Jaaroverzicht 2009 - Nieuws




Juli
Wat kost een allochtoon de Nederlandse staat? De PVV Wat kost een allochtoon? graag antwoord hebben op deze vraag. De partij van Geert Wilders heeft aan de meeste ministeries gevraagd wat zij precies uitgeven aan allochtonen en hoeveel zij weer ontvangen. Ook wordt de Belastingdienst gevraagd hoeveel de belastingopbrengsten van deze groep mensen is. Een soortgelijk onderzoek in Groot-Brittannië wees in 2008 uit dat de economie nauwelijks profiteert van immigratie. Het merendeel van de partijen in de Tweede Kamer is tegen het idee van de PVV om de kosten van allochtonen in kaart te brengen. Het wordt afgedaan als ‘volstrekt onzinnig’ en ‘onethisch’. Het Centraal Planbureau komt een week later met de mededeling dat er al eens een kosten-batenanalyse is gemaakt. Een allochtoon kost gemiddeld 43.000 euro per jaar.

Turner Yuri van Gelder wordt in juli betrapt op het gebruik van cocaïne. Van Gelder werd positief getest tijdens het NK Turnen in juni. Hij geeft al snel toe drie dagen voor het NK cocaïne te hebben gesnoven. Het drugsgebruik heeft nogal wat consequenties voor de sporter. Hij wordt ontslagen door Defensie, want “Het is een simpele regel bij Defensie: drugsgebruik wordt niet getolereerd”, aldus de minister van Defensie Eimert van Middelkoop. Verder krijgt Van Gelder een schorsing van een jaar opgelegd door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, waardoor hij de komende Olympische Spelen zal missen. Van Gelder ontloopt wel een vervolging door het OM, omdat hij al 'hard genoeg gestraft is'.


De persconferentie van Van Gelder


Wat was er verder nog in het nieuws?
http://frontpage.fok.nl/nieuws/114961
Taxichauffeur slaat man dood
Nederlanders massaal bekeurd in Italië
Rel over vingerafdruk in paspoort
Upskirtfilmer aangehouden


Augustus
Op 22 augustus werd FOK! gehackt. De hacker kon door een fout in de weblogsoftware in de database komen, waar hij een onbekend aantal wachtwoorden heeft verkregen door gebruik te maken van MD5-hashes. Op dezelfde dag lag FOK! enige tijd plat vanwege een DDoS-aanval, die achteraf niets met de hack had te maken. Als gevolg van de hack, werden alle wachtwoorden gereset, waardoor iedereen een nieuw wachtwoord moest instellen.

De 13-jarige Laura Dekker uit Wijk bij Duurstede wil in haar eentje een zeilreis
rond de wereld gaan maken. Op dat moment was de planning dat Laura op 1 september zou vertrekken. Zij vermoedde toen nog niet dat haar plannen het nieuws tot op de dag van vandaag regelmatig zou beheersen. Vanaf 8 augustus bemoeit het hele land zich met de 13-jarige. De staatssecretaris van Onderwijs vindt dat Laura haar plannen moet uitstellen omdat zij, net als iedere andere 13-jarige, leerplichtig is. De Raad voor de Kinderbescherming spant vervolgens een zaak aan. De kinderrechter bepaalt in die zaak dat het zeilmeisje onder toezicht wordt gesteld van jeugdzorg. Hiermee lijkt de kous voorlopig af, maar later in het jaar zou er nog een en ander gebeuren.



Een dancefeest eind augustus op het strand bij Hoek van Holland loopt volledig uit de hand. Mede door de aanwezigheid van hooligans ontstaat een grimmige sfeer. Een grote menigte keert zich op een gegeven moment tegen de politie (in burger). Er worden waarschuwingsschoten gelost en ook wordt er gericht geschoten. Een 18-jarige jongen komt om het leven. Een onderzoek wijst uit dat ‘vooral routinematig handelen’ ervoor heeft gezorgd dat het feest zo erg uit de hand liep. Voor het evenement waren er al aanwijzingen dat hooligans aanwezig zouden zijn bij het dancefeest. Vervolgens is dit binnen de politietop zeer slecht gecommuniceerd waardoor er geen maatregelen zijn getroffen. In de maanden na de rellen worden telkens aanhoudingen verricht. In december komen de resultaten van een onafhankelijk onderzoek.

Wat was er verder in het nieuws?
'Lady GaGa heeft een piemel!'
Pornosletje verhuurt baby aan BNN
Groei moslimbevolking baart PVV zorgen
Forse stijging zorgpremie verwacht
1/3 Marokkaanse jeugd: NL te soft

September
Zestig jongeren werden door de politie uit bioscoop Pathé de Munt in Amsterdam gezet. Uiteindelijk zijn drie van hen gearresteerd wegens belediging, vernieling en verstoring van de openbare orde. Of de jongeren in de bioscoop het Suikerfeest wilden vieren, is niet bekend. Volgens een woordvoerder van de bioscoop is elk jaar extra beveiliging nodig tijdens het Suikerfeest. De VVD vindt dit onacceptabel en heeft burgemeester Job Cohen van Amsterdam om opheldering gevraagd.

Geert Wilders heeft een manier gevonden om "eindelijk wat terug te verdienen" aan de islam. De geblondeerde politicus wil een belasting op hoofddoekjes invoeren. De 'kopvoddentax' bedraagt zo'n duizend euro per jaar. Het voorstel maakt veel reacties los. Alexander Pechtold beschuldigt Wilders van Xenofobie en racisme. Femke Halsema beschuldigt de PVV-voorman van Iraanse praktijken. "Wat u wilt, is een zedenpolitie introduceren. Schaam u", aldus Halsema.

Wat was er verder in het nieuws?
Miljoenennota: iedereen de sjaak
Patiënte (16) is 'gekanker' zat
Man verdrinkt, agent doet niets (video)
Wetenschap bewijst, borsten blikvanger #1
PVV boos over kinderprogramma