Broeikaseffect

We horen regelmatig dat de aarde steeds warmer wordt, mede dankzij de mens. Niemand is er echt overeens waarom dit nou toch zo is. Zo werd er pas beweerd dat het aanpoten van nieuwe bossen het broeikaseffect zou versnellen. Er zijn speciale verdragen als het kyotoverdrag gesloten om het aantal uitlaatgassen en andere schadelijke stoffen tegen te gaan. Andere vinden dit verdrag weer onzin.
Maar wat is dat broeikaseffect nu eigenlijk, waar men steeds over spreekt?

Eigenlijk zegt de naam het al; broeikaseffect. De aarde warmt op, maar op een niet natuurlijke manier. Er komen bepaalde gassen in de atmosfeer terecht. Gassen die door mensen worden gebruikt en vroeger in bijvoorbeeld haarlak zaten, maar ook uitlaatgassen van auto's en nog veel meer gassen. Sommige gassen laten licht wat we kunnen waarnemen, wel door, maar licht in het infrarode spectrum wat wij niet kunnen zien, niet door. Om dit verschil draait het allemaal.
Licht uit het zichtbare deel van het kleurenspectrum bevat fotons die meer energie bevatten dan licht uit het infrarode deel. Meer energie betekend meer warmte, zoals je het vuur hoger zet, het vuur heter wordt.

De fotons uit het zichtbare deel worden doorgelaten door de gassen, een foton met veel meer energie dan degene die niet doorgelaten worden. Als de foton op aarde komt wordt deze geabsorbeerd door de aarde en omgezet in warmte. Deze warmte verandert voor een deel in de vorm van infrarode straling, dat is niet erg want de gassen laten die door, waardoor er warmte de aarde weer verlaat. De rest van de warmte blijft echter wel op aarde, wat normaal is omdat de aarde anders zou veranderen in een ijsblok. Dit is de normale situatie.

Bij het broeikaseffect zit er veel CO2 (en andere schadelijke gassen) in de atmosfeer. Deze zorgen ervoor dat de uitstraling van warmte naar het helaal niet of veel minder kan, waardoor de warmte uit balans raakt en er teveel warmte op aarde blijft. Sommige wetenschappers beweren dat de tempratuur van de aarde zonder broeikaseffect ongeveer -18°C zou zijn, maar deze is op dit moment 15°C. Deze tempraturen verschillen erg per modaal, maar het geeft wel een globale indicatie van het verschil in warmte.

De aarde wordt dus warmer en voor mensen die van warmte houden is dat niet zo erg, zou je zeggen. Of het broeikaseffect nu echt enorm schadelijk is, is een onderwerp van discussie. Er zijn al eerder grote klimaatsveranderingen geweest op aarde, denk bijvoorbeeld aan de ijstijden en sommige wetenschappers beweren dat dit gewoon bij de aarde hoort. Soms is het er warm, soms is het er koud en de ecologische samenstelling van de aarde is al vaker verandert. Zo zijn er bijna geen dieren meer over uit de tijd van de dinosaurussen.

Andere wetenschappers zijn wel bang voor de gevolgen die het broeikaseffect zou kunnen hebben. Zij vrezen dat door de verwarming van de aarde de polen zullen smelten waardoor het zeeniveau stijgt, wat onder andere tot grote overstromingen leidt. Wat erger is dat het ijs op de polen weer veel van die schadelijke gassen zijn en dat het broeikaseffect dus weer extra versterkt zal worden.
Andere wetenschappers denken dat door de hogere tempraturen op aarde er juist meer verdamping van de zee zal optreden, waardoor het meer gaat regenen, wat op sommige plaatsen weer leidt tot meer sneeuw waardoor de zeespiegel helemaal niet zal stijgen. En zo zijn er nog veel meer tegenstrijdige theorieën.

Wat de gevolgen zijn van het broeikaseffect weet niemand, waar de één A zegt zal de ander B zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat er een broeikaseffect is en dat deze wodt versterkt door de mens. Wat het broeikaseffect gaat brengen, kan alleen de toekomst ons gaan vertellen.