FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 juni 2017

Veel kritiek op Trumps klimaatbesluit

De Amerikaanse ex-president Barack Obama denkt dat zijn opvolger Donald Trump "de toekomst ontkent" door zich terug te trekken uit het verdrag van Parijs. Hij zegt dat in een verklaring die donderdag nog tijdens de toespraak van Trump werd verspreid. De regering van Obama committeerde zich in 2015 aan het verdrag. Tesla-baas Elon Musk heeft zich uit protest teruggetrokken als adviseur van Trump. Ondertussen klinkt ook vanuit Den Haag en Europa kritiek. Er zou niet opnieuw over het akkoord kunnen worden onderhandeld.

"Ik denk dat Amerika de troepen moet leiden. Maar zelfs zonder leiderschap van de VS, zelfs als deze regering een handvol landen vergezelt dat de toekomst ontkent, ben ik ervan overtuigd dat onze staten, steden en ondernemingen op zullen staan en zelfs meer zullen doen om voor toekomstige generaties die ene planeet te beschermen die we hebben", zei Obama.

Elon Musk
Elon Musk is teleurgesteld in de stap van Trump. Hij zal niet meer optreden als adviseur van de president. "Parijs verlaten is niet goed voor Amerika en voor de wereld", schrijft hij op Twitter.

Musk, baas van de bouwer van elektrische auto's Tesla, was een van de grote ondernemers die Trump van economisch advies voorzagen. In de afgelopen dagen dreigde hij al te stoppen met de verschillende adviesraden waar hij in zat als Trump zijn plan doorzette.

Ook andere vooraanstaande CEO's uit Silicon Valley, onder wie Tim Cook van Apple, probeerden Trump om te praten.

Nederland
Ook vanuit Den Haag is er kritiek. Het besluit van de Amerikaanse regering is een "historische vergissing". Maar de beweging tegen klimaatverandering is niet meer te stoppen, denkt staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

Dijksma is niet bang dat anderen de Amerikaanse president Donald Trump zullen volgen. Ze verwacht eerder een tegenreactie. "Ruim 190 landen, steden, regio's, bedrijven en organisaties staan nog steeds vierkant achter het akkoord van Parijs. We treuren vandaag, maar moeten morgen door. Meer dan ooit moet de EU leiderschap tonen, intensiever samenwerken met China en andere bondgenoten en klimaatactie laten zien."

De PvdA-staatssecretaris noemt de argumenten die Trump donderdag voor zijn besluit aanvoerde, onder andere dat het klimaatakkoord de Amerikaanse economie zou schaden, "eerlijk gezegd niet zo sterk. Groei en banen krijg je juist door te investeren in een duurzame economie."

Europa
Italië, Frankrijk en Duitsland hebben in een gezamenlijke verklaring teleurgesteld gereageerd. Ze wezen de suggestie van Trump af dat er opnieuw over het verdrag onderhandeld kan worden.

Over het verdrag kan niet meer worden onderhandeld omdat het "een vitaal instrument voor onze planeet, samenlevingen en economieën is", zeggen bondskanselier Merkel, de Italiaanse premier Gentiloni en de Franse president Macron in de verklaring. Ze riepen de bondgenoten op hun maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan te versnellen.

Obama: Trump ontkent de toekomst
Veel kritiek op Trumps klimaatbesluit (Foto: ANP)

Anderson verrast gefrustreerde Kyrgios, Monfils probleemloos door

Tennisser Nick Kyrgios is op Roland Garros in de tweede ronde onderuit gegaan. De Australische nummer negentien van de wereld kon niet op tegen het servicegeweld van Kevin Anderson, de Zuid-Afrikaanse nummer 56 van de ranglijst.

Voor Kyrgios was er aanvankelijk niet al te veel aan de hand. De eerste set ging gelijk op en aan het eind wist hij toch door de service van Anderson te breken. In set twee begon Kyrgios zelfs met een break in de eerste game, maar aan het einde van de set ging het alsnog fout, twee keer zelfs.

De Australiër leverde zijn service twee keer achter elkaar in, waardoor Anderson de set pakte. Dat leverde bij Kyrgios de nodige frustraties op, maar een voor zijn doen typisch kapotgeslagen racket hielp niet om die frustraties kwijt te raken. Hij was mentaal compleet gebroken, kreeg niks meer voor elkaar en een klein uurtje later lag hij uit het toernooi: 5-7, 6-4, 6-1, 6-2.

Gaël Monfils had weinig moeite met het bereiken van de derde ronde. De als vijftiende geplaatste Fransman rekende in anderhalf uur netjes af met de Braziliaan Thiago Monteiro: 6-1, 6-4, 6-1.

Tennisser Rojer ook door in gemengd dubbel

Voor tennisser Jean-Julien Rojer gaat het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar vooralsnog uitstekend. De Nederlander staat met Horia Tecau in de achtste finales van het mannendubbelspel op Roland Garros en ook in het gemengd dubbel staat hij bij de laatste zestien.

Rojer speelt in Parijs samen met de 23-jarige Taiwanese Chan Hao-Ching, die haar samen met John Peers als eerste geplaatste oudere zus eerder op de dag al uitgeschakeld zag worden.

Rojer en Chan zijn als zesde geplaatst en speelden tegen de Russische Alla Kudryavtseva en de 44-jarige Canadese veteraan Daniel Nestor. Het Nederlands-Taiwanese duo plaatste in set één op 2-2 de beslissende break, waarna set twee meer breaks opleverde. Daar was wel een tiebreak nodig en daarin waren Rojer en Chan de sterksten: 6-4, 7-6 (4).

UFC te bekijken in virtual reality

De UFC is met Samsung een samenwerking aangegaan waarbij beiden MMA-evenementen in virtual reality (VR) zullen gaan uitzenden. Mensen met een Samsung Gear VR kunnen zaterdag al UFC 212 gratis in VR bekijken via 'VR Live Pass'.


Samsung Gear VR: UFC 212 - Aldo vs. Holloway (Bron: Youtube)

'We hebben altijd het gevoel gehad dat we met de combinatie van UFC-evenementen en VR onze fans een ultieme beleving van onze sport kunnen geven', aldus algemeen directeur van de UFC Ike Lawrence Epstein. 'We zijn enthousiast over dit partnerschap en zullen met Samsung de manier waarop fans van onze vechtsport genieten op zijn kop blijven zetten.'

Het eerste evenement wat in VR wordt uitgezonden zal dus UFC 212 zijn. Een gala waar de kampioensgordel in het vedergewicht weer een rechtmatige eigenaar zal krijgen, nadat deze vorig jaar Conor McGregor werd afgenomen. José Aldo en interimkampioen Max Holloway zullen in het hoofdprogramma voor deze titel strijden.


UFC 212 promo (Bron: Youtube)

Dortmund ontkent megabod op Aubameyang

Borussia Dortmund spreekt de geruchten tegen dat Paris Saint-Germain een bod heeft gedaan op Pierre-Emerick Aubameyang.

De Franse topclub zou naar verluidt zeventig miljoen euro willen betalen om de Gabonese spits naar Parijs te halen. "Op dit moment hebben we van geen enkele club een bod gekregen", ontkent directeur Michael Zorc de geruchten in Ruhr Nachrichten.

Aubameyang heeft bij Borussia Dortmund een contract dat nog drie seizoenen doorloopt. De Duitsers namen hem in de zomer van 2013 over van Saint-Étienne. Afgelopen jaargang werd de 27-jarige aanvaller met 31 doelpunten topscorer van de Bundesliga.

Met de Gabonese topschutter in de ploeg wil Paris Saint-Germain komend jaar de titel weer terugpakken. In de strijd om het Franse kampioenschap werden de Parijzenaren onlangs afgetroefd door AS Monaco. Met acht punten achterstand werd PSG tweede.

VS stapt uit klimaatakkoord

De Amerikaanse president Trump heeft donderdag aangekondigd dat de VS zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Het akkoord jaagt de Amerikaanse bevolking volgens Trump op kosten. Verder wil hij met het terugtrekken uit het akkoord de belofte houden om de belangen van het Amerikaanse volk en de Amerikaans arbeider op de eerste plaats te zetten.

Hij wil gaan onderhandelen over een beter akkoord. Trump denkt dat hij vier jaar nodig heeft om zijn land los te maken van het verdrag.

In het akkoord hebben bijna alle landen in de wereld afspraken gemaakt om de klimaatverandering tegen te gaan.

'Trump zal vertrek uit 'Parijs' aankondigen'
VS stapt uit klimaatakkoord (Foto: ANP)

Tafeltennisster Jie naar achtste finales WK

Tafeltennisster Li Jie is op het wereldkampioenschap in het Duitse Düsseldorf doorgedrongen tot de achtste finales in het damesenkelspel. De Nederlandse schakelde donderdag de Amerikaanse Lily Zhang met 4-1 uit in de derde ronde.

Het bereiken van de kwartfinales zal een forse opgave worden, want Jie neemt het vrijdag op tegen de Chinese nummer één van de wereld: Ding Ning, regerend olympisch kampioene en tweevoudig wereldkampioene. Britt Eerland (tweede ronde) en Kim Vermaas (eerste ronde) werden eerder al uitgeschakeld, net als Laurens Tromer (eerste ronde) bij de mannen.

In het damesdubbelspel stond Jie samen met de Poolse Li Qian in de achtste finales, maar ze besloot zich daarvoor terug te trekken. Het dubbelspel bij de mannen leverde een flinke verrassing op: de Wit-Russische legende Vladimir Samsonov, vicewereldkampioen van 1995, won samen met Pavel Platonov van de Duitser Patrick Franziska en de Deen Jonathan Groth, als tweede geplaatst in Düsseldorf.

Deelnemers Alpe d'Huzes halen 10 miljoen op

De deelnemers aan Alpe d'HuZes hebben dit jaar ruim 10 miljoen euro opgehaald voor de strijd tegen kanker. Ruim 4000 fietsers en lopers beklommen donderdag een tot zes keer de Franse berg Alpe d'Huez voor het goede doel.

De deelnemers hadden oorspronkelijk tot 20.00 uur de tijd om de koers te rijden of te lopen, maar noodweer gooide dit jaar roet in het eten. De organisatie legde het evenement iets voor 19.00 uur stil. Gestrande deelnemers werden met voertuigen van de berg gehaald.

Het definitieve eindbedrag wordt in oktober bekendgemaakt omdat er nog acties doorlopen en toezeggingen worden gedaan. Vorig jaar werd ruim 11 miljoen euro voor het Alpe d'HuZes/KWF Fonds opgehaald. In totaal is in de afgelopen twaalf jaar 151 miljoen bij elkaar beklommen op de legendarische berg.

Alpe d'HuZes-voorzitter Johan van der Waal is tevreden. "Met z'n allen hebben we weer afgezien, gezweet en gehuild. We hebben mooie momenten met elkaar beleefd, gelachen en nieuwe vrienden gemaakt. Ik ben ontzettend trots op iedereen die ons heeft geholpen om weer een stapje dichter bij de dag te komen dat er niemand meer doodgaat aan kanker."

De volgende editie van Alpe d'HuZes is op donderdag 7 juni 2018.

Deelnemers Alpe d'Huzes halen 10 miljoen op
Deelnemers Alpe d'Huzes halen 10 miljoen op (Foto: ANP)

Filmmaakster The Red Pill vertelt waarom ze geen feministe meer is

Cassie Jaye was een feministe. Een hele felle, tot op het bot mannenhatende feministe. Nadat zij ruim een jaar uitgebreid mannen van de Men's Rights Advocates (MRA) beweging volgde en interviewde en in die tijd nauwelijks onbevooroordeeld luisterde naar wat ze zeiden om daar vervolgens misogene conclusies aan te hangen kwam er een ommekeer.

Bij het herbekijken van de beelden en het uitschrijven van alle interviews viel haar op dat dingen die ze wel had gehoord niet waren gezegd. Het viel haar op dat de problemen die deze mannen hadden échte problemen waren en dat die net zo goed als de vrouwen-issues aandacht en medeleven verdienden.

In onderstaande video legt Jaye haarfijn uit met welke mindset ze de film begon te maken en met welk doel. Ook vertelt ze hoe ze hoorde wat ze wilde horen, hoe ze voorheen argumenten afwimpelde en afdeed als 'het is een vrouwenissue, hoe durf je als man te klagen' en - uiteindelijk - hoe ze nu in het leven staat, hoe ze door haar voormalige mede-feministen behandeld wordt en waarom ze zichzelf niet langer feministe wenst te noemen.

Voor wie The Red Pill niet heeft gezien, ga dat doen waar en wanneer je maar kan (bijvoorbeeld op Youtube voor amper 3 euro). Vooral als je denkt feminist te zijn en al helemaal als je feminist bent die overtuigd is van de macht die mannen hebben en de haat die mannen tegen vrouwen koesteren. Je kon weleens versteld staan.

Hieronder alvast de trailer en wat beelden uit The Red Pill (2016)

Meer video's over The Red Pill en hoe de feministen de film uit theaters proberen te verbannen - en daarin vaak slagen - alsmede reviews, inzichten van 'bekeerde' feministen en schuimbekkende 'nog steeds' feministen vind je hier.

Bijenactie vervangt kasten, bijen én koninginnen

Vorige week verscheen een kort interview op FOK! met een imker wiens bijenkasten waren gestolen. Daarbij riep het bericht users op om te doneren aan de FOK!bijenactie, zodat de imker nieuwe (met GPS en bijen uitgeruste) kasten kan krijgen.

Dat geintje kost al snel het merendeel van een mille en van de 2200 gedoneerde euro's was er nog maar €600 over. Acht users doneerden in de dagen daarop bedragen oplopend van €10 en €20 tot bedragen (per user!) van €100 en €200 - alles bij elkaar wel €499,50. Het donatie-totaal (123 donaties) loopt nu richting de €2700 en de pot beschikbaar geld staat op bijna €1100.

De FOK!bijenactie is daarmee niet alleen een al heel langlopend project (in januari vier jaar!), maar blijft ook telkens weer imkers die door vandalisme, bijensterfte of diefstal zijn getroffen, helpen aan nieuwe spullen en nieuwe bijen.

Zodra er meer duidelijk is over welke spullen we voor de imker en z'n oost-Groningse bijen gaan aanschaffen, lees je dat hier of in het bijentopic. Vanzelfsprekend zijn ook donaties nog altijd gewenst, gezien er helaas nooit een tekort aan getroffen imkers is: met elke euro koop je zo'n 500 bijen.

Voor het juiste rekeningnummer kun je je melden in het bijentopic of een dm/pm sturen naar superworm.

Update 19:45 uur
Na bovenstaand bericht werd de FOK!bijenactie opnieuw overspoeld door toezeggingen van donaties: twee users doneerden alweer €60 en een vijftal anderen maakte al geld over, maar heeft een andere bank dus staat hun donatie er morgen pas op. Verder werd er toegezegd dat een vrouw van één van de users het bijentopic onder haar dierenlievende Facebookvrienden gaat spammen. Hoera! 

De FOK!actie stoomt hiermee sneller op de drie mille af dan de Titanic op die ene ijsberg. Van dat geld is er ongeveer €1200 nog niet is uitgegeven. Genoeg om niet alleen imker Liefting te helpen, maar ook om een nieuwe bodempje te leggen voor nieuwe acties. 

Een update over Liefting en zijn bijtjes komt nog, maar door directe donaties van de FOK!'ers afgelopen week kunnen we van "misschien helpen we hier en daar" naar "we vergoeden alles: we doneren twee fonkelnieuwe bijenkasten, stoppen ze vol met pronkjuweelteeltkoninginnen én dure topklasse Buckfast-bijen, én we gaan zorgen voor verzekering en/of beveiliging van de dingen" - samen opgeteld een lieve som van iets minder dan duizend piek.

Mancini aan de slag bij Zenit Sint-Petersburg

Zenit Sint-Petersburg heeft Roberto Mancini aangetrokken als nieuwe hoofdtrainer. De Italiaan volgt Mircea Lucescu op.

Zenit is er voor het tweede jaar op rij niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Champions League. Lucescu moest daarom na een jaar al vertrekken. Onder leiding van Mancini wil de nummer drie van Rusland de echte top weer halen.

De 52-jarige Italiaan zat sinds augustus vorig jaar zonder club, nadat hij toen in goed overleg vertrok bij Internazionale. Tussen 2004 en 2008 coachte hij Inter ook al en in die periode werd de club drie keer op rij kampioen. Mancini was ook werkzaam bij Fiorentina, Lazio, Manchester City en Galatasaray.

Zenit heeft de nieuwe coach een contract gegeven voor drie seizoenen. Na de laatste Russische landstitel in 2015 werd de ploeg tweemaal derde.

Florence zet water in tegen mensenmassa

Florence wil op sommige plekken in de binnenstad met water optreden tegen de massa's toeristen. Zo zullen bij wijze van proef de trappen en pleinen voor enkele kerken in het centrum rond het middaguur natgespoten worden. Dat is niet alleen bedoeld ter reiniging maar ook om te voorkomen dat de talloze bezoekers er gaan zitten picknicken.

Burgemeester Dario Nardella liet in een videoboodschap op Facebook weten dat er niets op tegen is dat mensen even kort neerstrijken om uit te rusten, maar uitgebreid eten en drinken wil hij tegengaan. "We hebben de plicht ervoor te zorgen dat men de schoonheid van onze stad respecteert."

Tegenstanders spreken schande van de verspilling van kostbaar water, dat in de hete zomers sowieso meteen verdampt. Andere critici vinden dat Florence veel meer zitjes moet creëren voor de toeristen. Nardella benadrukte dat het om een experiment gaat. "We willen niet hard zijn wat straffen betreft, dus gebruiken we vriendelijker methodes". Het centrum van de Toscaanse stad is cultureel erfgoed van de Unesco.

In diretta da Firenze - puliamo il sagrato di Santa Croce

Geplaatst door Dario Nardella op woensdag 31 mei 2017

Florence zet water in tegen mensenmassa
Florence zet water in tegen mensenmassa (Foto: ANP)

Extern onderzoek instorten garage Eindhoven

Een externe partij gaat onderzoeken hoe het kon gebeuren dat een parkeergarage in aanbouw op Eindhoven Airport zaterdag deels instortte. Bouwbedrijf BAM zegt dat adviesbureau ir. J.G. Hageman B.V. de opdracht daartoe heeft gekregen.

Het onderzoek loopt naast dat van ingenieurs van BAM zelf, dat verantwoordelijk is voor het project. Dat team bestudeert tien mogelijke scenario's. Donderdag zet het bedrijf opnieuw drones in om opnames te maken van het terrein. Ook wordt binnenkort met laser een complete scan van het complex gemaakt. Volgens BAM kunnen daarmee de meest geringe afwijkingen worden vastgelegd.

BAM werkt aan voorstellen om het complex tijdelijk te stabiliseren. "Zodat de veiligheidszone kan worden verkleind en de bereikbaarheid van de luchthaventerminal kan worden verbeterd."

Extern onderzoek instorten garage Eindhoven
Extern onderzoek instorten garage Eindhoven (Foto: ANP)

Bus met scholieren vertrokken uit Frankrijk

Alle leerlingen die betrokken waren bij het busongeluk in Frankrijk zijn vertrokken uit Bourbourg. Het merendeel van de leerlingen reist met de bus naar huis. Een handjevol kinderen rijdt met hun ouders terug. Deze kinderen reizen in de auto's in colonne achter de bus.

"Samen uit, samen thuis, dat is goed voor de verwerking volgens Slachtofferhulp", zegt een woordvoerder van de school. De rit is zo'n 300 kilometer. Volgens het Strabrecht College komt de bus rond 19.30 uur aan bij de school in Geldrop.

Drie docenten blijven nog in het ziekenhuis in Frankrijk, twee ter observatie, een heeft wat zwaardere verwondingen. Het medisch team van Allianz onderzoekt of deze man in Frankrijk dan wel Nederland verder wordt behandeld. Eerder werd nog gesproken van twee docenten die waren opgenomen, maar dat blijken er nu drie.

Ook de zwaargewonde buschauffeur ligt nog steeds in het ziekenhuis in Lille.

Bus met scholieren vertrokken uit Frankrijk
Bus met scholieren vertrokken uit Frankrijk (Foto: ANP)

Pechtold houdt vast aan GroenLinks

D66-leider Alexander Pechtold houdt vast aan zijn voorkeur voor een coalitie met daarin ook GroenLinks. Dat heeft Pechtold donderdag laten weten na zijn gesprek met de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink.

Eerder mislukten onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over een nieuw kabinet. Pechtold sluit niet uit dat onder de nieuwe informateur de gesprekken misschien toch kunnen worden hervat.

"Er zijn vijf partijen, waaronder GroenLinks, uitgenodigd. Mijn inzet is een kabinet dat progressief en conservatief verbindt. Daar beantwoordt een kabinet met GroenLinks wel aan", aldus Pechtold. Hij ziet zelf geen aanleiding om nog een keer met de ChristenUnie te gaan praten. Vorige week liep het tijdens een verkennend gesprek tussen D66 en de christelijke partij al fout.

Hij voegde daaraan toe dat hoewel GroenLinks nog steeds zijn voorkeur heeft, er ook moet worden gekeken of de informateur uit de telefoongesprekken met andere politiek leiders nog andere ideeën heeft opgedaan. Volgens hem is tijdens zijn gesprek met Tjeenk Willink nog niet over nieuwe varianten gesproken.

Ook Jesse Klaver was vandaag te gast bij de informateur. De inhoudelijke verschillen tussen de partijen waren en zijn nog steeds 'heel groot',zei Klaver; "Het is aan deze informateur om te kijken of hij misschien toch nog lichtpuntje ziet waardoor het mogelijk zou zijn uit deze inhoudelijke impasse te komen."

Hij wilde verder niet ingaan op het gesprek om Tjeenk Willink 'niet voor de voeten te lopen'. Klaver vindt het wel tijd worden dat er weer een nieuw kabinet wordt gevormd.

Pechtold houdt vast aan GroenLinks
Pechtold houdt vast aan GroenLinks (Foto: ANP)

Omstreden wet voor zzp'ers langer opgeschort

Een omstreden wet die voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ongunstig uitpakte, blijft langer opgeschort. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft besloten de handhaving tot in ieder geval volgend jaar 1 juli uit te stellen.

De zogenoemde wet DBA was eerder al tot 1 januari 2018 opgeschort na felle kritiek. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor duizenden zzp'ers opdrachten verloren.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor kwaadwillenden.

Onduidelijkheden
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp'ers en mensen in loondienst, en om verkapte dienstbetrekkingen van zelfstandigen tegen te gaan.

Maar de wet bleek volkomen averechts te werken: er bleven onduidelijkheden omdat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Een nieuw kabinet kan de kwestie aanpakken. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen, aldus Wiebes.

De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen. Het gaat daarbij dus niet om een zelfstandige professional bij wie er ruis is over de gezagsrelatie, meldt de bewindsman. Het gaat wel om gevallen waarin opdrachtgevers "opereren in een context van opzet, fraude of zwendel."

Omstreden wet voor zzp'ers langer opgeschort
Omstreden wet voor zzp'ers langer opgeschort (Foto: ANP)

Sky in nieuw shirt naar Tour de France

Team Sky zal volgende maand in de Tour de France met een wit shirt rijden. Dat heeft de Britse ploeg bekendgemaakt op hun website.

De Britse topploeg reed de afgelopen jaren rond in zwarte tenues, maar voor dit jaar kiest de Britse ploeg voor ander shirt. Op de achterkant van het shirt loopt in de lengte een blauwe lijn, waarin de namen van fans komen te staan. Via een speciale website kunnen mensen zich daarvoor opgeven.

Het tenue is als eerste te zien op 29 juni bij de ploegenpresentatie voor de Tour de France in Düsseldorf.

Murray met moeite door in Parijs, Wawrinka zonder setverlies door

Tennisser Andy Murray heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De Britse nummer één van de wereld had het moeilijker dan verwacht tegen Martin Klizan, de mondiale nummer vijftig uit Slowakije.

Klizan bood uitstekend partij aan Murray en wist via de tiebreak de eerste set naar zich toe te trekken. De Brit had weinig moeite om de tweede en derde set te winnen, maar in het vierde bedrijf ging het allemaal weer erg stroef. Naarmate de set vorderde werd de wedstrijd mooier en met onder meer twee prachtige dropshots sleepte Klizan er een tiebreak uit. Daarin was Murray dan toch de sterkere en met een weergaloze reactie pakte hij zijn tweede matchpoint: 6-7 (3), 6-2, 6-2, 7-6 (3).

De kampioen van 2015, Stanislas Wawrinka, hoefde geen set af te staan in zijn tweederondepartij. Alexandr Dolgopolov, 89e op de wereldranglijst, kon de Zwitser redelijk bijbenen, maar bedreigde hem nauwelijks. Na goed 2,5 uur spelen zegevierde Wawrinka: 6-4, 7-6 (5), 7-5.

Drucker wint eerste rit in Ronde van Luxemburg

Jean-Pierre Drucker heeft de eerste etappe in de Ronde van Luxemburg op zijn geschreven. De renner van BMC was in de massasprint de snelste. De Luxemburger neemt ook de leiderstrui in het algemeen klassement over van Damien Gaudin, die de proloog woensdag had gewonnen.

Drie vluchters kozen na de start al snel voor de aanval. Ze kregen een maximale voorsprong van meer dan drie minuten, maar op negen kilometer van de streep was de vlucht over, mede door het werk van BMC.

In de sprint maakte Drucker het werk van zijn teamgenoten af. De Luxemburger was in de sprint te snel voor de Belg Timothy Dupont en de Est Aksel Nömmela.

Berdych onderuit tegen debutant op Roland Garros

Tomas Berdych is op Roland Garros al in de tweede ronde uitgeschakeld. De Tsjechische nummer veertien van de wereld was in Parijs niet opgewassen tegen de 21-jarige Rus Karen Khachanov (ATP-53), debutant in het hoofdtoernooi op het Franse gravel.

De wedstrijd ging in set één lang gelijk op, maar Khachanov sloeg bij 5-5 toe en brak door de service van Berdych heen. In set twee deed hij dat in de tweede opslaggame van de Tsjech al, waarna hij het in set drie al in game één deed. Berdych kon gedurende de hele wedstrijd welgeteld twee keer een vuistje maken op Khachanov's opslag, maar de halvefinalist van 2010 kreeg geen enkele breakkans: 7-5, 6-4, 6-4.

Marin Cilic had ondertussen beduidend minder moeite met een andere Rus, Konstantin Kravchuk (ATP-129). De mondiale nummer acht werd geen enkele keer gebroken, kwam nauwelijks in de problemen en werkte zich naar een nette 6-3, 6-2, 6-2 zege. Ook Kei Nishikori, de nummer negen van de wereld, hoefde zich niet overmatig in te spannen. De Japanner zette de ervaren Fransman Jeremy Chardy (ATP-74) met 6-3, 6-0, 7-6 (5) opzij. 

Middle-earth: Shadow of War uitgesteld

Warner Bros. heeft bekendgemaakt dat Middle-earth: Shadow of War is uitgesteld. De game zou lanceren op 22 augustus, maar komt nu pas op 10 oktober. De reden is de weinig zeggende en bekende reden: 'we willen de best mogelijke ervaring bieden.'

Gelukkig hoeven we niet lang te wachten om meer te leren over de game: Shadow of War is aanwezig op E3 dat over een kleine twee weken plaatsvindt. 

Manchester City smijt met geld voor Benfica-keeper Ederson

Manchester City heeft de tweede grote zomertransfer binnen. De club neemt Ederson voor een slordige veertig miljoen euro over van Benfica.

De Engelse club heeft via de officiële kanalen nog niks naar buiten gebracht, maar de Portugezen wel. Benfica meldt dat de helft van de transfersom naar de zogenaamde derde partijen gaat, waaronder zaakwaarnemer Jorge Mendes. Ederson (23) liet afgelopen weekend na de gewonnen bekerfinale al doorschemeren dat hij zou vertrekken.

Bij Manchester City moet de jonge keeper de concurrentiestrijd aangaan met Claudio Bravo. Hij kon in zijn eerste jaar in het Etihad Stadium niet aan de hoge verwachtingen voldoen. Door het transfervrije vertrek van Willy Caballero was er plek vrijgekomen voor een nieuwe doelman.

Ederson is door zijn hoge transfersom de op één na duurste keeper ooit. Alleen voor Gianluigi Buffon werd ooit meer geld op tafel gelegd. De Italiaan ging in de zomer van 2001 voor 53 miljoen euro van Parma naar Juventus.

Transferverbod Atlético Madrid blijft staan

Atlético Madrid mag komende zomer definitief geen transfers mag doen. De club heeft slecht nieuws gekregen van sporttribunaal CAS.

Atléti kreeg vorig jaar van de FIFA al een transferverbod opgelegd, omdat de club fouten zou hebben gemaakt bij het vastleggen van minderjarige spelers. Het verbod werd opgeschort, in afwachting van het hoger beroep. De Spanjaarden kregen deze week van CAS te horen dat de straf nu wel blijft staan.

"We beschouwen deze beslissing als discriminerend tegen onze club, omdat recentelijk in een vergelijkbaar geval de sanctie wel werd opgeheven", schrijft Atlético Madrid via de officiële kanalen. Alexandre Lacazette wordt in verband gebracht met de Madrilenen, maar die transfer lijkt er nu dus niet in te zitten.

Door het verbod is mogelijk ook de overstap van Antoine Griezmann naar Manchester United van de baan. De Fransman wordt het hele seizoen al aan de Europa League-winnaar gelinkt.

Schultz onderzoekt aanleg hyperloop Nederland

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) gaat onderzoeken of er een hyperloopnetwerk kan worden aangelegd in Nederland. In een hyperloop kunnen personen en goederen met een snelheid van meer dan 1000 kilometer per uur reizen door buizen met zeer weinig luchtweerstand.

I&M gaat samen met het Nederlandse Hardt en het Amerikaanse bedrijf Hyperloop kijken of en waar zo'n buizensysteem past in Nederland. Minister Schultz van Haegen van I&M zei dat donderdagochtend bij de opening van Europa's eerste hyperlooptestfaciliteit op de campus van de TU Delft.

Het bedrijf Hardt, opgericht door een aantal van de winnaars van Elon Musk's hyperloop-competitie eerder dit jaar, heeft samen met het Europese bouwconcern BAM een dertig meter lange testfaciliteit gebouwd om de technologie voor het futuristische vervoersysteem te testen.

Schultz onderzoekt aanleg hyperloop Nederland
Schultz onderzoekt aanleg hyperloop Nederland (Foto: ANP)


E-boeken mogelijk goedkoper

E-boeken worden mogelijk goedkoper. De btw voor digitale boeken, kranten en tijdschriften wordt waarschijnlijk gelijk aan de heffing voor de papieren versies. In Nederland betekent dit dat de btw van 21 naar 6 procent gaat.

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met de verandering. De bal ligt nu bij de ministers van Financiën van de 28 EU-landen. Die vergaderen er half juni over. De meeste lidstaten zijn voor, waaronder Nederland, maar het moet unaniem worden aangenomen. Minister Jeroen Dijsselbloem wil de btw ''zo snel mogelijk" verlagen, zei hij in maart.

E-boeken mogelijk goedkoper
E-boeken mogelijk goedkoper (Foto: BuzzT)

Horizon Lunar Colony is nieuwe Overwatch-map

Blizzard zit niet stil wat betreft Overwatch. Na een kleine teaser op dinsdag heeft Blizzard ondertussen al de nieuwe Overwatch-map onthult: Horizon Lunar Colony, een Assault-map op de maan.

De map is een Assault-map, beter bekend als 2CP, maar kent in tegenstelling tot de andere 2CP-maps vele kleine gangetjes en weggetjes en biedt daarmee meer flankroutes voor alle partijen. Er is zelfs een klein gebied met antizwaartekracht, waar ook al het geluid niet te horen is. Perfect voor ambushes dus. De map is momenteel te spelen in PTR voor pc.

Naast de nieuwe map zijn er ook een paar wijzigingen in de plannen voor drie heroes: McCree, Roadhog en Reaper. McCree zijn ult kent een sneller begin, Roadhog zijn damage is generfed (maar schiet wel sneller en heeft een groter magazijn) en Reaper zijn passive is aangepast (in plaats van spirit orbs healt hij nu voor 20% van gedane damage). Alle wijzigingen kun je hier rustig nalezen.

NBA Finale vannacht van start

Vannacht om drie uur Nederlandse tijd vindt de tip-off plaats van de eerste wedstrijd vin de NBA finale. Net als in de afgelopen twee jaar gaat de finale tussen de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers.

In 2016 waren de Cavaliers in 4-3 te sterk. Als eerste ploeg in de NBA-geschiedenis maakten de Cavaliers destijds een achterstand van 1-3 in de serie ongedaan. In de slotfase van de beslissende wedstrijd zorgden LeBron James met een spectaculair block, en Kyrie Irving met een driepunter over Steph Curry voor de uiteindelijke zege.

De top plays van de laatste wedstrijd van de finale in 2016. Bron: YouTube

Een jaar eerder wonnen de Golden State Warriors hun eerste titel in veertig jaar. De ploeg werd daarbij geholpen door blessures bij Kevin Love en Kyrie Irving.

Dit jaar zijn beide ploegen volledig fit. Ten opzichte va vorig jaar heeft Golden State zich versterkt met Kevin Durant. Durant is één van de beste speler ter wereld. De MVP van 2014 is een bijna niet te stoppen scorer en bovengemiddeld verdediger. Met Stephen Curry, Klay Thompson en Draymond Green vormt hij de kern van de selectie. Cleveland heeft zich sinds haar titel vorig jaar versterkt met pointguard Deron Williams en schutter Kyle Korver. De impact van deze spelers is niet zo groot als de komst van Kevin Durant bij de tegenstander, maar ze zorgen wel voor kwaliteit op de bank en nog meer dreiging van afstand.

De weg naar de finale verliep voor beide ploegen bijzonder makkelijk. De Golden State Warriors wisten als eerste ploeg in de NBA-geschiedenis twaalf wedstrijden ongeslagen te blijven onderweg naar de finale. Achtereenvolgens de Portland Trail Blazers, Utah Jazz en de San Antonio Spurs werden met 4-0 naar huis gestuurd. In de serie tegen de San Antonio Spurs hadden de Warriors het geluk dat Kawhi Leonard in de eerste wedstrijd geblesseerd uitviel.

De Cleveland Cavaliers wonnen ook alle wedstrijden van de Indiana Pacers en de Toronto Raptors. In wedstrijd twee van de serie tegen de Boston Celtics won Cleveland met 86-130 en leek ook Boston rijp voor een ‘sweep’. De Celtics redden in de derde wedstrijd de eer, maar konden bij lange na niet voorkomen dat Cleveland de serie met 4-1 won en zich voor de finale plaatste. Zo treffen na maanden basketbal en bijna honderd wedstrijden in het reguliere seizoen en de play-offs de twee grote favorieten elkaar weer.

Op het veld staan liefst zeven huidige all stars (Irving, James en Love bij de Cavaliers; Durant, Curry, Thompson en Green bij de Warriors). Ook Andre Iguodala, Kyle Korver en Deron Williams hebben in het verleden in de all star game gespeeld.

Voor LeBron James is het het zevende opeenvolgende jaar (en achtste keer in totaal) dat hij de NBA finale bereikt. Alleen in de jaren ’50 en ’60 wisten een aantal spelers beter te doen. De Boston Celtics haalden destijds, onder aanvoering van Bill Russell, acht jaar op rij de NBA finale. De Celtics wonnen al deze finales. De league bestond in die periode echter uit maar acht teams. De huidige NBA bestaat uit dertig verschillende ploegen.

De finale begint met twee thuiswedstrijden voor Golden State. Hierna worden twee wedstrijden in Cleveland gespeeld. De eerste ploeg die vier overwinningen heeft behaald mag zich NBA-kampioen kronen. Mochten een vijfde, zesde of zevende wedstrijd nodig zijn, dan worden deze achtereenvolgens in Golden State, Cleveland en Golden State gespeeld.

Pro Cycling Manager 2017 toont nieuwe gameplay

Tom Dumoulin heeft net de Giro gewonnen en dus wie weet slaat Pro Cycling Manager 2017 dit jaar beter aan in ons land. Over twee weken is de game beschikbaar en kunnen wielerliefhebbers weer aan de slag met hun eigen team.

In de gameplay-trailer van Pro Cycling Manager 2017 vertellen de ontwikkelaars en Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France, wat er allemaal nieuw is in deze versie.


Kyrie Irving op cover NBA 2K18

De ploeggenoot van LeBron James bij de Cleveland Cavaliers, Kyrie Irving, mag dit keer op de cover van NBA2K18 staan. De Cleveland Cavaliers nemen het dit jaar op in de NBA-finale tegen de Golden State Warriors. Eerder werd al bekend dat Shaquille O'Neal op de Legend Edition en Legend Edition Gold staat.

Behalve wie er op de cover staat dit jaar is er ook bekendgemaakt wat voor bonussen je krijgt bij een pre-order. NBA2K18 komt uit op 15 september op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

NBA2K18

NBA2K18

Win Weemoedt en Nieuwe Buren op DVD!

Tijdens deze warme dagen blijft de echte FOK!ker natuurlijk binnen. Dat verblijf kan nu iets aangenamer worden gemaakt met een DVD-pakket. Daarin bevinden zich de DVD's van de Nederlandse series Weemoedt en het tweede seizoen van Nieuwe Buren. 

Weemoedt:

Job Weemoedt (Thijs Römer) is talentmanager bij het managementbureau Talent Republic in Amsterdam. Moeiteloos manoeuvreert hij door de slangenkuil van de entertainmentwereld om zijn sterren te laten stralen. Hij behoedt ze voor de valkuilen en verleidingen op hun pad en houdt hun schandalen uit de pers. Tot hij zelf uit de bocht vliegt en zijn zorgvuldig opgebouwde wereld volledig instort. Weemoedt geeft een schaamteloos inkijkje in de Nederlandse showbizzwereld én in het hart van een man die het mooiste bezit door zijn vingers heeft laten glippen: de liefde van zijn leven.

Nieuwe Buren:

In het tweede seizoen ziet alles er ogenschijnlijk nog hetzelfde uit in de Zonnewijk, maar de levens van de bewoners zijn behoorlijk overhoopgehaald. Nadat Eva (Bracha van Doesburgh) ontwaakt uit haar coma, keert ze met geheugenverlies terug naar huis. Peter (Daan Schuurmans) is voor onbepaalde tijd opgenomen in een tbs-kliniek en ook Steef (Thijs Römer) keert voorlopig niet terug naar huis. Hij zit in de gevangenis, maar is niet van plan om zijn straf rustig uit te zitten. De nietsvermoedende Eva ontmoet ondertussen haar nieuwe buren Steffi (Karina Smulders) en Lex (Fedja van Huêt), en hun kinderen; de 11-jarige Max en baby Roos. Als Eva erachter komt dat haar nieuwe buren een geheim met zich meedragen, maakt ze daar gebruik van en smeedt ze een plan om haar langgekoesterde kinderwens in vervulling te laten gaan.

We mogen 5 pakketten weggeven. Geef hier snel antwoord op de vraag:

Wie speelt Peter in Nieuwe Buren?

- Daan Schuurmans

- Fedja van Huêt

- Thijs Römer

13-jarige zorgt voor megastunt op WK tafeltennis

In het Duitse Düsseldorf is deze week het wereldkampioenschap tafeltennis in volle gang. Donderdag viel daar alvast een gigantische stunt te noteren, want de nummer zes van de wereld, Jun Mizutani, werd door een onverwachte tegenstander uitgeschakeld.

Mizutani stond tegenover zijn Japanse landgenoot Tomokazu Harimoto, met één opvallend detail: Harimoto is pas 13 jaar oud. Dat hij een groot talent is mag duidelijk zijn, want hij is de aanvoerder van de wereldranglijst voor spelers tot 15 én tot 18 jaar en met groot verschil ook. 

Mizutani zal vermoedelijk echter niet verwacht hebben dat hij het zo zwaar zou krijgen dat hij in de tweede ronde al serieus in de problemen kwam, maar toch gebeurde dat. De tiener domineerde het begin van de wedstrijd en liet Mizutani in de eerste twee games nauwelijks in de wedstrijd komen. 

De winnaar van olympisch brons vorig jaar herstelde zich een beetje, maar met 12-14 leverde hij ook de derde game in. Game vier won hij dan toch, waarmee hij zich op het nippertje in de wedstrijd hield, wat misschien wel voor een kanteling zou zorgen. Niks was echter minder waar, want Harimoto knokte zich gelijk weer terug en maakte het nog af ook: 11-7, 11-6, 14-12, 7-11, 11-8.

Poetin hekelt opbouw raketafweersystemen VS

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag kritiek geleverd op de opbouw van Amerikaanse antiraketsystemen in Alaska en Zuid-Korea. "Dit vernietigt het strategisch evenwicht in de wereld", waarschuwde hij tijdens een bijeenkomst met internationale media.

Poetin zei onder meer te zijn geschrokken van de opbouw van antiraketsysteem THAAD in Zuid-Korea en vermeende plannen om de raketverdediging in Alaska uit te breiden. Die systemen zijn volgens Washington onder meer gericht tegen de dreiging uit Noord-Korea, dat volgens experts werkt aan raketten die de VS kunnen bereiken.

De Russische leider, wiens land grenst aan Noord-Korea, ziet met lede ogen aan hoe de Amerikanen hun militaire capaciteiten in de regio aan het uitbouwen zijn. Hij waarschuwde dat Moskou kan besluiten om het eigen arsenaal uit te breiden. "Moeten we passief blijven toekijken? Natuurlijk niet", stelde hij.

Hij opperde dat de eilandengroep Koerilen mogelijk een goede plek is om als reactie Russisch wapentuig neer te zetten. Moskou gaf vorig jaar ook al aan de militaire aanwezigheid op de eilanden te willen uitbreiden. Poetin noemde dat donderdag "simpelweg een gedwongen reactie op gebeurtenissen in de regio".

Poetin hekelt opbouw raketafweersystemen VS
Poetin hekelt opbouw raketafweersystemen VS (Foto: ANP)

NAC-topscoorder Dessers naar FC Utrecht

Na een jaar verlaat Cyriel Dessers NAC Breda alweer. De 22-jarige Belg gaat spelen voor FC Utrecht, dat na het vertrek van Sébastien Haller op zoek was naar offensieve versterking.

Dessers tekent bij de club in de Domstad voor drie jaar. FC Utrecht wordt na OH Leuven, SC Lokeren en NAC Breda de vierde club in zijn carrière. Hij krijgt in de Galgenwaard te maken met erfenis van Haller, die zijn kunsten gaat vertonen bij Eintracht Frankfurt.

Dessers, die nog een doorlopend contract had bij NAC, dankt zijn overstap mede aan zijn sterke eerste jaar op Nederlandse bodem. De aanvaller leverde met 22 doelpunten een grote bijdrage aan het bereiken van de play-offs, waarin hij met zeven treffers in vier duels de basis legde voor promotie naar de Eredivisie.

Dessers: "Ik wil de supporters bedanken voor hun ongelooflijke steun gedurende het hele seizoen. NAC is eindelijk terug waar het hoort. Ik wil ook mijn ploegmaats bedanken voor de kansen die ze mij hebben gegeven. Dit is een jaar dat ik nooit zal vergeten, ik ben voor altijd fan van de club."

"Wij zijn er zeer content mee dat Cyriel vanaf seizoen 2017/2018 speler van FC Utrecht is”, zegt Technisch Manager en hoofdtrainer Erik ten Hag. “Cyriel is een atletische en sterke spits met een neusje voor de goal. Een intelligent type die met volle overgave zijn wedstrijden speelt. Wij zijn enthousiast over zijn aanvallende potentie en hebben het volste vertrouwen dat hij gaat bijdragen aan het succes van FC Utrecht.”

NAC ontvangt naar verwachting tussen de 300.000 en 400.000 euro voor de Belgische aanvaller. Hij tekent bij Utrecht een contract voor drie seizonen, met een optie voor een vierde seizoen. 

Veel zombies in They Are Billions

Numantian Games, komt met een zombie apocalypse game They Are Billions. In het spel moet je proberen de zombies uit te roeien die erg lijken op een Zerg rush uit Starcraft. De makers beweren dat de engine van de game tot 20.000 zombies in real-time op je scherm kan toveren.

De game heeft twee soorten modi, Campaign en Survival. De Campaign mode brengt verschillende missies, terwijl Survival je de opdracht geeft om 100 dagen te overleven op een random map. They Are Billions zou komende herfst verschijnen.

Bertens/Larsson veel te sterk voor piepjonge Françaises op Roland Garros

Tennissters Kiki Bertens en Johanna Larsson hebben met groot vertoon van macht de tweede ronde van het damesdubbelspel op Roland Garros bereikt.

Op voorhand leek het mogelijk al een beetje een ongelijke strijd te worden. Bertens en Larsson zijn prima dubbelspeelsters die samen ook al de nodige ervaring hebben, terwijl hun tegenstanders nog niet eens over de examens op de middelbare school na hoeven denken: Giulia Morlet en Diane Parry zijn namelijk nog maar 15 en 14 lentes jong en stonden in het hoofdtoernooi met een wildcard.

Met wat moeite wisten de jongedames na vier verloren games toch op het scorebord te komen, door twee breakkansen weg te werken en de service te houden. In set twee pakten ze op hun eigen service zelfs een heuse lovegame - een game waarin de tegenstander geen punt pakt. Het mocht niet baten, want hoewel de tieners bij vlagen prima partij boden was de wedstrijd na vijftig minuten gespeeld: 6-1, 6-1.

Rojer/Tecau genadeloos tegen Franse debutanten

Tennissers Jean-Julien Rojer en Horia Tecau hebben zich overtuigend geplaatst voor de achtste finales van het mannendubbelspel op Roland Garros.

De Nederlander en zijn Roemeense kompaan, als elfde geplaatst in Parijs, lieten geen spaan heel van de 25-jarige Fransman Constant Lestienne en zijn 18-jarige collega Corentin Moutet. De twee Fransen waren via een wildcard toegelaten tot het hoofdtoernooi, waar ze hun debuut maakten op een Grand Slam.

Zowel in de eerste als in de tweede set wisten Lestienne en Moutet met pijn en moeite één eigen servicegame te winnen, maar verder hadden ze geen schijn van kans tegen Rojer en Tecau. Na nog geen uur was de wedstrijd al gespeeld: 6-1, 6-1.  

Oud-directeur Rochdale voor ruim twee miljoen geplukt

De voormalig Rochdalebaas, 'Maseratiman' Hubert Möllenkamp, moet ruim 2,1 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Met de uitspraak volgt de rechtbank grotendeels de rekensom van het Openbaar Ministerie (OM), dat eind april een kleine 135.000 euro meer vorderde. Het bedrag omvat onder meer steekpenningen die Möllenkamp als topman van de Amsterdamse woningcorporatie aannam en giften die hij kreeg door bevriende ontwikkelaars vastgoedprojecten te gunnen.

Möllenkamp (67) werd in hoger beroep schuldig bevonden aan onder meer het aannemen van steekpenningen, witwassen en meineed. Hij kreeg daarvoor eind maart in hoger beroep drie jaar en drie maanden celstraf van het gerechtshof in Amsterdam. In eerste aanleg had de rechtbank hem eind 2015 2,5 jaar cel opgelegd.

Appartementen
In de ontnemingszaak van donderdag noemde de rechtbank onder meer twee appartementen van Möllenkamp in Lelystad en Spanje als verkregen giften. Het verweer van de advocaten van Möllenkamp dat hij daarvoor leningen had afgesloten, werd van tafel geveegd.

Ook het argument van de verdediging dat Möllenkamp het bedrag als gevolg van een persoonlijk faillissement in 2012 niet kan voldoen, bracht de rechtbank er niet toe anders naar de zaak te kijken. "De rechtbank is er niet van overtuigd dat de heer Möllenkamp nooit meer in staat is om te betalen."

De voormalige echtgenote van Möllenkamp, veroordeeld voor valsheid in geschrifte, moet ruim 300.000 euro terugbetalen. Een vastgoedontwikkelaar die eerder werd veroordeeld voor omkoping moet bijna 2,5 miljoen euro aan crimineel verkregen voordeel aftikken.

'Maseratiman' voor ruim twee miljoen geplukt
'Maseratiman' voor ruim twee miljoen geplukt (Foto: ANP)

Apple bouwt eerste Siri-speaker

Apple is begonnen met de productie van een slimme luidspreker, die met Siri te bedienen is. Die wordt mogelijk op WWDC volgende week gepresenteerd. Waarschijnlijk wordt de speaker pas later dit jaar geleverd, aldus persbureau Bloomberg.

Met de speaker gaat Apple de concurrentie aan met de Echo van Amazon en Home van Google. Het moet mensen binden aan Apple en andere apparaten en diensten van het bedrijf, en voorkomen dat ze overstappen op concurrenten als Spotify en Amazon Prime Music.

Volgens Bloomberg wordt de speaker gefabriceerd door Inventec uit Taiwan. Dat bedrijf maakt ook al de AirPods.

Op de WWDC presenteert Apple mogelijk ook een nieuwe iPad en een geüpdatete MacBook.

Apple bouwt eerste Siri-speaker
Apple bouwt eerste Siri-speaker (Foto: BuzzT)

Google-kantoor krijgt trimbaan en zwembad

Een 200 meter lange trimbaan op het dak. Een daktuin. Een 25 meter lang zwembad. Massageruimtes. Een sportschool. Een hal voor basketbal, zaalvoetbal en badminton. Dat zijn een paar voorzieningen die Google wil laten aanleggen in zijn nieuwe Britse hoofdkantoor.

De plannen zijn deze week ingediend bij het bestuur in Camden, een district in Londen. Daar wil Google een campus van 300 meter lang en elf verdiepingen hoog laten bouwen, naast station King's Cross. Britse media noemen het lange en vrije lage gebouw een 'groundscraper'.

Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint. Er moeten ongeveer 4500 mensen komen te werken. De bouw kost Google waarschijnlijk een miljard pond, omgerekend 1,15 miljard euro.

Google-kantoor krijgt trimbaan en zwembad
Google-kantoor krijgt trimbaan en zwembad (Foto: BuzzT)

Internetbedrijven laks met aanpak haatzaaien

Circa 59 procent van haatzaaiende boodschappen op internet worden door Facebook, YouTube, Twitter en Microsoft verwijderd na melding. Maar slechts 51 procent van meldingen door internetgebruikers over haatdragende content en oproepen tot geweld wordt door de internetbedrijven binnen 24 uur op illegaliteit beoordeeld.

Dat verklaart EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) donderdag in een evaluatie, precies een jaar nadat de internetbedrijven en de Europese Commissie een gedragscode ondertekenden. Die moet helpen radicalisering bij jongeren tegen te gaan en racisten die online haat proberen te verspreiden de pas af te snijden. Andere socialemediabedrijven en onlineplatforms hebben zich aangesloten bij het initiatief.

Jourova vindt dat het de "goede kant" opgaat maar dat er meer moet worden gedaan. Afgesproken was dat "de meerderheid" van meldingen binnen 24 uur wordt afgehandeld.

Volgende week vergaderen de EU-ministers van Justitie over het onderwerp.

Internetbedrijven laks met aanpak haatzaaien
Internetbedrijven laks met aanpak haatzaaien (Foto: ANP)

Kaartjes benefietconcert Manchester zo weg

De tienduizenden kaartjes voor het benefietconcert One Love Manchester van zondag zijn in een mum van tijd uitverkocht. Donderdag waren alle tickets in 20 minuten weg. De opbrengst van het evenement is voor slachtoffers van de bomaanslag op 22 mei bij de uitgang van concertzaal Manchester Arena.

Die avond blies een man zichzelf op na afloop van het concert van de Amerikaanse popster Ariana Grande. Daarbij vielen 22 doden. Tientallen mensen raakten gewond.

Volgens de BBC brengt het gala met verscheidene artiesten in het cricketstadion Emirates Old Trafford naar schatting 2,3 miljoen euro in het laatje van het Manchester Noodfonds van het Rode Kruis. Voor concerten biedt het stadion plaats aan 50.000 mensen.

Ariana Grande treedt zondag ook op in Manchester, net als onder anderen Justin Bieber, The Black Eyed Peas en Katy Perry.

Kaartjes benefietconcert Manchester zo weg
Kaartjes benefietconcert Manchester zo weg (Foto: BuzzE)

Huntelaar na 9 jaar terug bij Ajax

Klaas-Jan Huntelaar is na bijna tien jaar weer officieel een Ajacied. De inmiddels 33-jarige spits heeft een contract getekend voor één seizoen bij de Amsterdammers, waar hij van 2006 tot 2008 ook al speelde.

"Dat Ajax mijn club is is geen geheim, dus ben ik ontzettend blij dat ik hier terug kan keren", aldus de spits, van wie al een tijdje bekend was dat hij Schalke 04 na zeven jaar zou verlaten. Huntelaar debuteerde in januari 2006 bij Ajax, nadat hij overkwam van SC Heerenveen, en kwam in 136 wedstrijden tot 105 goals. Via een half seizoen Real Madrid en een jaartje AC Milaan kwam hij vervolgens bij Schalke terecht, waar hij in zijn tweede seizoen de Duitse topscorerstitel pakte.

Afgelopen seizoen kwam hij minder aan spelen toe en vond hij in zestien Bundesligaduels slechts twee keer het net. Toch komt hij niet naar Ajax om zijn loopbaan af te bouwen. "Ajax speelde vorig seizoen bijna zestig wedstrijden en dat kan gewoon niet met één spits. Ik weet dus zeker dat ik speeltijd zal krijgen, ik voel me heel erg fit en heb zin in eind juni, als de voorbereiding weer gaat beginnen."

Huntelaar hier op een foto uit 2008. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Huntelaar hier op een foto uit 2008 in het shirt van Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

De Ligt na rode kaart: "Wel grappig dat ik Cruijf's record heb gepakt"

Matthijs de Ligt 'verbeterde' woensdagavond met zijn rode kaart tegen Marokko ongewild een negatief record bij het Nederlands elftal.

De verdediger van Ajax werd in de 1-2 zege na zeventig minuten weggestuurd. Hij werd met 17 jaar en 292 dagen de jongste speler ooit die in Oranje werd weggestuurd. Het record stond op naam van Johan Cruijff.

"Natuurlijk pak je liever geen rode kaart, maar het is wel grappig dat ik meneer Cruijff, de grootste voetballer aller tijden, de boeken uit heb geschoten, of eigenlijk heb geduwd", vertelde De Ligt tegen De Telegraaf.

Het was voor De Ligt zijn tweede interland. "Ik gaf hem een duw. Het mag natuurlijk geen excuus zijn, maar als je zag welke overtredingen er wel werden toegelaten, durfde ik het risico wel te nemen."

"Natuurlijk was het een rode kaart. Maar in een vriendschappelijk duel had hij volgens mij ook zo maar geel kunnen geven. Laat ik hem gaan, dan zegt iedereen: wat doet hij nou?"

DierenPark Amersfoort verwelkomt leeuwinnen

Deze zomer verhuizen drie leeuwinnen uit GaiaZOO naar DierenPark Amersfoort. De zussen zullen hun intrede maken in het nieuwe leeuwenverblijf dat in Amersfoort wordt geopend. “Wij zijn erg blij dat wij de dames kunnen ontvangen, zodat zij hier als familiegroep samen kunnen wonen”, vertelt bioloog Raymond van der Meer.

Deze zomer opent de dierentuin in Amersfoort een nieuw leeuwenverblijf, waar de drie zussen Zaila, Lewa en Sabi komen te wonen. “Wij hopen ook nog een mannetjes leeuw te verwelkomen, om de groep compleet te maken”, zegt de bioloog. “Leeuwen leven in een vrouwengroep, waarvan de man soms wisselt. Het is fijn dat de zussen hier samen heen verhuizen.

Vorig jaar is de drieling geboren in GaiaZOO Kerkrade en binnenkort is het tijd om het ouderlijk huis te verlaten. Het nieuwe leeuwenverblijf krijgt een oppervlakte van ruim 1500m2 en wordt een prachtig onderkomen voor de familiegroep. “Wij zien uit naar hun komst en zullen de leeuwinnen een warm welkom heten”, vertelt Raymond. De nieuwkomers zullen vanaf 8 juli te zien zijn in het nieuwe leeuwenverblijf in DierenPark Amersfoort.

De drie zussen  (Foto: DierenPark Amersfoort)
De drie zussen (Foto: DierenPark Amersfoort)

'Piemels veroorzaken opwarming aarde'

Spermasperen veroorzaken de klimaatverandering op aarde. Dit was de inzet van een kamerdebat vandaag in de Australische senaat.

De bewering dat onze batsbajonet niet alleen menig vrouw (of homo) opwarmt maar ook de aarde, werd onlangs gepubliceerd in een vooraanstaand, wetenschappelijk tijdschrift uit het Verenigd Koninkrijk. Genoeg redenen voor ene Malcolm Roberts om de boude bewering voor te leggen aan de senaat in Canberra. Roberts is namelijk een senator die bekendstaat om zijn sceptische houding tegenover de vermeende opwarming van de aarde.

"Ze beweren dat penissen de klimaatverandering veroorzaken", aldus de beste man vandaag. "Ik maak mij ernstig zorgen over de controle op wetenschappelijke publicaties."

Senator Sinodinos trok echter fel van leer tegen Roberts. "U citeert twee kranten en komt direct tot de conclusie dat ieder gecontroleerd artikel nep is", aldus zijn opponent. Roberts hield echter vol dat hij verkeerd is begrepen. Hij wilde slechts duidelijk maken dat er fouten kunnen ontstaan tijdens het nakijken van wetenschappelijke publicaties.

Het essay dat een paarsgepunte lans de aarde zou doen opwarmen, werd onlangs door twee Amerikaanse wetenschappers geschreven als 'The Conceptual Penis as a Social Construct'. Hoewel het er duidelijk bovenop lag dat het hier flauwekul betrof, werd het bericht toch gepubliceerd in het gezaghebbende, Britse tijdschrijft de Cogent Social Scientist. De uitgeverij zegt de zaak te zullen onderzoeken.

LB: Kirsten Dunst wil milf worden

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen! 

"Het is tijd voor baby's en om te chillen", aldus Kirsten Dunst. De actrice vertelt in Marie Claire dat ze het wel ziet zitten om aan kinderen te beginnen.

"Ik was niet een van die 'ik wil een baby'-mensen, totdat mijn peetdochter werd geboren. Ik houd zoveel van haar. Die liefde ervaar je niet totdat je zelf een kind hebt. Ik stopte haar gisteravond in bed en toen ze vanmorgen wakker werd zei ze tegen haar moeder: 'Waar is Kiki?' Ik houd van die liefde. Dat wil ik ook."

De 34-jarige actrice verloofde zich onlangs met acteur Jesse Plemons (28). 

Kirsten Dunst wil kinderen
Kirsten Dunst wil kinderen (Foto: BuzzE)

Tupan nieuwe baas Drents Museum

Harry Tupan is de nieuwe algemeen directeur van het Drents Museum in Assen. Hij volgt Annabelle Birnie op. Tupan was al waarnemend directeur.

"Als hoofd commerciële zaken, hoofd collecties en presentaties en adjunct-directeur heeft Harry de afgelopen jaren in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van het Drents Museum. Bovendien is de overtuiging van de raad van toezicht dat hij kan rekenen op brede steun binnen en buiten de organisatie", verklaart Han Noten, voorzitter van de raad van toezicht, de keus.

Harry Tupan (Hoogeveen, 1958) studeerde museologie aan de Reinwardt Academie in Amsterdam en kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Tupan nieuwe baas Drents Museum
Tupan nieuwe baas Drents Museum (Foto: ANP)

Ruim een kwart meer auto's verkocht in mei

Autoverkopers hebben in mei op jaarbasis ruim een kwart meer voertuigen verkocht. De verkopen van nieuwe personenauto's steeg in vergelijking met mei 2016 met bijna 27 procent tot 36.484 voertuigen. Volkswagen, Renault en Peugeot waren de populairste merken. Volgens de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC zijn in de eerste vijf maanden van het jaar 185.381 nieuwe auto's aan de man gebracht. Dat is op jaarbasis een stijging van bijna 20 procent.

Volkswagen was in mei het populairste merk en dan met name de modellen Up en Golf. Bijna één op de negen verkochte auto's betrof er een van de Duitse automaker. Renault volgde met een marktaandeel van 10,4 procent. De Franse automaker werd op weg geholpen door de populaire Clio. Peugeot was goed voor 7,3 procent van de verkopen.

Verder bleek de Kia Picanto een geliefd autootje, terwijl ook de Opel Astra met regelmaat uit de showroom reed.

Ruim een kwart meer auto's verkocht in mei
Ruim een kwart meer auto's verkocht in mei (Foto: ANP)

'Russische overheid doet niet aan hacken'

De Russische overheid houdt zich niet bezig met hacken en het beïnvloeden van buitenlandse verkiezingen, zegt president Vladimir Poetin. Hij kan echter niet uitsluiten dat individuele hackers op eigen houtje opereren. "De overheid houdt zich daar in ieder geval niet mee bezig", zei hij donderdag in Sint-Petersburg.

Poetin benadrukte in een gesprek met internationale persbureaus juist dat hij samen met internationale partners cybercriminaliteit wil tegengaan. Volgens de president lopen buitenlandse verkiezingscampagnes echter geen gevaar. "Ik ben ervan overtuigd dat hackers geen invloed kunnen hebben op verkiezingen in andere landen, zoals in Europa en de Verenigde Staten."

Amerikaanse inlichtingendiensten beschuldigden Rusland er eerder van zich met de presidentsverkiezingen te hebben bemoeid. De Russen zouden e-mails van de Democratische Partij hebben gelekt.

'Russische overheid doet niet aan hacken'
'Russische overheid doet niet aan hacken' (Foto: BuzzT)

Reumafonds: meer vergoeding voor fysiotherapie

De vergoeding voor fysiotherapie moet worden uitgebreid, vindt het Reumafonds. Zeker voor mensen met reumatische aandoeningen - naar schatting twee miljoen mensen - is het huidige gemiddelde aantal van tien behandelingen dat de zorgverzekering vergoedt te laag. Ze betalen soms honderden euro's extra.

Sinds 2012 zit fysiotherapie niet meer in het basispakket maar in de aanvullende verzekering. Gemiddeld betaalt de verzekeraar maximaal tien sessies per persoon per jaar. Maar veel reumapatiënten hebben zo'n 25 behandelingen nodig om redelijk te kunnen functioneren.

Zeker 90 procent van de reumapatiënten is aanvullend verzekerd en driekwart van hen vanwege deze therapie, blijkt uit een onderzoek dat de patiëntenclub donderdag overhandigt aan de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien mensen met reuma dagelijks last heeft van pijn, vermoeidheid en een beperkte beweeglijkheid. Zeker 750.000 patiënten zijn sterk afhankelijk van fysio- of oefentherapie.

200 euro

Volgens het Reumafonds betaalt 20 procent van de mensen met reuma jaarlijks ongeveer 200 euro uit eigen zak bij voor fysiotherapie. De rest laat het erbij zitten, omdat ze het bijvoorbeeld niet kunnen betalen, zegt een woordvoerster van de vereniging. "Mensen met reuma hebben vaak geen betaald werk en ze zijn ook al het eigen risico van bijna 400 euro kwijt."

Het fonds wijst erop dat als reumatische patiënten betere toegang hebben tot fysiotherapie, ze ook minder vaak in de duurdere ziekenhuizen terechtkomen.

Reumafonds: meer vergoeding voor fysiotherapie
Reumafonds: meer vergoeding voor fysiotherapie (Foto: ANP)

Aké: "Dit is een jongensdroom"

Nathan Aké debuteerde woensdagavond als basisspeler in het Nederlands elftal. De verdediger van Chelsea was verrast met zijn basisplek.

"Dinsdag op de training hoorde ik dat ik zou spelen. Ik had natuurlijk gehoopt dat ik een paar minuten zou krijgen, maar in de basis staan is helemaal mooi", vertelde Aké tegen FOX Sports. "Dit is een jongensdroom. Je wil altijd in het Nederlands elftal spelen, om er nu te staan is heel mooi."

Aké begon in de basis als linksback en dat was wel even wennen. "Ik had al een tijdje niet meer linksback gespeeld, dus ik was aan het einde wel een beetje vermoeid. Ik speel liever centraal achterin, maar daar ga ik natuurlijk niets over zeggen tegen de bondscoach. Ik was blij om te spelen."

Het Nederlands elftal boekte een 2-1 zege op Marokko. "Het was niet de beste wedstrijd. De tweede helft begonnen we te slapen en na de rode kaart kregen we het lastig, maar iedereen heeft hard gevochten om toch de overwinning uit het vuur te slepen, dus uiteindelijk ben ik wel tevreden."

Chloë Moretz boos om Sneeuwwitjeposter

Chloë Grace Moretz is woedend over een marketingcampagne voor de aankomende animatiefilm Red Shoes & the 7 Dwarfs, waaraan ze haar stem leende. Op Twitter spuwt de actrice haar gal vanwege een filmposter, die volgens haar kwetsend is.

Op de poster staan twee vrouwen - één lang en dun en de andere klein en gezet - met daarbij de tekst: 'Wat als Sneeuwwitje niet langer mooi was en de 7 dwergen niet zo klein?' "Ik heb de marketing voor Red Shoes gezien en ik ben net zo geschokt en woedend als iedereen. Dit is niet door mij of mijn team goedgekeurd."

In een vervolgtweet schrijft ze: "Weet dat ik het de producenten van de film heb laten weten. Ik heb mijn stem geleend aan een mooi script waarvoor ik hoop dat jullie dit als geheel zien. Door het echte verhaal voelen jonge vrouwen zich sterk en dat resoneerde bij me. Het spijt me voor deze belediging die buiten mijn creatieve controle lag", waarbij ze doelt dat op de poster geïmpliceerd wordt dat kleine stevige vrouwen niet mooi zijn.

Moretz sprak de stem van Sneeuwwitje in, in de op het traditionele verhaal van Sneeuwwitje gebaseerde film. Die verhaalt over zeven ijdele prinsen die gevangen zijn in het lichaam van lelijke dwergen.

Chloë Moretz boos om Sneeuwwitjeposter
Chloë Moretz boos om Sneeuwwitjeposter (Foto: BuzzE)

Verscherpt toezicht bij Leven & Zorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Leven & Zorg, een organisatie in thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg, een half jaar onder verscherpt toezicht gesteld. Het onderdeel thuiszorg is niet in orde. De inspectie maakt zich hier al langere tijd zorgen over.

Leven & Zorg heeft locaties in Amsterdam en Utrecht. Volgens de inspectie zijn op heel wat terreinen verbeteringen nodig. Niet alle medewerkers zijn bijvoorbeeld goed geschoold voor het werk dat ze doen. Zorgdossiers zijn niet compleet en actueel. De zorgteams werken onvoldoende samen.

Volgens de inspectie is de raad van bestuur tot nu toe te afwachtend geweest. Leven & Zorg moet nu binnen zes maanden verbeteringen doorvoeren. Een deel van de verbeteringen moeten al binnen zes weken in orde zijn.

Verscherpt toezicht bij Leven & Zorg
Verscherpt toezicht bij Leven & Zorg (Foto: ANP)

Rusland en China benadrukken belang 'Parijs'

Rusland en China hebben donderdag hun steun uitgesproken voor het klimaatverdrag van Parijs. Dat gebeurde terwijl de internationale gemeenschap gespannen afwacht of de Amerikaanse president Donald Trump zijn land wil terugtrekken uit het internationale akkoord.

Een woordvoerder van de Russische regering benadrukte donderdag dat zijn land "veel waarde hecht" aan het klimaatakkoord, dat de opwarming van de aarde moet tegengaan. "Maar het spreekt voor zich dat de effectiviteit van deze overeenkomst waarschijnlijk afneemt als de belangrijkste spelers niet meer meedoen", voegde hij toe.

Ook China lijkt niet van plan te zijn terug te krabbelen. De Chinese premier Li Keqiang zei in Berlijn dat zijn land "staat voor zijn verantwoordelijkheden op het gebied van klimaatverandering". Hij deed die uitspraak tijdens een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Angela Merkel, die verheugd reageerde op de mededeling.

Rusland en China benadrukken belang 'Parijs'
Rusland en China benadrukken belang 'Parijs' (Foto: ANP)

'CU aan tafel met D66 onwaarschijnlijk'

Met het aanstellen van een nieuwe informateur is de kans dat de ChristenUnie gaat praten over een regering met D66 niet toegenomen. Dat zei CU-leider Gert-Jan Segers donderdag na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

Tjeenk Wellink nam deze week het stokje over van informateur Edith Schippers. Segers zei een "heel goed gesprek" te hebben gehad met de informateur, maar dat het niet tot nieuwe inzichten heeft geleid.

Een verkennend gesprek tussen D66 en de CU, over een mogelijke coalitie met VVD en CDA, liep vorige maand op niets uit. Segers gaf aan zich "niet gewenst" te voelen door D66.

De CU-voorman sluit niet categorisch uit dat hij weer aan een onderhandelingstafel terechtkomt, maar acht het niet waarschijnlijk. "Er kunnen wonderen plaatsvinden, ik geloof daarin, maar het zou wel een wonder zijn."

'CU aan tafel met D66 onwaarschijnlijk'
'CU aan tafel met D66 onwaarschijnlijk' (Foto: ANP)

Bus met Nederlandse scholieren rijdt achterop vrachtwagen.

In Frankrijk is op donderdagnacht rond 05.45 uur op de A16 tussen Duinkerken en Calais een bus met Nederlandse scholieren uit Geldrop op een vrachtwagen gebotst. De buschauffeur is zwaargewond, melden Franse media. Hij is met een helikopter naar het ziekenhuis in Lille gebracht. De Poolse vrachtwagenchauffeur zou in slaap gevallen zijn.

Er zaten 45 scholieren in de bus, die op weg was via Calais naar Londen. Zestien van hen zouden gewond zijn geraakt en dat zou ook gelden voor vijf volwassen begeleiders. De leerlingen, die op het Stabrecht College zitten, waren onderweg voor een dagtrip naar Londen. 

Een vader van een van de scholieren sprak met NPO Radio 1: "Ze waren om 1.00 uur met de bus uit Geldrop vertrokken voor een dagtrip naar Londen. Ze zouden bij Calais op de trein gaan naar Londen. Even voor half 5 werden we gebeld dat er een ongeluk was gebeurd. Mijn zoon zei dat hij blij was dat hij nog leeft. Hij had last van zijn been en zijn knieën omdat hij bekneld heeft gezeten. Hij zat nog aan de kant van de weg te wachten tot ze zouden worden nagekeken door ambulancepersoneel. We wachten nu af wat er gaat gebeuren. De school zal waarschijnlijk wel een bijeenkomst houden.''

 

Update 11:00 uur
Om 10:30 is er een persconferentie gehouden in het Strabrecht College in Geldrop. De leerlingen zullen in de loop van de dag terug naar Nederland worden gebracht. 

Update 11:30 uur
Bij het ongeluk zijn 11 leerlingen en 5 begleiders gewond geraakt. Zij zijn naar het ziekenhuis in Duinkerken overgebracht. Vijf andere leerlingen laten zich voor de zekerheid nakijken in het ziekenhuis. Vanuit het Stabrecht College zijn drie medewerkers onderweg om de leerlingen bij te staan en te ondersteunen. Ook is er vanuit de busmaatschappij een vervangende bus onderweg. 

De chauffeur van de bus was volgens een woordvoerder van Brancheorganisatie KNV na het ongeluk nog wel aanspreekbaar. Hij zou zelf contact hebben gezocht met de busmaatschappij. 

Update 11:40 uur

Hoewel er volgens rector Leenderd van der Deijl van het Strabrecht College enkele ernstig gewonden zijn gevallen, is er niemand in levensgevaar, zei de rector op de persconferentie. De bus lijkt met hoge snelheid op de vrachtwagen te zijn gebotst. De leerlingen voor in de bus hebben de hierdoor de zwaarste verwondingen opgelopen stelt van der Deijl. Het is niet duidelijk of alle leerlingen hun gordel droegen.

Het Strabrecht College heeft een medisch team naar Frankrijk gestuurd om de scholieren bij te staan. Een aantal ouders is al op eigen gelegenheid afgereisd om hun kinderen op te halen.

Vrachtauto botst op bus Nederlandse scholieren
Vrachtauto botst op bus Nederlandse scholieren (Foto: ANP)

Italië geeft voetbaldemonstratie tegen arm San Marino

Italië heeft korte metten gemaakt met buurman San Marino tijdens een vriendschappelijk onderonsje. De 8-0 eindstand was al na ruim een uur bereikt.

Het duel tegen het naburige dwergstaatje was zoals verwacht een veredeld trainingspartijtje. Binnen tien minuten liet Gianluca Lapadula zich gelden met een doelpunt via een kopbal, en het zou niet zijn laatste zijn.

Drie minuten later deed Gianmarco Ferrari met zijn hoofd het net eveneens krullen, waardoor doelman Benedettini weer werd verslagen. Andrea Petagna profiteerde vervolgens van matig verdedigen van San Marino in de zestiende minuut.

Toen er twintig minuten waren gespeeld stond er een kwartet op het scorebord toen Lapadula zijn tweede van het duel maakte. Na de rustpauze maakte de Milan-spits zijn hattrick compleet met de 6-0, nadat eerder Mattia Caldara de 5-0 had gescoord.

Een goal van Matteo Politano betekende het laatste doelpunt afkomstig van een Italiaanse schoen, waarna San Marino-verdediger Giovanni Bonini zijn eigen goalie nog verraste en er 8-0 van maakte.

Nederlandse vrouw zit vast in Libië

Een Nederlandse vrouw zit vast in Libië. Het is volgens ministerie van Buitenlandse Zaken onduidelijk waarom ze gedetineerd is. Het is ook niet duidelijk hoe lang ze al vast wordt gehouden. Vrienden maakten zich zorgen over de situatie van Yvonne Snitjer en meldden dat ze vermist was. Ze bleek echter te zijn gearresteerd.

Het ministerie heeft bij de autoriteiten opheldering gevraagd en een verzoek ingediend om haar te bezoeken. De vrouw woont al enige tijd in Libië. Ze heeft daar een educatiecentrum opgericht.

Nederlandse vrouw zit vast in Libië
Nederlandse vrouw zit vast in Libië (Foto: ANP)

Mogelijk grootste ijsberg ooit staat op punt om af te breken

De laatste maanden lijkt het afbreken van een gigantische ijsplaat van het Antarctische Larsen C in een stroomversnelling te komen. Mocht de ijsplaat de komende tijd afkalven dan komt er een ijsberg van 5000 km2 vrij. Mogelijk de grootste ijsberg ooit.


Al jaren wordt er zorgwekkend gekeken naar klimaatverandering waarbij ook de Zuidpool onderdeel is van grootschalig onderzoek. Jaren terug is ontdekt dat er een grote scheur zit in de Larsen C ijsplaat op Antarctica. De plaat Larsen C bevindt zich in het westen van Antarctica en is ruim 350 meter dik. De scheur groeide tot aan 2010 in een gestaag tempo door maar sindsdien wordt de scheur steeds sneller groter en breder. Een scheur van ruim 200 kilometer vrijwel parralel aan de kustlijn trok van oost naar west.  Sinds 2015 ging het echter nog sneller en bovendien trok de scheur ineens noordwaarts richting kust. 

Nu slaan de wetenschappers groot alarm. Alleen al in de laatste week is de scheur ruim 17 kilometer gegroeid en is ze nog maar 13 kilometer verwijderd van de zee. De kans is zeer groot dat in de komende dagen de scheur de oceaan bereikt en een gigantische ijsberg dan de oceaan op kan gaan drijven. Eentje die mogelijk groter is dan dat we ooit hebben gezien.  10% van de gehele Larsen C ijsplaat zal dan in de oceaan denderen. Wetenschappers twijfelen wat dit gaat betekenen voor de scheepvaart, het milieu of de zeespiegelstijging. Het hele smeltproces van zo'n gigantische berg ijs zal jaren gaan duren.

Wetenschappers zijn bang dat de gehele Larsen C ijsplaat zal bezwijken door het verdwijnen van dit grote stuk. De hele stabiliteit van de ijsplaat komt dan in gevaar. Dit zag men al eerder bij het afbreken van Larsen A in 1995 en Larsen B in 2002.  Nadat in 2002 een enorm stuk ijs van Larsen B afbrak was het door destabilisatie binnen een maand gedaan met de gehele ijsplaat van Larsen B. Indien de gehele Larsen C plaat, net als zijn broertjes A en B, uiteen gaat vallen zal het ongetwijfeld gevolgen gaan krijgen en mogelijk zal de zeespiegel wereldwijd met enkele millimeters gaan stijgen. Dit lijkt niet veel maar klimatologisch gezien is dit enorm. Wetenschappers wijzen erop dat Antarctica op veel plaatsen ernstige gevolgen ondergaat als gevolg van de wereldwijde klimaatveranderingen. 

Afbreken Larsen C ijsplaat
Afbreken Larsen C ijsplaat

Tiger Woods zwalkt op dashcambeelden

De politie heeft videobeelden vrijgegeven van de aanhouding van Tiger Woods. De wereldberoemde golfer werd maandag gearresteerd wegens rijden onder invloed.

Op de beelden gemaakt door de dashcam in de politieauto is een verwarde Woods te zien nadat hij door agenten is aangehouden omdat zij hem slapend in zijn auto aantroffen. Het lukt hem amper om zijn eigen veter te strikken en hij zwalkt als een agent hem vraagt over een witte lijn te lopen. Als de agenten hem in de boeien slaan, heeft hij moeite om zijn evenwicht te bewaren en rollen zijn ogen naar achteren.

In een statement stelt Woods dat hij niet dronken was maar dat zijn toestand kwam door een 'onverwachte reactie op voorgeschreven medicijnen'. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn actie. Ik realiseerde mij niet dat de mix van medicijnen mij zo sterk had beïnvloed."Onderzoek wees uit dat hij geen alcohol in zijn bloed had.

Filipijnse soldaten gedood door eigen vuur

De inzet van legervliegtuigen tegen aan IS gelieerde opstandelingen op de Filipijnen ging woensdag dramatisch mis. Zeker tien militairen kwamen in de stad Marawi om het leven door een bombardement van de eigen luchtmacht.

Het leger probeert al ruim een week om de rebellen te verdrijven uit de stad op het eiland Mindanao. De strijdkrachten hebben eerder grondtroepen en gevechtshelikopters ingezet tegen de extremisten. De legervliegtuigen van het type SF-260 kwamen er woensdag voor het eerst in actie.

Door de luchtaanval op het centrum van Marawi kwamen tien militairen om het leven. Zeven anderen raakten gewond, zei minister Delfin Lorenzana (Defensie) donderdag op een persconferentie. "Er moet een fout zijn gemaakt door iemand die aanwijzingen gaf vanaf de grond of de piloot", concludeerde hij.

Islamitische Staat
De strijd in Marawi begon op 23 mei. Opstandelingen van de Maute-beweging veroverden toen gebouwen, staken andere panden in brand en namen mensen in gijzeling. Ook slaagden de opstandelingen erin wapens te stelen van de autoriteiten en medestanders te bevrijden uit de gevangenis.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte zei donderdag dat de opstand op Mindanao niet het werk is van de Maute-beweging, maar dat terreurbeweging Islamitische Staat verantwoordelijk is voor het geweld. Volgens de president zoeken jihadisten die zijn verdreven uit Irak en Syrië een nieuwe uitvalsbasis.

Minister Lorenzana had eerder al verklaard dat meerdere buitenlandse strijders zijn gedood in de gevechten. Die opstandelingen zouden onder meer afkomstig zijn geweest uit Saudi-Arabië, Maleisië, Indonesië, Jemen en Tsjetsjenië.

Filipijnse soldaten gedood door eigen vuur
Filipijnse soldaten gedood door eigen vuur (Foto: ANP)

Levenslang voor brein achter Silk Road

De oprichter en beheerder van de geheime onlinemarktplaats Silk Road moet voor de rest van zijn leven de gevangenis in. Ross Wiliam Ulbricht, alias Dread Pirate Roberts, heeft zijn hoger beroep tegen de straf verloren. De Amerikaan was in februari 2015 veroordeeld voor onder meer drugshandel, witwassen en hacken.

Silk Road werd in oktober 2013 offline gehaald door de Amerikaanse overheid. Er stonden toen ongeveer 14.000 advertenties voor onder meer LSD, cyanide, metamfetamine, cocaïne, heroïne, paddo's en wiet op. Volgens justitie heeft de marktplaats ongeveer 183 miljoen dollar opgeleverd, omgerekend circa 163 miljoen euro.

Ulbricht vond de levenslange celstraf te zwaar. De rechters hadden daar begrip voor, maar zeiden dat ze het moeten doen met de wetten die er zijn. "Het is goed mogelijk dat we dit beleid in de toekomst zullen zien als tragische vergissing. Maar de democratisch gekozen vertegenwoordigers van het volk hebben gekozen voor een beleid van verbieden en zware straffen."

In de Verenigde Staten betekent levenslang in de praktijk meestal echt levenslang. Ulbricht heeft weinig kans op vervroegde vrijlating.

Ulbricht zou ook opdracht hebben gegeven om vijf of zes mensen te vermoorden, hoewel de liquidaties waarschijnlijk niet zijn uitgevoerd. Daarvoor was hij nu niet aangeklaagd. Het proces over één van die moordplannen loopt nog.

Levenslang voor brein achter Silk Road
Levenslang voor brein achter Silk Road (Foto: BuzzT)

Haase: "Veel beter dan Nadal....in de warm-up"

Tennisser Robin Haase werd woensdag op Roland Garros in de tweede ronde uitgeschakeld. Bepaald geen schande, want hij stond tegenover negenvoudig kampioen en topfavoriet Rafael Nadal. Na afloop kon Haase dan ook nog wel een beetje lachen.

"Ik was aanvankelijk véél beter dan Nadal", zei hij op de persconferentie. "Maar toen was de warm-up afgelopen...", zo kreeg hij de nodige lachers op zijn hand. Tegenover de NOS was hij duidelijk: "Om het kort te houden, kansloos. Ik heb in elk geval gevochten en goed gespeeld, maar hij was gewoon te goed."

"In de derde set ontstond er zelfs nog even een wave op de tribunes, waarmee mensen toch aangeven dat ze zich vermaken. Als ik daar half op had staan geven en maar wat aan stond te klooien hadden ze dat niet gedaan", aldus een toch wel trotse Haase. "Natuurlijk is het ook wel zuur, ik heb in het enkel- en dubbelspel drie hele goede sets gespeeld, maar lig er in beide toernooien uit. Dat moet je wel meenemen naar het volgende toernooi."

Haase in actie met Nadal. (PRO SHOTS/Action Images)
Haase in actie met Nadal. (PRO SHOTS/Action Images)

'Rusland bestookt IS: tientallen doden'

De Russische luchtmacht heeft in de nacht van woensdag op donderdag drie IS-konvooien vernietigd in Syrië. Daarbij kwamen tachtig strijders van de terreurorganisatie om het leven, zei een bron binnen het Russische ministerie van Defensie donderdag tegen persbureau TASS.

"Drie konvooien verlieten Raqqa 's nachts en reden via diverse routes naar het zuiden", zei de bron. De voertuigen zouden onderweg zijn geweest naar de omgeving van de stad Palmyra. De Russische luchtmacht vernietigde daarop volgens de bron 36 auto's, acht tankwagens en zeventien jeeps waar zware wapens op waren gemonteerd.

De Russische strijdkrachten vuurden woensdag al meerdere kruisraketten af op posities van Islamitische Staat in Syrië. Die aanvallen waren volgens Moskou gericht tegen strijders die recent van IS-bolwerk Raqqa naar de omgeving van Palmyra waren getrokken. De oude stad Palmyra ligt in de woestijn, circa 220 kilometer ten noordoosten van Damascus.

'Rusland bestookt IS: tientallen doden'
'Rusland bestookt IS: tientallen doden' (Foto: ANP)

'Mantelzorgboete' komt er definitief niet

Ouderen met een AOW die bij hun kind inwonen worden in de toekomst niet gekort op hun uitkering. De omstreden kostendelersnorm is van de baan, meldt een ingewijde donderdag. De maatregel zou in 2019 ingaan.

Het intrekken van de zogenoemde mantelzorgboete blijkt uit de Voorjaarsnota, die donderdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Op het plan was veel kritiek. In plaats van 70 procent van het minimumloon zouden AOW'ers die hun hele leven premie hebben betaald nog maar 50 procent krijgen als ze bij een van hun kinderen wonen en door hem of haar worden verzorgd.

De kostendelersnorm werd eerder al uitgesteld, maar is nu dus definitief van de baan. Voor de 214 miljoen euro die de maatregel zou hebben opgeleverd is elders op de begroting dekking gevonden.

Ouderenbond ANBO is blij dat de maatregel van tafel is. "Al vanaf de eerste contouren van dit plan heeft ANBO bepleit dat de kostendelersnorm haaks staat op de gedachte van de zelfredzaamheid die ditzelfde kabinet heeft geïntroduceerd", aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Het kan dan niet zo zijn dat iemand die eigen regie neemt en vanuit een mantelzorgbehoefte gaat samenwonen, daarvoor een lagere AOW gepresenteerd krijgt."

'Mantelzorgboete' komt er definitief niet
'Mantelzorgboete' komt er definitief niet (Foto: ANP)

Sneijder analyseert Oranje: "Niet anders onder Grim"

Wesley Sneijder speelde tegen Marokko als invaller zijn 129e interland voor Oranje, en kan in het weekend het record evenaren van Edwin van der Sar.

De aanvallende middenvelder van Galatasaray was blij met zijn verwelkoming in Marokko, waarbij speciaal voor hem een groot spandoek was opgehangen. "Mooi toch? Als je zo'n welkom krijgt is het genieten. Ik was hier nog nooit geweest, in Marokko. Volgens mij lijkt de Sneijder op dat spandoek aardig hoor."

Zondag neemt Oranje het op tegen Ivoorkust, terwijl Sneijder de dag ervoor nog voor zijn club speelt in het Turkse competitieslot. "Zaterdag hebben we nog een belangrijke wedstrijd in Istanbul dus daar wil ik bij zijn om het seizoen zo goed mogelijk af te sluiten voor de club, en dan meld ik me zo snel mogelijk weer in Nederland. Zaterdagavond zal ik er zijn."

Tegen Luxemburg in de WK-kwalificatie zou de oud-Ajacied het record van Van der Sar kunnen verbreken, mits Sneijder speelt tegen Ivoorkust. "Het is niet alleen een record. Als je de kans krijgt om in het Nederlands elftal te spelen moet je die altijd grijpen. Mijn club heeft me laten gaan om hier te spelen, een fantastisch gebaar vanuit de club, zeker omdat we zaterdag een belangrijke wedstrijd hebben."

"Als je op je verjaardag het record kan pakken zou dat fijn zijn. Het was vandaag een moeizame wedstrijd. Dan weet je dat je het moeilijk gaat krijgen, met de warme omstandigheden. Het is belangrijk dat je wint, dat geeft altijd vertrouwen."

Sinds de komst van interim-bondscoach Grim is er rondom Oranje niet veel veranderd, stelt de middenvelder. "Het is niet zo gek veel anders geworden. Geen ander idee. Ik denk dat je dat vanavond hebt gezien. Ik vond Marokko trouwens best aardig spelen: een paar rappe gasten voorin en ze speelden scherp. Dan moeten wij compact spelen, zeker als we de laatste twintig minuten met tien man verder moeten", aldus Sneijder tegenover SBS6.

McDonald's start proef met thuisbezorging

McDonald's brengt zijn Big Macs binnenkort aan de deur. De fastfoodketen slaat daarvoor de handen ineen met thuisbezorgketen UberEATS. In eerste instantie gaat het om een proef in drie restaurants in Amsterdam en Amstelveen waar vanaf dinsdag aanstaande besteld kan worden. Begin juli wordt McDelivery door nog vijf Amsterdamse restaurants aangeboden.

Klanten kunnen hun bestelling plaatsen in de app van UberEATS, die de hamburgers en McFlurry's binnen een halfuur bezorgt. Klanten kunnen na de bezorging ook per product een beoordeling geven. "Daar willen we veel van leren zodat alles naar wens is. Onze gasten moeten tevreden zijn", verklaart directeur Manu Steijaert van McDonald's Nederland. Hij denkt dat er door bezorging nieuwe klanten bijkomen, al zullen ook sommige bestaande klanten er voor kiezen om te laten bezorgen in plaats van een bezoek aan een McDonald's-vestiging.

De keuze voor UberEATS als partner is ingegeven door ervaringen in het buitenland, legt Steijaert uit. "In andere landen werkt McDonald's al met een bezorgdienst en daar hebben we geleerd dat we niet alles zelf moeten proberen te doen. Door de kennis die UberEATS van de logistieke kant heeft, kunnen wij onze kwaliteit garanderen."

In september wordt de proef in Amsterdam geëvalueerd. Dan wordt besloten over eventuele uitbreiding. "Ik denk dat we in het verleden al hebben laten zien dat we een 'fast learner' zijn en ook snel een nieuwe dienst kunnen uitrollen", verwijst hij onder meer naar innovaties als bestelzuilen in de restaurants.

McDonald's start proef met thuisbezorging
McDonald's start proef met thuisbezorging (Foto: ANP)

Advocaat Donald Trump gedagvaard door Senaat

Michael Cohen, de advocaat van president Trump, en oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn zijn gedagvaard door een speciale Senaatscommissie. De commissie wil hen ondervragen in het onderzoek naar eventuele Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Cohen liet weten aan de oproep gehoor te zullen geven. Wat Flynn doet is nog onduidelijk. Bij een eerdere dagvaarding beriep hij zich op het Vijfde Amendement van de Grondwet, dat voorschrijft dat niemand tegen zichzelf hoeft te getuigen. Daarna werden twee bedrijven van Flynn gedagvaard.

Advocaat Donald Trump gedagvaard door Senaat
Advocaat Donald Trump gedagvaard door Senaat (Foto: ANP)

Financieel topman Uber vertrekt

Ubers financieel topman Gautam Gupta vertrekt bij de taxi-app. Gupta werkte vier jaar bij Uber als hoofd financiën. Hij diende sinds 2015 de facto als een financieel directeur, zonder die titel ooit te krijgen.

Gupta gaat gaat aan de slag bij een andere start-up. Uber benadrukte dat zijn vertrek niets te maken heeft met de dieprode kwartaalcijfers die de onderneming publiceerde. Uber zette in het eerste kwartaal een verlies van 708 miljoen dollar in de boeken. Dat is wel fors minder dan een kwartaal eerder.

De omzet kwam uit op 2,9 miljard dollar. De waarde van het bedrijf wordt geschat op bijna 70 miljard dollar.

Uber loopt de laatste tijd van de ene pr-crisis in het andere schandaal. Het verliest daardoor klanten aan concurrenten als Lyft.

Financieel topman Uber vertrekt
Financieel topman Uber vertrekt (Foto: BuzzT)

Kippenboeren moeten uitstoot fijnstof halveren

Pluimveehouders moeten het fijnstof dat zij uitstoten binnen tien jaar met minstens de helft terugbrengen. Dat vinden staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Het fijnstof dat pluimveebedrijven verspreiden schaadt de gezondheid van hun buren, stelden onderzoekers vorige zomer vast. Die mensen hebben bijvoorbeeld vaker longontsteking dan mensen die ver van een boerderij wonen. Vooral in die delen van Gelderland, Oost-Brabant en Noord-Limburg waar veel pluimvee huist, groeien de zorgen van omwonenden.

Van Dam en Dijksma hoopten de halvering eerder dit jaar met de boeren te kunnen afspreken, maar die zetten de hakken in het zand. De beide PvdA'ers treffen nu voorbereidingen om de maatregel af te dwingen, in de hoop dat een nieuw kabinet hun werk afmaakt, schrijven ze donderdag aan de Tweede Kamer.

De staatssecretarissen zetten een reeks andere maatregelen al wel door. Zo trekt Van Dam over de komende vier jaar 1,6 miljoen euro uit om stallen te ontwikkelen waaruit minder fijnstof vrijkomt. Dijksma vergemakkelijkt de invoering van nieuwe technieken om fijnstofuitstoot tegen te gaan.

Kippenboeren moeten uitstoot fijnstof halveren
Kippenboeren moeten uitstoot fijnstof halveren (Foto: ANP)

Thunderdome ook terug op Mysteryland

Thunderdome keert na vijf jaar afwezigheid terug met een podium op Mysteryland. Daarmee is de lijst van de zeventien stages van dit jaar compleet. Dat heeft de festivalorganisatie bekend gemaakt.

De historie van Mysteryland en Thunderdome is nauw met elkaar verbonden. De band gaat terug tot aan 1994 toen er voor het eerst een Thunderdome-area was op de tweede editie van Mysteryland. In totaal is er zeven keer een Thunderdome-stage geweest.

Eerder dit jaar werd al bekend dat Thunderdome na vijf jaar terugkeert in de Jaarbeurs in Utrecht. Binnen een half uur waren alle 30.000 kaarten uitverkocht.

Thunderdome ook terug op Mysteryland
Thunderdome ook terug op Mysteryland (Foto: BuzzE)

Newton-John neemt cannabisolie tegen kanker

De dochter van Olivia Newton-John, Chloe Lattanzi, heeft het volste vertrouwen in de genezing van haar moeder. Ook vertelde ze dat de Grease-actrice cannabisolie gaat gebruiken in haar strijd tegen borstkanker. Dat vertelde ze woensdag in een post op Instagram, zo weet Entertainment Tonight.

"Ik wil jullie allemaal bedanken voor de liefde en steun. Met mijn moeder en beste vriendin gaat het goed komen", schreef dochter Chloe op Instagram. "En ik weet dat, omdat ze cannabisolie gaat gebruiken in combinatie met moderne medicijnen om deze ziekte te verslaan", vervolgt ze. Lattanzi beweert dat er veel wetenschappelijke literatuur is over de remmende werking van cannabisolie op de groei van kankercellen, kennelijk vooral op Facebook en bij sites die cannabisolie verkopen.

Bij Olivia Newton-John werd opnieuw borstkanker vastgesteld, zo maakte ze dinsdag via Facebook bekend. De 68-jarige zangeres had al een tijdje last van rugpijn. Na onderzoek werd borstkanker vastgesteld die bovendien is uitgezaaid naar het heiligbeen. Ze wordt de komende periode bestraald en heeft al haar concerten in de VS en Canada afgeblazen.

In 1992 werd ook al eens borstkanker bij Newton-John geconstateerd. Na een chemotherapie en borstamputatie kwam ze er weer bovenop. Sindsdien besteedt de zangeres een groot deel van haar tijd aan de steun aan allerlei stichtingen tegen borstkanker en richtte ze haar eigen wellness- en onderzoekscentrum op.

Newton-John neemt cannabisolie tegen kanker
Newton-John neemt cannabisolie tegen kanker (Foto: BuzzE)

Drunken Uncle: Stiekem racisme in Hollywood

Hollywood is een enorm racistisch bolwerk. Dat horen we vrijwel dagelijks tegenwoordig. Maar eenzelfde percentage zwarten spelen jaarlijks filmrollen als het percentage zwarten dat daadwerkelijk in de VS woont bijvoorbeeld, en dat zou veel meer moeten zijn.

Een totaal onbekend vrouwspersoon dat zichzelf 'actrice' en 'comedienne' noemt doet een boekje open over Hollywood en Drunken Uncle denkt daar op zijn eigen manier zo het zijne van.

FOK! Wat een weer: Zonnig en opnieuw tijdelijk warmer

Een nieuwe lente, een nieuw geluid.

Hallo daar!

Het was gisteren prima uit te houden buiten. In het westen en noorden scheen de zon volop en was het met 18 tot 20 graden heerlijk toeven op het terras. In het binnenland kwam er meer bewolking voor, maar ook daar scheen de zon af en toe. Op de meeste plaatsen bleef het droog. Onweersbuien vonden we vooral in het zuiden en oosten van Europa in de warme lucht. Een deel van die warme lucht komt ook weer even onze kant op, maar dat is maar tijdelijk.

Na een vrij frisse en heldere nacht is het vandaag weer zonnig en droog. Het wordt met 21 tot 27 graden alweer een paar graden warmer dan gisteren.

Morgen is het ook grotendeels zonnig. Dan komt de warme lucht dus weer even op bezoek en wordt het in Limburg weer plaatselijk 30 graden. Ook elders in het land is het met 25 tot 29 graden weer een zwoele dag. Er is een kans dat er later op de dag een enkele onweersbui binnendrijft vanuit Frankrijk en Belgie. Toch houden we het ook deze dag op de meeste plekken wel droog. Voorzichtigheid is nog even geboden. Hier weten we morgen meer over te vertellen.

De warme lucht weet echter geen stand te houden want na de passage van een koufront op zaterdag, koelt het met de pinksterdagen weer af tot een graad of 20. De kans op een bui is op tweede pinksterdag het grootst.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:26
Zon onder: 21:49
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1788 Kapitein William Bligh licht het anker in de Valsbaai en zet koers naar de oost met zijn schip HMAV Bounty.
1927 Een hevige tornado richt grote verwoestingen aan in de Achterhoek.
1951 De eerste cartoon van WiBo verschijnt op de voorpagina van de Volkskrant.
2009 Vliegtuigramp met AF 447.
2014 De Amerikaanse schrijver Jay Lake overlijdt.

Skyline van Helsinki (Foto: qltel)
De skyline van Helsinki. Qltel is nog steeds op reis. (foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Groei bij architecten en hoveniers houdt aan

Architecten, ingenieurs en hoveniers zijn het jaar goed begonnen. Hun omzetten gingen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het eerste kwartaal opnieuw flink omhoog.

De opbrengsten van de architecten stegen met dik 8 procent ten opzichte van een jaar eerder en die van de ingenieurs met bijna 7 procent. Bij hoveniers was sprake van een omzetplus van ruim 10 procent.

Het gaat al een tijdje goed met deze beroepsgroepen, nadat ze een paar jaar hard waren getroffen door de crisis. De omzet van de architecten zit al tien kwartalen op rij in de lift, die van de ingenieurs zelfs zestien. Voor de hoveniers is de reeks wat korter, met drie kwartalen op rij.

Het CBS rekent deze bedrijven tot de zakelijke dienstverlening, waar branchebreed al sinds het vierde kwartaal van 2013 sprake is van omzetgroei. De omzet van de sector steeg in het eerste kwartaal met een kleine 7 procent. Daarmee was de groei wat sterker dan in de voorgaande twee kwartalen, aldus het CBS.

Groei bij architecten en hoveniers houdt aan
Groei bij architecten en hoveniers houdt aan (Foto: ANP)

Topambtenaar:ministerie V & J niet opsplitsen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet niet worden opgesplitst. Het volgende kabinet kan beter twee aparte ministers op het departement aanstellen. Dat zegt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Siebe Riedstra (62) in een interview met het AD.

"Alle onderwerpen die wij hier doen, grijpen in elkaar. Hier zitten al die diensten bij elkaar aan tafel en zeggen we: jouw probleem is ook mijn probleem. Een euro die wij in de politie steken, kan niet naar het Openbaar Ministerie. Maar hier kan men dan gelijk tegen elkaar zeggen: maar dan breng ik jou in de problemen, want dan heb ik een crimineel, maar jij hebt geen officier van justitie om hem te vervolgen."

Riedstra pleit er liever voor twee ministers aan te stellen. Zo kan de een oog houden voor de opsporing van criminelen en bewaakt de ander 'privacybelangen en rechtsstatelijke beginselen'. Hij ziet dat die 'spanning te lang is ontkend'.

Het ontmantelen van het 'superministerie', dat de VVD optuigde om zich als veiligheidspartij te profileren, is onderwerp van discussie omdat het te groot en onbestuurbaar zou zijn geworden.

Topambtenaar:ministerie V & J niet opsplitsen
Topambtenaar:ministerie V & J niet opsplitsen (Foto: ANP)

Trump: donderdag beslissing klimaatverdrag

De Amerikaanse president Trump maakt donderdagmiddag om 15.00 uur (21.00 uur Nederlandse tijd) in de tuin van het Witte Huis bekend of zijn land zich zal terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs. Dat stelt hij zelf in een tweet, die hij afsluit met zijn bekende leus ,Make America Great Again!'.

Amerikaanse media berichtten woensdag op basis van anonieme bronnen dat Trump van het akkoord af wil. Tijdens zijn campagne heeft Trump meerdere keren gezegd dat hij niet gelooft in klimaatverandering. In januari heeft hij het Amerikaanse Milieuagentschap (EPA) bevolen om hun pagina over klimaatverandering offline te halen.

Milieuorganisaties reageerden al bezorgd op het nieuws. En Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat het jaren zal duren voordat de Amerikanen onder de verplichtingen van het akkoord uit kunnen.

Volgens Juncker kan Trump wel denken dat hij het afscheid met een pennenstreek kan regelen, "maar dat komt omdat hij de details niet kent. Het is de taak van Europa te zeggen: dat gaat zomaar niet."

Trump: donderdag beslissing klimaatverdrag
Trump: donderdag beslissing klimaatverdrag (Foto: ANP)

Lopers en fietsers beklimmen Alpe d'Huez

Voor het twaalfde jaar beklimmen fietsers en lopers donderdag de Franse berg Alpe d'Huez om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden, die zelf genas van leukemie, geeft dit jaar om dit jaar om 04.30 uur het startschot waarna de ruim vierduizend deelnemers een tot zes keer de berg op gaan. Het motto is dit jaar Opgeven is geen optie.

Rond 20.00 uur gaan de laatste deelnemers over de finish en maakt de organisatie het voorlopige eindbedrag bekend. Vorig jaar werd ruim 11 miljoen euro voor het Alpe d'HuZes/KWF Fonds opgehaald. In totaal is in de afgelopen elf jaar 140 miljoen bij elkaar beklommen op de legendarische berg.

Onder de deelnemers, die zich laten sponsoren, zijn altijd veel (ex-)kankerpatiënten, familie en vrienden. Thuisblijvers kunnen de dag volgen via een gezamenlijke uitzending op verschillende regionale omroepen. Verder is het evenement te volgen via Facebook (Alpe d'HuZes), Instagram en Twitter (@alpedhuzes).

Lopers en fietsers beklimmen Alpe d'Huez
Lopers en fietsers beklimmen Alpe d'Huez (Foto: ANP)

Man met zware wapens opgepakt in Trump Hotel

De Amerikaanse politie heeft woensdag een 43-jarige man gearresteerd in zijn kamer in het Trump Hotel in Washington, vlakbij het Witte Huis. De man had zware wapens en munitie in zijn auto, aldus Amerikaanse media.

De man die een kamer had in het luxe hotel, had zijn auto door personeel van het hotel laten parkeren. Agenten kregen daarna een tip dat er in de auto in het zicht een wapen lag.

De man is aangeklaagd voor wapenbezit zonder vergunning en voor illegaal bezit van munitie. Het is niet duidelijk of hij een aanslag overwoog. First lady Melania Trump en haar zoon Barron wonen in het gebouw, ook de president komt er regelmatig,

Man met zware wapens opgepakt in Trump Hotel
Man met zware wapens opgepakt in Trump Hotel (Foto: ANP)

Europol plaatst foto's kindermisbruik online

De internationale politieorganisatie Europol heeft delen uit foto's van kindermisbruik online gezet. De kinderen zijn niet te zien, wel objecten op de achtergrond van de foto's zoals een shampoofles, delen van behang, delen van kleding en een plastic tas. De organisatie hoopt dat burgers op basis van deze objecten kunnen helpen met identificatie van de locatie en het redden van de slachtoffers.

Kleine tips kunnen soms helpen om een zaak op te lossen, meent Europol. Een Nijntje-knuffel op de achtergrond van een foto, leidde de Amerikaanse politie in de zaak van Robert M. in 2010 bijvoorbeeld naar Nederland. De foto werd gedeeld door Interpol en de knuffel werd door agenten herkend als Nederlands, waarna het balletje ging rollen.

Op de website van Europol zijn twintig foto's gepubliceerd, afkomstig uit verschillende Europese onderzoeken.

Europol plaatst foto's kindermisbruik online
Europol plaatst foto's kindermisbruik online (Foto: ANP)

Frustratie politie over falende navigatie

De politie is bezorgd over falende apparatuur waardoor agenten onderweg in voertuigen hun plaats niet goed kunnen bepalen. Volgens de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg komen uit alle teams van zijn eenheid klachten over de werking en kan de politie zo haar werk niet veilig doen. De apparatuur wordt ook in andere politieregio's gebruikt.

Zowel bij voertuigen die zijn voorzien van het nieuwe zogeheten PBS-systeen als bij voertuigen die het oude nog hebben, is sprake van verbindingsproblemen, verouderde kaarten, onnauwkeurige plaatsbepaling en instabiliteit, aldus Aalbersberg. "Tussen teams ontstaat strijd om het gebruik van nog wel functionerende voertuigen."

Hij schrijft in een brief aan hoofdcommissaris Erik Akerboom van de Nederlandse politie dat door het uitblijven van oplossingen de frustraties onder de politiemensen toenemen.

Frustratie politie over falende navigatie
Frustratie politie over falende navigatie (Foto: ANP)

Tennisster Schuurs uitgeschakeld in Parijs

Voor tennisster Demi Schuurs zit haar vijfde Grand Slam-toernooi in het damesdubbelspel er weer op. Op Roland Garros ging de 23-jarige Nederlandse in de eerste ronde onderuit.

Schuurs speelde in Parijs samen met de Argentijnse Maria Irigoyen. Het duo nam het op tegen de ervaren Kroatische Mirjana Lucic-Baroni en haar Duitse dubbelpartner Andrea Petkovic. Het Kroatisch/Duitse duo won de eerste set, maar Schuurs en Irigoyen sloegen in het tweede bedrijf terug. 

De beslissende set leverde net zoals de eerste twee weer flink veel breaks op, maar het waren Schuurs en haar Argentijnse partner die de zenuwen op het moment supreme niet in bedwang konden houden, waardoor Lucic-Baroni en Petkovic er met de winst vandoor gingen: 3-6, 6-3, 4-6.

Djokovic stoomt door op Roland Garros

Tennisser Novak Djokovic heeft op Roland Garros de derde ronde bereikt. De Servische nummer twee van de wereld was in ruim twee uur een maatje te groot voor de Portugees João Sousa: 6-1, 6-4, 6-3.

Ook de nummers vijf en zes van de plaatsingslijst staan in de derde ronde. Milos Raonic uit Canada stond één set af tegen de Braziliaan Rogerio Dutra Silva, maar daar bleef het bij: 4-6, 6-2, 6-3, 6-4. Dominic Thiem had het één set lastig tegen Simone Bolelli, maar de Italiaan kon verder nauwelijks een vuist vormen: 7-5, 6-1, 6-3.

De Belgische nummer tien, David Goffin, raakte net als Raonic één set kwijt, maar Sergey Stakhovskiy kon hem niet serieus bedreigen: 6-2, 6-4, 3-6, 6-3. Grigor Dimitrov (ATP-13) won met 6-3, 6-4, 7-5 van de ver weggezakte veteraan Tommy Robredo, terwijl Lucas Pouille (ATP-17) het thuispubliek liet juichen met een 7-5 (5), 6-1, 6-2 overwinning op Thomaz Bellucci uit Brazilië. Albert Ramos-Viñolas had het tot slot het makkelijkst. De Spaanse mondiale nummer 20 stuurde de 20-jarige Fransman Benjamin Bonzi (ATP-266) kansloos naar huis: 6-2, 6-1, 6-1.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.