Sportjaar 2015: mei & juni

12. Formule 1 in mei en juni

Het jaar 2015 was ontegenzeggelijk ook het jaar van Max Verstappen. De Nederlandse coureur schreef geschiedenis door als jongste coureur ooit punten te pakken. Ondanks de soms onbetrouwbare Renaultmotor wist Verstappen indruk te maken. Met bijzondere inhaalacties en volwassen races maakte hij indruk op de eerst sceptische Formule 1-wereld. In mei en juni waren er vier wedstrijden, een korte terugblik (klik op de grand prixnamen voor een uitgebreid verslag):

Grand Prix van Spanje

Kwalificatie:
Nico Rosberg pakte voor het eerst in het seizoen de poleposition in de Formule 1. De Duitser reed met zijn Mercedes in de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje naar een tijd van 1.24,681 en bleef hiermee teamgenoot Lewis Hamilton ruim twee tienden van een seconde voor. Max Verstappen reed met de Toro Rosso naar een zeer knappe zesde positie.

Race:
Nico Rosberg behaalde tevens zijn eerste zege in het Formule 1-seizoen 2015. De Duitser was in de Grand Prix van Spanje oppermachtig en bleef zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton ruim voor. Sebastian Vettel werd met de Ferrari derde. Max Verstappen kon zijn goede kwalificatiepositie niet waarmaken en moest genoegen nemen met plek elf.

Grand Prix van Monaco

Kwalificatie:
Lewis Hamilton startte vanaf poleposition tijdens de Grand Prix van Monaco. De regerend wereldkampioen stuurde zijn Mercedes in de straten van het Prinsdom naar een tijd van 1.15,098 en was hiermee ruim sneller dan teamgenoot Nico Rosberg die als tweede mocht vertrekken. Verstappen verspeelde in zijn laatste run net iets te veel tijd en eindigde als tiende.

Race:
Rosberg won de Grand Prix van Monaco. Hij nam de leiding over van Hamilton, nadat die een blunder maakte door een pitstop te maken bij een late safety car door een crash van Max Verstappen. De Brit werd daardoor slechts derde, achter Sebastian Vettel. Verstappen viel uit, nadat hij tegen de achterkant van Romain Grosjean aan reed.

De crash van Verstappen in Monaco (Bron: YouTube)

Grand Prix van Canada

Kwalificatie:
Hamilton kwalificeerde zich op poleposition voor de Formule 1 Grand Prix van Canada. De Brit was met zijn Mercedes in Montreal met een tijd van 1.14,393 teamgenoot Nico Rosberg drietienden van een seconde te vlug af. Verstappen reed naar een twaalfde tijd, maar moest door een gridstraf van vijftien plaatsen van de achterste startrij vertrekken.

Race:
Hamilton wist de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. Op Circuit Gilles Villeneuve kwam de Brit met de Mercedes nooit in de problemen. Achter de kampioenschapsleider werd teamgenoot Rosberg tweede, terwijl ook Williams-coureur Valtteri Bottas naar het podium mocht.

Verstappen reed in het achterveld een prima race. De Nederlander wist van te voren al dat het een zwaar weekend zou worden en ondanks zijn straf van tien seconden langer in de pits te moeten staan werd hij nog vijftiende.

Grand Prix van Oostenrijk

Kwalificatie:
Hamilton greep de poleposition voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Brit reed in de laatste kwalificatiesessie op de Red Bull Ring naar een tijd van 1.08,455 en bleef hiermee zijn Mercedes-teamgenoot Rosberg 0,2 seconden voor. Verrstappen kende een uitstekende dag en zal morgen vanaf plaats zeven gaan starten.

Race:
Rosberg won de Grand Prix van Oostenrijk. Hij haalde Lewis Hamilton bij de start in en daarna kon de Brit de Duitser niet meer van de overwinning af houden. Felipe Massa werd knap derde na een slechte pitstop van Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam als achtste over de streep.

Het podium in Oostenrijk (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Het podium in Oostenrijk (Pro Shots / Zuma Sports Wire)