'Aanplant bossen versnelt broeikaseffect'
Het wetenschapstijdschrift Nature publiceert in de nieuwste editie een onderzoek van Duitse, Noord-Ierse en Nederlandse wetenschappers naar de methaan-productie van bossen. Daaruit blijkt dat bomen een aanzienlijke hoeveelheid methaan in de atmosfeer uitstoten. Hierdoor zou het aanplanten van bossen ter bestrijding van het broeikaseffect, averechts kunnen werken. Ook al omdat methaan (CH4) een veel sterker broeikasgas is dan CO2.
Mogelijk ook zou de kap van de regenwouden er toe leiden dat het broeikaseffect niet wordt versterkt (zoals tot nog toe wordt aangenomen), maar juist afgeremd. Door de massale kap van de regenwouden komt er namelijk minder methaan in de lucht. Het is nog onbekend hoe de planten het methaan produceren. Eerder onderzoek naar de uitstoot van andere kleine koolstofverbindingen doet vermoeden dat de stof pectine, bestanddeel uit de plantencelwand, de bron is van het koolstof.
De onderzoekers schatten dat per jaar 150 miljoen ton methaan, dat is 10 tot 30% van de wereldwijde productie, voor rekening komt van groene planten. Het is een eerste schatting, maar het laat wel zien dat de methaankringloop drastisch herzien moet worden.
'Slecht voor milieu?'
-
Zie voor meer uitleg dit artikel op de site van Noorderlicht.