[esports] Intel Extreme Masters in Katowice

2. Presentaties

Michał ‘Carmac’ Blicharz
Op donderdag waren er een aantal presentaties. Ook de vice-president Pro Gaming van ESL, Michał ‘Carmac’ Blicharz, gaf een bevlogen speech. Er zijn drie steunpilaren in esport om talent tot wasdom te laten komen:

Intel Extreme Masters -  Katowice 2018

  1. Veel trainen
  2. Ondersteuning door fysiotherapeuten, coaches, diëtisten etc.
  3. Gedeelde kennis

De eerste twee punten kosten geld, maar de derde vraagt om een andere manier van organiseren. Carmac wil het liefste een andere opzet van de esport-competities. In League of Legends bijvoorbeeld speelt iedere regio tegen elkaar en aan het eind van het seizoen nemen de beste teams van de regio’s het tegen elkaar op. De hoofdprijs wordt steevast gewonnen door de regio Azië.

Intel Extreme Masters -  Katowice 2018

Dit komt, volgens Carmac, omdat je alleen zo goed kunt worden als je oefenpartner. Daarom moet je trainen met mensen die beter zijn dan jijzelf. Als de teams uit de andere regio’s het hele jaar door tegen de Aziaten kunnen spelen, dan wordt het niveau wereldwijd omhoog getrokken. In esport zijn grote toernooien geen probleem, omdat je heel veel games in een relatief korte tijd kunt afwerken.

Intel Extreme Masters -  Katowice 2018
Michał 'Carmac' Blicharz en PoeHao

ESL en Ajax
Jaap Visser, het gezicht van ESL Benelux, en Bart van Essen, marketing manager voor AFC Ajax gaven samen een presentatie hoe merken met behulp van esport-sponsoring meer milennials kunnen bereiken. Voetbalclub Ajax koos ervoor om met Electronic Arts een deal te maken en zich te richten op het voetbalspel FIFA. Er zijn zo’n 500.000 online kijkers voor FIFA en dat is meer dan kijkers naar het traditionele voetbal. Ajax kiest er bewust voor om het bij FIFA te houden, omdat ze focus erg belangrijk vinden. Een game als Rocket League (voetballen met auto’s) komt dus niet in aanmerking. 

 Intel Extreme Masters -  Katowice 2018
Bart van Essen (Ajax) luistert aandachtig naar Jaap Visser (ESL) tijdens de rondleiding

De visie van Ajax wordt versterkt door het League of Legends-debacle bij voetbalclub Paris Saint-Germain. Zij stapte vol enthousiasme in esport met FIFA, Rocket League en League of Legends,maar hebben dus het laatstgenoemde team opgeheven. Anderzijds heeft voetbalclub Legia Warsaw net voor de Intel Extreme Masters besloten om het Counter-Strike: Global Offensive team van FaZe Clan te sponsoren. Dit zorgde voor een enorme toename aan Faze Clan-fans op de tribunes van de Spodek Arena.

 

 

Visser adviseerde merken die geïnteresseerd waren in esport-sponsoring te kiezen voor een platform (zoals ESL) of een esportteam dat verschillende sporten bedrijft. Camiel Slingerland (manager events bij de eMense Group) voegde toe dat er op het moment 85 (!) verschillende esports zijn. Wat nu populair is, kan over twee jaar oud nieuws zijn. Investeren in een platform of een team is dus spelen op zeker.

Intel Extreme Masters -  Katowice 2018

Ten slotte gaat het erom de verbinding tussen je merk en de esport te laten zien en een verhaal te vertellen. Als voorbeeld werd Gilette aangehaald. Zij hadden speciaal voor de Intel Extreme Masters van 2017 een scheermes ontwikkeld die de bezoekers mochten meenemen. Maar het was ook mogelijk om je naam op het scheermes te laten zetten. Dit creëerde in één klap een hebbeding dat je niet zomaar weggooit. Het zorgde voor een goed imago van Gilette, verbinding met de doelgroep van jonge mannen en herhaalde aankopen van scheermesjes.