Betutteling

In verschillende media werd vandaag bericht over de nieuwe Europese regelgeving met betrekking tot de gezondheidsclaims die op voeding en dranken staan vermeld. Deze is volgens de koepel van Europese Consumentenbonden (BEUC) misleidend en moet dus anders.

De BEUC maakt een grote kans dat ze in het gelijk wordt gesteld want de 25 EU-lidstaten hebben over de nieuwe regels al een akkoord bereikt. Dit ondanks een zware lobby van de voedingsfabrikanten om het akkoord te voorkomen.

De motor achter deze nieuwe regelgeving is Dorette Corbey, Europarlementslid namens de PvdA. Zij ergerde zich al enige tijd aan de misleidende vermeldingen op producten.

De nieuwe regels worden als volgt:

- Fabrikanten moeten hun beweringen gaan voorleggen aan het Europese agentschap voor veilig voedsel EFSA.
- Voor beweringen gericht op kinderen ('bevordert de groei’) komen zwaardere regels.
- Merknamen als van het afslankmiddel ‘Slimfast’ moeten ook wetenschappelijk gaan kloppen: lukt dat niet, dan wordt de naam op den duur verboden.
- De gezondheidsbeweringen mogen alleen nog op gezonde voedingswaren, tenzij ook het nadeel is vermeld. Op een pak zoete yoghurt mag staan ‘0 procent vet', maar dan moet het pak ook melden dat er veel suiker in zit.

Die laatste regel gaat me toch te ver. Te betuttelend. Een fabrikant promoot en de consument draagt de verantwoordelijkheid om te bepalen wat ze eet.
Dus wat mij betreft mag er op een product gezet worden wat de fabrikant wil, zolang de bewering maar klopt.