Vierschansentournee 2015/2016 - FOK!sport Tourneegids

3. De outsiders: Noren, heel veel Noren + de rest

Er staat een hele rij schansspringers klaar om de favorieten uit te dagen, aangevoerd door de Noren, die plotseling een heel blik topspringers open hebben getrokken. Kenneth Gangnes sleet zijn jaren in de Continental Cup, het niveau onder de World Cup, maar maakte dit seizoen dan toch promotie. De 26-jarige Noor liet zich dat geen tweede keer zeggen en pakte voor eigen publiek in Lillehammer een tweede en eerste plek. Ook daarna bleef hij erg goed bezig, met nog een derde plek in Engelberg en nu ook de derde plek in de World Cup-stand. 

Ook de 20-jarige Johann André Forfang kent dit seizoen zijn grote doorbraak. Hij kreeg vorig jaar al wat kansen en werd 21e in de tournee, maar nu heeft hij zich bij de wereldtop gevoegd. Met derde plaatsen in Lillehammer en Nizhny Tagil behoort Forfang inmiddels tot de gevaarlijke outsiders, wat ook niet gek is voor iemand die op plek vier in de World Cup vertoeft. Achter hem staat landgenoot Daniel André Tande, de winnaar van de openingswedstrijd van het seizoen in Klingenthal. Daarna ging het voor de 21-jarige Tande wel een stuk minder, met de plekken 25 en zestien tijdens de generale in Engelberg als dieptepunt. 

In de top-15 van de World Cup staan verder nog twee Noren: Andreas Stjernen en Joachim Hauer. De 27-jarige Stjernen leek begin 2013 al door te breken, maar viel toch weer terug. Dit keer zit hij in eenzelfde periode en met een derde en vierde plek staat hij op plaats tien in de World Cup. De 24-jarige Hauer maakte nog nooit grote indruk, zelfs niet in de Continental Cup, maar mocht in Lillehammer één van de extra Noorse startbewijzen gebruiken. Hij maakte er genoeg indruk om door te mogen in het A-team en beloonde dat in Nizhny Tagil met een derde plaats.

De Noorse ploeg wordt afgesloten door Anders Fannemel, de nummer vier van de World Cup vorig jaar, en debutant Halvor Egner Granerud. Fannemel valt dit seizoen flink tegen, maar let vooral op de 19-jarige Granerud. Hij maakte deze maand in de Continental Cup veel indruk en mag uitgerekend in de tournee zijn World Cup-debuut gaan maken. 

Johann André Forfang is een van de vele Noren die aan een flinke doorbraak bezig zijn (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Johann André Forfang is een van de vele Noren die aan een flinke doorbraak bezig zijn (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

De Duitsers vormen het tweede team, maar lijken het vooral van Freund te moeten hebben. Onze oosterburen lijken twee springers te hebben die naast Freund mogelijk mee kunnen doen in de hogere regionen: Richard Freitag en Andreas Wellinger. De 24-jarige Freitag won vorig jaar de wedstrijd in Innsbruck, maar door een tegenvaller in Oberstdorf werd hij 'slechts' zesde in de tournee.  Hij staat nu op plek zeven in de World Cup, vier plaatsen boven de 20-jarige Wellinger. Hij maakte eind 2012 een stormachtig debuut en werd als megatalent gezien, maar van een definitieve doorbraak is het nog niet gekomen. Ook dit seizoen is hij vooral weer erg wisselvallig, hoewel nog steeds af en toe te zien is dat de Duitsers met hem een heel groot talent in handen hebben.

Bij de Oostenrijkers ligt de druk vooral in handen van Hayböck. Titelverdediger Stefan Kraft staat weliswaar op plek negen in de World Cup, maar zijn seizoen wordt getekend door wisselvalligheid. De grootste vermelding waard is echter de eens zo dominante Gregor Schlierenzauer. Hij werd op zijn 20e al in het rijtje met beste schansspringers ooit gezet, maar de tweevoudig Tourneesieger bakt er eigenlijk weinig meer van. Vooral dit seizoen is het niks dan treurnis en zijn plekje in het team voor de tournee lijkt slechts door twee factoren gered te zijn: zijn naam en het feit dat het eens zo machtige Oostenrijk nog slechts een slap aftreksel is van de succesploeg van enkele jaren geleden - de plekken één en twee van Kraft en Hayböck in de tournee vorig jaar doen daar niks aan af, in de breedte is het drama. 

Domen Prevc (16) is de absolute sensatie van het seizoen tot dusverre (Foto: Getty)

We sluiten af met nog drie namen uit andere landen. Dé revelatie van het seizoen is de pas 16-jarige Domen Prevc, inderdaad het broertje van. Dat hij een enorm talent was leek al duidelijk, maar in zijn debuutseizoen in de World Cup laat hij het echt zien: ondanks het missen van twee wedstrijden staat hij op plek acht in de World Cup, onder meer te danken aan een tweede en vijfde plaats bij de generale in Engelberg. Of hij het zijn broer lastig kan maken is nog maar de vraag, maar de rest zal hem scherp in de gaten houden. 

Simon Ammann heeft alles gewonnen wat er te winnen valt, behalve de tournee. De Zwitser gaat voor de achttiende keer meedoen en werd al twee keer tweede en twee keer derde. Een zege lijkt dit seizoen ver weg, want vooralsnog hangt hij met name tegen de subtop aan. De Japanner Noriaki Kasai, bijna ouder dan de sport zelf, werd in 1993 en 1999 tweede in de tournee en is sinds twee jaar bezig aan zijn vijftiende jeugd. Dit seizoen gaat het echter iets minder en het lijkt voor Nori dan ook lastig te worden om net als bij de vorige twee edities mee te doen om de top-5.