De 16 meest verrassende albums van 2016

11. 07 NOFX - First Ditch Effort

NOFX - First Ditch Effort

NOFX - First Ditch Effort

Nadat we eerder dit jaar al kennis mochten maken met de singles 'Six Years on Dope', 'I Don't Like Me Anymore' en 'Oxy Moronic' verscheen in oktober het dertiende studioalbum van de uit Los Angeles afkomstige punkband NOFX. Net als Dinosaur Jr is ook NOFX een band die keer op keer aan de verwachtingen van hun fans weten te voldoen met een zeer herkenbaar eigen geluid.

Op 18 augustus vorig jaar stond NOFX nog samen met Leftöver Crack in de Melkweg in Amsterdam waar als voorproefje al een tweetal tracks van First Ditch Effort werd gespeeld en het moge duidelijk zijn dat die er in gingen als vers gesneden koek. De band, sinds 1991 bestaande uit zanger en bassist Fat Mike, de gitaristen Eric Melvin en El Hefe en drummer Erik Sandin, is sinds haar oprichting in 1983 haar punkidealen altijd trouw gebleven en tekende, in tegenstelling tot tijdsgenoten als Bad Religion, Green Day en The Offspring, nimmer een platencontract bij een groot platenlabel.

NOFX - First Ditch Effort 1

Op de 49-jarige Fat Mike na zijn alle bandleden de vijftig al voorbij maar daar is weinig van terug te horen op dit energieke album. Fans van het oudere werk van NOFX zullen wellicht even moeten wennen aan het nieuwe geluid van de band aangezien de pretpunkvlam op deze schijf wel een beetje lijkt te zijn uitgedoofd. In plaats daarvan is er wel de nodige ruimte op deze plaat voor liedjes met een serieuzere ondertoon. Al blijft het uiteraard altijd fijn om Fat Mike 'I turn on the TV and I don’t like what I see, there’s an old punk rocker acting like a jerk and that jerk looks a lot like me' te horen zingen in het afsluitende nummer 'Generation Z'.