Sportjaar 2015: mei & juni

16. Wat was er nog meer?

Er was natuurlijk nog veel meer sportnieuws in mei en juni. We sluiten deze twee maanden hier af met nog een greep uit het sportnieuws van mei en juni:

Voetbalsters FC Twente weer landskampioen
Tussen alle financiële perikelen door heeft FC Twente toch wat te vieren. De voetbalsters uit Enschede verzekerden zich voor het derde jaar op rij van de landstitel. FC Twente won in Tubeke met 4-0 van Anderlecht en is daardoor niet meer te achterhalen door Ajax, de enige overgebleven concurrent voor de Nederlandse titel. Ellen Jansen scoorde twee keer, de andere doelpunten kwamen van Kirsten Bakker en Jill Roord.

De voetbalsters van Twente werden in 2011 voor het eerst kampioen en pakten de afgelopen twee jaar ook de titel. De equipe uit Enschede kroonde zich in 2013 en 2014 ook tot kampioen van de BeNe League, de gecombineerde competitie van België en Nederland. Dit seizoen strijdt Twente met Standard Luik opnieuw om het algehele kampioenschap.

Basketbalsters Batouwe maken historische comeback af met landstitel
De basketbalsters van Lekdetec.nl/Batouwe hebben voor het eerst in de clubgeschiedenis de landstitel veroverd. De club uit Bemmel won in Landsmeer in een bloedstollende zevende finalewedstrijd met 61-69 van Loon Lions en boog zo een 0-3 achterstand in de play-offs om in een 4-3 overwinning.

Hockeyers Oranje Zwart prolongeren landstitel
Oranje Zwart heeft voor het tweede jaar op rij de landstitel veroverd. Na de zege op Kampong (2-1) in Eindhoven was de ploeg van Michel van den Heuvel in de tweede wedstrijd ook te sterk. In Utrecht werd het 1-2 na verlenging. De winnende treffer werd gemaakt door Gabriel Dabanch.

Depay naar Manchester United
Memphis Depay vertrok naar Manchester United. Depay stond in de belangstelling van onder meer Paris Saint Germain en Liverpool. Ook Manchester United zat al langer achter de diensten van de aanvaller aan. Na een aantal oriënterende gesprekken bij de drie clubs maakte speler dus een keuze voor ManUnited. Het transferbedrag ligt rond de 30 miljoen euro, waarbij PSV ook nog een doorverkooppercentage heeft bedongen.

Depay en Van Gaal zijn blij met de transfer (Pro Shots / Action Images)
Depay en Van Gaal zijn blij met de transfer (Pro Shots / Action Images)

Eindzege voor Froome in Dauphiné
Met zijn tweede ritzege op rij verzekerde de Brit Chris Froome zich van de eindzege in de 67e editie van het Critérium du Dauphiné. In een prachtig gevecht op de slotklim naar Modane Valfréjus versloeg hij de Amerikaanse klassementsleider Tejay van Garderen.

Froome begon na zijn zege in de voorlaatste etappe met een achterstand van achttien seconden op Van Garderen aan de slotrit en moest dus iets forceren voor de eindzege. Op 2,5 kilometer van de finish opende hij de aanval. Zijn voorsprong aan de eindstreep was met achttien seconden net voldoende voor de eindoverwinning. In het eindklassement kwam zijn voorsprong op Van Garderen door bonificatie uit op tien seconden.

Qualifier Mahut voor de tweede keer de beste in Rosmalen
Nicolas Mahut (ATP-97) heeft na 2013 nu ook in 2015 het ATP-toernooi van Rosmalen op zijn naam weten te schrijven. De Fransman won in de finale op het Brabantse gras in twee sets van de Belg David Goffin (ATP-15): 7-6(1) en 6-1. Het bijzondere is dat Mahut opnieuw dit toernooi als qualifier wist te winnen, in 2013 begon hij ook in het kwalificatietoernooi.

Giorgi pakt eerste WTA-titel in Rosmalen
Camila Giorgi heeft zondag op het Topshelf Open haar eerste WTA-titel veroverd. De Italiaanse tennisster was in de finale op het gras van Rosmalen in twee sets te sterk voor Belinda Bencic. Giorgi versloeg de Zwitserse met 7-5 en 6-3.

Giorgi tijdens de finale in Rosmalen (Pro Shots / Joep Leenen)
Giorgi tijdens de finale in Rosmalen (Pro Shots / Joep Leenen)

Hockeydames Den Bosch kampioen van Nederland
Den Bosch werd voor de zestiende keer in achttien jaar landskampioen. De vrouwen van Raoul Ehren waren ook in de tweede finalewedstrijd te sterk voor SCHC. Op eigen veld wonnen ze zaterdag dikverdiend met 2-0.

Kampioenen en bekerwinnaars 2014/2015
In mei vielen in veel voetbalcompetities de beslissingen en werden veel bekerfinales gespeeld. Zo werd Chelsea kampioen van Engeland en pakte Juventus de dubbel in Italië. FOK!sport maakte een mooi overzicht van de landskampioenen en bekerwinnaars in het seizoen 2014/2015.

Golfster Boeljon de beste op Ladies Open
Christel Boeljon heeft haar Nederlandse fans een groot plezier gedaan door het Deloitte Ladies Open 2015 op haar erelijst bij te schrijven. De 27-jarige profgolfster uit Alkmaar domineerde op The International bij Amsterdam, een baan waar ze zich thuis voelt, van begin tot eind. Haar leidende positie kwam de laatste dag van het toernooi op de laatste achttien holes niet meer in gevaar.

TT Assen
Valentino Rossi heeft op het TT Circuit Assen de Dutch TT gewonnen, de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. De Italiaanse Yamaharijder won voor het eerst sinds 2009 weer een grand prix vanaf poleposition en breidde zijn leiding in het wereldkampioenschap uit.

Johann Zarco won op het TT Circuit Assen in de Moto2. De 24-jarige Franse kampioenschapsleider pakte zijn derde zege van het seizoen, nadat hij ook in Argentinië en Catalonië al de beste was. Miguel Oliveira won in Assen de Moto3. De Portugees was op zijn KTM de sterkste van een kopgroep van zes man en pakte zo zijn tweede overwinning van het seizoen.

Nieuwe Nederlandse titel voor Niki Terpstra
Niki Terpstra is voor de derde keer in zijn carrière Nederlands kampioen geworden. De renner van Etixx-Quick Step was verrassend de sterkste in de ontregelde massasprint. Hij bleef Giant-renner Ramon Sinkeldam en Danny van Poppel (Trek) voor. Terpstra werd eerder in 2010 en 2012 al eerder kampioen.

Eurosport krijgt tv-rechten Olympische Spelen in miljardendeal
Met een miljardendeal heeft Eurosport de tv-rechten verkregen voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024. Moederbedrijf Discovery heeft de rechten gekocht voor zo'n 1,3 miljard euro, volgens het IOC zodat alle sporten meer aandacht kunnen krijgen.

Het is nog niet duidelijk wat de deal voor gevolgen heeft voor nationale omroepen, zoals de BBC in Groot-Brittannië en de NOS in Nederland. Volgens het IOC kunnen zij een 'sublicentie' kopen bij Discovery om zo alsnog de Spelen uit te mogen zenden. Wie dat gaat doen en in hoeverre dat gevolgen gaat hebben voor de uitzendingen in Nederland is nog onbekend. De overeenkomst spreekt over alle platformen, waaronder betaalde tv, 'free-to-air'-tv, internetstreams en mobiele platformen.

IJshockeyer Sprong in NHL-draft naar Penguins
IJshockeyer Daniel Sprong is bij de draft van de Amerikaanse National Hockey League als 46ste gekozen door Pittsburgh Penguins. De clubs mogen voor aanvang van het seizoen op volgorde spelers kiezen met als doel de competitie gelijkwaardig en spannend te houden.

"Ik ben vereerd dat Pittsburgh mij heeft gekozen en ik kan niet wachten om mijn debuut te maken", schreef de 18-jarige Amsterdammer op Twitter. Sprong kan de eerste Nederlander worden die in de NHL speelt sinds Ed Kea uit Weesp, die tussen 1974 en 1979 één jaar voor Atlanta Flames en vier jaar voor St. Louis Blues speelde.

Voetballers Servië winnen WK onder 20
De voetballers van Servië hebben in Nieuw-Zeeland voor de eerste keer het WK onder 20 gewonnen. De ploeg van trainer Veljko Paunovic versloeg in de finale in Auckland Brazilië na verlenging met 2-1. Nemanja Maksimovic tekende in de 118e minuut voor het winnende doelpunt. Brazilië stond voor de negende keer in de finale van het WK onder 20 en wist voor de zesde keer niet te winnen. De derde plek ging naar Mali, dat de leeftijdsgenoten van Senegal met 3-1 versloeg. Nederland deed niet mee aan het jeugd-WK.

Hockeyers zeker van Rio na grote zege op Canada
De hockeymannen hebben zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Op de HWL3 in Buenos Aires eindigde Nederland als derde door Canada in de troostfinale op te rollen: 6-0.

Kelderman troeft Dumoulin af bij NK tijdrijden
Wilco Kelderman heeft verrassend het goud gepakt bij het NK tijdrijden in Emmen. De renner van Lotto-Jumbo bleef onder andere topfavoriet Tom Dumoulin voor, die de week ervoor nog de tijdrit in de Ronde van Zwitserland had gewonnen. De renner van Giant-Alpacin eindigde slechts als vierde, achter nog twee renners van Lotto.

Kelderman in de kampioenstrui (Pro Shots / Paul Roling)
Kelderman in de kampioenstrui (Pro Shots / Paul Roling)