Nederland op de Olympische Spelen 2016

6. Beachvolleybal

Het beachvolleybal is een van de sporten waar atleten zich zowel via de 'olympische wereldranglijst' als via specifieke toernooien kunnen plaatsen. Hieronder leggen we uit wat de beachvolleyballers moeten doen en hoe het ervoor staat.

Wat moeten de sporters doen om zich voor de Spelen te plaatsen?

De eisen voor de mannen en vrouwen zijn gelijk, dus dat levert alvast geen ingewikkelde situaties op. Wereldvolleybalbond FIVB heeft vier 'lagen' van eisen gesteld en NOC*NSF heeft alleen de onderste van de vier lagen aangescherpt. De eerste tickets voor de Spelen in Rio werden in juli 2015 vergeven tijdens het WK in Nederland. De teams die op de Hofvijver de wereldtitel veroverden kregen er de eerste tickets.

De tweede 'laag' is die waar de meeste plekken verdeeld worden, namelijk de olympische wereldranglijst. De top-15 van de ranglijst bij de mannen en vrouwen krijgt een ticket voor de Spelen, waarbij wel rekening wordt gehouden met het maximale aantal van twee deelnemende teams per land. Tot slot kunnen beachvolleyballers zich plaatsen via de eindzege in de zogenaamde Continental Cup of door de finale te halen op het laatste olympische kwalificatietoernooi. Voor dat laatste heeft NOC*NSF nog een aanvullende eis gesteld: een team moet de kwartfinales halen op het WK van 2015 of in een Grand Slam in 2015 of 2016.

Kwalificatieperiode

De Europese Continental Cup is op 14 juni 2014 van start gegaan. De finaleronde wordt van 22 tot en met 26 juni 2016 gespeeld. Op 1 januari 2015 begon de periode die meetelt voor de olympische wereldranglijst, een periode die eindigt op 12 juni 2016. Binnen die periode vallen onder meer ook de Grand Slams waar de aanvullende eis van NOC*NSF gehaald kan worden. Een dag later wordt de officiële olympische ranking gepubliceerd en is dus bekend welke teams zich via die weg plaatsen voor Rio. 

Reinder Nummerdor (1) en Christaan Varenhorst (2) zijn hard op weg naar Rio (PRO SHOTS/Kay in 't Veen)
Reinder Nummerdor (1) en Christaan Varenhorst (2) zijn hard op weg naar Rio (PRO SHOTS/Kay in 't Veen)

Hoe staan de Nederlanders ervoor? (Laatste update: 24 februari 2016)

Mannen
Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst grepen op de Hofvijver net naast een olympisch ticket door de WK-finale te verliezen. Ze staan wel vierde op de olympische ranglijst, terwijl de nummers één en drie op die ranglijst al geplaatst zijn - de wereldkampioenen en een tweede team uit Brazilië dat als gastland het ticket al heeft - en er dus nog tussenuit gehaald worden. Twee plekken boven Nummerdor/Varenhorst vinden we Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, de wereldkampioenen van 2014. Vooralsnog wijst alles er dus op dat Nederland de twee startplekken bij de mannen gewoon allebei via de wereldranglijst gaat halen. In de Continental Cup heeft Nederland zich geplaatst voor de finaleronde met acht landen.

Vrouwen
Madelein Meppelink en Marleen van Iersel staan op de vijfde plaats op de olympische wereldranglijst, met net als de mannen twee geplaatste Braziliaanse teams boven zich. Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist staan rond de dertigste plek en hebben dus nog flink wat werk te doen om zich via de ranking te plaatsen. Wel staat Nederland ook bij de vrouwen in de finaleronde van de Continental Cup, dus Van Gestel/Van der Vlist kunnen zich op die manier ook nog plaatsen.

Conclusie

Het moet raar lopen wil Nederland bij de mannen niet met twee duo's en dus vier atleten aan het toernooi beginnen. Bij de vrouwen is Nederland bijna verzekerd van minstens één team, terwijl een tweede team ook nog kans maakt.