Sportjaar 2015: mei & juni

15. Welke sporters ontvielen ons?

Doris Hart (89)

De voormalige Amerikaanse tenniskampioene Doris Hart overleed op 89-jarige leeftijd in haar woonplaats Coral Gables (Florida). Hart was bijzonder succesvol in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ze won in haar actieve loopbaan 35 grandslamtitels, waarvan zes titels in het enkelspel.

Hart was de beste op de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open in zowel het enkel- als dubbelspel. In 1951 leverde ze een waar hoogstandje door op één dag drie finales te winnen op Wimbledon: het enkel-, dubbel- en gemengd dubbelspel. In 1952 won ze de triple in Parijs en in 1954 herhaalde ze het kunststukje op de US Open.

Hart moest het hebben van finesse en tactiek, niet van kracht en snelheid. Door een botinfectie functioneerde haar rechterbeen niet optimaal.

Tim Nicot (23)

De 23-jarige voetballer Tim Nicot van Beerschot-Wilrijk werd getroffen door een hartstilstand tijdens een toernooi met vrienden en overleed een paar dagen later in het ziekenhuis, melden zijn familie en club. Beerschot-Wilrijk veroverde onlangs de titel in de vierde klasse. De dood van Nicot zorgde voor veel ophef in België. Dit kwam vooral doordat kort daarvoor de Belgische voetballer Gregory Mertens eveneens aan hartfalen overleed. De verdediger van Lokeren zakte in elkaar tijdens een duel tussen de beloften van zijn club en het tweede team van Racing Genk.

Rein van den Broek (69)

Rein van den Broek was zelf geen sporter maar mag vanwege zijn legendarische werk hier niet ontbreken:

Muzikant en componist Rein van den Broek overleed op 69-jarige leeftijd. De Hilversummer speelde in de rockgroep Ekseption, maar de trompettist is bij het grote publiek nog bekender van zijn tunes voor Radio Tour de France.

Zijn nummer Tarantuella is al tientallen jaren de finish-tune die op NPO Radio 1 is te horen als de wielrenners de eindstreep naderen. Zijn nummer Trumpet Cross is de begin- en eindtune van Radio Tour de France. Diverse generaties radioluisteraars zijn opgegroeid met de tunes van de geboren Haarlemmer.

Rein van Den Broek - Trumpet Cross (Tour de France Tune) (Bron: YouTube)

Christian Gomez (27)

Het voetbal werd nogmaals opgeschrikt door het overlijden van een speler, vermoedelijk door hartfalen. In de Argentijse tweede divisie ging de 27-jarige verdediger Christian Gomez van Atlético Parana na een half uur plotseling tegen de grond. Op weg naar het ziekenhuis overleed de voetballer. De teamarts van tegenstander Boca Unidos vertelde dat de speler symptomen van hartfalen had.

Annarita Sidoti (45)

De Italiaanse sportwereld rouwde om Annarita Sidoti. De wereldkampioene snelwandelen op de 10 kilometer van 1997 verloor op 45-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. Sidoti, moeder van drie kinderen, was jarenlang ziek. "Dit is een trieste dag voor Italië", zei de voorzitter van de nationale atletiekbond.

De Italiaanse gold in eigen land als één van de beste atletes ooit. Sidoti veroverde in 1990 als 21-jarige de Europese titel op de 10 kilometer snelwandelen en bekroonde haar carrière in 1997 met de wereldtitel in Athene. Een jaar later werd ze nogmaals Europees kampioene. Sidoti deed mee aan de Olympische Spelen van 1992, 1996 en 2000, maar daar greep ze steeds naast de medailles.

Beau Vilters (18)

De achttienjarige verdediger Beau Vilters uit Roermond kwam om het leven door een verkeersongeval op de A73. De VVV'er werd uit zijn auto geslingerd toen hij tegen de vangrail botste. De inzet van een op de snelweg gelande traumahelikopter bleek vergeefs. Vilters speelde afgelopen seizoen in de A1 van VVV en zou in de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar aansluiten bij de selectie van trainer Maurice Steijn.

Rasmus Larsen (20)

België werd opnieuw opgeschrikt door de dood van een jonge sporter. Na het overlijden van de voetballers Tim Nicot en Grégory Mertens, vanwege hartfalen, werd basketballer Rasmus Larsen levenloos aangetroffen in zijn woning in het Belgische Jumet. De 20-jarige Deen speelde voor Spirou Charleroi. "De speler had in het verleden geen hartproblemen en was ook niet ziek", meldde zijn club. Omdat Larsen niet kwam opdagen gingen clubmensen hem thuis opzoeken. Larsen werd in zijn bed gevonden, schijnbaar in zijn slaap overleden. Larsen, een 2,12 meter lange forward, was Deense jeugdinternational. Hij stond te boek als een groot talent.

Fred Anton Maier (76)

De Noorse schaatslegende Fred Anton Maier overleed op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Tönsberg. Maier vocht jarenlang tegen kanker. Hij was een fenomeen in de jaren zestig van de vorig eeuw, die vier olympische schaatsmedailles veroverde. Een daarvan was van goud. Die behaalde Maier in 1968 bij de Winterspelen van Grenoble op de 5000 meter. Hij kaapte daar de olympische titel weg voor de neus van de Nederlander Kees Verkerk. Maier greep op diezelfde Spelen zilver op de 10.000 meter. De Noor, boer van beroep en tevens een bekwaam tijdrijder op de fiets, veroverde in 1968 ook de Europese- en wereldtitel allround. Hij reed in zijn carrière elf keer een wereldrecord.

De Noorse schaatslegende Fred Anton Maier (WikiCommons/Kroon, Ron / Anefo)
De Noorse schaatslegende Fred Anton Maier (WikiCommons/Kroon, Ron / Anefo)