Sportjaar 2015: mei & juni

10. Bingham wereldkampioen snooker na zege op Murphy

Stuart Bingham is de nieuwe wereldkampioen snooker. De 38-jarige Engelsman versloeg in de finale van het wereldkampioenschap Shaun Murpy met 18-15. Eerder won hij tijdens dit toernooi van de oud-wereldkampioenen Graeme Dott en Ronnie O'Sullivan. In de halve finale was hij te sterk voor Judd Trump.

Met het ingaan van de laatste sessie had Bingham een 14-11 voorsprong. Het eerste frame in de avond ging naar Murphy, maar Bingham antwoordde direct met een break van 102. Murphy pakte het volgende frame door een break van 75 te maken, nadat hij 0-55 achter stond. Vervolgens gingen de twee volgende frames ook naar Murphy waardoor er een 15-15 stand op het bord stond tijdens de mid-session interval. 

Toen kwam frame 31, een frame dat in totaal 64 minuten duurde. Murphy stond voor in het frame, maar gaf in totaal 32 punten weg omdat het hem niet lukte om de gele bal te raken. Bingham profiteerde, wist uiteindelijk het tactisch spel te winnen en won het frame. Het volgende frame ging relatief eenvoudig naar Bingham en had nog één frame nodig om te winnen. 

Het slotakkoord was voor de als tiende geplaatste Bingham. Hij maakte het af met een break van 88 en is de nieuwe wereldkampioen snooker. Ball Run Bingham mag 300.000 Britse pond bijschrijven (407.000 euro) en zal naar plek twee klimmen op de wereldranglijst. Murphy moet het doen met 125.000 pond (170.000 euro).

Stuart Bingham na het behalen van de wereldtitel (Pro Shots / Action Images)
Stuart Bingham na het behalen van de wereldtitel (Pro Shots / Action Images)