafspraken bij de club. Voor elk seizoen moeten de clubs in de Premier League met hun spelers afspraken maken over de uit te keren bonussen. Uit de afspraken bij koloper Leicester City blijkt dat niemand had durven dromen dat de club aan de leiding zou gaan.

Sterker nog, de club verwachtte niet hoger te komen dan de twaalfde plek. Vooraf was lijfsbehoud het belangrijkste doel bij The Foxes. De spelers mogen volgens de afspraak 3,5 miljoen pond (4,5 miljoen euro) verdelen als degradatie voorkomen wordt. De bonus kan oplopen tot 6,5 miljoen pond als de twaalfde plaats behaald wordt. Bij hogere plekken wordt er volgens afspraak geen cent meer uitgekeerd, simpelweg omdat niemand daar rekening mee heeft gehouden.

En een hogere dan de twaalfde plek zit er dik in aangezien Leicester City met vijf punten voorsprong aan kop gaat in Engeland. De voorsprong op nummer vijf Manchester United is opgelopen naar twaalf punten en zo lijkt Champions League-voetbal inmiddels serieus binnen handbereik voor de kleine club.

De bonusregeling kan ook niet meer aangepast worden omdat de regels van de Premier League dat niet meer toestaan. Trainer Claudio Ranieri heeft een andere regeling dan de spelers, hij ontvangt 100.000 dollar extra per plaats die Leicester boven de degradatiestreep eindigt. Voor hem valt er dus veel extra te verdienen.

Spelers Leicester verdienen net zoveel bij titel als bij twaalfde plaats (Pro Shots / Action Images)
Spelers Leicester verdienen net zoveel bij titel als bij twaalfde plaats (Pro Shots / Action Images)

Hitman-bŤta vereist internetverbinding

De bèta van Hitman begint morgen op PlayStation 4 en volgende week vrijdag op pc. Iedereen die een digitale pre-order heeft van de game krijgt toegang tot de bèta. Je hebt wel een constante en stabiele internetverbinding nodig om de beta te kunnen spelen.

Dit blijkt uit een nieuwe FAQ van de bèta die is online gezet. Voor wie bang is dat dit doorzet naar de daadwerkelijke release, wees gerust: voor de volledige versie hoef je enkel de episodes te downloaden. Voor sommige events is een internetverbinding nog wel nodig, maar je kunt een episode dus doorspelen zonder constante internetverbinding. 

In de bèta speel je de proloog van de game en twee 'oefen-hits'. Hitman lanceert 11 maart voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Boulahrouz stopt met voetballen

Dat Khalid Boulahrouz zou stoppen met voetballen, was eigenlijk al geen geheim meer. In gesprek met Helden laat hij weten dat-ie z'n schoenen aan de wilgen hangt. De 35-voudig Oranje-international heeft er een fraaie loopbaan op zitten. Hij speelde onder meer mee op twee WK's, twee EK's, in grote Europese toernooien. Maar ook in grote competities als de Premier League, Bundesliga en Primera División. Een terugblik op toch wel een bewogen carrière.

Tunnel
"Ik heb al die jaren in een tunnel geleefd, die af en toe best wel donker was. Dit is wat ik vanaf toen ik vier jaar oud was dag in dag uit heb gedaan. Ik hield niet van voetbal, ik was obsessed van voetbal. Ik heb er zoveel energie in gestoken, er mentaal zo voor moeten vechten. Tot vorig seizoen heb ik dat volgehouden. Maar op een gegeven moment ebde die obsessie langzaam weg."

Boulahrouz (34) heeft in het verleden toch ook flink genoten van de mooie momenten. Maar in zijn tijd bij Feyenoord nam dat af. "In mijn laatste maanden bij Feyenoord. Toen stelde ik mezelf vaak de vraag: hoe zie ik mijn leven voor me na het voetbal. Ik dacht: mijn kinderen gaan naar school. Wil ik dan nog wel blijven voetballen? Is het dan nog wel tijd voor 'ik, ik, ik'?"

Als international van Nederland speelde Boula veel belangrijke wedstrijden. Wat hem het meest bijbleef? "Het WK 2010. Maar ook het EK 2008 en het WK 2006 waren geweldig. Ik had een fantastische relatie met Marco van Basten. Hij gaf me zoveel vertrouwen, dan kon ik niet slecht spelen. Hij liet echt zien dat hij me nodig had. Ook met Bert van Marwijk kon ik het goed vinden."

Ronaldo
"Maar ik word tot op de dag van vandaag herinnerd aan de wedstrijd tegen Portugal, tijdens het WK 2006. Die hadden we echt moeten winnen", aldus Boulahrouz, die terugdenkt aan het betreffende duel. Of hij Ronaldo nog wel eens heeft gesproken na zijn overtreding? "Ha, nee, maar ik heb wel van Edwin van der Sar, die destijds met hem samenspeelde bij Manchester United, begrepen dat hij anderhalf jaar later nog steeds een litteken op zijn been had."

"In 2012 kwamen we elkaar nog tegen op het EK. Wesley Sneijder stond met hem een babbeltje te maken in de gang. We moesten wachten tot we het veld op mochten om te trainen. Het duurde lang, dus ik ging even polshoogte nemen. Toen hoorde ik Sneijder ineens roepen: 'Boula!' En daarna: 'Hey Cris, look, your best friend! Het gezicht van Ronaldo sprak boekdelen, ha. Maar ik vond het niet meer nodig om sorry te zeggen. Het was verjaard."

Het bikkelharde duel tussen Boulahrouz en Ronaldo op het EK in 2006 eindigde pijnlijk voor de Portugees (Pro Shots / Stanley Gontha)
Het bikkelharde duel tussen Boulahrouz en Ronaldo op het EK in 2006 eindigde pijnlijk voor de Portugees (Pro Shots / Stanley Gontha)

Studente 'te lekker' voor verkering

Hannah Gregory heeft een terechte klacht. Hoewel de 22-jarige studente aan de Universiteit van Sheffield eruitziet als een plaatje, lukt het haar maar niet om een serieuze vent aan de haak te slaan. "Mannen houden alleen maar van mijn lichaam en zijn uit op seks", klaagt de Engelse.

Hannah ziet eruit als een pop. Letterlijk. Ze heeft lang, bruin haar en grote ogen. Daarnaast heeft ze een tailleomvang van nog geen 60 centimeter.

Dagelijks staat ze maar liefst anderhalf uur voor de spiegel om zich op te tutten. Zo draagt ze verlengde wimpers en speciale contactlenzen om er zo popperig mogelijk uit te zien. "Ik houd van korte, roze jurkjes en rokjes. Alles dat van mij een Barbie maakt."

Hoewel de studente dankzij haar bijzondere uiterlijk zelfverzekerder is dan ooit, lukt het haar maar niet een vriendje te vinden. "Sommige jongens worden smoorverliefd op me dankzij mijn uiterlijk", vertelt de jonge dame uit Nottinghamshire. "Mijn innerlijk boeit hen helemaal niets. Mannen zien me als een pop en een lustobject."

Plekken waar ze wel populair is, zijn er ook. Zo wilde in Zuid-Korea iedereen met haar op de foto. En haar Instagram-pagina heeft meer dan 18.000 volgers.

 

Lil booty 🍑🍑

Een foto die is geplaatst door Hannah Gregory (@lupokku) op6 Feb 2016 om 12:42 PST

Toeschouwers bij rallycrash extreem veel mazzel

Holy crap...

 

Door het oog van de naald...

Geplaatst door FOK! op donderdag 11 februari 2016

Valentijn op zondag remt bloemenverkoop

Zondag is geen goede Valentijnsdag, althans niet voor de bloemenverkoop. Hoewel veel winkels zondag open zijn, zullen zij minder goede zaken doen dan wanneer 14 februari op een doordeweekse dag zou vallen. Dat meldt brancheorganisatie voor de bloemengroothandel VGB.

Vorig jaar beleefden bloemenwinkels wat afzet betreft ook een matige Valentijnsdag. Toen viel de 'dag der liefde' niet alleen op zaterdag, maar ook nog eens samen met carnaval. Exporteurs melden dat de vraag naar bloemen nu op ongeveer hetzelfde niveau ligt als toen.

Winkeliers zijn kennelijk voorzichtig geweest met hun inkoop. Dat zal volgens VGB te maken hebben met hun ervaringen in andere jaren waarin Valentijnsdag op zondag viel. Ook aan de prijzen valt af te lezen dat de bloemenverkopers terughoudend zijn. De meeste soorten zijn deze week wel duurder dan anders, maar een echte piek bleef uit.

Valentijn op zondag remt bloemenverkoop
Valentijn op zondag remt bloemenverkoop (Foto: ANP)

Meer duidelijkheid op datingsites

Datingsites hebben hun websites duidelijker gemaakt. Mensen die op deze sites op zoek gaan naar een nieuwe liefde of vriendschap krijgen betere informatie over onder meer het lidmaatschap, het opzeggen van het abonnement en wat ze krijgen voor het betaalde bedrag.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had via het loket ConsuWijzer diverse klachten binnengekregen over de onduidelijke informatie op de sites. Ook werden er klachten gemeld naar aanleiding van de campagne 'Durf te melden'. Hierin riep ConsuWijzer consumenten op klachten door te geven waarvoor ze zich mogelijk schaamden.

De ACM heeft de datingsites op de onduidelijke informatie aangesproken. In totaal acht hebben hun site nu aangepast, waaronder Lexa, Relatieplanet en Parship. "Datingsites bieden een serieuze dienst en moeten zich daarbij aan de regels houden. Nu de informatie is aangepast en verduidelijkt, weet de consument vooraf waar hij 'ja' tegen zegt", zegt Anita Vegter, bestuurslid ACM.

Meer duidelijkheid op datingsites
Meer duidelijkheid op datingsites (Foto: BuzzT)

Onrustige nacht in tentenkamp Heumensoord

Een kleine vijftig bewoners van de noodopvang Heumensoord in Nijmegen hebben in de nacht van woensdag op donderdag voor onrust in het tentenkamp gezorgd. De groep, die vooral uit mannen bestond, wilde niet gaan slapen, dreigde onder meer met een bezetting en eiste onmiddellijke verbetering van de leefomstandigheden. De politie was in de buurt, maar hoefde niet in te grijpen, aldus een woordvoerder donderdagmorgen.

Woensdag verscheen een zeer kritisch rapport van de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens over het paviljoendorp voor drieduizend vluchtelingen. Vooral de veiligheid en de gezondheid van de bewoners zouden niet goed zijn geregeld. Een aantal bewoners van Heumensoord klaagt al vanaf de eerste dag over het tentenkamp. Hun klachten waren ook aanleiding voor het onderzoek van de ombudsman.

Alle publiciteit over de klachten leidde woensdag tot een gespannen sfeer in het kamp, die rond 02.00 uur in de nacht tot een uitbarsting kwam. De politie was met diverse eenheden aanwezig rond het paviljoendorp. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA kon donderdag nog niks zeggen over de sfeer in de noodopvang.

Onrustige nacht in tentenkamp Heumensoord
Onrustige nacht in tentenkamp Heumensoord (Foto: ANP)

Marinemissie NAVO tegen mensensmokkel

De NAVO gaat marineschepen inzetten in de strijd tegen mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland. De ministers van Defensie stemmen daar donderdag mee in, laat een ingewijde weten.

Een Grieks-Turks voorstel hiertoe werd volgens de bron woensdagavond tijdens een diner op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel enthousiast begroet door de ministers. Duitsland is nauw betrokken bij het plan. Nederland is bereid een bijdrage te leveren, zei premier Mark Rutte woensdag al.

In de Middellandse Zee varen al drie fregatten en een tanker onder NAVO-bevel voor een antiterrorismeoperatie. Die gaan nu ook taken verrichten rond de migratiestroom in de Egeïsche Zee.

Meer vaartuigen en mankracht zijn echter noodzakelijk. Een goede afstemming tussen de NAVO en het Europese grensagentschap Frontex is "cruciaal"voor Nederland, aldus de bron.

Marinemissie NAVO tegen mensensmokkel
Marinemissie NAVO tegen mensensmokkel (Foto: ANP)

Presentatieteam Top Gear compleet

Top Gear krijgt maar liefst zeven presentatoren. Het team dat de BBC-show aan elkaar moet praten werd donderdag definitief bekend gemaakt.

Het was al bekend dat Chris Evans en Matt LeBlanc in het autoprogramma te zien zijn. Het duo wordt bijgestaan door voormalig Formule 1-teambaas Eddie Jordan, de Duitse coureur Sabine Schmitz, YouTube-ster Chris Harris, journalist Rory Reid en The Stig. Evans en LeBlanc zijn overigens wel de hoofdpresentatoren.

Evans twitterde donderdag een foto van het Top Gear-presentatieteam. "Goedemorgen namens het nieuwe Top Gear-team. Allemaal aanwezig en ruikend naar eau de petroleum", schreef hij erbij.

De BBC moest Top Gear op de schop nemen na het ontslag van Jeremy Clarkson. Hij presenteerde de autoshow jarenlang, maar kwam meermaals in opspraak. Nadat Clarkson een producer sloeg, werd hij ontslagen. Daarop stapten ook Clarksons secundanten Richard Hammond en James May op. De drie maken een autoshow voor Amazon.

Presentatieteam Top Gear compleet
Presentatieteam Top Gear compleet (Foto: BuzzE)

Speech Rutte in maar drie uur geschreven

Rutte en zijn tekstschrijvers zijn in totaal maar drie uur bezig geweest met het schrijven van de speech voor het correspondents dinner. Wilko Terwijn, Andrew Moskos, Vincent Geers, Kees van Amstel, Pep Rosenfeld en premier Rutte zelf (met zijn naaste medewerkers) zijn verantwoordelijk voor de speech die Rutte tijdens het correspondents dinner gaf.

Voormalig 538 DJ Tim Klijn sprak vanochtend in zijn programma op radio 10 met Wilko Terwijn. Wilko is bekend van onder andere het De Lama's aftreksel ‘De Grote Improvisatieshow’. Wilko over Rutte: “Mensen geloven het niet maar dan kom je voor het eerst aan bij Rutte en zijn team en dan hebben ze echt al goed voorwerk gedaan. Het was voornamelijk een samenwerking met ons team comedians en Rutte en zijn team. Zo werkt het in comedy.

Op de vraag van Tim of hij nu baalt dat alle eer naar Rutte gaat, antwoordt hij: “Het is terecht dat alle eer naar Rutte gaat. Rutte staat met zijn ballen op het hakblok. Achteraf is het makkelijk meezeilen voor ons. Het is heel knap wat Rutte gisteravond heeft gedaan.

De tenenkrommende grappen en grollen van de minister-president werden gisteren door ruim 2,7 miljoen mensen bekeken.

Mark Rutte blijkt kijkcijferkanon

Het Correspondents' Dinner, waarbij premier Rutte de parlementaire pers op de hak nam, heeft woensdagavond ruim 2,7 miljoen kijkers getrokken. De uitzending, op NPO 1, belandde daarmee boven aan de dagelijkse kijkcijferlijst van de Stichting KijkOnderzoek.

Het was de eerste keer dat een dergelijke show in Nederland plaatsvond. De traditie is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar spreekt op die avond de president de pers op humoristische wijze toe. In Amsterdam was het Mark Rutte die grappen maakte over de politiek, de pers en ook over zichzelf.

De aanwezigen, veel mensen uit de media- en omroepwereld maar ook veel BN'ers, betaalden grof geld voor een kaartje om aan het diner te mogen aanzitten.

Talkshows
In de late talkshows was de speech het gesprek van de avond. RTL Late Night trok 862.000 kijkers, en Jinek 814.000. Op plek twee in de kijkcijferlijst staat het NOS Journaal van 20 uur, met ruim 2,1 miljoen kijkers. Daarna komt Floortje Dessing met haar reisprogramma (2 miljoen).

Correspondents' Dinner trekt meeste kijkers
Correspondents' Dinner trekt meeste kijkers (Foto: ANP)

Vistaprint levert slechte houders; bestellingen duurder

Mensen die een lederen visitekaartjeshouder hebben besteld bij Vistaprint wordt gevraagd deze weg te gooien. In ruil krijgen klanten een kortingscode waarmee de bezorgkosten van de langzaamste optie worden weggestreept uit de bestelling en een tegoed ter waarde van de oorspronkelijke bestelling van de visitekaartjeshouder.

Een proef op de som leert echter dat bij het gebruiken van die code de reeds geldende kortingen van Vistaprint verdwijnen. Dit kan producten veel duurder maken, waardoor diezelfde klanten die een - mogelijk gevaarlijke - visitekaarthouder hebben besteld uiteindelijk duurder uit zijn dan mensen die gebruik maken van de normale kortingscodes.

Het regent al langer klachten over de werkwijze van Vistaprint. Zo kunnen tussen het bestellen en afrekenen bedragen plotseling veranderen, omdat je een korting aanklikt. Dat maakt echter alle overige kortingen ongedaan en zo zijn mensen al snel meer kwijt dan ze wilden.

vistaprint

Stel je vraag aan de Republikeinse moderne Partij

De Amerikaanse verkiezingen zijn in volle gang en omdat we dat allemaal op de voet volgen in Nederland, vond de heer Ben van Herwijnen, voorzitter van de Republikeinse moderne Partij het hoog tijd om het ‘Republikeinse gebeuren’ in Nederland in de schijnwerpers te plaatsen.

De heer van Herwijnen benaderde ons om een interview te geven omdat zijn partij naar zeggen het voortouw in handen heeft in de strijd om Republiek Nederland en de eerste President van de Republiek Nederland.  

Omdat FOK! graag een platform wil zijn voor iedereen, maken wij van zijn aanbod graag gebruik. Daarom stellen wij jullie nu in de gelegenheid om vragen te stellen aan de voorzitter van de Republikeinse moderne Partij.

Uit jullie reacties zullen wij de meest interessante vragen selecteren en aan hem voorleggen. Dus wat je er ook van vindt, ventileer het hier! Ook kritische vragen zijn welkom


Campagnefilmpje van de RmP 

Nieuwe Descent-game van originele ontwikkelaars in de maak

De originele makers van de Descent-games hebben een Kickstarter-campagne gelanceerd voor een spirituele opvolger van de megapopulaire 6DoF-first person shooter uit de jaren negentig. De nieuwe game heet Overload en is Descent pur-sang in alles behalve naam.

Het is allemaal nogal verwarrend: er is/was namelijk al een Descent-reboot genaamd Descent: Underground in de maak bij een andere partij, die de rechten voor de franchise enige tijd geleden al had overgekocht. Dit zijn echter niet de mensen achter de originele Descent-games, die tegenwoordig onder de naam Revival Productions door het leven gaan.

"Descent: Underground wordt gemaakt door een andere groep ontwikkelaars die de licentie van Interplay overkochten om een nieuwe Descent-game met een andere focus te maken", zegt Revival in hun FAQ. "We hebben hen enkele keren gesproken en hun game ziet er best cool uit. Overload en Descent: Underground zijn echter totaal verschillende games van verschillende mensen, maar we houden allemaal van 6DoF-shooters".

Overload is in de maak voor PlayStation 4, Xbox One en pc, met Mac- en Linux-ports als Kickstarter stretch goals. Het doel is in ieder geval een singleplayermodus van 15 levels die allemaal op de old school-manier eindigen, namelijk met het opblazen van een reactor waarna je moet ontsnappen uit een ontploffende, doolhof-achtige omgeving, á la Return of the Jedi.

Het doel van Revival Productions is het behalen van 300.000 dollar via Kickstarter. De Kickstarter is gisteren van start gegaan en zit momenteel al op ruim 40.000 dollar. Bekijk de widget onderaan dit bericht voor de huidige stand van de Kickstarter pledge. Als alles volgens plan verloopt komt Overload rond maart 2017 uit. Je kunt je exemplaar momenteel alvast reserveren voor 25 dollar.

Stel heeft seks in hoogste reuzenrad ter wereld

De politie van Las Vegas heeft een stel opgepakt omdat zij de liefde bedreven op een wel heel bijzondere plek. Chloe Scordianos (21) en de 27-jarige Frank Panzica waren aan het vleesdammen in de High Roller  in Las Vegas, het hoogste reuzenrad ter wereld.

Het stel had elkaar pas afgelopen week ontmoet in de gokstad. Al snel sloeg de vonk over, waarop zij besloten het reuzenrad met een bezoekje te vereren. Ze kwamen echter niet voor het uitzicht.

Eenmaal in de cabine trok het tweetal de kleren uit en staken ze een peuk op. Al snel kwam een stem door de intercom die hen sommeerde zich weer aan te kleden en de sigaret te doven. In eerste instantie gaf men er gehoor aan, maar dat duurde niet lang.

Panzica trok Scordianos' jurk uit en zij ging op haar rug liggen. Ook Panzica trok zijn broek van zijn kont en liet zijn kont en piemel zien. Vervolgens ging hij door de knieën en gaf de brunette de befbeurt van haar leven.

Opnieuw klonk de stem door de intercom, die hun opdroeg te kappen met die ongein. Het paartje bleek echter oostindisch doof, want ze gingen overstoorbaar door. Tot hilariteit van het drietal in de volgende cabine, die alles heeft gefilmd.

Toen het prille stel eenmaal weer vaste grond onder de voeten had, werden zij direct staande gehouden door de beveiliging. Deze heeft het duo overgedragen aan de politie van Las Vegas.

Als het allemaal te snel voor je ging, heb je hier een filmpje

Amsterdamse beurs donkerrood

De Amsterdamse beurs stond donderdag diep in het rood. Ook de andere graadmeters in Europa tekenden grote verliezen op. Economische zorgen voerden de boventoon op de beursvloeren, waar aandelen van financiële instellingen zware klappen kregen.

De AEX-index op Beursplein 5 stond omstreeks 11.25 uur 3,2 procent lager op 382,05 punten, rond het laagste niveau sinds oktober 2014. De MidKap zakte 2,7 procent tot 589,39 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tussen de 2,6 procent en 3,6 procent. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,7 procent tot 26,71 dollar per vat. Brent daalde 1,3 procent tot 30,44 dollar.

In Amsterdam was verzekeraar Delta Lloyd met een min van ruim 8 procent de sterkste daler in de AEX. Branchegenoot Aegon verloor 6,3 procent en ING zakte 6 procent in de hoofdindex. Ook Altice (min 6,3 procent) en ArcelorMittal (min 5,7 procent) waren bij de belangrijkste verliezers.

Fed

De grote koersverliezen bij de banken en verzekeraars worden onder meer veroorzaakt door zorgen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. President Janet Yellen zei woensdag dat de huidige onrust op de financiële markten waarschijnlijk zijn invloed gaat hebben op het rentebeleid van de Fed. Ze hield vast aan de voorspelling dat deze zal worden verhoogd, maar mogelijk in een ander tempo. Een lage rente zet druk op het verdienmodel van de financiële bedrijven.

Ook elders in Europa gingen bankaandelen fors naar beneden. Société Générale, dat met jaarcijfers naar buiten kwam, noteerde een min van ruim 14 procent in Parijs. BNP Paribas, Crédit Agricole en verzekeraar Axa zakten tot 7 procent. In Duitsland ging Allianz 4,6 procent omlaag, en Deutsche Bank 6,8 procent.

Aperam was op het Damrak een van de weinige stijgers, en de enige van de middelgrote fondsen. Het roestvrijstaalconcern gaf bij zijn jaarcijfers aan positief te zijn over de ontwikkeling van het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van 2016. Het voormalige onderdeel van staalgigant ArcelorMittal steeg 0,3 procent.

Euro

SBM Offshore, dat met een min van 10 procent de grootste daler was in de MidKap, kondigde bij de presentatie van zijn jaarcijfers aan dichtbij een schikking te zijn met de Braziliaanse autoriteiten inzake het Petrobras-schandaal. Het neemt daarvoor een voorziening van 245 miljoen dollar. Het bedrijf zag vorig jaar de winst fors kelderen, maar stelde wel voor het eerst sinds 2011 weer een dividend voor.

De euro noteerde 1,1327 dollar, tegen 1,1231 dollar bij het Europese slot op woensdag.

Amsterdamse beurs donkerrood
Amsterdamse beurs donkerrood (Foto: ANP)

Facebook duwt reclame door je strot

Facebook gaat adverteerders de mogelijkheid geven reclamevideo's meer te laten opvallen, zodat gebruikers ze eerder zullen bekijken.

Tot nu toe zijn de filmpjes makkelijk te negeren. Meestal staat het geluid automatisch uit en de gebruiker kan snel over de advertentie heen scrollen zonder kennis te nemen van de boodschap.

Facebook gaat een tool uitrollen die video's automatisch voorziet van een onderschrift. De adverteerder kan er zelf voor kiezen om de tekst wel of niet zichtbaar te maken, maar de bedoeling is dat gebruikers door de tekst worden getriggerd om even naar het filmpje te kijken in plaats van snel door te scrollen.

De nieuwe service komt de komende weken beschikbaar voor adverteerders in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend wanneer Nederlandstalige reclamevideo's van bijschriften worden voorzien.

Facebook maakt negeren video's moeilijker
Facebook maakt negeren video's moeilijker (Foto: BuzzT)

Anouk overtreft Corry Konings

Anouk heeft een record gebroken. De veertigjarige zangeres dendert deze week de Top 40 binnen met haar nieuwe nummer Run Away Together. Daarmee scoort ze haar 35e hit en overtreft ze Corry Konings.

Konings had tussen 1969 en 1999 in totaal 34 hits in Nederland. Anouk noteerde in 1997 haar eerste Top 40-hit: Nobody's Wife, dat op nummer twee binnenkwam. Hierna wist het jurylid van The Voice veertien nummers in de Top 10 te krijgen. Ze scoorde één nummer 1-hit: Three Days in a Row.

De koningin van de Top 40-hits blijft Madonna. Ze stond 55 keer met een lied in de lijst. Rihanna staat met 36 hits op de tweede plek, gevolgd door Anouk.

Anouk overtreft Corry Konings
Anouk overtreft Corry Konings (Foto: BuzzE)

'Politie verliest strijd tegen cybercrime'

De politie is de strijd tegen cybercriminelen aan het verliezen. Met die waarschuwing komt Inge Philips, commissaris van het Team High Tech Crime van de politie. Ze drong donderdag bij de Tweede Kamer aan op een wet waarmee de politie computers, servers, telefoons en andere apparaten mag hacken.

Op dit moment mogen rechercheurs tijdens hun onderzoek nog niet binnendringen in computersystemen om bewijs te verzamelen. Dat mag pas achteraf na inbeslagname. Philips noemde het voorbeeld van een arrestant die in de keuken nog een glas water mocht drinken voordat hij werd afgevoerd. "Hij gooide het water in het broodrooster. Kortsluiting, weg bewijs. Of twee pedofiele buren die hadden afgesproken dat de een de server van afstand zou sluiten als de politie bij de ander voor de deur stond."

'Politie verliest strijd tegen cybercrime'
'Politie verliest strijd tegen cybercrime' (Foto: ANP)

Verbeek niet blij met schwalbe Robben

Het VfL Bochum van trainer Gertjan Verbeek verloor woensdagavond met 0-3 van Bayern München in de kwartfinales van de DFB Pokal. De Nederlandse oefenmeester was na afloop allerminst te spreken over landgenoot Arjen Robben, aanvaller van Bayern München. Robben maakte in de ogen van Verbeek een schwalbe en mede daardoor won de Rekordmeister woensdagavond van Bochum.

Toen het al 0-1 stond in het voordeel van Bayern, ging Robben tegen het rustsignaal aan naar de grond. Zijn duikeling leverde Bayern een penalty op, terwijl Bochum's Jan Simunek ook nog eens een rode kaart kreeg van de dienstdoende arbiter. Dat zette nogal kwaad bloed bij Verbeek.

De elfmetertrap van Thomas Müller trof geen doel, maar toch was Verbeek ziedend. "Dat was gewoon een schwalbe", liet Verbeek na afloop optekenen door het aanwezige journaille. "Het kan zijn dat er contact was, maar dit is de manier waarop we Robben kennen. Hij zoekt het allemaal zelf op."

"Naar mijn mening werd de bal gespeeld en is de rode kaart daarom niet terecht. Normaal gesproken ben ik trots dat ik Nederlander ben. Maar ik schaam mij.", zei Verbeek over de actie van zijn landgenoot. "Uiteindelijk kun je met tien man niet winnen van een tegenstander als Bayern München."

Roland Kahn wil verder met 45 V&D's

CoolCat-baas Roland Kahn wil verder met circa 45 warenhuizen van V&D. De curatoren van de failliete keten meldden donderdag "goede vooruitgang" in de gesprekken. Ook is afgesproken dat binnen drie dagen "onvoorwaardelijk overeenstemming" moet bestaan over de uitgangspunten voor ten minste 35 van deze locaties.

Details over het overleg met de verhuurders van de winkelpanden, en waar deze locaties zich bevinden, worden niet gegeven. Cool Investments, het investeringsvehikel van Kahn, laat wel weten dat de financiering bijna rond is. "De financieringsaanvraag bij de bank loopt voorspoedig", staat in een verklaring. De curatoren zeggen hoopvol te zijn dat hiermee een succesvolle doorstart van een zeer groot deel van de circa zestig huidige V&D-warenhuizen dichterbij is gekomen.

De tijd begint wel te dringen. De curatoren houden de winkels sinds het faillissement op oudjaarsdag open. Maar het personeel wordt maar tot begin volgende week doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV. Als er dan nog niets is geregeld, komen de ruim 8000 medewerkers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants op straat te staan.

De vakbonden zijn er niet gerust op. Naast Cool Investments probeert ook het Canadese winkelconcern Hudson's Bay (HBC) deals te sluiten met de vastgoedeigenaren. HBC is alleen geïnteresseerd in de winkelpanden en praat niet met de curatoren over een doorstart. Als de Canadezen de winkels in handen zouden krijgen, gaan de zaken waarschijnlijk minstens een jaar dicht. HBC wil ze verbouwen en later een eigen winkelformule openen. Het huidige personeel van V&D heeft daar alleen niks aan.

Roland Kahn wil verder met 45 V&D's
Roland Kahn wil verder met 45 V&D's (Foto: ANP)

Ocon neemt plek Wehrlein in DTM over

De aankondiging dat Pascal Wehrlein dit jaar zal racen voor het Manor F1 Team betekende goed nieuws voor Esteban Ocon. De 19-jarige coureur mag namelijk de plek van de regerend DTM-kampioen overnemen bij de DTM-tak van Mercedes. De Fransman zal deze rol combineren met de reserverol bij het Formule 1-team van Renault.

Ocon, een talent uit de Mercedesstal, testte al regelmatig een DTM-bolide en nam vorig jaar bij de seizoensfinale in Hockenheim een vrije training voor zijn rekening vanwege ziekte bij Daniel Juncadella. Naast de GP3-kampioen Ocon en Juncadella zullen ook Paul di Resta, Gary Paffett, Robert Wickens, Christian Vietoris, Maximilian Gotz en Lucas Auer weer voor Mercedes gaan racen met de AMG C 63 Coupe. Hoe dit achttal over de diverse teams zal worden verdeeld is nog niet bekend.

Facebook verplaatst paginalikes naar tegenpartij

In het kader van komkommertijd op FOK; YouTuber h3h3productions heeft een nogal opmerkelijke ontdekking gedaan. Het blijkt dat Facebook likes van pagina's ongevraagd en ongewenst over zet naar andere pagina's. Dit bleek toen zijn parodiepagina SoFloBro, een parodie op de facebookpagina van YouTube 'prankster' SoFloAntonio, zonder enige uitleg was verdwenen.

De ruim 88.000 likes op die pagina bleken door Facebook te zijn bijgeschreven op het account van SoFloAntonio zélf. In onderstaande video legt h3h3productions uit wat er gebeurd is.

Facebook heeft nog niet gereageerd op het verhaal, maar het is wel bizar te noemen dat je likes op een pagina die tégen iets is zonder enig overleg worden verplaatst naar de pagina die daar juist vóór is.

'Star Wars-speelgoed voor volwassene'

Bij Target, één van de grootste warenhuizen in Amerika, is nogal "suggestief" Star Wars: The Force Awakens speelgoed opgedoken. Hoewel de doelgroep natuurlijk kinderen is. Zullen er ongetwijfeld een aantal oudere Star Wars-fans erg  enthousiast van worden.

Het viel de oplettende klant, Joni Jones, op dat de Star Wars "Dive Toys" een nogal opvallende vorm hebben. Joni stelde daarom via social media de vraag of dit speelgoed wel zo gepast is voor kleine kinderen. Target maakt daaropvolgend gelijk excuses en gaf aan dat het niet hun bedoeling is om klanten bepaalde ideeën te geven betreffende specifieke vormen van speelgoed.

De bekende Star Wars-term "The Dark Side" krijgt in ieder geval wel een hele andere invulling bij het zien van onderstaande afbeelding. De tekst "fun in and out of the pool" op de verpakking laat dan ook weinig meer aan de verbeelding over.

 Star Wars Toys 18+?

Onderzoek naar criminaliteit rond azc's

Het onderzoeksinstituut WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat onderzoek doen naar de invloed van asielzoekerscentra (azc's) op de criminaliteit in de nabije omgeving.

Het ministerie stelt dat discussies over de komst van azc's nu vaak op basis van emoties worden gevoerd en niet aan de hand van feiten. Het onderzoek begint binnen enkele weken en moet na de zomer klaar zijn.

De asielzoekers worden gevolgd vanaf het moment dat ze staan ingeschreven bij een gemeente. De burgerservicenummers van vluchtelingen worden gekoppeld aan de databank van de politie en cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit moet blijken of vluchtelingen zich crimineel gedragen.

Onderzoek naar criminaliteit rond azc's
Onderzoek naar criminaliteit rond azc's (Foto: ANP)

Paus stapt over van WhatsApp naar Telegram

Sinds het begin van de vastentijd deelt de paus elke dag een preek. Sinds 5 februari doet hij dat via berichtendienst Telegram. Vorig jaar maakte hij nog gebruik van concurrent WhatsApp.

"Dat is WhatsApp, maar dan beter", zegt de organisatie die namens de paus de berichtgeving regelt.

Een klein jaar geleden (de laatste cijfers) had de Telegram-app 62 miljoen maandelijkse gebruikers. Dat lijkt veel, maar ten opzichte van de 1 miljard maandelijkse gebruikers van WhatsApp is het stukken minder.

Paus stapt over van WhatsApp naar Telegram
Paus stapt over van WhatsApp naar Telegram (Foto: BuzzT)

Jan Slagter kan niet lachen om grap van Rutte

Jan Slagter kon woensdagavond niet lachen om de grap die over hem werd gemaakt tijdens het Correspondents' Dinner in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Dat vertelt de baas van Omroep MAX donderdagochtend in het radioprogramma Goeiemorgen Lex van 100% NL.

Slagter werd op de hak genomen door premier Mark Rutte, die zei dat "de dochter van Jan Marijnissen wordt klaargestoomd voor de politiek. Ze krijgt zelfs mediatraining bij Omroep Max". De minister-president refereerde daarmee naar de vermeende relatie tussen de 61-jarige Jan en de 30-jarige Lilian.

"Het enige wat ik er vervelend aan vond, is dat privézaken daar werden belicht. En ik vind dat dát een minister-president niet past en dat vond ik er vreemd aan. Dat heeft hij nergens anders gedaan, en daar wel. En dan druk ik me een beetje genuanceerd uit", reageert Slagter.

Jan Slagter kan niet lachen om grap van Rutte
Jan Slagter kan niet lachen om grap van Rutte (Foto: BuzzE)

'Mobiel bellen goedkoper, vast duurder'

De prijzen voor het gebruik van een mobiele telefoon zijn ten opzichte van begin 2010 met meer dan 20 procent gedaald. In dezelfde periode werd telefoneren met een analoge vaste lijn ruim 25 procent duurder, zo blijkt donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mobiel bellen werd in 2010 nog flink duurder. In dat jaar werd bij nieuwe abonnementen niet meer per seconde afgerekend. De beltijd werd afgerond naar boven op hele minuten. Langzamerhand is dat teruggedraaid en daalde de prijs weer. Ook de prijs voor het gebruik van internet op de mobiele telefoon is de laatste jaren in prijs gedaald.

Voor vaste abonnementen veranderde nauwelijks iets in de prijzen tussen 2010 tot halverwege 2012. Daarna werden de prijzen jaarlijks in stappen verhoogd tot het huidige niveau, dat meer dan een kwart hoger ligt dan in 2010. Het statistiekbureau merkte op dat veel mensen in de loop van de tijd zijn overgestapt naar een bundel, waarbij digitale vaste telefonie wordt gecombineerd met internettoegang en vaak ook televisie." De prijzen voor dergelijke bundels zijn nu 9 procent hoger dan in 2010", aldus het CBS.

'Mobiel bellen goedkoper, vast duurder'
'Mobiel bellen goedkoper, vast duurder' (Foto: ANP)

Proces tegen 93-jarige Auschwitz-bewaker

In de West-Duitse stad Detmold moet donderdag een 93-jarige voorkomen vanwege zijn verleden tijdens de Holocaust. Reinhold Hanning wordt als oud-bewaker van concentratiekamp Auschwitz verdacht van medeplichtigheid aan de moord op zeker 170.000 mensen.

Volgens de openbare aanklagers sloot Hanning als achttienjarige vrijwillig aan bij de SS en streed hij aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa. Als twintigjarige begon hij in 1942 als kampbewaker in Auschwitz. Behalve Duitsland is Hanning ook aangeklaagd door Hongarije, Israël, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Hij heeft toegegeven als kampbewaker te hebben gewerkt, maar ontkent betrokkenheid bij de massamoorden. Volgens onderzoekers diende hij wel degelijk in het kamp Auschwitz-Birkenau, waar ongeveer 1,1 miljoen mensen zijn omgebracht. Zo'n 90 procent van de slachtoffers werd vergast.

Het proces tegen de SS-veteraan is de eerste van in totaal vier vergelijkbare rechtszaken. De komende maanden worden ook twee andere mannen en een vrouw, die ook in de negentig zijn, berecht voor hun oorlogsverleden. Vanwege hun leeftijden wordt het als mogelijk laatste kans gezien hen nog te bestraffen.

Proces tegen 93-jarige Auschwitz-bewaker
Proces tegen 93-jarige Auschwitz-bewaker (Foto: ANP)

Groot nieuws over groot mysterie

Europese en Amerikaanse wetenschappers hebben na honderd jaar waarschijnlijk eindelijk het bewijs gevonden waarnaar ze al die tijd op zoek waren. Donderdag komt er nieuws over het bestaan van zogeheten zwaartekrachtgolven. Die zijn het ontbrekende puzzelstuk in het heelal. Albert Einstein opperde dat al in 1916, maar alleen in theorie was berekend dat ze zouden moeten bestaan. Hard bewijs ontbrak tot nu toe.

De ontdekking gaat over het fundament van het heelal. Einstein stelde dat ruimte en tijd één geheel vormen. Dat noemde hij ruimtetijd. Die kan trillen. Daar zijn heftige gebeurtenissen voor nodig, zoals een botsing van twee zwarte gaten. Als dat gebeurt, gaan de schokgolven het heelal door, als rimpelingen na een steen in een vijver. De ruimte rekt iets uit of krimpt iets, ook al is het nauwelijks meetbaar.

Wetenschappers zijn enthousiast omdat ze met zwaartekrachtgolven op een hele nieuwe manier naar het heelal kunnen kijken. Dan zien ze dingen die tot nu toe verborgen bleven. Zwarte gaten bijvoorbeeld, die geen licht uitzenden en al het licht opslokken. Dan kunnen wetenschappers misschien ook een beter beeld krijgen van de oerknal, waarmee het heelal ongeveer 13,7 miljard jaar geleden ontstond.

De presentatie van het langverwachte nieuws gebeurt gelijktijdig in de Verenigde Staten en Italië. Ook is er een evenement op het instituut Nikhef in Amsterdam. Dat was bij het onderzoek betrokken, evenals de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Groot nieuws over groot mysterie
Groot nieuws over groot mysterie (Foto: ANP)

Zomerstorm bezorgde brandweer drukte

De brandweer heeft vorig jaar een drukke zomer gehad. Dat kwam door een storm die in juli over het land trok. In de maanden juli, augustus en september lag het aantal alarmeringen bijna 25 procent hoger dan in dezelfde maanden een jaar eerder. Bij de storm kwam een man in Wolfheze om het leven door een omvallende boom en vielen enkele gewonden. Het tramverkeer in Amsterdam lag plat, snelwegen werden onbegaanbaar en de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam werd afgelast. Het was de zwaarste zomerstorm in Nederland sinds 1901.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft donderdag de jaarcijfers van de brandweer gepresenteerd. Dat gebeurde op 11 februari (11-2), de Europese dag voor het alarmnummer 112.

In heel 2015 werd de brandweer ongeveer 234.000 keer gealarmeerd. Dat is iets meer dan in 2014. In de meeste gevallen ging het om brand, de overige meldingen waren bijvoorbeeld voor ongelukken en liftopsluitingen. De meeste alarmeringen kwamen uit Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland en Haaglanden.

Zomerstorm bezorgde brandweer drukte
Zomerstorm bezorgde brandweer drukte (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Vandaag is het bewolkt en wisselen de regen en droge perioden elkaar af. In de ochtend kan het in het noorden regenen, de rest van het land maakt 's middags kans op een bui. De westenwind is matig boven land, boven zee en het IJsselmeer vrij krachtig.  's Middags neemt de wind in kracht af en in de avond draait hij naar het zuiden tot het zuidwesten. De temperatuur ligt rond de 7 graden. 

Zon op 08.03
Zon onder 17.46

Gisteren regende het vaak korte (hagel)buitjes. Ook qltel kwam een bui tegen in de auto, nabij de grens met Nederland.

Het regent, het regent, de auto's worden nat ...  (Foto: qltel)
Het regent, het regent, de auto's worden nat ... (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1858 De Heilige Maagd Maria zou voor het eerst in een grot in Lourdes zijn verschenen. Door het voorval werd Lourdes één van de grootste Katholieke bedevaartsoorden ter wereld. 
 1990 Nelson Mandela werd na 27 jaar gevangenschap, vrijgelaten. 
 1961

In Jeruzalem begon het proces tegen Adolf Eichmann

 1975 Margaret Thatcher werd gekozen als eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservative Party.


Nelson Mandela - een korte biografie

Eerste trailer voor The Purge: Election Year

Goed nieuws voor de liefhebbers van ijzingwekkende duistere spanning en bikkelhard zinloos geweld. Er is namelijk een veelbelovende eerste trailer verschenen voor de film The Purge: Election Year van regisseur James DeMonaco, een cineast die de fans ook kennen van de films Staten Island (2009), The Purge (2013) en The Purge: Anarchy (2014).

The Purge: Election Year 1

Het derde deel van de succesvolle The Purge-reeks speelt zich zo'n twee jaar na de vorige film af. Sergeant Leo Barnes (Frank Grillo), die in de vorige film nog bloedige wraak wou nemen op de moordenaar van zijn zoon, keert terug als hoofd van de beveiliging van Senator Charlie Roan (Elizabeth Mitchell). Roan heeft haar vizier gericht op het presidentschap van Amerika en wil ook een einde maken aan het jaarlijkse Purge-ritueel. Door omstandigheden komen de twee op de avond van de Purge in de straten van Washington terecht en moeten daar een bloedstollend spannende nacht zien te overleven.

Ook verscheen er al een poster voor de film, die je hieronder kunt bekijken. The Purge: Election Year draait vanaf 7 juli in de Nederlandse bioscopen.

The Purge: Election Year
"This Is Not A Drill!"

Acteur Tommy Kelly (90) overleden

Naar nu bekend is geworden is de Amerikaanse acteur Tommy Kelly op 26 januari jl. overleden aan de gevolgen van een hartkwaal. De acteur, die vooral bekend werd met het vertolken van de titelrol in David O. Selznick's film The Adventures of Tom Sawyer uit 1938, is 90 jaar geworden.

Naast zijn hoofdrol in de verfilming van het verhaal van Mark Twain, was Kelly ook te zien in films zoals Peck's Bad Boy with the Circus (1938) en had bijrolletjes in onder meer Gone With the Wind (1939) en Mug Town (1942). In 1950 was de acteur voor het laatst op het witte doek te zien in de biografische rolprent The Magnificent Yankee.

Vaticaan: 'Bisschop hoeft misbruik niet te melden'

De katholieke kerk zegt tegen nieuwe bisschoppen dat het niet per se hun taak is om beschuldigingen van kindermisbruik te melden. Alleen de slachtoffers en hun familie zouden het besluit moeten nemen om aangifte bij de politie te doen. Dat schrijft The Guardian.

De Britse krant bezit een document met deze strekking. Dat document zou onlangs door het Vaticaan aan de kerkleiders zijn uitgegeven. Het is niet nodig naar de lokale autoriteiten, de politie of het Openbaar Ministerie te gaan, zo luidt de boodschap aan de bisschoppen. Hun enige opdracht is beschuldigingen intern te verwerken.

Een speciale commissie die in opdracht van paus Franciscus opkomt voor de bescherming van minderjarigen, heeft waarschijnlijk geen rol gespeeld bij het opstellen van de richtlijnen en de training van bisschoppen. Die commissie liet eerder weten dat het melden van kindermisbruik juist een morele verplichting voor geestelijken is.

Het Vaticaan weigerde woensdag elk commentaar.

'Bisschop hoeft misbruik niet te melden'
'Bisschop hoeft misbruik niet te melden' (Foto: ANP)

Ewan McGregor in Star Wars: Episode VIII?

Er gaan de laatste tijd weer geruchten rond dat acteur Ewan McGregor terug zal keren in het universum van Star Wars. Alhoewel er eerder ook al geruchten waren dat de filmster terug zou keren als Obi-Wan Kenobi in Star Wars: The Force Awakens, wat in die film niet veel meer was dan een stemrol met één regel tekst, heeft het verhaal wederom de kop opgestoken.

Via de Twitter-pagina van Kristian Harloff, bekend als correspondent van onder meer de Collider Jedi Council en het YouTube kanaal Schmoes Know, vernemen we dat er een gerucht gaat dat Ewan McGregor in gesprek zou zijn voor de rol van Force Ghost in het achtste deel van de Star Wars-saga. Een gerucht die, zoals het bericht ook al aangeeft, met een flinke korrel zout moet worden genomen.

Zoon van David Bowie wordt vader

Precies een maand na het overlijden van zijn vader David Bowie heeft Duncan Jones aangekondigd dat hij in juni vader wordt. De filmregisseur maakte het nieuws bekend door een tekeningetje van een ongeboren foetus te twitteren.

'Ik maakte deze kaart voor hem voor Kerstmis', schrijft Duncan Jones bij het plaatje. 'Cirkel van het leven. Ik hou van je, opa'.

Zanger David Bowie overleed op zondag 10 januari. Toen was het Duncan Jones die de dood van zijn vader moest bevestigen. 'Spijt me zeer en triest om te zeggen dat het waar is. Ik ben een tijdje offline. Liefs aan iedereen', twitterde hij een maand geleden.

Duncan trouwde in 2012 met fotografe Rodene Ronquillo in 2012. Hij is het enige kind van David en Angie Bowie. De zanger kreeg in 2000 nog een dochter. Duncan Jones is de regisseur van Warcraft. Hij legt momenteel de laatste hand aan deze verfilming van het computerspel World of Warcraft.

Zoon van David Bowie wordt vader
Zoon van David Bowie wordt vader (Foto: BuzzE)

Rutte in de rol van grappenmaker

Minister-president Mark Rutte heeft voor het eerst in Nederland een Correspondents' Dinner gehouden, waar hij naar Amerikaans voorbeeld de pers toesprak, met humor. Het diner was een initiatief van College Tour-presentator Twan Huijs.

Rutte maakte grappen over de politiek en het feit dat hij nog steeds geen vriendin heeft, maar eindigde serieus, over de persvrijheid. Ook dreef hij de spot met coalitiepartner PvdA, waar de politici volgens hem allemaal keurige VVD-namen hebben als Lodewijk, Diederik en Eberhard.

De premier zat aan tafel met actrice Halina Reijn. Behalve pers zaten er veel meer bekende Nederlanders in de zaal en vrienden van Rutte, onder wie Gordon, Armin van Buuren, Ruud Gullit en Jort Kelder. Rutte kreeg een staande ovatie voor zijn speech, die werd opgevolgd door een conference van cabaretier Dolf Jansen.

Of het diner een nieuwe traditie wordt in ons land, moet blijken. Rutte heeft laten doorschemeren dat hij volgend jaar best opnieuw de rol van grappenmaker wil vervullen. SP-leider Emile Roemer zei tegen Frits Wester dat hij er in elk geval mee wil doorgaan, mocht hij premier worden. Ook Twan Huys suggereerde dat een vervolg er best in zit.

Rutte in de rol van grappenmaker
Rutte in de rol van grappenmaker (Foto: BuzzE)

Republikein Christie beŽindigt campagne

De Republikeinse gouverneur van New Jersey, Chris Christie, beëindigt zijn campagne voor de nominatie bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Fox Business News meldde dit woensdag op Twitter. Enige uren later bevestigde Christie het nieuws in een Facebook-bericht.

'Ik wilde president worden omdat ik wil dat de regering weer voor het volk werkt, in plaats van andersom', schrijft Christie. 'Jezelf uitspreken doet ertoe, ervaring doet ertoe en bekwaamheid doet ertoe. Die boodschap is gehoord en onderschreven door veel mensen. Maar niet genoeg en dat is oké.' Christie benadrukt dat hij geen seconde spijt heeft van zijn beslissing om in de race te stappen.

De gouverneur eindigde dinsdag op de zesde plaats bij de voorverkiezing in New Hampshire, met 7 procent van de stemmen. Een week eerder bleef Christie in Iowa op slechts 2 procent steken. Door zijn vertrek en dat van Carly Fiorina blijven er nog zeven Republikeinse kandidaten over die strijden voor de nominatie voor de presidentsverkiezing in november. Donald Trump won de voorverkiezing in New Hampshire bij de Republikeinen.

'Republikein Christie beëindigt campagne'
'Republikein Christie beëindigt campagne' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion
special
AI Picture Gallery #61
special
Random Pics van de Dag #799
special
AI Picture Gallery #60
special
Random Pics van de Dag #798
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.