FOK!games maandoverzicht: september

Ook deze maand is er weer veel nieuws verschenen. De Tokyo Game Show werd gehouden, en de naweeën van de Leipzig Games Conference waren nog merkbaar, hoewel je daarvan vooral wat betreft reviews veel van terug hebt kunnen zien. Van de TGS 2007, de drukste TGS ooit, kun je hier een samenvatting vinden. Uit dit vele nieuws van deze maand was toch duidelijk één nieuwtje dat overal bovenuit sprong en waarvan iedereen op de hoogte zou moeten zijn: Yoshi wint het tofste sidekick-toernooi. Heb je geen flauw idee waar dit over gaat dan kun je alles nog eens rustig nalezen in het tofste sidekick-toernooi nabespreking. Maar goed, nu over naar het echte nieuws.

Met de release van Halo 3 de afgelopen maand was het een drukke periode voor zowel de 360 als de Master Chief zelf. Ondanks alle promotiedrukte had hij gelukkig tijd om naar Londen te verhuizen, om een nieuwe baan als standbeeld aan te kunnen nemen bij Madame Tussauds. Mocht je Londen net iets te ver weg vinden om naar toe te gaan, dan kun je de Master Chief ook zelf kopen, of nouja, zijn buitenkant. Zijn bekende Warthog krijg je er echter niet bij, die hebben de Bungie mannen helaas beschadigd. Hoewel dit natuurlijk ban-waardig is, besloot Microsoft om een levenslange ban uit te delen aan iemand die Halo 3 al voor de release online wilde spelen. Hoewel het gerucht ging dat Halo 3 al te koop was in Franse winkels bleek dit niet waar te zijn en kon dit ook niet de reden zijn waarom de jongen de game al in zijn bezit had. Velen anderen kochten de game echter wel eerlijk, 1.8 miljoen keer ging de game over de toonbank in de eerste acht uur in de VS. Echt verbazen deed dit Microsoft niet, het bedrijf believes in Halo 3.

September was voor de 360 ook de maand van de pricedrop. De verkoopcijfers van de console stijgen explosief na de prijsverlaging in de UK. In deze verkoopcijfers zullen de Core versies van de console waarschijnlijk niet lang meer aanwezig zijn, het gerucht gaat dat de Xbox 360 Core uit het assortiment gehaald wordt. Dit is echter niet het enige gerucht deze maand; er schijnt een nieuwe versie van de console verschenen te zijn met een zuinigere en stillere CPU. Helaas doet deze aanpassing niets aan het probleem dat de Xbox 360 Halo 3 niet aan kan op 720p. Bungie verklaarde dat dit probleem eigenlijk helemaal geen probleem is, maar ligt aan het feit dat Halo 3 gebruik maakt van twee frame buffers.

Hoewel de Wii de console is voor de originele games volgens Sega baas Simon Jeffrey, denkt Molyneux dat Xbox Live games meer zal beïnvloeden dan Wii. Wie er gelijk heeft, of misschien hebben ze dat beide wel, zal de toekomst uitwijzen. Feit is in iedergeval dat Microsoft onderzoek doet naar MMOFPS-games, waarin je met meer dan honderd mensen tegelijk kunt knallen en wat totaal nieuw is. Daarnaast komen ze waarschijnlijk met BBC op videomarketplace, wat ook wel vernieuwend genoemd kan worden. Sony ziet Microsoft als belangrijke concurrent en plaatste wat extra info over Halo 3 op de Wikipedia pagina van het spel, maar helaas werd het bedrijf ontmaskerd, net zoals het koninklijk huis die de pagina van Mabel aanpaste.

Sony gaat zijn strategie over een andere boeg gooien. Het bedrijf komt met nieuwe gamelabels en het Get Together café, waarmee ze willen laten zien dat de PlayStation 2 nog lang niet dood is, en het een console voor familie en vrienden gaat worden. Het is echter de vraag of Yoichi Wada van Square Enix wel tevreden is met deze marketingstrategie, hij had namelijk kritiek over Sony\\\'s marketingstrategie. Hoewel de strategie misschien twijfelachtig is, zijn er wel mensen die erg blij zijn met een PlayStation 3, zoals de jonge held die vond dat hij er een verdiende na het redden van zijn vader, en hem ook nog kreeg van Sony. Misschien was dit enkel omdat Sony nog van oude voorraad afmoest, want ook hier gaat het gerucht dat er een nieuwe PS3 in aantocht is. Als hierbij net als bij de PSP Slim de laadtijden enorm verkort worden, zou het een goede verbetering zijn.

Deze continu nieuwe versies van apparaten zorgt ervoor dat je je af gaat vragen waarom ze het apparaat niet direct goed gemaakt hadden. Van de Wii zijn bijvoorbeeld schetsen van Wiimote prototypes onthuld waarop Wiimotes te zien zijn die niet goed genoeg waren. Logitech betwijfelt echter of de huidige Wiimote dat wel is en komt met een eigen Wii-controller. Mocht je toch de voorkeur hebben voor een vreemde controller dan is er ook goed nieuws, in Samba di Amigo mag je met sambaballen gaan schudden! Mocht je echter tijdens het voor lul staan liever wat calorieën kwijtraken, dan kun je altijd nog Namco\\\'s fitness-game halen in de toekomst. Nintendo komt zelfs met een game speciaal voor liefhebbers van de eigen sekse; Super Mario Gaylaxy. Gelukkig is er ook nog de categorie normale games, en hierin is Metroid een game om in de gaten te houden, de game verkocht erg goed in de VS. Een nieuw deel komt er echter voorlopig niet, Retro Studios stopt met de ontwikkeling van de Metroid-serie. Juist dankzij series van Metroid en andere Nintendo iconen is het Japanse bedrijf zo succesvol. Hoe succesvol vraag je je dan misschien af, nou zo succesvol dat Nintendo het één na waardevolste bedrijf in Japan is. De Nintendo DS die vijftig miljoen keer over de toonbank is gegaan heeft hier ook zeker aan bij gedragen. Deze verkopen zijn zo hoog doordat de handheld ook aanslaat bij het gewone publiek, waar vervolgens weer speciale spellen voor bedacht worden. Zeg nou zelf, zit jij als gamer te wachten op je eigen aquarium op de DS of om te verven op nummer in Paint by DS? Misschien zijn dat ook gewoon games voor die vage Japanners want die doen wel meer rare dingen, zoals Tetris spelen op mega master super snelheid.

Sowieso kunnen de Aziaten weinig maat houden. Een Chinees overleed na drie dagen continu gamen, zelfs een kind weet dat dat iets te lang is. Bij de andere familieberichten uit gamesland was er gelukkig een wat vrolijker nieuwtje te melden, een man vroeg zijn vriendin ten huwelijk in Viva Pinata. Dit was natuurlijk mogelijk omdat vrouwen net zo vaak gamen als mannen, zo bleek uit onderzoek. Misschien is dat ook de reden dat de online gamesmarkt hogere opbrengst heeft dan muziek of video, vrouwen houden tenslotte van dingen kopen. Of ze echter ook een WoW-karakter voor 7000 dollar zouden kopen betwijfel ik. De eerste gamemuziek CD vinden ze vast een veel betere aankoop. Als ze net als Peter Moore $22 miljoen aandelen van EA krijgen zouden ze misschien zelfs deze verkopen om SCi, het bedrijf achter Eidos en de gehele Tomb Raider-serie te kopen. Kan Lara eindelijk een normale cup krijgen.

Wat Moore zelf met de aandelen van plan is weet nog niemand, maar hij heeft al wel plannen voor EA; Moore wil namelijk more EA Sports gaan maken. Denk hierbij aan een badmintongame voor de Chinezen en een cricketgame voor Indiërs. Misschien is een karate-game ook wel een goed idee, dan kan de 13-jarige scholier die mishandeld werd vanwege zijn eigendommen in Runescape zichzelf leren verdedigen. En misschien ownt Willie Wartaal de nederpopscene dan ook niet meer, maar ownen zij hem. Laat dat ons hoop geven voor de toekomst.