Jaaroverzicht 2009 - Nieuws




April
Koninginnedag, 30 april 2009, zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan. Tijdens de rijtoer van de koninklijke familie door Apeldoorn doorbrak een zwarte Suzuki Swift de menigte en boorde zich in het monument De Naald. Alle feestelijkheden werden direct afgelast. Acht mensen, onder wie de dader, kwamen om het leven. De dader, Karst Tates, zou de aanslag bewust gepleegd hebben, om wraak te nemen op het beveiligingsbedrijf dat hem had ontslagen.


Een compilatie van die dag


Maar in april gebeurde nog iets dat de media nog lange tijd in zijn greep zou houden. Een hardnekkig geval van H1N1-griep stak de kop op in Mexico. Aanvankelijk sprak men van varkensgriep, maar al snel werd de ziekte bekend onder de noemer Mexicaanse griep. Publieke gebouwen in Mexico werden gesloten, om de kans op verspreiding van de griep te verkleinen. Het aantal sterfgevallen loopt al snel op tot ver boven de honderd. Volgens de WHO moeten we ons op het ergste voorbereiden. Een internationale pandemie ligt op de loer.

Wat was er verder nog in het nieuws?
Tattoos Rihanna en Becks verkeerd gespeld
Oranje hoofddoekjes voor een tolerant NL
Wilders komt met Fitna 2
Dierenbeul (12) vastgelegd op video
'Israël gaat Iran snel aanvallen'

Mei
Spraakmakend nieuws uit de showbizzhoek. Aan het sprookje tussen Jan Smit en Yolanthe Cabau van Kasbergen is een einde gekomen. Yolanthe zou 'als een blok' zijn gevallen voor de charmes van voetballer Wesley Sneijder. Yolanthe en Wesley zouden zoenend gespot zijn in een parkeergarage. Het management van Jan Smit bevestigt de breuk op 19 mei. Maar niet alleen Yolanthe blijkt een scheve schaats te heben gereden. Ook Jan zou buiten de deur hebben gesnoept. Jan zou gespot zijn met de veel oudere Liza Plat, een relatie die de media nog maanden bezig zou houden.

In Ede werd de 7-jarige Katja Leendertz op klaarlichte dag ontvoerd. Vanaf het schoolplein van de Cavaljéschool werd het meisje in een auto getrokken. Hoewel de identiteit van de ontvoerder in eerste instantie onbekend is, blijkt al snel dat de vader van het meisje de dader is. Klasgenootjes hebben de man herkend. De vader, woonachtig in de VS, meldt zich twee dagen na de ontvoering en zegt het meisje meegenomen te hebben naar de VS. Hoewel de man claimt de volledige voogdij over het meisje te hebben gekregen, spreekt de rechtbank van Arnhem dat tegen. De vader heeft onrechtmatig gehandeld.

Wat was er verder nog in het nieuws?
Geert Wilders wordt toch vervolgd
Meisje zonder slip op schoolfoto
'Allochtone meerderheid R'dam in 2012'
'Harde uitspraken over islam moeten kunnen'
Http://frontpage.fok.nl/nieuws/111466

Juni
De King of Pop is overleden. Michael Jackson werd na een hartstilstand met spoed naar het ziekenhuis gebracht in Los Angeles. Daar werd het overlijden van het 50-jarige popidool vastgesteld. Al snel gingen geruchten de ronde dat Michael Jackson overleed aan een overdosis medicatie. Zijn lijfarts ontkent alle betrokkenheid. Een periode van massale rouw en herdenkingen breekt aan. De King of Pop wordt op 7 juli onder massale belangstelling herdacht. De begrafenisplechtigheid vindt pas op 3 september plaats.



België is een aantal dagen eerder in de ban van het 'sterrenmeisje'. Kimberley Vlaeminck klaagde haar tatoeëerder aan, nadat deze haar gezicht versierd had met 56 sterretjes. Volgens het 18-jarige meisje was er sprake van slechte communicatie. Al snel komen er berichten over een deal tussen de tatoeërder en het meisje. De tatoeëerder zou de kosten voor het verwijderen van de helft van de tatoeage op zich nemen. Tot die tijd durft het meisje zich niet buiten te vertonen. De tatoeage blijkt echter helemaal geen ongelukje te zijn geweest. Het meisje vreesde de reactie van haar vader, en verzon daarom haar onwaarschijnlijke verhaal.

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Interatie) ligt in de clinch met de PVV. "Ik ben klaar met het onderdeel gezeur," aldus de PvdA-bewindsman. De minister somde vervolgens een reeks maatregelen op waarmee het kabinet de integratieproblematiek bestrijdt. Een week later haalt de bewindsman nogmaals fel uit naar Wilders. Laatstgenoemde zou complete onzin uitgekraamd hebben. Volgens Van der Laan bestaan de tientallen miljoenen criminele moslims in Europa helemaal niet. Wilders liet zich dat niet zeggen, en stelde dat Van der Laan niet kan rekenen. Volgens Wilders wonen er niet ongeveer 20 miljoen moslims in Europa, zoals de bewindsman beweert, maar bijna 54 miljoen.

Wat was er verder nog in het nieuws?
Http://frontpage.fok.nl/nieuws/111849
Http://frontpage.fok.nl/nieuws/112069
Http://frontpage.fok.nl/nieuws/112086
Http://frontpage.fok.nl/nieuws/113358
Http://frontpage.fok.nl/nieuws/112864