Lokale interruptie: Blinde vlek

Wanneer je in de raad komt leer je in een korte tijd bijzonder veel. Voor buitenstaanders is het soms onbegrijpelijk hoe de procedures en de cycli lopen. Maar als je er eenmaal in zit dan heb je dat binnen de kortste keren door. Er is eigenlijk niets moeilijks aan. Al zal een beginner bij zijn eerste vergadering zich hulpeloos afvragen waarin hij of zij terecht is gekomen.

Het grote risico dat je loopt is dat je de kennis over het systeem als vanzelfsprekend gaat zien. Doorgewinterde politici krijgen wel eens last van een blinde vlek. Wat voor jou volkomen logisch is zal voor veel van je kiezers een onbegrijpelijke wirwar aan beleidstaal is. Soms gaan politici zichzelf, hun collega’s en hun werk als te belangrijk zien. Alsof iedere burger ieder moment de gemeenteraad op de voet volgt en zijn stemgedrag om iedere goede of slechte opmerking aanpast. Niets is minder waar. De meesten weten niet eens dat D66 in het college zit en laat staan dat ze ooit van mij hebben gehoord.

Het is daarom goed om mensen van buiten de politiek als spiegel te gebruiken. Het werkt prima om zo af en toe eens met je contacten van buiten de politiek eens te praten over wat zich afspeelt. Met mate natuurlijk. Mijn vrienden en collega’s zouden anders helemaal tureluurs worden van iemand die alleen maar over de politiek kan praten. Maar ook mijn eigen vriendin, die de politiek amper volgt, is een goed klankbord. Soms is een frisse blik van buiten, van iemand die er beperkte kennis van heeft, behoorlijk handig.

Maar soms denk ik ook gewoon terug aan de tijd dat ik zelf als ondersteuner bij de toenmalige eenmansfractie kwam. Soms moet ik lachen over mijn beperkte kennis van toen. Ik vroeg me af waarom we niet heel veel moties en amendementen indienden. En door kennis over agenda’s, toezeggingen en het vergaderstelsel liet ik me ook niet hinderen. Wanneer ik het de mijzelf van toen kan uitleggen dan kan ik het ook aan de andere burgers uitleggen.

Toch merk ik vaak een groot gebrek aan wederzijds inlevingsvermogen van burgers en politici. Veel politici spreken graag in allerlei jargon en gaan er graag vanuit dat de burger weet hoe het systeem werkt. Laat hen duidelijker vertellen hoe de vork in de steel zit en waarom bepaalde zaken gaan zoals ze gaan. Aan de andere kant zien veel burgers politici als een soort magische wezens die alles zouden moeten weten en die leven op een ivoren toren. Ga gerust eens met een van hen praten. Dan zie je dat het ook maar gewoon mensen zijn.