Rellen in een gouden kooitje

Een rel in het koninklijk huis, een gebeurtenis voor pers en volk. Prinses Margarita de Bourbon de Parme, dochter van prinses Irene en getrouwd met Edwin de Roy van Zuydewijn, de rel in eigen persoon is de gangmaker op dit relfeest. Elke mogelijke beschuldiging wordt door Margarita, verpakt in een hoopje modder, in de richting van personen van het koninklijk huis geslingerd.
De eerste dagen liet ik dit nieuws maar links liggen. De koppen als 'Familieruzie in oranjehuis' en 'Prinses wil geld zien van Staat' boeiden mij niet echt. Maar gaandeweg leek het aantal artikelen in een stortvloed op ons af te komen en wat belangrijker was, er kwamen steeds nieuwe aantijgingen naar voren. Waar het begon met het tegenwerken van haar man Edwin en enkele individuele problemen, werd het steeds erger. Via diefstal en onderscheppingen van bankafschriften kwamen we terecht bij 'Beatrix misbruikt haar macht', een flinke belediging voor de koningin waar, zo bleek vandaag, een celstraf van vijf jaar op kan komen te staan. Mijn interesse werd gewekt door de immense lijst van beschuldigingen die Margarita weet te brengen. Daar moet je toch een behoorlijke drama pocket serie voor thuis hebben liggen.

Terwijl heel Nederland zich inmiddels over de kwestie buigt dient het volgende probleem zich alweer aan, het afluisteren. De microfoon zou volgens de AIVD slechts een schroef zijn. Balkenende, de goedheid zelfe, riep direct alle journalisten op om naar de schroef te komen kijken. Toen ik vanmorgen de krant doorlas zag ik dat alle cartoonisten zich aan de schroef hadden toegewijd. Niet alleen bleek de schroef de druppel die, wat ik maar de 'geloofwaardigheidsemmer' zal noemen, deed overlopen, maar ook ben ik met stijgende verbazing de artikelen gaan lezen. Ook al is misschien niet veel respect op te brengen voor de acties van de prinses, toch is te zeggen dat ze geprezen mag worden met een dergelijke inmense fantasie.

Ondertussen kan heel Nederland de namen van dit adelijke echtpaar al dromen en wacht ik al met vreugde op de volgende aantijging uit de bijna oneindige put der fantasie in het hoofd van prinses Margarita. En niet alleen trek ik de conclusie dat Britse huispraktijken zich ook in Nederland af kunnen spelen, maar ook ben ik erachter wie in huize 'de Roy van Zuydewijn - de Bourbon de Parme' (8x woordwaarde) de broek aanheeft. Ik heb Edwin nog nergens op een reactie kunnen betrappen.