Vierschansentournee 2015/2016 - FOK!sport Tourneegids

2. De favorieten: is Prevc te verslaan?

Laten we beginnen met de springer die volgens bijna iedereen als topfavoriet gezien wordt: de Sloveen Peter Prevc. Sinds zijn grote doorbraak in het seizoen 2012/2013 is hij niet meer weg te denken uit de wereldtop. In dat jaar werd hij zevende in de World Cup en achtste in de tournee, een jaar later gevolgd door plek twee in de World Cup en vier in de tournee. Vorig seizoen verloor hij de eindzege in de World Cup op bizarre wijze en werd hij derde in de tournee, weer een plek beter. 

Dit seizoen staat er eigenlijk geen maat op de nog altijd pas 23-jarige Prevc. Hij werd in zeven wedstrijden al drie keer tweede, maar won zelfs de afgelopen drie wedstrijden - een flink huzarenstukje in een sport waar opeenvolgende zeges niet zo gewoon zijn. Zijn enige uitschieter kwam tijdens de verwaaide wedstrijd in Lillehammer, waar de Sloveen slechts elfde werd, maar ook dat is alweer zes wedstrijden geleden. 

Peter Prevc is dé te kloppen man tijdens de Vierschansentournee (PRO SHOTS/GEPA)
Peter Prevc is dé te kloppen man tijdens de Vierschansentournee (PRO SHOTS/GEPA)

Op papier zou Severin Freund de grootste uitdager van Prevc moeten worden, maar de 27-jarige Duitser lijkt maar geen liefdevolle relatie op te kunnen bouwen met de Vierschansentournee. Hij eindigde in de vorige vijf seizoen altijd bij de beste acht in de World Cup - en won de titel vorig seizoen zelfs - maar in de tournee viel hij nagenoeg altijd tegen. Met vier wedstrijden op niveau is Freund bijna niet te kloppen, maar tot nu toe heeft hij altijd wel minstens één wedstrijd waarin hij keihard door het ijs zakt. Met twee zeges en een tweede plek in de World Cup-stand kent Freund weer een prima seizoen, maar de vraag is of hij nu wél tot vier goede tourneewedstrijden kan komen.

Als we per se een derde favoriet aan moeten wijzen kunnen we eigenlijk niet om de Oostenrijker Michael Hayböck heen. De 24-jarige nummer zes in de World Cup werd vorig jaar tweede in de tournee en weet dus wat het is om op het juiste moment te pieken. Dit seizoen is hij echter nog erg wisselvallig: in Nizhny Tagil werd hij eerder deze maand bijvoorbeeld 28e en tweede. Bij de generale repetitie voor de tournee, in het Zwitserse Engelberg, werd Hayböck negende en wederom tweede, dus dat hij het in zich heeft mag duidelijk zijn. De wisselvalligheid zou hem in de tournee echter zomaar fataal kunnen worden.